In het impulsgeldenprogramma van provincie Noord-Brabant zijn afgelopen beoordelingsronde 16 aanvragen voor subsidie impulsgelden gehonoreerd voor innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende culturele projecten. Met een impulsbijdrage kunnen deze initiatieven uitgroeien tot verankerde projecten waar we in Brabant trots op kunnen zijn.
De subsidieaanvragen van Stichting Idee-fixe, Ton van Zantvoort, Stichting CineSud, Stichting Backstage-Bridges, Draaimolen Festival, Strijbos & Van Rijswijk | Stichting Ambiance Tracks, Stichting voor Alternatieve Muziek, Alliantie Zuidwaterlinie, Matthijs Bosman, Stichting Tegentijd, Wessel Verrijt, Institute of Associations | Merijn Bisschops, Chagall van den Berg, Stichting Trots54, Concert Curieus en Filmhub Zuid zijn gehonoreerd. Hieronder lees je meer over deze projecten.
De impulsgelden zijn beschikbaar gesteld door de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Kunstloc Brabant adviseert aanvragers en is in opdracht van de provincie verantwoordelijk voor de uitvoering van het impulsgeldenprogramma.
Foto: danseres Tegest Pecht-Guido, foto door Merijn Bisschops
Stichting Idee-Fixe
Al 30 jaar dient Stichting Idee-Fixe als springplank voor jong talent binnen de alternatieve en experimentele kunst en film. Dat doet zij middels het BUT filmfestival en door talent de ruimte te bieden om zich te ontwikkelen door het opdoen van ervaring in de organisatie. Stichting Idee-Fixe ontvangt een impulsbijdrage om de organisatie voor te bereiden op de toekomst door een nieuwe generatie bij de organisatie te betrekken en zo het voortbestaan ervan te garanderen. Zo ontwikkelt Idee-Fixe nieuw aanbod en start zij met het opleiden van jonge curatoren, productieassistenten, promotiemedewerkers en cultuurmakers en betrekt zij nieuwe vaste medewerkers.
Foto: Martijn Stadhouders
Ton van Zantvoort
Ton van Zantvoort heeft al meerdere grote films op zijn naam staan, waar hij internationale prijzen voor heeft gewonnen. Hij wil zich ontwikkelen als regisseur, nadat hij lange tijd zowel als regisseur als producent actief is geweest. Om zijn organisatie hierop in te richten én om jonge talenten te kunnen coachen in het vak, ontvangt Van Zantvoort een bijdrage uit het impulsgeldenprogramma.
Screentalent NL
In de alliantie Screentalent NL werken de talenthubs Playgrounds, Cinesud en New Noardic Wave samen aan het project Het Beloofde Land. In dit project ondersteunen de samenwerkingspartners jonge filmproducenten, door onder andere drie jonge Brabantse filmproducenten in hun beroepspraktijk te ondersteunen. Daarmee wordt de aansluiting bij de sector en fondsen op nationaal vlak versterkt. Uiteindelijk zal binnen dit traject ook een van de producenten een kortfilm realiseren, wat bijdraagt aan het persoonlijke trackrecord en de productiecontinuïteit vanuit de regio in de toekomst. Om deze ontwikkeling te ondersteunen ontvangt Stichting CineSud een bijdrage uit de impulsgelden.
Stichting Backstage-Bridges
Stichting Backstage-Bridges, een podium en broedplaats voor blues- en soulmuziek, organiseert diverse evenementen; Heyhoef-Backstage, Heyhoef-Coolvibes, Heyhoef-Muziekfabriek en Backstage-Heroes. De afgelopen jaren zijn maar liefst 175 concerten gerealiseerd. De ontwikkeling van het nieuwe Cultureel Centrum in de Tilburgse wijk Reeshof biedt de stichting mooie kansen voor de toekomst. Om deze kansen te verzilveren, wil de organisatie het programma verbreden en verdiepen en daarmee nieuwe makers en publiek bereiken, en de marketing en de organisatie professionaliseren. Hiervoor ontvangt de organisatie een impulsbijdrage. Daarmee hoopt de organisatie zich te ontwikkelen op artistiek vlak en een groter en breder publiek aan te spreken.
