Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten? Welke aanpassingen hebben de afstudeerders gedaan? En is hun toekomstbeeld veranderd? In een reeks interviews op MEST ondervraagt Rosa Lee drie afstudeerders. Dit keer het woord aan Wouter van der Giessen (25). “Corona of niet, iedereen moet mijn werk kunnen zien.”

Kunst in de openbare ruimte

Voordat Wouter van der Giessen begon met de opleiding Autonome Beeldende Kunst op het AKV|St. Joost wilde hij illustrator worden en zat hij op het Grafisch Lyceum Rotterdam. Waar andere kunstenaars al vroeg bezig zijn met het maken, ontdekte Wouter op zijn zestiende het plezier hierin. Hij schilderde op doeken en voorzag de Gorinchemse muren van street art, maar stopte ermee omdat hij genoeg had van ‘de haantjes cultuur’ die hij hierin zag.

Op het Sint Joost voelde hij zich meteen thuis en startte hij met het maken van sculpturen in de openbare ruimte. “Ik vind het een leuk proces om met bestaande objecten en verschillende materialen aan de slag te gaan en daarmee iets tot leven te wekken. Het is mooi als iemand anders mijn werk dan vrij kan interpreteren. Tijdens mijn studie ben ik vaak op mijn bek gegaan maar dat is goed, soms moet je dingen uitproberen. Bij twee blauwe muren op wieltjes – die de achtergrond moesten voorstellen van een papieren sculptuur met een strijkijzer – dacht ik ineens: dit is het hem helemaal niet. Uiteindelijk heb ik er een gangetje van gemaakt en zo werd het een heel nieuw werk.” Eén van de mensen die Wouter inspireert is kunstenaar Brad Downey die ook ‘interventies’ doet in de openbare ruimte. “Brad werkt heel snel en vlug. Hij neemt een besluit en dat is het dan. Ik merk dat zo’n eerste ingeving vaak heel goed werkt.”

Wouter | foto: Katarina Separovic

Beeldentuin

Tijdens zijn studie raakte Wouter geïntrigeerd door de prachtige tuin van het St.Joost. Het idee om daar voor zijn afstuderen een beeldentuin te maken was geboren. Half maart zat hij middenin zijn onderzoeks- en werkproces toen hij hoorde dat de academie dicht moest. “Het zou gaan om twee weken. Prima, dacht ik eerst. Ik had toch een opdracht liggen waar ik thuis aan kon werken. Na een week vond ik het toch wel spannend. Moest ik niet iets anders gaan doen? Ik besloot om niet bij de pakken neer te zitten en de plek voor het antikraakschoolgebouw waar ik woon om te toveren tot beeldenplein. Corona of niet, iedereen moet mijn werk kunnen zien.

Beeldentuin van Wouter van der Giessen | foto: Rick van der Klooster

Een vriend zei dat ik mijn werk op zijn balkon mocht neerzetten zodat het zichtbaar was voor anderen. 1 en 1 was 2, voortuinen bij iemand thuis dat kan hem weleens worden. Via de app Nextdoor kreeg ik twintig aanmeldingen van buurtbewoners die hun tuin beschikbaar stelden. Ik ben bij iedereen langs gegaan – op gepaste afstand – en merkte dat contact me goed deed in deze tijd.” Uiteindelijk heeft hij voor tien tuinen een andere kleurrijke sculptuur gemaakt. “De buurtbewoners waren voor mij een inspiratie. Ik houd ervan om de plekken waar ik kom te onderzoeken. Wat kom je er allemaal tegen? Waarom is elke voortuin anders? En wat zegt dat over die personen die daar wonen? Ik heb met alle bewoners meerdere gesprekken gehad. Superleuk! Ik merkte dat er een gevoel van saamhorigheid ontstond bij de verschillende buurtbewoners.”

Beeldentuin van Wouter van der Giessen | foto: Rick van der Klooster

Wat zijn Wouters plannen voor volgend jaar? “Ik heb onlangs gehoord dat we met de hele klas subsidie krijgen van de Gemeente Breda. Nu kunnen we met zijn twintigen aan de slag voor de tentoonstelling die we van 24 t/m 26 juli hebben op het terrein van Amvest bij Electron. Daarnaast ben ik nog bezig met een paar kleine projecten. Ik vind het maken van sculpturen zo leuk dat ik daar graag mee verder wil gaan. In de toekomst hoop ik dat ook internationaal te doen en ik wil me gaan inzetten voor meer variatie op het gebied van kunst in de openbare ruimte.”

Kijk voor meer informatie over het werk en exposities van Wouter op zijn website en zijn Facebook-pagina

makers

Kweekvijver voor de kunstenaars van morgen

Vanuit hartje Tilburg initieert Kunstpodium T ontmoetingen tussen kunstenaars in alle fases van hun carrière.

17 februari 2025
Kweekvijver voor de kunstenaars van morgen

Open Call voor kunstenaars: (Je) Kunst in School 2025

Wij zoeken een beeldend kunstenaar die een reizende tentoonstelling wil ontwikkelen voor basisscholen.

4 februari 2025
Open Call voor kunstenaars: (Je) Kunst in School 2025

Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Werk jij als kunstenaar in het sociaal domein, welzijn of de zorg in Nederland? Maak dan kans op een werkbeurs van € 8.000,- .

2 februari 2025
Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Wat heeft BO Diversity in acht jaar bereikt op het gebied van diversiteit, gender, seksuele vrijheid en vrouwenemancipatie.

29 januari 2025
Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

AI is hetzelfde als hout

Adviseurs Bas Veldhuizen en Marlijn Gelsing gingen in gesprek met beeldend kunstenaar Matthijs Bosman.

22 januari 2025
AI is hetzelfde als hout

Impactfilms veranderen de wereld frame voor frame

Een groot publiek bereiken met een documentaire over dementie of een animatie over autisme? Hoe doe je dat? We duiken dieper in twee succesverhalen.

20 januari 2025
Impactfilms veranderen de wereld frame voor frame

Kunstenaar in de digitale wereld

Adviseur Marlijn Gelsing in gesprek met Marieke Verbiesen. Eén van de pioniers op het gebied van digitale transformatie.

23 december 2024
Kunstenaar in de digitale wereld

Studio Public Takeover 2025 van start

Dertien ArtCoDe studenten werken aan een kunstopdracht in de openbare ruimte als concept voor Kaapstad.

20 december 2024
Studio Public Takeover 2025 van start

Zelfstandig ondernemen in de culturele sector: een (gedwongen) keuze?

Het aantal zzp’ers in de creatieve sector in Brabant groeit gestaag. Is het werken als zzp'er nog wel een keuze?

19 december 2024
Zelfstandig ondernemen in de culturele sector: een (gedwongen) keuze?

KunstUnlocked 3: Dwars Verbinden - De opbrengsten

9 workshops, een keynote, netwerkplein en natuurlijk ZegMaarFornuis. Hier vind je een samenvatting van de deelbare opbrengsten van deze dag.

11 december 2024
KunstUnlocked 3: Dwars Verbinden - De opbrengsten

Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Het Carefull netwerk is er voor mensen die werken op het snijvlak van kunst, zorg en welzijn om elkaar te inspireren en samenwerkingen tot stand te brengen.

5 december 2024
Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

De provincie stelt €200.000 beschikbaar aan makers en culturele organisaties om hun zakelijke vaardigheden te ontwikkelen.

20 november 2024
Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap