Kijk door elkaars bril voor een nieuwe visie
Wil jij als maker weten hoe jij je kunt inzetten voor andere sectoren en hoe je bij kunt dragen aan maatschappelijke opgaven? En wil je mogelijke opdrachtgevers ontmoeten?
Wil jij als mogelijkmaker weten hoe je makers succesvol kunt betrekken bij jouw maatschappelijke uitdagingen? En makers ontmoeten die met jou aan de slag willen?
Op donderdagmiddag 14 november organiseert Kunstloc Brabant in CKE Eindhoven een bijeenkomst vol sprekers, workshops en netwerkmogelijkheden.
Programma
Programma:
12:15 uur inloop met koffie/thee op netwerkplein
12:45 -13:30 uur opening ZegMaarFornuis / welkom
keynote Verily Klaassen (hoofd Rabo Art Lab)
13:30-13:40 uur verplaatsing naar ruimtes van workshopronde 2
13:40-14:50 uur workshopronde 1
14:50-15:00 uur verplaatsing naar ruimtes van workshopronde 2
15:00-16:10 uur workshopronde 2
16:10-16:20 uur verplaatsing naar netwerkplein
16:20-16:50 uur netwerkgesprekken rond thema's
16:50-17:00 uur verplaatsing naar plenaire zaal
17:00-17:15 uur afsluiting ZegMaarFornuis
17:15-18:15 uur netwerkborrel
Verily Klaassen / Arne Hendriks / Jongerenproject van Tante Netty / Landpark Assisië / José Krijnen / ZegMaarFornuis / Spaces for Wellbeing / CKE / Cultuurstation
Keynote en Workshops
Key note interview
Verily Klaassen, hoofd Kunstzaken Rabobank Nederland en hoofd van het RaboArtLab, werkt regelmatig met artists in residence. Ze vertelt waarom de Rabobank kunstenaars binnenhaalt en wat de do's en don'ts zijn in deze samenwerkingen.
ZegMaarFornuis
De dag wordt omlijst door ZegMaarFornuis. Zij zullen met klanken tekening en gesproken woord de sfeer vangen en van daaruit improviserend te werk gaan rondom een eh… zeg maar fornuis.
TWEE WORKSHOPRONDES
Je kiest op de dag zelf 2 workshops uit dit programma:
WORKSHOPRONDE 1
Het ‘hoe’ van samenwerking in het Rabo Art Lab RONDE 1 - Cz
Workshopgevers: Verily Klaassen (hoofd kunstzaken Rabobank) en Arne Hendriks (kunstenaar)
Verily vertelt over de do’s en dont’s van succesvolle samenwerking bij dit artist-in-residence programma van de Rabobank. Met aandacht voor randvoorwaarden en gesprek met deelnemers over hun eigen beroepspraktijk. Arne (organiseerde onder meer een 9 gangen diner van witte kool) belicht hoe het als maker is om in de context van een bank te werken.
Creatieve makers en de zorg RONDE 1 - 006
Workshopgevers; José Krijnen (ETZ), Renske Bongers, Nienke Bongers (Spaces for Wellbeing)
José Krijnen, coördinator kunst van het Elizabeth Tweesteden Ziekenhuis gelooft dat behandelruimtes de genezing kunnen bevorderen, mits anders ingericht. Zij werkt samen met Spaces for Wellbeing aan een ‘healing environment’, waarbij de hele afdeling en ook patiënten betrokken zijn geraakt. Kijk mee in deze samenwerking in de bijzondere context van een ziekenhuis.
Pitchtraining RONDE 1 - 302
Workshopgever: Marlies Leupen
Vier dappere deelnemers hebben zich vooraf aangemeld. Zij gaan onder begeleiding van expert Marlies Leupen hun pitch oefenen en perfectioneren. Door mee te kijken en feedback te geven leer je zelf alles over de kunst van het pitchen volgens de B hungry and get fed methode.
Creativiteit voor iedereen RONDE 1 - 216
Workshopgevers: Lars van Asten en Wikke Peters, cultuuraanjagers CKE Eindhoven
Lars en Wikke verbinden kunst en creativiteit aan maatschappelijke vraagstukken door heel Eindhoven. Ontdek met hen kansen op samenwerking in het sociale, ruimtelijke en economische domein. Welke gedeelde belangen zijn er? Hoe sluit je aan bij je doelgroep? Hoe financier je deze manier van werken? Je gaat ook zelf werken aan een concrete casus: hoe kun je niet alleen doelgroepgericht werken, maar ook onderlinge ontmoeting tussen verschillende doelgroepen faciliteren?
Kunstopdracht in de publieke ruimte RONDE 1 - 303
Workshopgevers: Marlijn Gelsing, Hermelinde van Xanten en Netty van de Kamp (Kunstloc Brabant)
Experts: Maarten de Wolff (gemeente Den Bosch, Astrid Cats (provincie Noord-Brabant), Justine de Jong (Visit Brabant).
Zoek je handvatten voor een betere en efficiëntere manier van samenwerken tussen makers en mogelijkmakers? En hoe je tot beter opdrachtgever- en opdrachtnemer-schap komt? De drie experts lichten hun casussen kort toe: Gebiedsontwikkeling Tramkade Den Bosch, Landschaps-ontwikkeling in zorgcentrum Assisië en De Kunstopdracht BrabanDish. Vervolgens ga je aan de slag met een stappenplan vol tips en tools voor samenwerking.
