Deze zomer werd het Monument voor Vrijheid onthuld dat Anne Wenzel maakte voor het Anne Frankplein in Den Bosch. De gemeente ’s-Hertogenbosch gaf haar de opdracht dit kunstwerk te ontwerpen en een voorstel te doen voor de herinrichting van het plein. Kunstloc heeft de realisatie van het kunstwerk begeleid. Vanwege de corona-maatregelen heeft de onthulling in kleine kring plaatsgevonden. Maar iedereen kan sinds juli het kunstwerk in volle glorie bewonderen.
foto: Gerard Monté
Herinrichting Anne Frankplein
In het ontwerp van Anne Wenzel staan twee begrippen centraal, herdenken en ontmoeten. Het plein biedt ruimte voor reflectie. Wat betekent vrijheid? Niet alleen voor Anne Frank, maar ook voor ons, hier en nu, in Nederland. Het Anne Frankplein wordt door de nieuwe inrichting een verblijfplaats waar je elkaar in de schaduw van de oude bomen kunt ontmoeten. Naast het kunstwerk zijn daarom drie speciaal ontworpen banken geplaatst. De bovenkant van de banken is afgedekt met keramische tegels die verwijzen naar het ruitjespatroon van het dagboek van Anne Frank. Een bijzondere plek op het plein is de herdenkingsmuur met daarvoor de Pax Christi Vredespaal en de plaquette met een ander citaat uit het dagboek van Anne Frank: “Als ik opkijk naar de hemel, voel ik op de een of andere manier, dat deze wreedheid zal ophouden en dat de vrede zal terugkeren.”
Lees meer op MEST: Zeggingskracht - Kunst geeft leven aan Bossche herdenkingsplaats
Het kunstwerk
Midden op het plein staat een hoge zuil met daarop een grote, krachtige vogel van keramiek. De vogel kijkt omhoog en staat op het punt naar boven te vliegen. Anne Wenzel werd getroffen door de woorden van Anne Frank waarmee zij beschrijft dat ze zich voelt als een gekooide vogel en verlangt naar buitenlucht en lachen. En ook hoe ze opkijkt naar de hemel en gelooft dat de vrede zal terugkeren. Het kunstwerk op het Anne Frankplein is een symbool voor vrijheid.
Strasse des Friedens
Op initiatief van bewoners wordt het monument in Den Bosch onderdeel van de Strasse des Friedens, een kunstproject, dat initiatieven in Duitsland, Luxemburg, België, Frankrijk, Polen en Nederland combineert tot een Europese beeldenroute. De Strasse des Friedens vindt zijn oorsprong al in de jaren dertig van de vorige eeuw, toen de Duitse beeldhouwer Otto Freundlich vanuit zijn pacifistische levensovertuiging het initiatief nam een beeldenroute dwars door Europa van Moskou naar Parijs te ontwikkelen.
Keramisch Spoor door Den Bosch
De gemeente ’s-Hertogenbosch gaf Anne Wenzel deze opdracht in het kader van het Keramisch Spoor dat inmiddels door de gemeente loopt. Het Keramisch Spoor bestaat uit kunstwerken in de Bossche openbare ruimte die van keramiek zijn gemaakt. De afgelopen jaren zijn kunstwerken gerealiseerd in o.a. de Maaspoort, Boschveld, Hintham, Groote Wielen, de Bartjes, Nuland en Empel. Nu is ook het historische stadscentrum voorzien van een monumentaal kunstwerk van keramiek. Kunstloc was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Keramisch Spoor.
Bijdragen
Het kunstwerk kwam tot stand dankzij nauwe betrokkenheid van buurtbewoners en gebruikers van het Anne Frankplein. Het kon gerealiseerd worden dankzij financiële steun van het Mondriaan Fonds en het Buurtcultuurfonds Provincie Noord-Brabant.
Meer weten over kunst in opdracht?
Neem contact met mij op.