In het impulsgeldenprogramma van provincie Noord-Brabant zijn in de laatste beoordelingsronde 18 aanvragen voor subsidie impulsgelden gehonoreerd voor innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende culturele projecten. In totaal is er deze ronde €719.644,00 toegekend. Met een impulsbijdrage kunnen deze initiatieven uitgroeien tot verankerde projecten waar we in Brabant trots op kunnen zijn.
De subsidieaanvragen van TOEAC, RHIANNIN, Stichting KOP, Stichting Baltan, Stichting KuBra, Brabant Chamber Orchestra, Stichting Speels Collectief, Stichting Het Kader in samenwerking met Van Osch Films, Lonne Gosling, DeLOODS, Achter Gesloten Deuren, MAST Makers, Alienated |Performance Art|, Stichting Kunst en Cultuur Heeze-Leende, Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis, Witte Rook, Theater met Tolk en Stichting Cultuurkantine zijn gehonoreerd. Hieronder lees je meer over deze projecten.
De impulsgelden zijn beschikbaar gesteld door de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Kunstloc Brabant is in opdracht van de provincie verantwoordelijk voor de uitvoering van het impulsgeldenprogramma.
TOEAC
Accordeonduo TOEAC, bestaande uit Renée Bekkers en Pieternel Berkers, treedt al ruim 20 jaar op als ambassadeur van het klassiek accordeon. Renée en Pieternel werken regelmatig samen met andere musici en componisten en zoeken samenwerkingen op met kunstenaars van andere disciplines, zoals dans, theater, film en circus. Nu wil het duo met de impulsbijdrage een professionaliseringsslag maken op het gebied van marketing en communicatie en zich inhoudelijk ontwikkelen door de focus te leggen op het zelf componeren van muziek voor nieuwe muziektheatervoorstellingen.
RHIANNIN
Rianne Wilbers beweegt zich al geruime tijd in de wereld van de klassieke muziek. Door het traject dat zij doorliep binnen MusicHub Brabant realiseerde Rianne zich dat ze toe was aan een nieuwe (artistieke) stap in haar carrière en besloot ze verder te gaan onder de naam RHIANNIN. Onlangs presenteerde RHIANNIN haar eerste EP ‘Bodyless’ bij poppodium Effenaar. Met de bijdrage uit het impulsgeldenprogramma wil RHIANNIN nu onder andere gaan werken aan haar eerste album, ‘Bodylanguage’. Ook wil ze een symbiotische live-performance ontwikkelen waarin muziek, kunst, beweging en digital art samenkomen en samenwerkingen aangaan met andere muzikanten en bands, om zo op termijn meer bekendheid te verwerven en een groter publiek te bereiken.
Stichting KOP
Stichting KOP richt zich op de talentontwikkeling van startende professionele kunstenaars, door hen opdrachten, begeleiding, kennis en relaties aan te bieden. Het samenwerken met partners, uit zowel binnen als buiten het culturele domein, maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. De afgelopen jaren is er dan ook een rijk netwerk aan makers en partners opgebouwd. Met de bijdrage uit het impulsgeldenprogramma wil KOP de komende twee jaar gaan bouwen aan een platform, met bijbehorende aanbod van activiteiten en diensten door en voor makers en partners. KOP wil dit platform in samenwerking met die makers en partners gaan ontwikkelen, met als doel om een duurzame community te creëren.
Stichting Baltan
Met de impulsbijdrage wil Baltan Laboratories haar rol als organisatie voor talentontwikkeling verstevigen. Met het ‘Raise Your Voice’ traject richt het culturele lab zich op het begeleiden, faciliteren en ondersteunen van kunstenaars en ontwerpers die werken aan economische, ecologische, politieke en sociale uitdagingen. Dit doet Baltan met leer- en talentontwikkeling trajecten met kleine groepen, waarbij een indisciplinaire en non-hierarchische methode wordt gehanteerd. Dit betekent dat de achtergrond en expertise van de deelnemers wordt losgelaten en er geen sprake is van hiërarchie tussen de deelnemers en de tutoren. Binnen het Raise Your Voice traject wordt aandacht besteed aan zowel de inhoudelijke ontwikkeling en positionering van de maker als de praktische begeleiding in het opzetten van een professionele praktijk.
