Provinciale statenverkiezingen
Op 15 maart mogen we weer naar de stembus. Op die dag kiezen we onze nieuwe statenleden, de volksvertegenwoordigers in de provincie. Kunstloc Brabant, de Kunst van Brabant en DOKc vinden het belangrijk dat bestuurders en statenleden in gesprek blijven met het culturele veld. En dat alle makers, instellingen en mogelijkmakers in de Brabantse culturele sector hun verhaal, hun vragen, hun zorgen en hun suggesties kwijt kunnen aan de provinciale politici. Daarom organiseren we, net als vier jaar geleden, een provinciaal cultuurdebat. Of beter, een gesprek tussen de sector en politici.
Provincies hebben een belangrijke rol in het cultuurbestel en de provincie Noord-Brabant heeft die rol altijd stevig ingevuld. De bijdrage van de provincie heeft Brabant een stevige culturele positie in het land opgeleverd. Het is dus belangrijk dat de nieuwe en herkozen statenleden goed beslagen ten ijs komen als ze zich bezig gaan houden met de invulling van het cultuurbeleid voor de komende jaren.
Gesprek
Het cultuurdebat vindt plaats op 15 februari, precies een maand voor de verkiezingen. Tijdens deze avond gaan vertegenwoordigers uit de culturele sector in gesprek met statenleden en woordvoerders cultuur van de provinciale politieke partijen. In drie rondes worden vertegenwoordigers van deze politieke partijen bevraagd over hun plannen voor kunst en cultuur in Brabant.
Deze politieke partijen zijn aanwezig:
- D66
- ChristenUnie/SGP
- Volt
- FvD
- SP
- CDA
- GroenLinks
- Lokaal Brabant
- Alliantie
- VVD
- PvdA
- Partij voor de Dieren
- PVV
De drie hoofdthema’s
Onder leiding van Sophie Stravens komen de volgende thema's deze avond aan bod:
- Maken in Brabant - over het makersklimaat in Brabant, over ruimte en vernieuwing, over culturele organisaties en instellingen.
- Kunst heeft de toekomst - over verbeeldingskracht die nodig is om ons een toekomst voor te stellen, over het belang van kunst en cultuur voor andere domeinen.
- Kunst en cultuur voor alle Brabanders - over educatie en participatie, de sociale basis, over diversiteit en inclusie, en over het publiek voor kunst en cultuur.
Programma
In grote lijnen ziet het programma van de avond er als volgt uit:
- 19:30 uur Inloop
- 20:00 uur Welkom
- 20:05 uur Gesprekstafel 1: Maken in Brabant / Gesprekstafel 2: Kunst heeft de Toekomst
- 20:30 uur Optreden Zeno
- 20:40 uur Gesprekstafel 3: Educatie / Gesprekstafel 4: Participatie
- 21:30 uur Optreden Joshua Snijders
- 21:40 uur Borrel
- 22:30 uur Einde
Bijdrage vanuit de TalentHub Brabant
Zeno (Kevin Biemans) maakt, zoals hij het zelf noemt, "popmuziek die is geïnspireerd door hiphop met een alternatief randje." Na zijn opleiding aan de Herman Brood academie besliste Zeno dat dit was wat hij wilde doen, zoveel mogelijk muziek maken en kijken waar het hem zou brengen.
Joshua Snijders noemt zich schrijver, dichter, spoken word artist en presentator. Na jarenlang te hebben geëxperimenteerd op open podia, stond Joshua ondertussen op podia als Woordlustig (Den Bosch), Cultuurfabriek (Leiden) en het 39Graden Festival (Breda). In september 2021 kwam zijn debuutbundel Tranen van een Caribiër uit bij uitgever Marcel Vaandrager.
Deze avond wordt georganiseerd door Kunstloc Brabant in samenwerking met De Kunst van Brabant, DOKc en vertegenwoordigers uit de culturele sector.
Wil je bij dit debat aanwezig zijn? Meld je snel aan en luister, discussieer en praat deze avond mee!
Wil je meer weten over deze avond?
Neem contact met ons op.