Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Voor wie organiseren we dit?

De bijeenkomst is georganiseerd voor beleidsmedewerkers, lokale ondersteuners en andere mogelijkmakers in Brabant, die zich bezighouden met cultuurparticipatie, cultuurdeelname in de vrije tijd en amateurkunst. 

Omdat wij geloven in de waarde van verschillende perspectieven, moedigen we je aan om een collega of samenwerkingspartner uit te nodigen. Denk hierbij aan een collega uit het sociaal domein, een samenwerkingspartner op het gebied van jongerenwerk, of een organisatie binnen bijvoorbeeld welzijn, sport, erfgoed, etc. Wie zou volgens jou uit jullie gemeente een waardevol perspectief kunnen meenemen tijdens deze bijeenkomst?

Waarom organiseren we dit?

We zien vaak dat mogelijkmakers (beleidsmedewerkers, lokale ondersteuners) bij cultuurparticipatie voornamelijk een vaste groep bereiken zoals de traditionele vormen van amateurkunst (HaFaBra). Naast deze vaste groep vindt er op veel andere plekken echter ook kunst- en cultuurbeoefening plaats. En is er een groep die (nog) niet aan kunst- en cultuurbeoefening doet.  

Steeds vaker zien we initiatieven opbloeien die discipline overstijgend zijn. Dit alles vraagt om een andere aanpak. Om een frisse blik, nieuwe perspectieven en experimenteren om vertrouwde patronen los te laten. Daarom gaan we tijdens deze bijeenkomst op onderzoek uit om zo met concrete stappen meer impact te maken. 

Wat kun je verwachten?

Om mensen te bereiken, is er verbinding nodig. Verbinden vanuit nieuwsgierigheid en gelijkwaardigheid. In gesprek met elkaar om te leren, te versterken en samen te bouwen. Welke vragen stel jij om te verbinden?  

Deze middag staat in het teken van toegankelijkheid, verbinding en vraaggericht werken om nieuwe doelgroepen te bereiken. 

Concreet:

  • Inspiratie: we starten de middag met een aantal inspirerende voorbeelden die ons meenemen in hun initiatief en de stappen van hun proces. Dit biedt meteen handvatten die je kunt toepassen in jouw gemeente! Je mag tijdens de inloop op de dag zelf een keuze maken bij welk initiatief je aanwezig wil zijn.  
  • Reflectie: aan de hand van een silent discussion, een gesprek met jezelf, reflecteer je op wat je hebt gehoord en hebt meegekregen in de inspiratiesessies. 
  • In gesprek: in duo’s of kleine groepjes ga je kort in gesprek over de verschillende sessies. Met als doel om nog wat extra inspiratie op te doen en met elkaar in verbinding te staan.  
  • In actie: in dit laatste gedeelte gaan we aan de slag met de vragen die er leven. Hierbij gaat het om de kracht van de groep. Jouw ervaring, perspectief en opgedane inspiratie in de eerdere sessies bieden een krachtige bron om uit te putten die wellicht je eigen vragen en de vragen van anderen kunnen beantwoorden. Wat betekent dat ook jij, door een ander, nieuwe ideeën opdoet en perspectieven meeneemt.  
  • Afsluiten in verbinding: aan het eind van de middag is er nog tijd om na te praten onder het genot van wat drinken en wat lekkers. 

Programma

  • 13.00 – 13.30 Inloop met wat lekkers. Tijdens de inloop kies je jouw inspiratiesessies.  
  • 13.30 – 13.40 Welkom 
  • 13.40 – 13.50 Wisseltijd 
  • 13.50 – 14.15 Inspiratiesessie 1  
  • 14.15 – 14.25 Wisseltijd 
  • 14.25 – 14.50 Inspiratiesessie 2 
  • 14.50 – 15.00 Korte pauze 
  • 15.00 – 15.15 Silent discussion 
  • 15.15 – 15.30 In gesprek 
  • 15.30 – 16.20 In actie 
  • 16.20 – 16.30 Afsluiting 
  • 16.30 – 17.00 Borrel 