Foto: Kees Staps
Draaimolen Festival
Draaimolen staat bekend als festival op het snijvlak van kunst en dance. Om de organisatie inhoudelijk verder te ontwikkelen, gaat Draaimolen investeren in de in house ontwikkeling van kunstinstallaties, waarbij ook lokaal talent wordt betrokken. Door het aantrekken van een technisch producent en een artistiek leider, en door middel van de verkoop en verhuur van kwalitatief verbeterde producten en producties wordt de organisatie verder ontwikkeld. Daarmee hoopt Draaimolen haar positionering verder te versterken. Hiervoor ontvangt Draaimolen een bijdrage uit de impulsgelden.
Foto: Annelieke Rovers
Strijbos & Van Rijswijk
Middels de impulsgelden investeert Strijbos & Van Rijswijk in haar onderzoekspraktijk. Dit doet de organisatie door een biotoop te ontwikkelen, waarin ontmoeting en disciplinair onderzoek centraal staan. Jonge makers worden betrokken om de methodiek van Strijbos & Van Rijswijk te onderzoeken en een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van nieuw werk. Deze stap draagt bij aan de ontwikkeling van de organisatie en aan de samenwerking en onderlinge kennisdeling met jonge (kunst)professionals. Hiermee hoopt Strijbos & Van Rijswijk zich (inter)nationaal nog sterker te kunnen profileren.
Foto: Rob Hogeslag
Stichting voor Alternatieve Muziek
Stichting voor Alternatieve Muziek organiseert jaarlijks het festival Roosendaal Open Air. Met een bijdrage uit de impulsgelden wil de organisatie het festival professionaliseren en het aanbod verbreden, om daarmee op termijn het publieksbereik te vergroten. Er wordt geïnvesteerd in de programmering, het vergroten van het aanbod en het betrekken van lokaal talent. Ook een investering in eigen materieel moet ervoor zorgen dat het festival inhoudelijk kan groeien en meer bezoekers kan trekken en daarmee haar positie versterkt en de betekenis voor lokaal talent vergroot.
Foto: Seth Abrikoos
Alliantie Zuiderwaterlinie
De Alliantie Zuiderwaterlinie ontwikkelt het grootste erfgoedlandschap van de provincie Noord-Brabant: de Zuiderwaterlinie. De alliantie verbindt cultureel erfgoed en natuur met elkaar en met een groot netwerk aan partners werkt zij aan het zichtbaar en beleefbaar maken van het verhaal van de Zuiderwaterlinie voor een breed publiek in Brabant, in het licht van maatschappelijke opgaven. Met Menno’s Reis start de alliantie een traject waarbij wordt gewerkt aan bewustwording omtrent deze opgaven en het creëren van nieuwe inzichten, door het betrekken van burgers bij zogenaamde ateliers. Samen met kunstenaars, architecten, ontwerpers, landschapsbeheerders en erfgoeddeskundigen buigt het publiek zich over inventieve oplossingen voor maatschappelijke opgaven. De uitkomsten van elk atelier worden uitgewerkt tot een tijdelijk kunstwerk dat langs de linie wordt geplaatst. Voor deze ontwikkeling ontvangt Alliantie Zuiderwaterlinie een bijdrage uit de impulsgelden.
Matthijs Bosman
Matthijs Bosman realiseert in de spoorzone van Den Bosch een ruimtelijke installatie, waar jonge studenten en makers uit de omgeving nieuw werk kunnen tonen dat inspeelt op de openbare ruimte. Doordat de installatie in de buitenruimte staat en het nieuwe werk op de omgeving reflecteert, wordt hiermee een verbinding gelegd met de bewoners in de omgeving. Om samenwerkingen op te zetten met het onderwijs en studenten te begeleiden bij de ontwikkeling van nieuw werk, én om het kunstwerk te realiseren ontvangt Matthijs Bosman een bijdrage uit de impulsgelden.
