Uitzicht met zandkorrel
Bovenstaande regel is de titel van een gedicht van de Poolse schrijfster en Nobelprijswinnares Wisława Szymborska. De regel doet mij altijd in één adem denken aan een andere beroemde dichtregel: “Gij zijt gelijk een korrel in de grond en bezig om in oogsten op te staan”. Deze regel is van Ida Gerhardt. Niet dat ik nou zo’n groot poëziekenner ben, maar er zijn wel een paar regels die mij in mijn leven begeleiden. Deze regels gaan voor mij over de relativering van onze menselijke worsteling met het leven en over hoe belangrijk het is om in het kleine grootsheid te kunnen ontdekken.
Grootsheid in iets kleins
Beide dichtregels schoten mij te binnen na afloop van een lezing van Edwin van der Zalm bij Kunstloc over hoe je het effect kunt meten van je werkzaamheden. Wat ik er van onthouden heb is dat je effect pas echt kunt meten als je je doelstelling van tevoren duidelijk hebt geformuleerd. En vaak gaan we daar de fout in. We zijn geneigd die doelstelling te groot te maken. We willen het liefste de hele wereld verbeteren. Maar als we klein beginnen kunnen we beter onderzoeken wat het effect is van ons handelen. En uiteindelijk kunnen we op die manier toch een groot resultaat bereiken.
Muziek als medicijn
Ik wil met bovenstaande niet zeggen dat we niet idealistisch of ambitieus moeten zijn, maar wel dat kleine activiteiten grote gevolgen kunnen hebben. Kleine stappen kunnen leiden tot een fundamentele verbetering van iemands leven. Mooie voorbeelden daarvan zijn te ervaren tijdens de bijeenkomst Muziek in de zorg. Eén van de sprekers is Lorette Gijsbers, voorzitter van de Stichting Muz-IC en intensive care verpleegkundige. Zij streeft ernaar om livemuziek te brengen op elke intensive careafdeling in Nederland. Inmiddels gebeurt dit al in 8 ziekenhuizen, waaronder het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.
Troost door Bach
Of neem het initiatief van celliste Jacqueline Hamelink, artistiek leider van Sounding Bodies. Zij ontwikkelde de Bach Kliniek, waar je één-op-één een concert kunt beleven. Een musicus speelt de muziek van Bach alleen voor jou. Je mag zelf van tevoren aangeven wat je uit het concert wilt halen, troost, hoop of blijdschap.
Klein beginnen, groot denken
Niet alleen muziek maar alle kunstvormen kunnen ons welzijn bevorderen. Uit wetenschappelijk onderzoek wordt steeds duidelijker dat het maken of beleven van kunst de gezondheid bevordert. En omdat we het toch niet kunnen laten om groot te denken werkt Kunstloc samen met LKCA en Cultuur Oost om zowel de zorgsector als de kunstensector te inspireren veel meer met elkaar te gaan werken. We streven daarbij naar een landelijk platform voor kunst, zorg en welzijn, geïnspireerd door de Britse Culture Health & Wellbeing Alliance. We moeten met kleine stappen beginnen, maar ook groot durven denken!
Meer weten over de kracht van kunst voor ons welzijn?
Neem contact met mij op.