Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten? Welke aanpassingen hebben de afstudeerders gedaan? En is hun toekomstbeeld veranderd? In een reeks interviews op MEST ondervraagt Rosa Lee drie afstudeerders. Het spits wordt afgebeten door Fleur van den Akker (24). “Juist bij mijn werk is aanraking belangrijk en nu verliep alles via Skype.”

– Geschreven door Rosa Lee Szarzynski

Tactiele ervaring

Sinds haar jeugd maakt Fleur van den Akker het liefst grote sculpturen met verschillende texturen. “Tekenen op een A4’tje was voor mij geen optie.” Nadat ze de opleiding Decoratie- en Restauratieschilder volgde op het SintLucas in Boxtel, ontdekte Fleur dat ze niet alleen graag creatief bezig is maar ook haar enthousiasme en kennis over kunst wil delen met anderen. Voor haar was het duidelijk: ze zou de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving volgen op de Fontys Hogeschool in Tilburg.

Zodra het kon deed Fleur zoveel mogelijk praktijkervaring op. Zo liep ze in het tweede en derde jaar stage bij de Mytylschool Gabriël, speciaalonderwijs. “Ik was nieuwsgierig naar hoe het zou zijn om met een andere doelgroep te werken. Dat blijkt heel dankbaar werk. Omdat de leerlingen een lichamelijke beperking hebben is het voor hen lastig om zich beeldend te ontwikkelen. Ik vond het heel fijn om dan toch het uiterste uit ze te halen. Voor mijn afstudeerwerk onderzoek ik de tactiele ervaring vanuit het perspectief van mijn rol als maker, beschouwer en educator. Ik kwam erachter dat de tactiele ervaring ervoor zorgt dat de leerlingen meer gaan associëren en een persoonsgebonden ervaring krijgen. We kijken niet naar kunst maar ervaren het.”

Die tastbare ervaring stond ook tijdens haar andere afstudeerwerk centraal. De aanraking maakte volgens Fleur dat de beschouwer zich eerder verbonden voelde met haar werk. Het idee voor haar afstudeerwerk ontstond na het zien van de tapijten van Lizan Freijsen. Vanuit een atelier in de Rozenstraat in Tilburg is ze verder gaan experimenten. “Ik vind dat heerlijk, ook dat ik van tevoren nooit weet wat ik ga maken. Als maker voel ik graag aan verschillende materialen. Zo ontstaat er een gedachte of associatie die ik omzet in beeld. Voor mijn afstudeerproject wilde ik werken met wol. Dat materiaal geeft me altijd een gevoel van geborgenheid. Eerst wilde ik een kleed voor op de grond maken. Ik kwam er al snel achter dat het verrassender is om het kleed over de muur te laten ‘groeien’.”

Tactiele ervaring
Als maker voel ik graag aan verschillende materialen. Zo ontstaat er een gedachte of associatie die ik omzet in beeld.

Zo ontstond het idee voor de twaalf, handgemaakte eilanden die beschouwers kunnen aanraken. Fleur werkte voor ‘extra, onverwachtse prikkels’ bij de beschouwers met verschillende materialen zoals bubbeltjesplastic. “Sommige eilanden voelen verharder aan vanwege textiel, die onverwachtse structuur heeft een leuk effect.” De eilanden zijn ook digitaal te zien via een beamer. “Ik wil de bezoeker uitnodigen om het werk op verschillende manieren te ervaren.”

Van atelier naar kamer bij ouders

Fleur was al halverwege haar afstudeerproject toen ze hoorde over de lockdown en dat ze op stel en sprong niet meer in het atelier kon werken. “Daar schrok ik van. Mijn hele werk was aangepast aan de ruimte van het atelier en nu moest ik ineens op zoek naar een andere plek. Gelukkig kon ik bij mijn ouders terecht en had ik nog genoeg tijd om alles aan te passen. Alleen had ik daar geen hoge muren, was er minder ruimte voor de beamer, waardoor ik de afstanden tussen de eilanden moest verkleinen.” Ook het communiceren met docenten was voor Fleur lastig. “Juist bij mijn werk is aanraking belangrijk en nu verliep alles via Skype.”

Toch ziet ze er ook de voordelen van in. “Ik kon lekker in mijn eigen bubbel werken zonder dat andere studenten mij stoorden en het zorgde voor nieuwe, verrassende inzichten. Ik leerde dat ik mijn werk kan aanpassen aan een andere ruimte. Ik ben trots op het eindresultaat. Al die felle kleuren die erin zitten, zijn kenmerkend voor mij als maker.”