Stichting Tegentijd
Stichting Tegentijd (United Cowboys) ontwikkelt eigen producties op het snijvlak van beeldende kunst en theater. Ook is de organisatie een broedplaats waar jong talent wordt ondersteund in de artistieke ontwikkeling. Het zogenaamde Art House is daarmee een werk- en ontwikkel- en presentatieplek voor het eigen repertoire en dat van anderen. De organisatie ontvangt een impulsgeldenbijdrage om te investeren in personeel en faciliteiten en daarmee haar functie als broedplaats en talentontwikkelingsplek te versterken en de organisatie zakelijk te ontwikkelen. Daarmee kan zij beter voorzien in de groeiende vraag naar residenties en ondersteuning van jong talent.
Wessel Verrijt
Beeldend kunstenaar Wessel Verrijt heeft sinds zijn afstuderen in 2018 zijn sculpturale werken al op veel plekken mogen tonen. Verrijt maakt werk in de publieke ruimte, waarbij hij met zijn sculpturen publieke interventies organiseert, in de vorm van performances en optochten. Naast het creëren van eigen werk ziet Verriijt het als belangrijk onderdeel van zijn makerschap om zijn kennis en expertise te delen met een verscheidenheid aan doelgroepen. Verrijt ontvangt een bijdrage uit de impulsgelden om het materiaal van zijn werk te verduurzamen en de overdraagbarheid van het werk te onderzoeken, wat meer kansen oplevert voor het tonen en verkopen van zijn werk. Ook investeert hij in de ontwikkeling van zijn kennisdeling en het verbreden van zijn doelgroepen. Hiermee hoopt Verrijt zijn beroepspraktijk duurzaam te versterken.
Merijn Bisschops
Merijn Bisschops is afgestudeerd als accordeonist en ook actief als autodidact componist, fotograaf en videomaker. Na zijn afstuderen in 2003 heeft hij zich uitsluitend gericht op zijn makerschap en treedt hij niet meer op. Merijn heeft sindsdien composities geschreven voor uiteenlopende projecten en diverse interdisciplinaire producties gerealiseerd. De aandacht voor zijn werk groeit en om de kansen die zich hierdoor voordoen optimaal te kunnen benutten, werkt Bisschops met een impulsbijdrage aan het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden, het ontwikkelen van de marketing en het betrekken van experts. Hiermee hoopt hij zich op (inter)nationaal sterker te kunnen profleren en nieuwe opdrachten aan te trekken.
Foto: danseres Tegest Pecht-Guido, foto door Merijn Bisschops
Chagall van den Berg
Chagall van den Berg (Chagall) is sinds 2011 actief als zangeres, componist, producer en performer. Ze maakt elektronische popmuziek en ontwikkelt sinds 2014 haar eigen technologie die ze gebruikt voor haar lve optredens. Dit is vrij uitzonderlijk, omdat in de wereld van muziek en technologie veel mannen werkzaam zijn. Met het project LoveLace wil Chagall de opgedane kennis over technologie van live performances gaan delen met een vrouwelijke doelgroep. Het wordt een productiehuis en lab, waar kennis gedeeld wordt en waar geëxperimenteerd kan worden met de technologie. Zo leren de deelnemers om zelfstandig en onafhankelijk adembenemende producties te maken. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken ontvangt Chagall een bijdrage uit de impulsgelden.
