Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Jonge Brabanders geven vaker aan (online) films of series te kijken, podcasts te beluisteren, livestreams te bekijken en online muziek te luisteren dan oudere Brabanders. Uit de cultuurpeiling van de Waarde van Cultuur blijkt dat jongeren (16-29 jaar) actiever zijn in kunst en cultuur, maar het cultuuraanbod lager waarderen dan oudere leeftijdsgroepen. 

In veel beleidsplannen, subsidieregelingen of netwerkbijeenkomsten is te lezen dat er meer ingezet moet worden op het bereiken van jongeren bij het reguliere culturele aanbod. Lokale amateurverenigingen hebben te maken met leegstroom door gebrek aan aanwas van jonge leden, culturele instellingen zoeken naar manieren om hun publiek te verjongen en scholen merken desinteresse bij leerlingen in de kunst en cultuurvakken en CKV voorstellingen.  

Op deze inspiratiedag laten we zien dat jongeren (12 t/m 29 jaar) wél aan cultuur doen en hoe dat er dan uit ziet. Zoals uit de Waarde van Cultuur blijkt zijn jongeren cultureel actief in een brede en diverse manier. Van housefestivals, tot online video's maken voor Tiktok of het bezoeken van een museum. We gaan in gesprek met jongeren zelf en vragen hen naar hun belevingswereld. We laten inspirerende voorbeelden zien van projecten, geven meer inzicht in de wereld van jongeren en gaan samen op onderzoek. Ben jij jongerenwerker, intermediair, cultuurcoördinator of cultuurcoach en werk jij met jongeren en cultuur? Kom dan met ons meedenken over hoe we cultureel aanbod kunnen maken dat aansluit bij jongeren.  

Lees meer over cultuurdeelname jongeren

Deelname aan cultuur is goed voor het welbevinden van jongeren en draagt bij aan een sterke mentale gezondheid. Hoe maken we cultuur voor jongeren? We hebben hiervoor jullie expertise, ervaring en netwerk nodig! We buigen ons, samen met jullie én jongeren zelf, graag over deze vraag:  

 

Wat is de definitie van cultuur voor jongeren? Hoe maken wij als mogelijkmakers* cultureel aanbod voor jongeren mogelijk?   

 

*intermediairs, cultuurcoaches, cultuurcoördinatoren, cultuuraanbieders, beleidsadviseurs, kunstvakdocenten 

 

Deze vraag komt gedurende de dag op verschillende manier terug in het programma. Ook buigen we ons over:

  • Wat is de hedendaagse cultuur van de jongeren?  
  • Welke jongeren worden er nu niet of onvoldoende betrokken? 
  • Welke rol heeft cultuureducatie in het mbo?  
  • Hoe kun je als organisatie relevant blijven? 
  • Wat zijn de positieve effecten van cultuurdeelname?  
Meld je aan

Nothing about them, without them

Op deze dag praten we niet alleen over jongeren, maar ook mét jongeren. Kunstloc Brabant heeft het afgelopen jaar een netwerk opgebouwd met mogelijkmakers uit Brabant, die op diverse manier samenwerken met jongeren en cultuur. Vanuit hen is de behoefte ontstaan om een inspiratiedag te organiseren, waarin de verschillende netwerken elkaar kunnen ontmoeten én elkaar kunnen inspireren. De centrale vraag en opzet is door hen bedacht. Een groot deel van hen is, samen met de jongeren uit de projecten, op deze dag aanwezig. Tijdens deze dag richten we ons op jongeren tussen de 12 en 26 jaar.

Wat vinden jongeren zélf van cultuur? Wij vroegen het jongeren van The Clash, een project van de organisatie CultuurCompaan in Roosendaal.

Programma

  • 09:30-10:00 - Inloop

Tijdens de inloop kun je een keuze maken uit 2 sessies in het ochtendprogramma. Pak lekker een kop koffie of thee en maak kennis met de locatie. 

  • 10:00-10:45 - Welkom 

De hosts van de dag (Deniz Fehmi Demirezen en Marieke van Leijenhorst heten je welkom in het skatepark. We maken kennis met de locatie (Area 51) en met elkaar. We nemen je mee in het programma van de dag. En worden getrakteerd op een optreden van een jonge maker vanuit Kunstbende. 