Inspiratiesessies

  1. Verbindingen vanuit jouw kern | Het Activeringshuis is een plek waar je samen op zoek gaat naar wie jij bent en waar jouw passies liggen. Een op maat gemaakte route met coaching en workshops om je persoonlijk te ontwikkelen. Lucienda Dap neemt ons mee in hoe zij te werk gaan. Vragen stellen om te verbinden zodat je de persoon voor je echt kan zien. Ze deelt niet alleen over hun werkwijze, maar biedt ook een podium voor een prachtig voorbeeld.
  2. Verbindingen in de openbare ruimte | Voorbijgangers013 is een stedelijke galerij waar kunst zich als wilde bloemen door de stad verspreidt. Het biedt startende kunstenaars een platform om hun werk in de openbare ruimte te tonen. Tijdens deze sessie neemt Margo van de Pas je mee in het proces – van het ontstaan van de locatie tot installatie en interactie met het publiek en hoe nu verder. 
  3. Verbindingen in de binnenstad | Het inzetten van de lokale kracht is de basis van de aanpak. Door kansen te bieden aan lokale initiatieven creëer je draagvlak en betrokkenheid. Volop Roosendaal faciliteert die verbinding en samenwerking tussen pandeigenaren (leegstand), winkeliers en sociaal culturele en kunstzinnige organisaties en initiatieven. Hoe verbind je deze verschillende partijen in een gemeente? En hoe bereik je nieuwe doelgroepen? Daar vertellen ze je over tijdens hun sessie.
  4. Verbindingen vanuit inwoners | Een kijkje in de stappen om laagdrempelig aan de slag te gaan met inwoners. Hoe bereik je hen in het kader van het culturele verenigingsleven? Een gezamenlijke brainstorm die de basis vormt om met amateurkunstgroepen een leergemeenschap te gaan vormen. Een inspirerend proces waar Claudia de Groen, lokale ondersteuner in de gemeente Steenbergen, je kort meer over vertelt. Daarnaast faciliteert ze een interactieve sessie om laaghangend fruit te gaan plukken.
  5. Wordt binnenkort bekend gemaakt

Locatie

We zijn te gast bij Wijkcentrum de Poorten in Tilburg. Een voormalige kerk waar de zuilen en het glas in lood nog te zien zijn. Het gebouw biedt ruimte aan buurtbewoners om elkaar te ontmoeten en aan activiteiten mee te doen zoals linedance en de creatieve knutselclub. Daarnaast zijn er in het pand dienstverleningen zoals maatschappelijk werk en een kinderopvang te vinden.  

Het gebouw is toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Er is een rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig en met een lift kun je naar andere verdiepingen.  

Reizen

We zijn met 60 mensen te gast in het wijkcentrum. Daarom willen we je vragen om een bewuste keuze te maken hoe je naar de bijeenkomst komt.  

We moedigen je aan om met het OV te komen. Vanaf Tilburg station duurt het volgens Google Maps … 

  • 5 minuten met de (OV) fiets 
  • 25 min wanneer je gemiddeld 4 km/uur gaat (zoals te voet of met de rolstoel) 
  • 9 tot 20 min met de bus die voor de ingang stopt 

Mocht de bijeenkomst voor jou alleen toegankelijk zijn wanneer je met de auto komt, dan zijn er voor het wijkcentrum een aantal parkeerplekken beschikbaar. Ook in de wijk vind je parkeermogelijkheden. 

Aanmelden

Zin in een portie inspiratie, het gevoel van verbinden en concrete stappen? Meld je dan aan via onderstaande knop!  

Er zijn kosten (€15.-) verbonden aan deelname. Is het bedrag een drempel om deel te nemen aan de bijeenkomst? Voel je vrij om contact op te nemen met Naomi Weerman over de mogelijkheden. Ik denk graag met je mee. 

Aanmelden