High Tech High Green gaat over het landschap als vestigingsfactor. Een topeconomie kan niet zonder een toplandschap, want talentvolle makers en denkers hechten aan een aantrekkelijke werk- en leefomgeving. In de zogenoemde ‘Groene Corridor’ tussen Strijp S en Oirschot onderzoeken de gemeenten Eindhoven en Oirschot en het Brabants Landschap – ondersteund door de Vereniging Deltametropool, het College van Rijksadviseurs en Kunstloc Brabant– of bedrijven kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het landschap. De groene omgeving in de Brainportregio is belangrijk voor de high tech industrie, dus waarom dan niet samen de verantwoordelijkheid nemen?
foto: Loopgraaf voor de Vrede, Studio Marco Vermeulen
Kunst aan de Groene Corridor
Kunst speelt een belangrijke rol in het aantrekken van bezoekers. Daarom wordt de ontwikkeling van de 14 kilometer lange Groene Corridor onder andere samen met ontwerpers en kunstenaars gedaan. Met kunst creëren we op een zichtbare manier een mooie verbinding tussen het groen, beleving en recreatiemogelijkheden. Kunstloc Brabant werd gevraagd een werkatelier te organiseren met betrokkenen uit het gebied. Samen met kunstenaars en ruimtelijk ontwerpers gingen ze aan de slag. Uit dit werkatelier is het ontwerp van Studio Marco Vermeulen uit Rotterdam, gekozen als het winnende ontwerp. Een serie observatoria aan de Groene Corridor vormen gezamenlijk het zintuigen prikkelende concept ‘Doors of Perception’. Met dit concept wordt door middel van diverse kunstobjecten een gezicht gegeven aan de gelaagdheid van het landschap, in de stad-land-verbinding tussen Oirschot en Eindhoven.
‘Loopgraaf voor de Vrede’
Dat is de naam van het meest in het oog springende kunstwerk. Inmiddels is de 'Loopgraaf voor de Vrede' een feit en laat het kunstwerk, dat in het teken van het 'geweld voor de vrede' in zijn landschap staat “getekend", de gelaagdheid ervaren. Er is een bijzondere beleving gecreëerd aan de Groene Corridor, als het lijnelement tussen de Gemeente Oirschot, Defensie en Gemeente Eindhoven, dienende als de poort richting het Van Gogh Nationaal Park. Je kunt het enorme landschapskunstwerk zelf gaan ervaren op het oefenterrein van Defensie op de Oirschotse Heide. Ben je benieuwd hoe het voelt om in de loopgraaf te staan en de helicopters van Defensie te horen overvliegen? Bekijk dan de video hieronder!
De loopgraaf biedt ook een bijzonder perspectief op de omringende natuur en een unieke inkijk in een van de laatste ongestoorde Podzolbodems van Nederland. Kenmerkend voor deze duizenden jaren oude bodem is de uitspoeling van ijzer uit de bovenste lagen waardoor lagere aardlagen juist ijzerrijk worden en daardoor geel-oranje kleuren.
Door de COVID-maatregelen is ervoor gekozen om een digitale opening te realiseren, door middel van een korte film, waarin de betrokkenen vanuit hun rol een podium krijgen. De opening vindt plaats tijdens het LivingLab op de Landschapstriënnale op 23 april a.s. en voor publiek te zien zijn in het weekend van 24 en 25 april.
Doors of Perception
Een dergelijke prestatie, die in het teken van het landschap als vestigingsvoorwaarde staat en in zijn ontwikkeling leidt tot verbetering van de omgevingskwaliteit, verdient natuurlijk een vervolg. Want de route is lang en er valt zoveel te beleven. Daarom is het initiatief genomen om meer landschapskunstwerken aan de Groene Corridor te realiseren. Tijdens de Landschapstriënnale zijn de ontwerpen van 5 kunstenaars te zien die daar een idee voor hebben ontwikkeld. Het publiek wordt gevraagd een stem uit te brengen op de ontwerpen van Birthe Leemeijer, Paul de Kort, Luïsa Jabobse, Zoro Feigl, Marco Vermeulen. Het kunstwerk gaat in de toekomst deel uitmaken van het Beatrixpark als onderdeel van het totale landschap van Brainport Industries.
Meer weten over de Landschapstriënnale 2021?
Bekijk het nieuwsbericht of neem contact met ons op.