Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

De titel van dit blog is gejat. Het is de titel van de tentoonstelling over 100 jaar Bauhaus die nu is te zien in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Ik gebruik de titel toch omdat hij zo goed past bij de activiteiten die we bij Kunstloc binnen de programmalijn Verbinden van Kunst & Samenleving ontwikkelen. Binnen dit programma concentreren wij ons op het verbinden van makers aan de grote maatschappelijke opgaven die mondiaal om aandacht vragen: de energietransitie, de wateropgave, leefbaarheid, voedselproductie, etc. Creativiteit is essentieel om tot vernieuwing te komen en gelukkig vindt deze gedachte steeds meer weerklank.

Een impressie van een project waarbij de boom- en plantenkwekers langs de N65 van deze weg een etalage van groene innovatie willen maken. Kunstenaars en ontwerpers dachten hierover mee. Cathelijn Montens en Krijn Christiaansen (KCCM) ontwierpen mobiele werkplekken en showrooms voor de kwekers.

1476

Fiks Nederland

Recent hoorde ik tijdens een conferentie in het kader van de provinciale statenverkiezingen een bevlogen pleidooi voor verbeeldingskracht van rijksbouwmeester Floris Alkemade. De vraagstukken waar we de komende decennia voor staan zijn stuk voor stuk opgaven waarvan we allemaal de gevolgen zullen ervaren, in onze leefomgeving en in onze levensstijl. Alkemade wil niet vervallen in doemdenken maar juist een optimistisch en aantrekkelijk toekomstbeeld schetsen; een Nederland dat voor iedereen herkenbaar blijft, maar dat toch op allerlei terreinen fundamenteel anders werkt. Hij wil een breed gedragen verlangen naar verandering oproepen. Van ‘moeten’ naar ‘kunnen’, van dromen naar verantwoordelijkheid nemen. Tijdens de conferentie werd ook de oproep Fiks Nederland gelanceerd door Kunsten92 en de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit. Het is een oproep om ontwerpkracht te mobiliseren en slimme combinaties van vakgebieden te maken. Onderteken de oproep via fiksnederland.nl!

Matthijs Bosman is als kunstenaar verbonden aan het maatschappelijke thema voedselverspilling. Hij ontving voor dit project over onze voedselketen een bijdrage uit de Impulsgelden van de provincie Noord-Brabant. Kijk op: nederlandsuperland.nl

1477

Bauhaus

De titel bij dit stukje verwijst naar een tentoonstelling over 100 jaar Bauhaus. De architect Walter Gropius richtte in 1919 in Weimar een revolutionaire academie voor architecten, ontwerpers en kunstenaars op. Een academie waarin alle kunstdisciplines en ambachten waren vertegenwoordigd, van design tot dans, van fotografie tot weven, van typografie tot keramiek. Ze werkten vanuit idealen om de wereld te verbeteren en hun ontwerpen voor iedereen toegankelijk te maken. De opleiding werd geteisterd door politieke ontwikkelingen en al in 1933, na het aan de macht komen van Hitler, ontbonden. Maar het gedachtengoed en de ontwerpen van Bauhaus zijn 100 jaar na dato tijdloos gebleken. Over de hele wereld vinden we tot op de dag van vandaag sporen van Bauhaus. Vaak zijn we ons er niet eens van bewust dat een stoel van Leen Bakker zijn oorsprong vindt in het Bauhaus.

Tijdloosheid

Wat tijdloos is kunnen we pas achteraf beoordelen. Maar wat zou het mooi zijn als het in deze tijd lukt om een beweging in gang te zetten waarbij zoals in het Bauhaus alle makers meedenken over hoe verbeeldingskracht de wereld kan verbeteren. Ik vind het erg inspirerend om te zien dat er op steeds meer plekken gedacht wordt over de rol die makers kunnen vervullen bij maatschappelijke vernieuwingen. Er komen interessante dingen aan! Zo vindt dit jaar het Creativity World Forum plaats in Brabant. Dit internationale evenement over creativiteit en innovatie, brengt ca. 2.000 professionals uit verschillende disciplines van over de hele wereld samen. Het biedt bezoekers nieuwe inzichten voor de uitdagingen van nu en de toekomst. De provincie Noord-Brabant investeert in dit internationale evenement en wil hiermee creatief en innovatief Brabant aan elkaar en aan de wereld verbinden. Om met creativiteit als motor voor vernieuwing te werken aan een betekenisvolle samenleving. Meer over het CWF2019 in mijn volgende blog!

