Samen gaan we op zoek naar de kracht van kleine gemeenten en wat kunst en cultuur daarbij kunnen betekenen. Kleine gemeenten kennen dezelfde uitdagingen als grote steden, denk bijvoorbeeld aan thema’s als eenzaamheid, armoede en het vitaliseren van buurten. Door de beperkte omvang missen kleine gemeenten soms slagkracht en tegelijkertijd biedt de compacte omvang juist ook kansen.
LET OP! De inschrijving is gesloten.
Dit is de rode draad van het programma van CAB-Café #10 dat samengesteld is door Kunstloc Brabant, woningcorporatie Leystromen en Cultuurplaats: een programma met aandacht voor een andere manier van denken, goede voorbeelden en tools voor in de praktijk van community art projecten.
Deze uitgestelde en aangepaste editie van het CAB-Café vindt geheel online plaats. Hiermee brengen we dezelfde inhoud nu korter en compacter bij je thuis en vroege aanmelders sturen wij als bonus een verrassingspakket op (zolang de voorraad strekt). Aanmelden voor het verrassingspakket is helaas niet meer mogelijk.
Programma
14:30: Opening: teruggeeftheater van Het Motief
15:00: Plenair: Interview Vincent van den Elshout
15:40: Workshops (keuze 1: Community Art Cranendonck of keuze 2: Placemaking (VOL))
16:50: Afsluiting
Plenair interview
Vincent van den Elshout (Paleis voor Volksvlijt)
Hoe vertaal je de kracht van een volkswijk naar een theaterstuk? En hoe doe je dat in samenwerking met de bewoners zelf? Een interview waarin we de regisseur van theatervoorstelling WIJ, een ode aan de Bossche volkswijk alles kunnen vragen over zijn aanpak! Dit interview wordt afgenomen door Karen Ebert (Sturmfrei Films).
Workshop optie 1:
Community Art in Cranendonck - Angeline Maas (Cultuurcraan) en Jan van Dongen (RICK)
De gemeente Cranendonck bestaat uit kleine kernen en hier worden al jaren mooie community art projecten uitgevoerd door diverse partijen. De wens is echter om hier meer één lijn in te trekken en meer focus in aan te brengen. Om door te kunnen pakken op geboekte resultaten is een meerjarig programma opgezet met de lokale culturele en sociale partners. Hoe hebben ze dit aangepakt en wat levert het op?
Workshop optie 2 (VOL)
Placemaking - Sander van der Ham (Thuismakers Collectief) en Martine Sluijs (PiP & Partners)
Leer plekken maken! In deze workshop ga je online aan de slag met placemaking: een methode om met gebruikers te werken aan de verbetering van de openbare ruimte. Leer observeren, bedenk met elkaar 100 ideeën in 20 minuten en organiseer je eigen placemaking team. We doen een supersnel online spel waarin je de handvatten van placemaking leert kennen. En waarin je onderzoekt hoe placemaking en community art je helpen plekken te maken in jouw dorp of buurt.
Spreekuur VSBfonds
Johan van Rooy en Diana Verwaijen van het VSBfonds zijn aanwezig en nemen jullie in een korte presentatie mee in de financieringsmogelijkheden van het fonds voor community art projecten. Na afloop van het CAB-Café zijn zij nog beschikbaar om met vier initiatiefnemers in gesprek te gaan over hun project. Update: aanmelden voor het spreekuur is niet meer mogelijk.
Hoe werkt het?
Als je je hebt aangemeld ontvang je een dag voor aanvang van het evenement een mail met een link en verdere instructies. Je hebt alleen een computer of laptop nodig met geluid en een goede internetverbinding. Voor dit evenement maken wij gebruik van Microsoft Teams. Het is niet nodig om een app of account van Microsoft te gebruiken. Doe je voor het eerst via Teams mee aan online meeting? Dan kan deze uitleg van pas komen.