EXTRA: In gesprek met het VSB fonds of Fonds Sluyterman van Loo (gericht op ouderen) - Netwerkplein
Er zijn 2 fondsen aanwezig op het netwerkplein: VSB fonds (Johan van Rooy) en Fonds Sluyterman van Loo (Lotte Batelaan) dat zich vooral richt op ouderen.
Je kunt met hen in informeel in gesprek tijdens de netwerkgesprekken–ronde (16.20 uur), tijdens de borrel, maar ook tijdens workshopronde 1 (enkele plekken). Dit komt dan in plaats van je eerste workshop.
WORKSHOPRONDE 2
Pitchen voor de “Dragon’s Den” RONDE 2 - Cz
Workshopgever: Marlies Leupen
Dragons: Astrid Kaag (Strateeg Brede Welvaart Provincie Noord-Brabant), José Krijnen (coördinator kunst, Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis), Verily Klaassen (Hoofd Kunstzaken Rabobank)
Vier deelnemers hebben in de eerste workshopronde hun pitch vervolmaakt. Zij pitchen nu voor een expertpanel (de dragons) en publiek. Onder leiding van Marlies krijgen ze feedback op vorm en inhoud van hun pitch van de experts én van het publiek. Zo krijg je inzicht in wat werkt bij het overbrengen van je verhaal.
Slim financieren RONDE 2 - 006
Workshopgever: Meike van Zandvoort (businesscoach voor makers)
Hoe zorg je ervoor dat jouw project gefinancierd wordt wanneer je samenwerkt met partners uit andere domeinen? In deze workshop deelt Meike drie gouden tips die je helpen om jouw project mogelijk te maken, met praktijkvoorbeelden. We gaan ook gezamenlijk aan de slag met een casus uit het publiek, waarbij we de haalbaarheid van het project toetsen aan de drie gouden tips. Denk alvast na welke casus jij kan inbrengen zodat Meike en de deelnemers je op weg kunnen helpen.
Wegwijs naar het onderwijs RONDE 2 - 216
Workshopgevers: Marieke Zoetmulder (coördinator cultuuronderwijs CKE), Rianne Selten (intermediair bij Cultuurstation) en Hedy Lapré (kunstenares).
Na een korte uitleg over de route naar het onderwijs, nemen we je mee: aan welke voorwaarden moet je voldoen om binnen het onderwijs te kunnen werken? Hedy Lapré, beeldend kunstenares vertelt haar route naar het onderwijs en de ervaringen die zij daar heeft opgedaan. Aan de hand van een interview is er ruimte voor interactie over onderwerpen op landelijk-, lokaal - en schoolniveau.
The making of Studio Woensel-West RONDE 2 - 303
Workshopgevers: Henriëtte Tomassen (zakelijk leider Tante Netty)
Benieuwd naar hoe jongeren, creativiteit en ondernemerschap samenkomen? Kom naar deze workshop, waar Henriëtte je meeneemt in het inspirerende project Studio Woensel-West! Dit initiatief is een creatieve broedplaats waar jongeren, kunstenaars en designers samenwerken aan sociale uitdagingen. Dit project is zo veelzijdig dat het op verschillende locaties kan worden ingezet. Laat je inspireren en ontdek nieuwe inzichten, oplossingen en verbindingen.
Netwerkplein
We hopen dat iedereen met een paar nieuwe afspraken in de agenda de deur uit loopt. Dat is natuurlijk aan jullie, maar we bieden ruimschoots de mogelijkheid tot kennismaking en netwerken tijdens de bijeenkomst en tijdens de borrel op het netwerkplein.
- Speeddates rondom de thema’s Wijk, Onderwijs, Financiering, Zorg, Kunst in opdracht/Publieke ruimte, Pitchen)
- Presentaties / markt
- In gesprek met het VSB Fonds en Fonds Sluyterman van Loo
- Fillip Studios met het augmented reality kunstwerk Zandraket symfonie (Arabidopsis Symphony)
OPROEP: Pitchen voor ons expertpanel? (inschrijving voor het pitchen is gesloten! / / VOL!!!)
VOL! De inschrijving om te pitchen is gesloten, je kunt wel nog de (beide) pitchworkshops bijwonen en zo ook tips krijgen om je verhaal aanscherpen!
Wil jij onder begeleiding van pitch-expert Marlies Leupen jouw idee, project of oproep aanscherpen en pitchen?
- Ben je Mogelijkmaker? (denk aan: overheid, gebiedsbeheerder, zorginstelling, onderwijs, woningcoörporatie, cultuurinstelling, wijkcentrum, bibliotheek, fonds, etc.)
Je pitcht over jouw maatschappelijke casus waarbij je graag de ideeën van een creatief maker wil betrekken. - Ben je Maker? Je pitcht over jouw plan om dwars samen te werken met andere sectoren en/of partijen.
Hoe werkt dat precies?
- Je krijgt vooraf wat huiswerk van Marlies Leupen.
- De eerste workshopronde op die middag (70 minuten) ga je in een kleine groep (ca. 5 mensen) met Marlies je pitch finetunen.
- De tweede workshopronde pitch je voor een expertpanel (en publiek), die reageren op zowel vorm als inhoud.
(NB: Je wordt vooral op weg geholpen in het overbrengen van je idee. Het is niet gegarandeerd dat er meteen samenwerkingen uit gaan rollen, maar dat hopen we natuurlijk wel :-) !)
Interesse? Stuur een mail naar bram.relouw@kunstlocbrabant.nl