Deze maand is Brabant weer een hele lichting professionele makers rijker. Fotografen, beeldend kunstenaars, vormgevers, ga zo maar door. Met het diploma van AKV St. Joost, Design Academy of St. Lukas op zak betreden zij de volwassen wereld van de kunsten. Jordy Koevoets studeerde een aantal jaar geleden af als beeldend kunstenaar. Mestmag.nl vroeg Jordy om een aantal praktische tips op te schrijven. Wat zijn nou handige dingen die je als pas afgestudeerde kunstvakstudent moet weten over werken in Brabant?
Geschreven door Jordy Koevoets
Tip 1 - Houd je ogen en oren open
Zet je net je eerste stappen in de volwassen wereld van de kunsten word je plotsklaps overvallen door een ziekelijk verlangen naar die fijne tijd op de academie. Heimwee! De sentimentele Brabander is er overgevoelig voor. 'Had ik maar...' enzovoorts. Wees gerust. Ook buiten de muren van de academie is de provincie Brabant een warm bad. Brabant zit vol met kunst en artistieke mogelijkheden. Houd je ogen en oren open en grijp je kans als er iets moois voorbij komt!
Tip 2 - Zorg dat je zichtbaar bent
Zorg dat je zichtbaar bent, op welke manier dan ook! Organiseer met je voormalige studiegenoten bijvoorbeeld een groepsexpo. Op eigen wijze. Vraag 'onbekende' kunstenaars om de groep te versterken en de kring te verbreden. Nodig niet alleen familie en bekenden uit, stuur ook een uitnodiging naar professionals uit de kunstwereld (galeriehouders, kunstorganisaties, curatoren, enzovoorts). Wist jij dat er in de provincie Brabant verrassend veel kunstinstellingen zijn die open staan voor ambitieuze initiatieven? De Fabriek in Eindhoven en Electron in Breda bijvoorbeeld. Schrijf een goed onderbouwd en prikkelend expovoorstel, voor je het weet is het een knallend succes!
Tip 3 - Porftolio slagklaar
Dus jij schildert alleen maar blauwe monochromen? Bedenk dat bij het overleggen van jouw portfolio een kneedbaar en veelzijdig geheel eerder aanleiding geeft tot een positieve feedback dan wanneer je je mogelijkheden magertjes en beperkt voorspiegelt. Verschillende kunstinstellingen in Brabant organiseren portfoliobijeenkomsten en speeddates. Professionals uit de kunstwereld zitten daar op jou te wachten! Creëer of onderstreep raakvlakken, beetje bluffen of slijmen mag. Houd de website van Stichting KOP in Breda in de gaten. Eens per jaar organiseren zij een amicaal avondje speeddaten!
Tip 4 - Brabant
De Randstad? Brabant zul je bedoelen! Tilburg heeft het Incubate Festival en Eindhoven GLOW. Stuk voor stuk internationaal gerenommeerde topfestivals in onze wonderschone provincie. Alle smaken worden er geserveerd. Bezoek de websites en zie wat er dit jaar op het menu staat. Grote festivals hebben altijd hulp nodig. Meld je aan als vrijwilliger. Extra suppoosten, bouwknechten en/of baliemedewerkers zijn meer dan welkom. Behalve een mooie dag op het festival kan het zomaar het startpunt zijn voor iets groters!
Tip 5 - Bezoek beurzen
Zin in een potje kunstzinnige waanzin? Bezoek minimaal 1 keer per jaar een grote kunstbeurs in binnen- of buitenland. Het is de waanzin ten top! Trek er een hele dag voor uit en laat je moedwillig onderdompelen in de gekte. Verwacht geen diepgaande gesprekken of een vriendelijk welkomstwoordje. Geef je ogen goed de kost. Kijk hoe de artistieke waanzin zich manifesteert bij handelaren, zwendelaars en diehard kunstfetisjisten. Subtip: er is altijd wel een manier om aan een vrijkaartje te komen.
