Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Kunst kan veel betekenen in de zorg en het is dan ook mooi om te zien dat recent twee Brabantse kunstenaars een werk mochten maken voor twee ziekenhuizen die de toegevoegde waarde van kunst zien. Gery Bouw & Jori van Boxtel plaatsten een monumentaal glaskunstwerk in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Jenny Ymker heeft een tapijt laten weven voor het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. De kunstwerken zijn figuratief, herkenbaar en daarom roepen ze misschien ook zoveel positieve reacties op. Zou dat ook komen omdat de kunstenaars er zelf in figureren?

Rust en weidsheid

Jenny Ymker vindt het mooi dat haar werk mensen minder eenzaam kan laten voelen doordat mensen zichzelf herkennen in het werk, die reactie krijgt ze. Het werk “Landscape in white” is een 8 meter lang wandkleed met daarop een vrouw in de sneeuw. Ze loopt in een desolaat landschap en houdt zich vast aan een touw. Je kunt het touw zien als houvast, als richtingbepaler of als levenslijn. Jenny vertelt dat het werk een fase laat zien waarin iemand zit, de winter. Maar het touw loopt door, na elke fase komt er weer een andere fase, net als de seizoenen. De winter is een onderdeel van het leven, alles staat stil en de vraag is ook of dat zo erg is. Een winterbeeld straalt ook rust uit en weidsheid. De vrouw, Ymker zelf, is alleen maar heeft houvast en dat biedt troost, je bent niet alleen. Kunst is multi-interpretabel en dat is juist zo fijn in onze technocratische wereld. Zorgethica en beleidsadviseur Tessa Smorenburg schreef hier een mooi artikel over: perceptie, kunst en zorg.

Kunst is multi-interpretabel en dat is juist zo fijn in onze technocratische wereld. Atty Bax

Beschermende kunst

Het glaskunstwerk Panta Rhei dat Gery Bouw met haar dochter Jori van Boxtel maakte voor het Amphia ziekenhuis in Breda laat zien dat je in een neutrale transparante functionele gang ook bescherming kunt ervaren door een eenvoudige ingreep. Ze hebben van de pilaren bomen gemaakt en twee jonge vrouwen kijken op je neer. Het is Jori van Boxtel en haar zus Nina die je aankijken. In het katholieke Brabant wordt het beeld ook wel met een beschermende Maria geassocieerd. Bouw heeft ook het Stiltecentrum ingericht en van Boxtel een deel van de animatie op de muur. Bouw maakt al jaren werk voor ziekenhuizen en de uitvaartbranche. Ze is ooit begonnen met een opdracht via Kunstloc Brabant en sindsdien weet men haar te vinden. Het zijn vaak medewerkers van een ziekenhuis die haar werk elders gezien hebben en ook “zoiets” willen.

Advies bij het proces

“Zoiets” is altijd een langdurig proces. Je moet draagvlak krijgen voor een werk, de technische dienst moet naar de randvoorwaarden kijken, de ontwerpen moeten door een kunstcommissie en medewerkers gekeurd worden, vaak moet er nog financiering gevonden worden en bij elke kunstopdracht komt altijd iets onverwacht de hoek om kijken waar je niet aan gedacht had. Net als het leven zelf.

Kunst geïntegreerd in ziekenhuizen werd jarenlang gestimuleerd met flinke budgetten door de Rijksoverheid en bureau SKOR. Ongeveer 10 jaar geleden is dit opgehouden. Elk ziekenhuis pakt het nu anders aan. Er is altijd veel discussie over, waarom kunst, welke kunst dan en of kunst een functionele werking moet hebben of juist niet en ook dat varieert door de jaren heen. Lees hierover dit artikel eens van Malou te Werik.

Er is altijd veel discussie over, waarom kunst, welke kunst dan en of kunst een functionele werking moet hebben of juist niet en ook dat varieert door de jaren heen. Atty Bax

Iets menselijks toevoegen

Daarom is het des te bemoedigender dat er weer twee prachtige werken ontstaan zijn. Omdat het werkt als men het ziet en ervaart. De reden is vaak om het functionele van de zorgarchitectuur iets menselijks mee te geven, zodat je niet verloren bent in de technische omgeving die een ziekenhuis nu eenmaal hoofdzakelijk is. En dat dit niet alleen voor ziekenhuizen geldt maar ook GGZ-instellingen laat een prachtig voorbeeld uit Engeland zien. Bekende kunstenaars maken daar met patiënten kunstwerken. Neem hier eens een kijkje.

Meer weten over opdrachtgeverschap door ziekenhuizen?

Klop gerust bij ons aan voor advies over de aanpak van zo’n proces. Wij hebben jarenlange expertise in procesontwerp en projectbegeleiding, en delen die graag met jou als kunstenaar of als opdrachtgever.

Neem contact met mij op, kijk op onze kennispagina en abonneer je op onze nieuwsbrief.

Samen lezen in Brabant: Verbinding door literatuur

Samenleesgroepen in Brabant brengen mensen bij elkaar. Je kunt je eigen verhaal delen en dat van anderen horen.

4 maart 2025
Samen lezen in Brabant: Verbinding door literatuur

Profielen cultuurcoach Brede SPUK

LKCA presenteerde in maart 2025 nieuwe functieprofielen voor cultuurcoaches.

27 februari 2025
Profielen cultuurcoach Brede SPUK

Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Werk jij als kunstenaar in het sociaal domein, welzijn of de zorg in Nederland? Maak dan kans op een werkbeurs van € 8.000,- .

2 februari 2025
Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Wat heeft BO Diversity in acht jaar bereikt op het gebied van diversiteit, gender, seksuele vrijheid en vrouwenemancipatie.

29 januari 2025
Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Europese Culture and Health Platform van start

Samen met 15 partners in Europa richt Kunstloc zich op het versterken van kunstenaars op het snijvlak van kunst en gezondheid.

17 december 2024
Europese Culture and Health Platform van start

Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Het Carefull netwerk is er voor mensen die werken op het snijvlak van kunst, zorg en welzijn om elkaar te inspireren en samenwerkingen tot stand te brengen.

5 december 2024
Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Kunstloc Brabant start met cultuuradvies op maat

Kunstloc Brabant breidt haar dienstverlening uit met betaald cultuuradvies onder de naam cultuuradvies op maat.

5 december 2024
Kunstloc Brabant start met cultuuradvies op maat

Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

De provincie stelt €200.000 beschikbaar aan makers en culturele organisaties om hun zakelijke vaardigheden te ontwikkelen.

20 november 2024
Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

Magazine Waarde van cultuur 2024

Inspirerende verhalen en infographics over de staat van de culturele sector in Noord-Brabant.

19 september 2024
Magazine Waarde van cultuur 2024

Langdurig eenzaamheid verminderen met kunst

Kunst kan een gesprek openen en contact leggen dat blijvend is. Dat merken Sandra Kuiper en Anneke Wijn met hun interventie Tijd van je leven.

12 september 2024
Langdurig eenzaamheid verminderen met kunst

Kunstopdracht Dwalen maar niet Verdwalen

Tijs Rooijakkers, Mirte van Laarhoven en Lotte van Laatum maken een schetsontwerp voor het sterrenbos van Huize Padua.

11 september 2024
Kunstopdracht Dwalen maar niet Verdwalen

Taal en muziek brengen herinneringen terug

Stichting Laudio ontwikkelde de klankenkast Meral, speciaal voor Turkse bewoners van zorginstelling Lâle in Oosterhout.

20 augustus 2024
Taal en muziek brengen herinneringen terug