  • 10:45-11:45 - Ronde 1 

Op verschillende plekken in het skatepark vinden verschillende sessies plaats waarin je je kunt laten voeden, inspireren en verrijken. 

  • 12:00-12:30 - Ronde 2 

Op verschillende plekken in het skatepark vinden verschillende sessies plaats waarin best practices worden gepresenteerd. 

  • 12:30-13:30 - Lunch 

Tijd om nader kennis met elkaar te maken onder het genot van een heerlijke lunch. 

  • 13:30-16:00 - Middagprogramma

Na de lunch gaan we verder in gesprek met elkaar.  We geloven dat de verschillende aanwezige perspectieven, kennis en ervaring kunnen zorgen voor nieuwe inzichten en kennis. Waarmee we hopelijk iets dichterbij antwoorden op de centrale vraag van de dag komen. 

  • 16:00-17:00 - Borrel

Tijd om door te praten met elkaar onder het genot van een hapje en drankje. 

Sessies

We voegen nieuwe sessies toe, houdt deze pagina in de gaten. Op de dag zelf kun je bij binnenkomst een keuze maken voor één van de sessies. 

Sessie: communiceren met en betrekken van generatie Z

Youri Kok van Jong & Je Wil Wat neemt je op een interactieve en persoonlijke wijze mee in de wereld van jongeren. Hoe zit generatie Z en hun belevingswereld van cultuur in elkaar?  Hoe kun je de verbinding maken met jongeren als instelling, professional en organisatie? Jong & Je Wil Wat gelooft dat je jongeren moet betrekken en begrijpen om ze te bereiken. Youri geeft een toelichting op het model 'De 5 stappen van jongerencommunicatie'. 

Sessie: door de ogen van jongeren kijken naar kunst 

MU Hybrid Art House ontvangt jaarlijks duizenden jongeren in hun hybride huis voor kunst. Door vragen te stellen aan al die verschillende jongeren leert MU door hun ogen te kijken. Wat zien zij in een kunstwerk? Wat gebeurt er voor hen? Door de juiste vragen te stellen, kordaat samen te vatten, te parafraseren en interessante observaties te accentueren maken rondleiders het met jongeren mogelijk om complexe onderwerpen, urgente maatschappelijke thema’s en gelaagde kunstwerken in hun eigen woorden beet te pakken. Deze beproefde techniek wordt inmiddels ook ingezet om hun eigen gedachtes en binnenwereld tastbaar te maken in het project United Mental States. Tijdens deze sessie maak je kennis met deze manier van werken door te doen. De eerste helft van de sessie bestaat uit een interactieve rondleiding door de tentoonstelling Sensing Otherness, waarna er vervolgens ingezoomd wordt op het project United Mental States van mediakunstenaar Emma Verhoeven. Naast jijzelf komen er natuurlijk ook jongeren aan het woord. 

Sessie: Mbo en cultuureducatie

Cultuureducatie binnen het mbo is in de afgelopen CmK-periodes onderbelicht geweest. Terwijl we juist veel kansen zien om met cultuureducatie bij te dragen aan de ontwikkeling van mbo-studenten. In deze sessie verkennen we de mogelijkheden voor cultuureducatie binnen het mbo in Noord-Brabant. Projectleider Deniz Fehmi – Demirezen vertelt over de mogelijkheden en welke leervragen er spelen binnen het mbo in Brabant. Daarna gaat hij in gesprek met cultuurcoördinator Florain van het Koning Willem I college over zijn rol als cultuurcoördinator. 

Best-practice: Club Zien 

Manoah Salampessy en Isabel Hendrix nemen je mee in de wereld van Club Zien, een samenwerkingsverband van vijf Brabantse musea die de handen ineengeslagen hebben om vmbo-leerlingen met andere ogen naar de wereld te laten kijken en te laten ervaren dat musea er ook voor hen zijn! Bij Club Zien draait alles om inspiratie, verwondering en creativiteit. Leerlingen worden uitgedaagd op ontdekkingsreis te gaan, waarbij hun mening telt en het aanbod is ontwikkeld in co-creatie met en afgestemd op hun interesses en belevingswereld. Inmiddels zijn de museumlessen van Club Zien te ervaren in elf Brabantse musea, waarmee het project zich steeds verder door de provincie wortelt. Tijdens deze best practice delen Manoah en Isabel de aanpak en inzichten van Club Zien. Ontdek hoe kunst, cultuur, geschiedenis, erfgoed en design toegankelijk en relevant worden gemaakt voor vmbo-leerlingen. Laat je inspireren door hun verhaal en ervaar hoe Club Zien bijdraagt aan de persoonlijke en culturele ontwikkeling van vmbo-leerlingen.

