Jonge Brabanders geven vaker aan (online) films of series te kijken, podcasts te beluisteren, livestreams te bekijken en online muziek te luisteren dan oudere Brabanders. Uit de cultuurpeiling van de Waarde van Cultuur blijkt dat jongeren (16-29 jaar) actiever zijn in kunst en cultuur, maar het cultuuraanbod lager waarderen dan oudere leeftijdsgroepen.
In veel beleidsplannen, subsidieregelingen of netwerkbijeenkomsten is te lezen dat er meer ingezet moet worden op het bereiken van jongeren bij het reguliere culturele aanbod. Lokale amateurverenigingen hebben te maken met leegstroom door gebrek aan aanwas van jonge leden, culturele instellingen zoeken naar manieren om hun publiek te verjongen en scholen merken desinteresse bij leerlingen in de kunst en cultuurvakken en CKV voorstellingen.
Op deze inspiratiedag laten we zien dat jongeren (12 t/m 29 jaar) wél aan cultuur doen en hoe dat er dan uit ziet. Zoals uit de Waarde van Cultuur blijkt zijn jongeren cultureel actief in een brede en diverse manier. Van housefestivals, tot online video's maken voor Tiktok of het bezoeken van een museum. We gaan in gesprek met jongeren zelf en vragen hen naar hun belevingswereld. We laten inspirerende voorbeelden zien van projecten, geven meer inzicht in de wereld van jongeren en gaan samen op onderzoek. Ben jij jongerenwerker, intermediair, cultuurcoördinator of cultuurcoach en werk jij met jongeren en cultuur? Kom dan met ons meedenken over hoe we cultureel aanbod kunnen maken dat aansluit bij jongeren.
Deelname aan cultuur is goed voor het welbevinden van jongeren en draagt bij aan een sterke mentale gezondheid. Hoe maken we cultuur voor jongeren? We hebben hiervoor jullie expertise, ervaring en netwerk nodig! We buigen ons, samen met jullie én jongeren zelf, graag over deze vraag:
Wat is de definitie van cultuur voor jongeren? Hoe maken wij als mogelijkmakers* cultureel aanbod voor jongeren mogelijk?
*intermediairs, cultuurcoaches, cultuurcoördinatoren, cultuuraanbieders, beleidsadviseurs, kunstvakdocenten
Deze vraag komt gedurende de dag op verschillende manier terug in het programma. Ook buigen we ons over:
- Wat is de hedendaagse cultuur van de jongeren?
- Welke jongeren worden er nu niet of onvoldoende betrokken?
- Welke rol heeft cultuureducatie in het mbo?
- Hoe kun je als organisatie relevant blijven?
- Wat zijn de positieve effecten van cultuurdeelname?
Nothing about them, without them
Op deze dag praten we niet alleen over jongeren, maar ook mét jongeren. Kunstloc Brabant heeft het afgelopen jaar een netwerk opgebouwd met mogelijkmakers uit Brabant, die op diverse manier samenwerken met jongeren en cultuur. Vanuit hen is de behoefte ontstaan om een inspiratiedag te organiseren, waarin de verschillende netwerken elkaar kunnen ontmoeten én elkaar kunnen inspireren. De centrale vraag en opzet is door hen bedacht. Een groot deel van hen is, samen met de jongeren uit de projecten, op deze dag aanwezig. Tijdens deze dag richten we ons op jongeren tussen de 12 en 26 jaar.
Wat vinden jongeren zélf van cultuur? Wij vroegen het jongeren van The Clash, een project van de organisatie CultuurCompaan in Roosendaal.
Programma
- 09:30-10:00 - Inloop
Tijdens de inloop kun je een keuze maken uit 2 sessies in het ochtendprogramma. Pak lekker een kop koffie of thee.
- 10:00-10:45 - Welkom
De hosts van de dag (Deniz Fehmi Demirezen en Marieke van Leijenhorst) heten je welkom in het skatepark. We maken kennis met de locatie (Area 51) en met elkaar. We nemen je mee in het programma van de dag. En worden getrakteerd op een optreden van een jonge maker vanuit Kunstbende.
