Kinderen, tieners en jong volwassenen worstelen toenemend met stress en zwaarmoedigheid. Waarom is cultuur voor jonge mensen zo’n goed antigif tegen angst, onzekerheid en gebrek aan hoop? En hoe kunnen we gezamenlijk drempels wegnemen zodat alle kinderen en jongeren kunnen deelnemen aan cultuur? Daar gaan we mee aan de slag!
Programma
12:45 - 13:15 uur | Ontvangst
13:15 - 13:20 uur | Opening door Henri Swinkels (directeur Kunstloc Brabant)
13:30 - 14:30 uur | 1e ronde werksessies
14:30 - 14:45 uur | Pauze
14:45 - 15:45 uur | 2e ronde werksessies
15:45 - 16:00 uur | Pauze en inloop
16:00 - 17:00 uur | Plenair programma
17:00 - 18:30 uur | Borrel, diner en netwerken
18:30 - 19:30 uur | 3e ronde werksessies
19:30 - 19:45 uur | Pauze
19:45 - 20:45 uur | 4e ronde werksessies
20:45 - 21:00 uur | Afronding en uitloop
Werksessies ronde 1 & 2
Er zijn in de middag twee rondes van diverse werksessies.
Plenair programma
Vanaf 16:00 heet dagvoorzitter Elske Verbraak iedereen welkom in de grote zaal voor het plenaire programma.
Rohan Poldervaart neemt het publiek mee in een muzikale beleving.
Aansluitend neemt Mark Mieras ons mee in de hersenpan van kinderen en jongeren. Kinderen, tieners en jong volwassenen worstelen toenemend met stress en zwaarmoedigheid. Neem samen met wetenschapsjournalist Mark Mieras een duik in hun geest. Wat gaat er mis? En waarom is cultuur voor jongeren zo’n goed antigif tegen angst, onzekerheid en gebrek aan hoop. Hoe maken we jongeren weerbaar?
Mark Mieras (1962) is wetenschapsjournalist en vooral bekend als auteur van ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’. Deze veelgelezen boeken geven een onthullend en herkenbaar beeld van ons bewegelijke brein. Mieras, die ooit cum laude afstudeerde in de theoretisch natuurkundige, is een warm pleitbezorger van kunst, creativiteit en spel als voorwaarden voor een gezonde, flexibele samenleving.
Diner & optredens
Van 17:00-18:30 bieden we alle deelnemers een walking dinner aan, waarbij je de gelegenheid hebt om te netwerken en elkaar te ontmoeten. Tijdens het diner kun je uiteraard ook de doorlopende programmaonderdelen bezoeken en heb je de keuze uit de volgende onderdelen:
17:45-18:00 - Q&A met documentairemakers Toine Mudde en Geert Oomens van de documentaire Zware Materie
18:00-18:15 - Optreden door Trots54 in de kleine zaal
Werksessies ronde 3 & 4
Er zijn in de avond twee rondes van diverse werksessies.
Doorlopend programma
Speeddates VSBFonds, Buurtcultuurfonds & FCP
Tussen 13:30u en 16:00u kan je aanschuiven bij de adviseurs van het VSBfonds of tussen 13:30u en 15:00u bij het Buurtcultuurfonds Noord-Brabant. Ook adviseurs van Fonds voor Cultuurparticipatie zijn vanaf 14:45u beschikbaar voor vragen.
Je kan vragen stellen over de regeling en je eigen plan voor leggen. Dus heb jij een goed idee voor een project en zoek je financiering? Loop dan bij ze langs! Bereid je vast voor door meer te lezen over de regelingen en mogelijkheden op de websites van het VSBfonds en Buurtcultuurfonds Noord-Brabant.
Omroep KUUR - Mazzy (even niet) op straat
Omroep KUUR is de nieuwe stem van Bergen op Zoom. Ze gaan voor praktische participatie en inclusie zonder vooroordelen en afvinklijsten. KUUR geeft inwoners een stem en een platform. Met name jonge inwoners voelen zich ondervertegenwoordigd en niet gehoord in de gemeente. KUUR laat zien wat jong Bergen op Zoom bezig houdt, geven coaching aan jongeren om hun talenten te ontwikkelen en organiseren evenementen.
Mazzy, artiestennaam van Tolga Korkmaz, timmert hard aan de weg als artiest, straatreporter en presentator. Gevoelens op papier zetten en dit delen met mensen, is zijn grote passie. Ook de straat op gaan en mensen bevragen naar bepaalde onderwerpen is een bezigheid van Mazzy. Hij is met Mazzy op straat regelmatig te vinden in Bergen op Zoom en omstreken. Zo brengt hij in kaart hoe mensen tegen bepaalde situaties aankijken. Naast al dat creatieve is Mazzy ook werkzaam als jongerenwerker voor de gemeente Papendrecht. ''Er zijn voor jongeren en iets voor hen kunnen betekenen geeft veel voldoening''.
Mazzy loopt samen met Lucas de hele dag rond in Willem Twee om deelnemers aan de Inspiratiedag het hemd van het lijf te vragen. Benieuwd naar hun bevindingen? Kom om 19:45 naar de sessie van Jong & Je Wil Wat.
(Je) Kunst in school
Neem een kijkje in de expositieruimte bij de opgestelde tentoonstellingen met educatie van (Je) Kunst in school. Deze verhuren kunstenaars aan scholen. Kunstloc Brabant heeft begeleid bij de ontwikkeling en afzet ervan. De kunstenaars en Kunstloc Brabant zijn ter plaatse voor vragen.
XBubbel
In de caravan op de parkeerplaats vind je de XBubbel. De XBubbel is een fysieke interventie waar leerlingen (16 t/m 21 jaar) aan deel kunnen nemen tijdens mentorlessen of andere schoolactiviteiten, waarbij het mentaal welbevinden van leerlingen bespreekbaar wordt. De XBubbel is een initiatief van De Kwekerij i.s.m. de GGD. Stap de caravan in voor een individuele ervaring van 3 minuten.
Documentaire Zware Materie
De documentaire Zware Materie is doorlopend te bekijken en duurt ongeveer 10 minuten. Om 17:45 kun je met de makers Toine Mudde en Geert Oomens in een gesprek.
Praktische informatie
Aanmelden is nu mogelijk. Maak zelf de keuze of je de hele dag bijwoont of alleen de middag of avond. Ook kun je aangeven of je met ons mee eet. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.
Op de dag zelf kun je op een blokkenschema vinden welke sessie in welke ruimte te vinden is. Je kiest dan waar je naar toe wil. Het kan zijn dat de sessie van jouw keuze vol is, maar dan is er altijd plek bij één van de andere sessies. Als een sessie is begonnen, kun je niet meer wisselen.
Hier kun je meer informatie vinden over parkeren en bereikbaarheid van Willem Twee.
Deze dag is mede mogelijk gemaakt door Kunstloc Brabant, BrabantStad en Stérk.Brabant.
Meer weten over deze bijeenkomst?
Neem contact met ons op.