Van atelier naar kamer bij ouders
Ik kon lekker in mijn eigen bubbel werken zonder dat andere studenten mij stoorden en het zorgde voor nieuwe, verrassende inzichten.

Haar afstuderen heeft ze toch kunnen afsluiten in het atelier in Tilburg. Wat zijn haar plannen voor komend jaar? “Eerst wil ik even bijkomen en vakantie vieren. In september start ik met mijn nieuwe baan als docent beeldende kunst en vormgeving op Het Hooghuis in Oss. Dat ga ik combineren met mijn werk als museumdocent in het Design Museum. Ik wil dit jaar met een paar vrienden een atelier huren en beter worden in het werken met verschillende technieken. Mijn droom is een eigen expositie in het Design Museum, daar liep ik mijn eerste stage. Hoe mooi zou het zijn om bij het startpunt voor museumeducatie mijn werk te exposeren? Nee, ik kijk niet anders naar de toekomst door het coronavirus. Wel ben ik bewuster geworden van hoe snel alles kan veranderen. We moeten juist nu alles blijven doen wat we graag willen en daarvan genieten.”

Fleur aan het werk als museumdocent in het Design Museum

Wil je meer zien van het werk van Fleur?

Bekijk dan eens haar Instagram-account

@fleursartplace

Beeldende kunst

Tilburgs stads-tapijt van Denim winnaar De Kunstopdracht Kaapstad

Milo Visser wil jeans inzamelen om een monumentaal stads-tapijt te maken tijdens festival Kaapstad deze zomer.

24 februari 2025
Tilburgs stads-tapijt van Denim winnaar De Kunstopdracht Kaapstad

Open Call voor kunstenaars: (Je) Kunst in School 2025

Wij zoeken een beeldend kunstenaar die een reizende tentoonstelling wil ontwikkelen voor basisscholen.

4 februari 2025
Open Call voor kunstenaars: (Je) Kunst in School 2025

AI is hetzelfde als hout

Adviseurs Bas Veldhuizen en Marlijn Gelsing gingen in gesprek met beeldend kunstenaar Matthijs Bosman.

22 januari 2025
AI is hetzelfde als hout

Kunstopdracht Wilhelminaplein Rijen

Kunstloc Brabant is door de gemeente Gilze en Rijen gevraagd kunstenaars voor te dragen om een ontwerp te maken voor het dorp Rijen.

12 november 2024
Kunstopdracht Wilhelminaplein Rijen

De Cacaofabriek Expo: al 10 jaar verbinding tussen jong en ouder talent

De Cacaofabriek in Helmond bestaat 10 jaar. Wat heeft het op cultureel gebied gedaan én betekend?

14 augustus 2024
De Cacaofabriek Expo: al 10 jaar verbinding tussen jong en ouder talent

Zonnewijzer van Guido Geelen, een nieuw beeld in Heesch

Tijdens midzomernacht werd Zonnewijzer feestelijk onthuld. Kunstloc Brabant begeleidde de gemeentelijke werkgroep rondom dit project.

28 juni 2024
Zonnewijzer van Guido Geelen, een nieuw beeld in Heesch

Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

Walnotenboom en rode kool als grondstoffen voor verfmateriaal op 't Klein Laar.

27 juni 2024
Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

TalentHub Brabant barst van de mooie mijlpalen

Expo's, optredens, voordrachten, premières, concerten, kunstbeurzen en festivals. De talenten van TalentHub Brabant zijn niet te missen.

18 juni 2024
TalentHub Brabant barst van de mooie mijlpalen

Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

De keramische creatie van Bobbi Cleij heeft een plek gekregen in Breda als resultaat van De Kunstopdracht.

30 maart 2024
Dirk Dobber ligt in een rode zwembroek in het park (ook als het regent)

Onthulling 'Dirk Dobber' van Bobbi Cleij

Bobbi Cleij won De Kunstopdracht van Kunstloc Brabant. Haar ontwerp wordt 23 maart in Breda onthuld.

8 maart 2024
Onthulling 'Dirk Dobber' van Bobbi Cleij

Club Zien laat vmbo-leerlingen ‘aan’ gaan in Brabantse musea.

Club Zien laat alle vmbo-leerlingen in Brabant met educatief aanbod kennis maken met musea.

5 maart 2024
Club Zien laat vmbo-leerlingen ‘aan’ gaan in Brabantse musea.

Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

Kunstloc stimuleert deelnemers aan de Van Gogh Nationaal Park Academie om een kunstenaar in te zetten.

8 december 2023
Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park