Brabant Maakt Het
Om afstemming tussen het Rijk en regionale overheden te verbeteren heeft minister Ingrid van Engelshoven (OCW) opgeroepen om culturele regioprofielen op te stellen. Daarin worden de gezamenlijke visies op kunst en cultuur in de regio beschreven. Dit moet de samenwerking in de regio te verbeteren, en helpt de verschillende identiteiten binnen het cultuursysteem te onderscheiden. Er zijn zestien regio’s in Nederland die een regioprofiel hebben ingediend. Brabant Maakt Het is de titel van het regioprofiel van BrabantStad, zoals het in november 2018 op de burelen van het ministerie van OCW lag. Nu gaat de taskforce BrabantStad aan de slag met de operationalisering.
Input van de culturele sector
‘Brabant Maakt Het’ is tot stand gekomen dankzij input van de culturele sector. Aan het roer van de totstandkoming van het regioprofiel staat de taskforce BrabantStad, met daarin vertegenwoordigers van de provincie Noord-Brabant, Breda, Eindhoven, Helmond, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Kunstloc Brabant.
De taskforce zet in op vier programmalijnen (talentontwikkeling, internationalisering, publiekswerking en cultuureducatie & participatie) en twee instrumenten (afstemming subsidie- en adviestrajecten en onderzoeksagenda Waarde van Cultuur). Voor alles zes de deelprojecten gaat nu een werkgroep aan de slag om deze te operationaliseren Dat moet op korte termijn een plan opleveren voor de periode tot eind 2020, en daarna een operationaliseringsplan voor de periode 2021-2024.
Twee instrumentele lijnen
Er zijn twee werkgroepen voor de twee instrumentele lijnen. De werkgroep Harmonisatie richt zich op het vraagstuk van harmonisatie van subsidie- en adviestrajecten. De werkgroep staat onder voorzitterschap van Sylvia Dornseiffer. Sylvia Dornseiffer is zelfstandig adviseur en coach bij Dornseiffer voor Culturele Zaken. In het verleden was zij o.a. werkzaam als directrice bij het Letterenfonds en Amsterdam Fonds voor de Kunsten. Daarnaast kent ze het culturele landschap van deze regio goed door haar ervaring als adviseur bij Brabant C.
De werkgroep Onderzoeksagenda: Waarde van Cultuur zorgt voor een vervolg op het in 2018 gerealiseerde rapport Waarde van Cultuur. Het onderzoek is de onderlegger voor het regioprofiel. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Het PON, Telos, Boekmanstichting, Pyrrhula Research Consultants en Kunstloc Brabant. Jenneke Harings (Kunstloc) is projectleider.
Vier programmalijnen
In het regioprofiel Brabantstad staan naast de genoemde instrumentele lijnen ook vier programmalijnen omschreven: Talentontwikkeling, Internationalisering, Publiekswerking en Cultuureducatie en Participatie. Voor iedere programmalijn zijn in het regioprofiel ambities verwoord die in 2018 ingebracht zijn door de culturele organisaties. Kunstloc Brabant levert voor elke programmalijn deelprojectleiders die in teams werken aan de operationalisering van de eigen programmalijn. Voor de programmalijn Talentontwikkeling is dit Iduna van de Ven, voor Internationalisering is dat Jenneke Harings, voor Publiekswerking is dat Max van Alphen, en voor Cultuureducatie en Participatie is dat Luana Berghmans. Bij elke programmalijn nemen van elke BrabantStad-partner ten minste twee vertegenwoordigers deel. Elke projectgroep start half maart en zal binnen afzienbare tijd communiceren over de te nemen stappen en hoe de culturele sector daarbij betrokken kan worden.