Stichting Trots54
Theatergroep Trots is in 2015 ontstaan als project vanuit ROC De Leijgraaf (nu KW1C). Oprichter Jesse van den Elsen was daar docent en mentor en met een groepje talentvolle studenten startte hij Theatergroep Trots. Sindsdien maakt hij jaarlijks voorstellingen voor en door jongeren in de regio Noordoost-Brabant. Doordat er nieuwe samenwerkingen ontstonden ontwikkelde Theatergroep Trots van project naar de zelfstandige Stichting Trots54. De stichting ontwikkelt nu kunst- en cultuurprojecten met jongeren, zowel binnen het onderwijs als in de vrije tijd, in samenwerking met diverse culturele en niet-culturele partners. De vraag naar projecten blijft groeien en daarom wil Trots54 zich ontwikkelen van jongeren-community met losse projecten naar een community waarin de jongeren en partners structureler met elkaar samenwerken. Trots54 ontvangt een impulsbijdrage om deze ontwikkeling mogelijk te maken.
Foto: Richard van Turnhout
Concert Curieus
Concert Curieus, een collectief van dansers en muzikanten, ontwikkelt kleinschalige voorstellingen op het gebied van instant composition voor de jongste doelgroep: kinderen van 6 maanden tot 4 jaar. De afgelopen jaren heeft de organisatie gezien dat zij hiermee een belangrijke bijdrage levert aan het aanbod voor deze doelgroep. Voor de professionalisering van de organisatie, het uitbreiden van het collectief en het vergroten van het publieksbereik ontvangt Concert Curieus een bijdrage uit de impulsgelden. Daarmee hoopt de Concert Curieus de organisatie in Brabant uit te bouwen en een groei van voorstellingen te realiseren.
Filmhub Zuid
Filmhub Zuid zet zich in om filmeducatie in het primair en voortgezet onderwijs te verankeren en daarnaast mediawijsheid en kennis over beeldtaal bij jongeren te vergroten. Dit doet zij door scholen en aanbieders aan elkaar te koppelen, deskundigheidsbevordering van filmmakers en docenten en door professionalisering op het gebied van educatie bij regionale filmtheaters en andere culturele centra. De organisatie heeft de afgelopen jaren een sterk netwerk weten op te bouwen. Om hier een duurzaam vervolg aan te geven, door ruimte te bieden voor maatwerk en door de vraag bij scholen en het aanbod beter aan elkaar te koppelen, ontvangt Filmhub Zuid een bijdrage uit de impulsgelden. Hiermee zet Filmhub Zuid proeftuinen op om de vraag beter in beeld te krijgen en daar passend aanbod bij te vinden en investeert zij in filmtechnieksets om de drempel bij scholen om filmeducatie aan te bieden te verlagen.
Impulsgeldenprogramma
Met het impulsgeldenprogramma wil provincie Noord-Brabant initiatieven stimuleren die een impuls geven aan de duurzame ontwikkeling van het Brabantse cultuursysteem in de volle breedte: professionele kunsten, amateurkunst en cultuureducatie. Makers, culturele instellingen, overheden, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen of bedrijven die een bijdrage willen leveren aan de versterking van de Brabantse culturele sector en/of het verbinden van de cultuursector met andere domeinen, kunnen een beroep doen op de impulsgelden. Het gaat om financiering met een blijvend effect door middel van een tijdelijke impuls.
De impulsgelden zijn beschikbaar gesteld door de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Kunstloc Brabant adviseert aanvragers en is in opdracht van de provincie verantwoordelijk voor de uitvoering van het impulsgeldenprogramma. Alle aanvragen en commissieadviezen zijn openbaar in te zien.
In 2023 is er nog een indientermijn, van 11 t/m 17 september.
Impulsgeldenprogramma stopt na 2023 - laatste mogelijkheid om in te dienen
De Provincie Noord-Brabant stopt na 2023 met het impulsgeldenprogramma. In 2023 is de laatste mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor subsidie impulsgelden. Lees hier meer over dit besluit. Wil je dit jaar nog duurzaam werken aan je beroepsontwikkeling of organisatiegroei? Dien dan van 11 t/m 17 september een aanvraag in.
Wil je met een van onze adviseurs bespreken of je plan aansluit bij de regeling? Neem dan tijdig contact met ons op.
Meer weten over de subsidie impulsgelden?
Neem contact met ons op.