Met mijn ogen dicht teken ik een stokpaardje. Als je schuin door je oogharen kijkt, lijkt ie nog ook. Ik vind het leuk en glimlach. En toch is het een beetje spannend om te laten zien aan anderen. Wat vindt iemand anders hiervan? Had ik toch beter mijn best moeten doen? Moeilijk hoor, spelen is zo makkelijk niet (meer). En juist zo belangrijk omdat je door spelen oefent in veerkracht en er gelukkig van wordt.
Spelen
Als kind gaat het vanzelf. Je probeert iets en kijkt of het werkt. Kinderen experimenteren. Werkt dit niet? Iets anders wel? Wat kan het worden? En wat nog meer? Stel jezelf de vraag: ‘Wanneer speelde ik voor het laatst? Gaf ik mezelf over in het moment’. In een spelletje zoals tikkertje of de bal zo lang mogelijk in de lucht houden? Of heel klein in alle dagelijkse bezigheden. Toch door die plas water fietsen of voorlezen met gekke stemmetjes. Nou? We zeggen al snel tegen onszelf dat we niet zo gek moeten doen. En tijd hebben we al helemaal niet. Zijn er niet enorme achterstanden weg te werken? Het moet wel efficiënt en effectief zijn.
In het plezier zit de rek
Maar spelen geeft zo veel plezier. Het laat je lachen om jezelf. Wanneer iets lukt of juist wanneer het misgaat. Spelenderwijs maak je fout op fout. Juist daar zit de lach en in het plezier zit de rek om te leren. Je oefent als het ware om fouten te maken. Zo oefen je je brein zodat het niet verlamt en maak je zelfs nieuwe verbanden aan in je hersens. In de wetenschap heet dit het ontwikkelen van een groeimindset.
foto: Allan Mas, Pexels
Fouten maken is groeien
We leren al heel vroeg op school dat je geen fouten mag maken. In ieder geval moet je ze proberen te voorkomen. En zelfs wanneer je leert dat fouten maken onvermijdelijk is, leer je dat je dit moet leren accepteren. Maar nee. Fouten maken moet je stimuleren. Maak vooral veel fouten. Want fouten maken, is durven ontdekken. Geen fouten maken is niet groeien. Denk aan de bekende uitspraak van Einstein die zei ‘Iemand die nooit een fout heeft gemaakt, heeft nooit iets nieuws geprobeerd’.
Serieus business
Fouten maken houdt in dat je op de grens van je kunnen aan het trainen bent. Ook wel bekend als ‘trial and error’ of talentontwikkeling. In mijn eigen werk zie ik dat culturele activiteiten op school en vrije tijd hofleverancier zijn van het spelen, ontdekken en met plezier oneindig veel fouten maken. Fouten zijn niet het tegenovergestelde van succes. Ze zijn hier onderdeel van. Het oefenen hiervan doe je waar het veilig is. Daar waar niets ‘op het spel’ staat. Spelen is juist serieus business en fouten maken moet je leren. Begin gewoon ergens en laat plezier het kompas zijn.
Meer weten over cultuureducatie en -participatie?
Neem contact met mij op.