Sessie: duik dieper in de cijfers over cultuurdeelname onder jongeren in Brabant

In deze sessie nemen Arne van Broekhoven en Meintje de Roest (coördinatoren Waarde van cultuur) je mee in de cijfers uit de vierde editie van de onderzoeksmonitor Waarde van cultuur. Dit onderzoek neemt de Brabantse cultuursector onder de loep en brengt trends en ontwikkelingen in beeld. Wat zegt dit onderzoek over cultuurdeelname onder Brabantse jongeren tussen de 16 en 29 jaar oud? En aan welke cultuur nemen zij dan deel? Ook gaan we actief aan de slag met de monitor: hoe kun je als mogelijkmaker gebruik maken van de data uit de Waarde van cultuur? Neem voor deze sessie je eigen laptop mee. 

Best-practice: Studio Noord 

Chiara Riboch is projectleider bij R-Newt en al negen jaar actief in het jongerenwerk. Voor Chiara zijn cultuur en jongerenwerk een gouden combinatie. In deze sessie vertelt ze, samen met jongeren over Studio Noord.  Studio Noord is de creatieve werkplaats en ontmoetingsplek van Tilburg Noord. In Studio Noord wordt het programma bepaald en gemaakt door jongeren uit Tilburg Noord. Van Podcasts tot Dj avonden, van workshops tot talkshows en van expo’s tot filmavonden. 

Best-practice: Young Creatives - Pop that bubble!

Tom neemt je mee in de wereld van Young Creatives, dé cultuurclub voor jongeren (16-21 jaar) in Den Bosch. Ontdek festivals, concerten, tentoonstellingen en theatervoorstellingen in de stad. Elke maand staan er nieuwe evenementen op het programma, inclusief meet-ups, exclusieve backstage tours, meet & greets, workshops en pubquizzen. De missie? Cultuur toegankelijk, inspirerend en aantrekkelijk maken voor jongeren door samen kunst en cultuur te beleven. Het programma wordt samengesteld door projectcoördinator Tom en de Young Creatives crew: Thieme, Dorus en Sanne. Samen kiezen ze welke events bezocht worden en werken ze aan het versterken van de jongerencommunity.

Best-practice: The Clash (Cultuurcompaan)

The Clash is hét jongerenplatform in Roosendaal gericht op cultuuractiviteiten door en voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar in de vrije tijd. The Clash biedt jongeren een unieke kans om zich creatief te ontwikkelen en te verbinden met anderen in Roosendaal. Bij The Clash draait het om mogelijkheden, niet om problemen. Met projecten als Meet the Clash, Het Groeikapitaal, FOCUS, RAP, Familie Demood, The Clash Cup en Over The Punchline zijn in het afgelopen jaar maar liefst 1.000 jongeren bereikt. In deze sessie nemen Cécile Cooijmans en Judith van Boven je mee in hoe zij samen met jongeren een project bedenken en uitvoeren. Wat werkt wel, wat werkt niet en wat zijn de werkzame elementen?  Een aantal jongeren vertellen zelf hoe zij dit beleefd hebben. 

Praktisch

  • De Inspiratiedag vindt plaats bij Area 51 in Eindhoven. De locatie is rolstoeltoegankelijk. 
  • Area 51 is een skatepark en het kan er fris zijn. Zorg voor warme kleding en/of neem je jas mee het skatepark in. 
  • De toegang tot de dag is inclusief lunch en borrel.  
  • Ben je niet in staat om het bedrag te voldoen, voel je vrij om contact met ons op te nemen over de mogelijkheden. We denken graag met je mee.  

Vragen?

Wil je meer weten over deze dag? Heb je een goed idee? Heb je vragen over jongeren en cultuur? Neem contact met ons op.