- 10:45-11:45 - Ronde 1
Op verschillende plekken in het skatepark vinden verschillende sessies plaats waarin je je kunt laten voeden, inspireren en verrijken.
- 12:00-12:30 - Ronde 2
Op verschillende plekken in het skatepark vinden verschillende sessies plaats waarin best practices worden gepresenteerd.
- 12:30-13:30 - Lunch
Tijd om nader kennis met elkaar te maken onder het genot van een heerlijke lunch.
- 13:30-16:00 - Open Space
Na de lunch gaan we verder in gesprek met elkaar. We geloven dat de verschillende aanwezige perspectieven, kennis en ervaring kunnen zorgen voor nieuwe inzichten en kennis. Waarmee we hopelijk iets dichterbij antwoorden op de centrale vraag van de dag komen.
- 16:00-17:00 - Borrel
Tijd om door te praten met elkaar onder het genot van een hapje en drankje.
Praktisch
- De Inspiratiedag vindt plaats bij Area 51 in Eindhoven. De locatie is rolstoeltoegankelijk.
- Area 51 is een skatepark en het kan er fris zijn. Zorg voor warme kleding en/of neem je jas mee het skatepark in.
- De toegang tot de dag is inclusief lunch en borrel.
- Ben je niet in staat om het bedrag te voldoen, voel je vrij om contact met ons op te nemen over de mogelijkheden. We denken graag met je mee.
Hosts
Marieke van Leijenhorst
Men was zeer verbaasd toen ik met mijn drie jaar al wist wat ik ‘later als ik groot ben’ wilde worden: pottenbakker. Na flink oefenen en falen lukte het om goede potjes te draaien. Daar hield het echter niet mee op, want met mijn brede kunstzinnige en culturele interesse was pottenbakker voor ‘later als ik groot ben’ al snel veel te specifiek. Kunst en cultuur was mijn basis, in de breedste zin van het woord, dat was wel duidelijk. Na de kunstacademie ben ik als concept-, grafisch ontwerper en fotograaf werkzaam geweest. Waarvan de laatste jaren voor overheid- en semioverheidsinstellingen. Hier werd mijn interesse in de doelgroep jongeren concreter en inmiddels sta ik al enkele jaren gepassioneerd voor de klas in het voortgezet onderwijs. Op de vraag waarom mijn leerlingen in kunst en cultuur les krijgen, wijs ik graag naar het tegeltje aan de muur van mijn kunstlokaal: “Art is the basis of human expression”. De quote “The earth without art is just eh” hangt er wijs naast. In deze queeste werkt ‘cliché is oké’ want het levert mooie gesprekken op. Wat is kunst en cultuur en wat is diens waarde? Ook voor de wereld van mijn leerlingen? Het is voor mij een basis geworden om bij te mogen dragen aan hun zoektocht naar dit vraagstuk. Zo wordt zowel hun wereld als mijn wereld niet ‘just eh’ maar ‘earth’.
Deniz Fehmi Demirezen
Ik ben werkzaam als docent voortgezet onderwijs bij St. Lucas in Eindhoven. Daarnaast werk ik als projectleider cultuureducatie mbo bij Kunstloc Brabant. Als geboren Brabander met een passie voor onderwijs en cultuur zet ik me in om de kracht van onze provincie zichtbaar te maken. Mijn missie is om cultuur toegankelijker te maken en kansen te creëren voor studenten, scholen en culturele instellingen. Binnen mijn rol richt ik me op praktijkgericht onderzoek naar de behoeften en uitdagingen rondom cultuureducatie in het mbo. Dit omvat het inventariseren van bestaand aanbod, het versterken van bestaande initiatieven en het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden. Met een achtergrond in modeontwerp, kunsteducatie en diverse projecten heb ik ervaring in onderwijs en culturele projecten. Ik werkte als modeontwerper, studeerde af aan de PABO, volgde de opleiding docent beeldende vorming en behaalde mijn master kunsteducatie. Mijn expertise ligt in het ontwikkelen van educatieve programma’s, waarbij thema’s als inclusie, sociale veiligheid en het creëren van accountable spaces centraal staan.
Vragen?
Wil je meer weten over deze dag? Heb je een goed idee? Heb je vragen over jongeren en cultuur? Neem contact met ons op.