Tip 6 - Werkbijdrage aanvragen
Grote plannen maar geen geld? Een aanvraag bij het landelijke Mondriaanfonds kan uitkomst bieden. Een startstipendium of werkbijdrage behoort tot de mogelijkheden. Krijg je nul op het rekest, treur niet. Niet geschoten is altijd mis. Vraag de reden tot afwijzing op, misschien leer je er iets van. Volgend jaar weer een kans. Word je aanvraag wel gehonoreerd, proficiat en veel plezier ermee.
Tip 7 - Ga erop uit
Kun je de donkerte van je atelier amper nog verdragen? Blijf niet hangen in dat hol, eenzaam en alleen. Er is meer dan werk maken en wachten tot ze je bellen voor een expositie. Ga erop uit! Loop door straten en steegjes waar je normaliter nooit zou (durven) komen. Verbreed je horizon, ontmoet nieuwe mensen. Laat je verrassen en inspireren. Het is deze extra bagage waardoor je kunstenaarschap net iets mooier en rijker wordt.
Tip 8 - Vervolgopleiding
Fantaseer je 's nachts heimelijk over een vervolgopleiding? AKV ST. Joost en de Design Academy bieden allebei maar liefst 4 verschillende Masterprogramma's aan! Of wil je eerst zelfstandig in de volwassen kunstwereld rondlopen? Onderzoeken wat de kunstwereld zoal te bieden heeft en waar jouw knelpunten en valkuilen zitten? Na enkele buitelingen en struikelpartijen weet je pas goed met welke vragen jij de Masters kunt aanvangen en ga je doelgericht op zoek naar antwoorden en oplossingen. Zij die nog de vragen moeten bedenken verspillen kostbare tijd op de Masters.
Tip 9 - Neem een atelier
Worden de schilderijen te groot voor het eenkamerappartement waarin je woont en werkt? Neem een atelier! Elke grote stad in de provincie Brabant heeft wel een organisatie die zich bezighoudt met het verwerven van leegstaande panden en locaties om deze te verdelen onder atelierzoekende kunstenaars en creatievelingen. Breda heeft CLIB als cultureel vastgoedbeheerder, Ateliers Tilburg voor Tilburg en Atelier Beheer Stichting (ABS) voor alle Bosschenaren. Presentatieruimtes of pop-up stores behoren ook vaak tot het beschikbare vastgoedassortiment.
Tip 10 - Investeer in spullen
Yes, een werkbudget! Denk bij een toekenning van een werk- of materiaalbudget niet enkel aan de bijbehorende tentoonstelling maar ook aan de toekomst, die stip aan de horizon weet je wel? Investeer in spullen waar je ook na de desbetreffende expositie nog iets aan hebt en maak werk dat ook na deze ene tentoonstelling getoond kan worden of een vervolg kan krijgen. NB: Bespreek vooraf, nog voordat je met een overvolle winkelwagen bij de kassa van de bouwmarkt staat, wat je allemaal wel en niet mag kopen van het toegekende werk- of materiaalbudget. Sommige kunstinstellingen hanteren striktere regels dan anderen.
Tip 11 - Advies van Kunstloc
Voelt het Brabantse kunstnetwerk aan als een onnavolgbaar doolhof? Kunstloc Brabant, hét kenniscentrum voor kunst en cultuur in Brabant, maakt de beginnende kunstenaar graag wegwijs. Vanuit Tilburg bieden zij een gevarieerd professioneel aanbod aan; van persoonlijke adviesgesprekken tot dagprogramma's en meerdaagse cursussen. Een doelgericht mailtje naar een van de medewerkers kan eveneens uitkomst bieden. Met het kunsthart op de goede plaats staan ze je graag bij met allerhande raad en daad. Check de website van Kunstloc om te zien wat nu op de agenda staat.
Tot ziens in de volwassen wereld van de kunsten!