De coronacrisis zorgt voor veel veranderingen binnen de Brabantse amateurkunstwereld. Daarnaast spelen er andere ontwikkelingen waardoor je als organisatie wil of moet veranderen. Interesses van je doelgroep verschuiven, het ledenaantal verandert, technologie biedt nieuwe mogelijkheden, etc. Afwachten is zelden een geslaagde theorie. Je moet op zoek naar nieuwe samenwerkingen, nieuw aanbod, een nieuwe doelgroep, een andere organisatiestructuur of een nieuw financieringsmodel.
Veranderen is spannend en gaat meestal niet vanzelf. Gelukkig zijn er genoeg inspirerende voorbeelden die we met elkaar kunnen delen. Dat hebben we gedaan op maandag 17 mei 2021 tijdens Webinar Amateurkunst #3 | Amateurkunst in beweging. De vraag die tijdens deze webinar centraal stond: Hoe kun je veerkrachtig reageren op ontwikkelingen die gaande zijn. Hoe kom je in beweging? Vier partijen waren te gast. Zij gingen met Kunstloc adviseurs Frank de Jong en Josephine Voets in gesprek over de verandering die zij zijn aangegaan.
Te gast waren: Gemengd Koor Cantiqua, Theater Zeevuh, Fanfarecoach Thijs Hazeleger en Stichting Oss Cultureel.
De webinar telde zo’n 60 deelnemers. Tijdens en na de interviews met de gasten konden er vragen worden gesteld. Kon je er niet bij zijn en heb je na het zien van de webinar nog vragen? Stel ze dan gerust alsnog aan de adviseurs van Kunstloc of rechtstreeks aan één van de partijen. De contactgegevens vind je hieronder.
Gemengd Koor Cantiqua – Nicole Mols
Gemengd Koor Cantiqua heeft ruim 10 jaar geleden de vereniging in 3 verschillende afdelingen gesplitst. Voorzitter Nicole Mols heeft ons meegenomen in het proces. Waarom moest er iets veranderen en hoe heeft dit proces plaatsgevonden? Wat heeft dit opgeleverd? Hoe ziet men de toekomst? Het koor heeft daarin steeds kleine stappen gezet om te komen waar ze nu is. Betrokkenheid van alle koorleden stond daarin centraal. Nicole deelde ook een paar belangrijke tips, waaronder: “Blijf transparant, zeg wat je doet en doe wat je zegt”.
Theater Zeevuh – Lieke Matthijssen en Sander Feuth
Amateurgezelschap Theater Zeevuh had aanvankelijk besloten het dit jaar even rustig aan te doen, maar door de lockdown raakten de spelers en hun regisseuse geïnspireerd door de losse blogs van de regisseuse. Ze gingen met elkaar het experiment aan om – ieder vanuit huis – een film te maken. Het werd een mockumentary waarin ‘theater maken in tijden van Corona’ op de hak werd genomen. Het was voor iedereen even wennen. Uiteindelijk is het wel gelukt. Lieke Matthijssen en Sander Feuth, beiden spelers van het gezelschap, vertelden over dit proces. Hoe is dit project van de grond gekomen, wat hebben ze ervan geleerd en gaan ze dit nu vaker doen?
Fanfarecoach Thijs Hazeleger
Fanfarecoach Thijs Hazeleger ondersteunt diverse muziekverenigingen in Brabant (en daarbuiten) met inspiratie en advies vooral op het gebied van vernieuwing. Thijs heeft deze avond onder meer verteld over het Zuilens Fanfare Corps. Deze fanfare begon in 2008 met een onderzoek naar de vernieuwing van de vereniging vanuit de vraag ‘Wie kunnen we ook zijn? De inzet van improvisatie en theatrale projecten hielp in die zoektocht. Inmiddels gaan traditie en vernieuwing samen en is het ZFC weer een bruisende club met veel nieuwe en jonge muzikanten.
Stichting Oss Cultureel – Marjolein Buijs
Marjolein Buijs nam ons mee in de nieuwe koers van Stichting Oss Cultureel. Geen grote musicalproducties meer in het theater, maar spannende producties op verrassende plekken. Missie en visie bleven gelijk maar zo wil Oss Cultureel op een toekomstbestendige manier innovatief aanbod produceren. Wat was de aanleiding van de koerswijziging, hoe hebben ze deze aangepakt en wat levert het allemaal op? Haar gouden tips: houd een open vizier door input van buitenaf en organiseer als bestuur een benen op tafel-sessie!
Wil jij weten of jouw organisatie klaar is voor de toekomst?
Kunstloc Brabant en Pyrrhula Research hebben na onderzoek 10 randvoorwaarden bepaald voor een vitale amateurkunstorganisatie. Test met deze toekomstcheck de huidige veerkracht van je organisatie of neem contact met ons op.