Stichting KuBra
Stichting KuBra is een samenwerkingsverband van zo’n 140 Brabantse beeldend kunstenaars, die nog geen aansluiting (weten te) vinden in het circuit van commerciële kunstgaleries, presentatie-instellingen en musea. De organisatie is in handen van de kunstenaars zelf, gezamenlijk organiseren zij exposities, cursussen en workshops door heel Brabant. Met de bijdrage uit het impulsgeldenprogramma wil de organisatie een impuls geven aan de verkoop van de kunstwerken van de deelnemers. Daarmee kan niet alleen de kunstenaarspraktijk van de deelnemers worden bestendigd, maar ook de positie van de organisatie zelf. Samen met een marketeer wordt een marketingplan opgezet en wordt vervolgens een team van deelnemers opgeleid om de ingeslagen weg zelfstandig voort te zetten.
Brabant Chamber Orchestra
Brabant Chamber Orchestra, bestaande uit muzikanten van 16 verschillende nationaliteiten, heeft als doel om de concertervaring in de klassieke muziek te vernieuwen. Door klassieke muziek samen te brengen met hedendaagse muziek, technologie en visuele kunsten, wil het kamerorkest een breed publiek aanspreken. Er worden regelmatig (lokale) kunstenaars van andere disciplines betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van de concerten. Brabant Chamber Orchestra ontvangt een bijdrage uit de impulsgelden om op zakelijk vlak stappen te kunnen zetten. Daarmee hoopt het kamerorkest onder andere de ingezette artistieke ontwikkeling te kunnen continueren en een groei van concerten te realiseren.
Stichting Speels Collectief
Speels Collectief is een theatergezelschap met een niet-normatieve samenstelling. Dit betekent dat mensen die te maken hebben met maatschappelijke uitsluiting in welke vorm dan ook volwaardig deel kunnen uitmaken van het gezelschap. Door middel van inclusieve theatervoorstellingen en het geven van workshops wil Speels Collectief weerstand bieden aan uitsluitingsmechanismes in de kunsten en de maatschappij. De bekendheid en erkenning van de expertise van Speels Collectief is de afgelopen periode gegroeid. De organisatie heeft de ambitie om verder door te groeien tot het expertisecentrum op het terrein van inclusief theater in Brabant en ontvangt een bijdrage uit het impulsgeldenprogramma om dit te realiseren.
Stichting Het Kader i.s.m. Van Osch Films
Met de impulsbijdrage wil Stichting Het Kader in samenwerking met Van Osch Films een duurzame impuls geven aan de documentaire- én amateurmuzieksector in de provincie Brabant. Amateurblaasorkesten hebben een groeiende behoefte aan zichtbaarheid en mogelijkheden om zich op een vernieuwende manier te presenteren aan bestaand en nieuw publiek. Om te voorzien in die behoefte worden verschillende orkesten binnen het project ‘Filmmuziek’ uitgenodigd om live vooraf gecomponeerde muziek te spelen bij de documentaires van Brabantse makers. Door het combineren van livemuziek en film wordt er op die manier nieuw publiek gegenereerd voor beide sectoren.
Lonne Gosling
Lonne Gosling studeerde in 2007 af aan de Academie voor Theater in Tilburg, sindsdien werkt ze als actrice en presentatrice, speelt ze in theaters en op diverse festivals en maakte ze in 2020 haar eerste solovoorstelling. In haar voorstellingen stelt Lonne de moeilijkheid en de zwaarte van het bestaan van de mens met een flinke dosis zwarte humor ter discussie. Ze ontving in 2022 een kennisvoucher, om samen met haar coach haar positionering onder de loep te nemen en een strategie te bepalen voor de toekomst. Met de impulsbijdrage wil Lonne die strategie tot uitvoering brengen en de volgende stappen zetten in haar artistieke en zakelijke ontwikkeling.
DeLOODS
Kunstenaarsinitiatief DeLOODS in Breda is een plek waar kunstenaars vragen over het presenteren vanuit hun eigen praktijk aan de orde kunnen stellen. Het initiatief bevindt zich op het grensvlak tussen onderzoek en presentatie, en wil daarmee inspelen op de behoefte van de hedendaagse kunstpraktijk waarin collectiviteit, samenwerking en de rol van de toeschouwer steeds belangrijker worden. In het pand zijn zowel een expositieruimte als ateliers te vinden, waardoor het bij uitstek een plek is voor onderlinge uitwisseling tussen kunstenaars en andere belangstellenden. Als atelierpand vormt DeLOODS al een kleine community, het initiatief ontvangt de impulsbijdrage om deze uit te breiden naar een gemeenschap van mensen die collectief willen nadenken over en werken aan vragen op het gebied van het presenteren van beeldende kunst.
Achter Gesloten Deuren
Annefloor Imhoff en Louise Boitelle zijn samen de drijvende kracht achter dansinitiatief A.G.D. (Achter Gesloten Deuren). Ze hebben de missie om kunst toegankelijk te maken voor iedereen, ook – zoals de naam ‘Achter Gesloten Deuren’ aangeeft – voor mensen in gevangenissen, jeugdinstellingen of zorginstellingen en daardoor geïsoleerd leven van de maatschappij. Dit doen Annefloor en Louise door voorstellingen te spelen en daarna in dialoog te gaan met het publiek, met als doel om een onderlinge verbinding tussen het publiek tot stand te brengen. Met de impulsbijdrage wil Achter Gesloten Deuren haar netwerken uitbouwen, een zelfstandige stichting worden, onderzoek doen naar de benadering van een inclusief publiek en zich op artistiek vlak verder ontwikkelen.
MAST Makers
MAST Makers is een Tilburgs theatercollectief waarvan Stephan Christiaan Peters en Mats Lodenstijn het hart vormen. Met hun project ‘Diva’s op Stal’ besteden zij aandacht aan grensoverschrijdende situaties binnen de podiumkunsten, met als centrale vraag: hoe maakt de cultuur binnen de wereld van de podiumkunsten het voor sommigen aantrekkelijk en mogelijk en voor anderen juist moeilijk en ingewikkeld om zich erin te bewegen? Naar aanleiding van de groeiende interesse in de voorstelling die Stephan en Mats hierover ontwikkelden in 2022, besloten zij een vervolg te geven aan het project en een contextprogramma rondom de voorstelling te gaan maken. Aan de hand van de impulsbijdrage wil MAST Makers haar zichtbaarheid vergroten, een duurzame relatie opbouwen met haar publiek en een community creëren voor bewustwording over misstanden in de theatersector.
Alienated |Performance Art|
Alienated is een interdisciplinair dansgezelschap met wortels in Tilburg, dat dans met circus elementen combineert. Het gezelschap bestaat uit choreograaf, artistiek leider en oprichter Kelly Vanneste en creative producer Martijn Schipper. Kelly heeft Alienated opgericht om haar eigen werk te maken waarbij ze mensen stimuleert om dichter bij hun kern te komen door samen de grenzen van het lichaam te onderzoeken en ervaren. Zij creëert werk waarin haar fascinatie voor het lichaam en objecten centraal staan. Alienated ontvangt een impulsbijdrage om nieuwe artistieke projecten te initiëren, de organisatie te versterken en de zichtbaarheid en bekendheid van het gezelschap te vergroten. Daarmee wil het gezelschap een stevige basis leggen in Brabant om te groeien tot een sterk gezelschap dat een plek inneemt in het lokale, regionale, nationale culturele veld.
Stichting Kunst en Cultuur Heeze-Leende
Stichting Kunst en Cultuur Heeze-Leende organiseert jaarlijks ‘Kunstsmullen’, een cultureel evenement in de gemeente Heeze-Leende waarbij het landschap centraal staat. In het eerste kwart van de vorige eeuw was Heeze een van de bekendste kunstenaarsdorpen van Nederland. De schilders die er kwamen lieten zich inspireren door de natuur, het landschap rond het dorp en de mensen die er woonden. De historie van de kunstenaars die in de regio hun sporen achterlieten, was voor Stichting Kunst en Cultuur Heeze-Leende in 2012 de aanleiding om het initiatief te nemen voor ‘Kunstsmullen’. Inmiddels is ‘Kunstsmullen’ een een begrip in de regio: de laatste editie trok rond de 7000 bezoekers. Nu wil de stichting verder professionaliseren en structurele aanpassingen aanbrengen die tot continuering van kwaliteit en kwantiteit moeten leiden. Hiervoor ontvangt zij een impulsbijdrage.
Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis
Het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg ontvangt een bijdrage uit het impulsgeldenprogramma om in samenwerking met ‘Spaces for Well-Being’ een pilot uit te voeren op de afdeling oncologie. Spaces for Well-Being is een collectief dat op basis van onderzoek ruimtes ontwikkelt die bijdragen aan welzijn. Vanaf 2026 vindt er een grootschalige verbouwing plaats van het gehele ziekenhuis. De pilot op de afdeling oncologie is daarom een mooie kans voor de kunstcommissie van het ETZ om, met het oog op de nieuwbouw, te onderzoeken hoe de omgeving van positieve invloed kan zijn op zowel de patiënten in het ziekenhuis als de medewerkers. En daarmee een visie te ontwikkelen op de wisselwerking tussen kunst en gezondheid en daar draagvlak voor te creëren.