Kunstloc Brabant vindt het belangrijk om kunst en cultuur in te zetten in andere maatschappelijke sectoren zoals zorg, welzijn en ruimtelijke ordening. We zijn ervan overtuigd dat de inbreng van kunstenaars een innoverende rol kan spelen bij het realiseren van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Maar hoe werkt dit in de praktijk? En welke rol speelt Kunstloc hierbij? Liesbeth Jans, programmaleider Verbinden van Kunst & Samenleving, schrijft er maandelijks een blog over.

Meer weten over het verbinden van makers aan grote maatschappelijke opgaven?

Neem contact met mij op.

Meer blogs van Liesbeth Jans

KunstUnlocked Omgevingsvisie

Hoe maak je meer impact op klimaatvraagstukken met creatieve ontwerpkracht?

21 november 2023
KunstUnlocked Omgevingsvisie

Vier zakelijke leiders maken stappenplan verduurzamen culturele sector

Vier zakelijk leiders komen met tips over duurzaamheid tijdens de opleiding Leiderschap in Cultuur (LinC).

31 oktober 2023
Vier zakelijke leiders maken stappenplan verduurzamen culturele sector

Verminder je ecologische voetafdruk

Wil je jouw culturele organisatie verduurzamen? Met deze infographic kun je direct zien waar je kunt beginnen.

10 oktober 2023
Verminder je ecologische voetafdruk

Kunst en Klimaat

Klimaatvraagstukken vragen om een gezamenlijke aanpak waarbij creativiteit niet mag ontbreken. Hóe pak je dat aan?

22 september 2023
Kunst en Klimaat

Blog | Over verandering

Liesbeth Jans blogt over verkenningen en veranderingen

1 februari 2023
Blog | Over verandering

Iedereen evenveel ongelijk

Het gedicht dat stadsdichter Doeko L. in opdracht van de gemeente Den Bosch schreef voor de Bossche Spoorzone is onthuld.

12 januari 2023
 Iedereen evenveel ongelijk

Blog | Verkenning Kunst en Klimaat

Liesbeth Jans blogt over de onderzoeksresultaten van Op Verkenning - de klimaatcrisis.

30 november 2022
Blog | Verkenning Kunst en Klimaat

Blog | Bestemming onbekend

Charlotte Hopmans blogt over hoe we samen tot een duurzame toekomst kunnen komen.

19 oktober 2022
Blog | Bestemming onbekend

Kunst & Klimaat, omdat het niet anders kan

Kunstloc Brabant bekijkt dit najaar de klimaatcrisis door de bril der verbeelding. Hoe kan kunst bijdragen aan het keren van de klimaatcrisis?

8 september 2022
Kunst & Klimaat, omdat het niet anders kan

Blog | Een tijd van onthullingen

De komende tijd zijn er veel onthullingen van kunst in de openbare ruimte, waar onze adviseur Liesbeth Jans bij betrokken was.

23 juni 2022
Blog | Een tijd van onthullingen

Advies Ambitie Creatieve Topregio

Wat zijn mogelijke provinciale beleidskeuzes om Brabant door te ontwikkelen als creatieve topregio?

10 juni 2022
Advies Ambitie Creatieve Topregio

Waar kunst en sport samenkomen

Het kunstwerk voor Ireen Wüst in Goirle is onthuld. Liesbeth Jans adviseerde over de ontwikkeling van dit kunstwerk.

25 mei 2022
Waar kunst en sport samenkomen