Elke drie jaar wordt ergens in Nederland de Landschapstriënnale georganiseerd. Voor iedereen die zich met het landschap bezighoudt, zich ermee verbonden voelt en er graag is. De vijfde editie van de Triënnale vindt plaats in het Van Gogh Nationaal Park in Noord-Brabant. Met als thema ‘High Green – Innovating the Landscape’ worden tien concrete, internationaal relevante landschappelijke opgaven die spelen in deze regio uitgelicht.
fotograaf: Roos Pierson (student FHK)
Kunstenprogramma
Onderdeel van de landschapslaboratoria is een kunst- en cultuurprogramma. Want ook al kunnen we niet fysiek bij elkaar komen, al wandelend of fietsend erop uit trekken en naar kunst kijken, ervan genieten en erover praten en discussiëren kan natuurlijk wel. Kunstloc Brabant heeft de diverse landschapslaboratoria geadviseerd bij een kunstenprogramma.
LandschapsLaboratorium Economische Dragers
Tijdens deze bijeenkomst gaat de landschapsdocumentaire ‘Een bloeiend bedrijf in een boeiend landschap’ van ervaren documentairemaker Ruut van der Beele in première. In deze documentaire wordt de balans tussen de economische ontwikkelingen en een aantrekkelijk landschap onderzocht met een focus op Landschapspark Pauwels bij Tilburg. De eigenaren van vijf ondernemingen in de omgeving vertellen hoe zij tegen het landschap aankijken. Ook geven landschapsarchitecten en landschapskunstenaar Paul de Kort hun visie op de boeiende relatie tussen economie en landschap. Het doel is te verkennen of en welke wisselwerking er is tussen bedrijven en hun omgeving. Draagt een boeiend landschap bij aan een bloeiend bedrijf? En welke invloed heeft een onderneming op zijn omgeving? Zijn er belemmeringen of juist bewezen mogelijkheden waarbij omgeving en bedrijf iets aan elkaar hebben? Hoe kunnen we van elkaar leren of samenwerken? Na de vertoning van de documentaire nodigen we je graag uit om deel te nemen aan de discussie en ervaringen uit te wisselen. Bas Mastboom van CAST en Netty van de Kamp van Kunstloc Brabant modereren de discussie. Studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten verzorgen een verrassend beeldend intermezzo.
beeld door: Jeroen Nissen (student FHK)
Programma
7 april 15.45 uur - 17.45 uur
- Welkomstwoord door wethouder Mario Jacobs
- Documentaire ‘Een bloeiend bedrijf in een boeiend landschap'
- Beeldend intermezzo door studenten van Fontys Hogeschool
- Online natafelen
- Afsluiting door wethouder Mario Jacobs
Kunstproject Common Ground Landpark Assisië
Landpark Assisië bij Biezenmortel, in 1904 gesticht als zorginstelling, brengt kunst, ontwerp en landschappelijk groen bij elkaar onder de noemer van het interessante kunstproject Common Ground. Door verbindingen te maken tussen gebiedsontwikkeling, kunst en ontwerp wordt samen met de aanwezige zorginstelling en ander partijen op kleine schaal getracht antwoord te geven op de grote klimaat- en duurzaamheidsvraagstukken van deze tijd, een mooie bijdrage aan de ontwikkeling van het landschap van de toekomst zoals in het Van Gogh NP wordt beoogd. Deelnemende kunstenaars: Lobke Meekes, Observatorium, Studio Klarenbeek&Dros en Neeltje ten Westenend. Mede mogelijk gemaakt door Impulsgelden van Provincie Noord-Brabant.
Meer weten over de Landschapstriënnale 2021?
Bekijk het nieuwsbericht of neem contact met ons op.