Kan kunst maken iets betekenen ter vermindering van eenzaamheid? Jazeker. Om dat te laten zien hebben wij contact gezocht met Brabantse zorgateliers, maatschappelijke instellingen en culturele initiatieven. Zij zetten de kracht van kunst in om te werken aan verbinding, herstel en levensgeluk. Wij vroegen hen iemand voor te dragen, een “verborgen parel”. Deze mensen hebben we laten portretteren door fotograaf Marcel de Buck en journalist Simone Vos. Door hen op deze manier zelf aan het woord te laten en te laten vertellen wat het maken van kunst met ze doet, hopen wij ook beleidsmakers te overtuigen dat er nog veel meer mogelijkheden zijn om te werken aan de bestrijding van eenzaamheid en een gezonde samenleving.
CareFull
Mogelijkmakers
We noemen deze Brabantse zorgateliers, maatschappelijke instellingen en culturele initiatieven “mogelijkmakers”. Ze bieden kunstactiviteiten op maat aan op het grensvlak van cultuur, zorg en welzijn. Ze vertelden ons dat mensen “opengaan” als ze bij hen kunst maken. Ze werken vraaggericht, wakkeren een vlam of een vuurtje aan en bieden aandacht en vertrouwen. Door hun inspanningen en met grote zorgvuldigheid kwamen de contacten tot stand. En ze deelden met ons hoe zij drempels tot kunst en cultuur slechtten. Fysieke en mentale drempels. Zij maken kunst toegankelijk voor iedereen.
Via hen kwamen we in contact met 16 mensen van 18 tot 90 jaar die zich voor ons openstelden door hun verhaal met ons te delen: Abdellatif Elmeslouhi , Liesbeth van Es, Dhyana, Debbie, Wil Hagen, Joop Meeuwisse, Louiza, Ivan Soe, Ria van den Oetelaar, Richard van Poppel, Menes, Mirthe Carprieaux, Coen, Tim Stoop, Mylène en Kris van der Velden.
links: Dhyana, rechts: Richard van Poppel, foto: Marcel de Buck
Expositie en magazine
Op 11 maart openen wij een expositie in de LocHal met werk van hen. Ook publiceren wij een magazine, een fotodocumentaire met interviews met de geportretteerden en artikelen over deze mogelijkmakers. Vanaf februari krijg je elke week een voorproefje op ons online platform MEST. Zo lees je hier al de portretten van Richard, Dhyana, Ivan en Debbie.
Lees hier meer over de expositie in de LocHal, Tilburg die vanaf 12 maart tot en met 22 mei 2022 te bezoeken is.
Wil je het magazine met de 16 portretten thuis ontvangen? Dat kan! Schrijf je hier in en je ontvangt na 11 maart een papieren exemplaar op je deurmat (alleen voor adressen binnen Nederland). Het magazine is ook hieronder online te lezen.
Tipje van de sluier
Dit project is maar een tipje van de sluier, er zijn nog veel meer mogelijkmakers in Brabant. Ben jij er ook een? Wat speelt er in jouw organisatie of initiatief? Waar kunnen we jou mee van dienst zijn? Maar ook, wat kunnen wij van jou leren? Hoe kunnen we drempels wegnemen zodat nog veel meer mensen kunnen genieten van het maken van kunst?
Schroom niet en bel, mail of kijk op onze site voor meer informatie over kunst en gezondheid, cultuurparticipatie, amateurkunst en community art. Neem contact op met een van onze adviseurs. Of abonneer je op onze nieuwbrieven. Tot ziens!
Deze organisaties en initiatieven werken mee aan CareFull
AZC Gilze – De Vrolijkheid
een netwerk van professionele kunstenaars en regelaars. Samen met een bonte stoet vrijwilligers, kinderen, jongeren en ouders doen zij wekelijks meer dan 100 kunstprojecten op 30 azc’s.
De Tijd van je Leven / CultuurCompaan Roosendaal
een regionaal traject waarbij kunst wordt ingezet als middel om eenzaamheid onder ouderen te verminderen. CultuurCompaan werkt samen met GGD West-Brabant, zorginstellingen, culturele instellingen en professionele kunstenaars uit de regio. De formule wordt wetenschappelijk onderzocht door Tranzo. Ook in Breda, Roosendaal, Halderberge, Etten-Leur en Bergen op Zoom.
Atelier/galerie Kempro Sterksel
een maatschappelijk georiënteerde werkplek van Kempenhaeghe, het expertisecentrum voor iedereen met een (zorg)vraag met betrekking tot complexe epilepsie, slaapstoornissen en neurologische leer- en ontwikkelingsstoornissen. Het atelier biedt plaats aan getalenteerde ambachtsmensen en kunstenaars.
Wij West - Contour de Twern Tilburg
de experimentele broedplaats voor de wijk Tilburg West en biedt ruimte aan wijkinitiatieven,ondernemers, het opdoen van werkervaring, leren & ontwikkeling.
Vitalis WoonZorg Groep Eindhoven
biedt voor alle fases in het ouder worden oplossingen op het gebied van wonen, zorg, welzijn en behandelingen. Met speciale aandacht voor kunst en cultuur.
Park Zuiderhout Teteringen
een woonwijk voor kwetsbare ouderen. Een derde van de bewoners is religieus. Biedt kunstenaars de gelegenheid de betekenis van religie/zingeving en spiritualiteit in onze hedendaagse samenleving te onderzoeken in contact met bewoners.
GGz Breburg Etten-Leur
biedt specialistische behandeling en ondersteuning aan mensen met complexe psychiatrische problemen in Breda, Tilburg, Dongen, Etten-Leur, Oosterhout en Waalwijk.
Stichting Stoute Schoenen Tilburg
biedt activerende kunst- en cultuurprogramma’s voor ouderen met als doel het bevorderen van welzijn, levenslust en sociale contacten.
GGzE De Boei Kunst en Woenselse Poort Eindhoven
een groot atelier van GGzE in het centrum van Eindhoven. De Woenselse Poort biedt forensische en intensieve zorg aan mensen met een psychiatrische aandoening.
Buiten Beek Lage Mierde
een zorgatelier voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), een verzamelnaam voor letsels aan de hersenen die ontstaan zijn na de geboorte.
SMO Breda en omgeving
een combinatie van verschillende activiteitenlocaties en woonvoorzieningen voor mensen die dak- en/of thuisloos zijn en vaak langdurende of acute problemen hebben.
Stichting De As Goirle
biedt specialistische zorg aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS).
Beeldkracht Oisterwijk
een teken- en schilderatelier voor mensen met geheugenproblemen.
Nei Skoen Mierlo-Hout
een Recovery Learning Community (RLC). Dit is een stigmavrije ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is.
Meer weten over het magazine CareFull?
Neem contact met mij op. Wil je meer weten over cultuur als middel tegen eenzaamheid? Kijk op onze kennispagina.