Witte Rook
Witte Rook is een platform in Breda met een focus op onderzoeks- en participatieprojecten op het gebied van beeldende kunst en actuele maatschappelijke vraagstukken. Zo voerde Witte Rook de afgelopen jaren al een artistiek onderzoeksprogramma in het Zaartpark te Breda, waarbij onderwerpen zoals rechten en plichten in de openbare ruimte, aandacht voor de omgeving en interactie met de gebruikers van het park centraal stonden. Vanuit de wens om de bijzondere ontmoetingen tussen kunst, kunstenaars en bewoners verder uit te breiden ontstond het idee om dit ook in andere parken te realiseren. Het Wilhelminapark te Breda kwam hierbij in beeld als een van de oudste parken in de stad dat toe was aan herontwikkeling; op verzoek van de dienst cultuur gaf Witte Rook het afgelopen half jaar samen met kunstenaars, bewoners en de gemeente invulling aan een kunstvisie. Met de impulsbijdrage wil Witte Rook een vervolg geven aan dit kunstvisietraject en de doorontwikkeling van het project.
Theater met Tolk
Theater met Tolk heeft als doel om de Nederlandse theaterwereld open te breken en toegankelijker te maken voor doven en slechthorenden. Initiatiefnemers Aschwin van Leeuwen en Frank Allard – beide doof vanaf hun geboorte en liefhebbers van podiumkunsten – bezochten voorstellingen, maar merkten dat de verhalen volledig langs hen heen gingen. Dat deed hen besluiten om zelf, samen met een tolk, een theatervoorstelling voor vrienden te organiseren. Het initiatief groeide al snel verder uit en inmiddels geven Aschwin en Frank ook adviezen aan theaters en theatermakers over toegankelijkheid. De afgelopen 5 jaar opereerde het initiatief op vrijwillige basis, echter concludeerden Aschwin en Frank onlangs dat zij de groeiende vraag niet meer kunnen bijbenen. Zij willen daarom met de impulsbijdrage onder andere hun organisatie gaan professionaliseren en missie en visie (door)ontwikkelen.
Stichting De Cultuurkantine
Met het project Kunstkameraden richt Stichting De Cultuurkantine zich op kinderen en jongeren met diverse (culturele) achtergronden die zich in een maatschappelijk kwetsbare situatie bevinden. Door de inzet van kunst en kunstenaars wil de organisatie deze jongeren in hun kracht zetten en op positieve wijze hun interactie met de maatschappij bevorderen. Binnen het project Kunstkameraden werken professionele kunstenaars en jongeren samen aan een kunstwerk, waarbij de mogelijkheden van deze jongeren centraal staan, niet hun problemen. Met behulp van de impulsbijdrage wil Stichting De Cultuurkantine haar samenwerking met GGz Breburg intensiveren en oudere cliënten (27+) betrekken bij Kunstkameraden.
Impulsgeldenprogramma
Met het impulsgeldenprogramma wil provincie Noord-Brabant initiatieven stimuleren die een impuls geven aan de duurzame ontwikkeling van het Brabantse cultuursysteem in de volle breedte: professionele kunsten, amateurkunst en cultuureducatie. Makers, culturele instellingen, overheden, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen of bedrijven die een bijdrage willen leveren aan de versterking van de Brabantse culturele sector en/of het verbinden van de cultuursector met andere domeinen, kunnen een beroep doen op de impulsgelden. Het gaat om financiering met een blijvend effect door middel van een tijdelijke impuls.
De impulsgelden zijn beschikbaar gesteld door de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Kunstloc Brabant is in opdracht van de provincie verantwoordelijk voor de uitvoering van het impulsgeldenprogramma. Alle aanvragen en commissieadviezen zijn openbaar in te zien.
Impulsgeldenprogramma gestopt na 2023
De Provincie Noord-Brabant is na 2023 gestopt met het impulsgeldenprogramma. In 2023 was de laatste mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor subsidie impulsgelden, het is op dit moment niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen. Lees hier meer over dit besluit.
Meer weten over financiering of werken aan je beroepsontwikkeling of organisatiegroei?
Wil jij duurzaam werken aan je beroepsontwikkeling of organisatiegroei? Ben je op zoek naar financiering en/of heb je behoefte aan advies? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee over de mogelijkheden.
Iris Bloemers
Subsidiecoördinator. Iris is tijdelijk gedetacheerd naar de Provincie Noord-Brabant013 464 82 47