De flamboyante Grayson Perry en zijn vrouw Philippa Perry verbonden tijdens de eerste lockdown tienduizenden Britten door het maken van kunst. Via de Grayson’s Art Club, een televisieprogramma op Channel 4, staken zij hun landgenoten een hart onder de riem en braken ze een lans voor creativiteit. Elke week stond een thema centraal, zoals dieren, stilleven of portret en je kon je eigen kunstwerk insturen. Tegelijkertijd werkte Perry aan een coronabezweringsbeeld in de vorm van zijn teddybeer geïnspireerd op Afrikaanse spijkerbeelden. Samen met andere kunstenaars maakten ze een selectie uit de ingezonden werken voor een expositie in Manchester, helaas nu ook alleen online te zien.
Zin om zelf iets te maken
Als ik naar Grayson Perry luister of zijn boeken lees, dan heb ik meteen zin om zelf iets te maken. Hij beweegt zich al schaterlachend tussen professionele kunstenaars, ambachtslieden, amateurs en legt zeer informatief machtsstructuren in de kunstwereld bloot. Zijn werken worden inmiddels voor grote bedragen verkocht, daar schaamt hij zich niet voor, maar hij is enorm gedreven om iedereen het geluk te gunnen iets te maken. “Coolness is the enemy of creativity” zegt hij. De grootste waarde van kunst zit bij degene die het maakt vertelt hij tussen neus en lippen door in de eerste uitzending.
Professional of amateur?
Hadden we hem maar in Nederland denk ik wel eens. Een voorvechter van creativiteit op onze nationale televisie. Perry slecht de grenzen tussen de professionele kunstwereld en die van de amateur. Want ze putten uit dezelfde bron en elke professional was eens een amateur. Perry neemt de serieuze kunstwereld op de hak, en geeft grif toe dat hij er zelf deel van uitmaakt. Toch maakt hij zo de kunstwereld toegankelijker en steekt hij mensen die naar een kunstacademie willen gaan een hart onder de riem. En hij werkt aan het belang van creativiteit voor je gezondheid. Kunst geeft je de mogelijkheid om anders naar de mensen en dingen om je heen te kijken en daar al plezier uit te halen. Zeker, we weten niet hoe en wanneer we uit deze crisis komen en of je brood op de plank hebt is een eerste levensbehoefte, maar bezig zijn met kunst, iets maken met je handen kan je dag vrolijker maken en je het idee geven dat je zinvol bezig bent of even alles om je heen vergeet. En daar hoef je geen professional voor te zijn.
Samen Cultuurmaken
Gelukkig is er de komende jaren een flink bedrag beschikbaar om de drempels te slechten tot het maken en genieten van kunst via het Fonds voor Cultuurparticipatie, de regeling Samen Cultuurmaken. Vanuit Kunstloc Brabant denken we graag met je mee als je een aanvraag wil doen. En wie weet zit er wel iemand tussen die net als Grayson Perry in Engeland een Nederlandse Kunstclub op de landelijke televisie wil starten. Kopiëren mag aldus Perry, zelf doet hij niet anders maar dan wel op een slechte manier zegt hij erbij, afijn kijk zelf maar. Een Nederlandse Perry loopt vast ergens rond. En als je meer wil weten over hoe hij de kunstwereld ziet en waarom kunstacademies zo belangrijk zijn, kijk eens naar deze Tate-Talk met Perry of lees zijn boek “Playing the Gallery”.
Meer weten over de verbindende kracht van kunst?
Neem contact met mij op of meld je aan voor onze nieuwsbrief.