Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Al zeven jaar geeft Luc Begas, adviseur financiering en cultureel ondernemerschap, vanuit bkkc ondersteuning aan crowdfunding projecten van kunstenaars en culturele instellingen. En iedere keer weer heeft hij ontzettend veel respect voor de projecthouder die lef toont door een crowdfunding campagne aan te gaan. Waarom? In zijn blog legt Luc het uit. En je leest meer over crowdfunding.

Respect

Er wordt nogal wat van projecthouders gevraagd om voldoende mensen te interesseren voor jouw project en daarin te investeren. Je wilt als kunstenaar natuurlijk graag dat iedereen de bijzondere waarde inziet van het kunstwerk dat jij wilt realiseren. Vanwege je artistieke drijfveer, vanwege het feit dat jij je steentje wilt bijdragen aan een mooiere wereld of omdat je een bijdrage wilt leveren aan een maatschappelijk thema. Je toont lef door het aangaan van een crowdfunding campagne en daar heb ik ontzettend veel respect voor!

Meer betekenis geven


Een belangrijke reden om een crowdfunding campagne te starten is het financieren van je kunst. Geld in de kunstenwereld is beperkt en de potjes die er zijn worden flink overvraagd. Een goede crowdfunding campagne kan echter meer betekenis hebben dan enkel het ophalen van geld. Bij een goede aanpak is het mogelijk om meer zichtbaarheid te geven aan je kunst en daarmee nieuw publiek aan je te binden. Door crowdfunding kan de kunstenaar bij uitstek zijn eigen verhaal vertellen en kan hij zelf bijdragen aan meer waardering en belangstelling voor zijn werk.

Een goed begin


Maar hoe pak je een succesvol crowdfunding traject aan? Waar moet je op letten en waar zitten de valkuilen? Voor al die vragen is het mogelijk bij bkkc en Kunstbalie advies in te winnen. Om gezamenlijk te kijken hoe jij je zo goed mogelijk voorbereidt op zo’n groot avontuur. En daar hebben we meteen al een eerste valkuil te pakken: een goede crowdfunding campagne zet je niet een week voordat je van start gaat op. Op tijd beginnen en weten waar je aan begint is essentieel. Anders loop je al meteen achter de feiten aan en zit je niet zelf met de handen aan het stuur. Een crowdfunding campagne kost veel tijd en energie en daarom wil je dat je campagne slaagt, maar ook dat je zo veel mogelijk extra impact creëert.

Vertel je verhaal


Die impact bestaat in eerste instantie uit de realisatie van je kunstwerk (een boek, expositie, muziekstuk of documentaire, om maar wat voorbeelden te noemen). Maar crowdfunding geeft je ook de kans om je eigen verhaal te vertellen. Met de juiste aanpak bereik je veel meer en ontstaat er een langdurige relatie met je publiek, die jou ook na de crowdfunding blijft volgen in de ontwikkeling van je kunstenaarschap.

Co-creatie


Deze extra winst is te behalen door al in een vroeg stadium co-creatie in te zetten. Een aanpak waarbij je niet alles alleen hoeft te bedenken, maar je juist gebruik maakt van de input van je publiek. Zij mogen meedenken welke tegenprestaties zij leuk vinden of wat hen triggert om juist aan jouw project geld te doneren. Je gaat interactief een gesprek aan en op die manier zorg je veel makkelijker voor het ontstaan van een gedeeld belang, bovenop je streefbedrag. Zo kom je te weten wat jouw publiek in hun ziel raakt en waarom ze jou als kunstenaar willen ondersteunen. Begin dus op tijd, een tip die zo eenvoudig klinkt, maar wel voortkomt uit onze ervaring met 160 succesvol begeleide projecten.

Meer weten over crowdfunding?

Neem contact met mij op.

dit kun je doen met crowdfunding

Impulsgeldenprogramma in de 2e helft van 2023

Ook in de tweede helft van 2023 kan er een beroep worden gedaan op het impulsgeldenprogramma.

30 augustus 2023
Impulsgeldenprogramma in de 2e helft van 2023

Successen van 10 jaar impulsgelden

Welke 3 succesfactoren van de impulsgelden geven we de provincie mee bij de ontwikkeling van een nieuwe subsidieregeling?

6 juni 2023
Successen van 10 jaar impulsgelden

Crowdfunding 2023

Deze makers zetten in 2023 een crowdfundingcampagne in om hun project te financieren en een community te creëren.

20 april 2023
Crowdfunding 2023

Waar film en maatschappij elkaar ontmoeten: tips voor filmmakers in het sociaal domein.

Hoe zet je film en documentaire in het sociale domein in? Welke mogelijkheden en kansen zijn er voor filmmakers?

18 april 2023
Waar film en maatschappij elkaar ontmoeten: tips voor filmmakers in het sociaal domein.

Impulsgelden stopt na 2023

De provincie zet in op de ontwikkeling van een nieuw investeringsprogramma.

11 april 2023
Impulsgelden stopt na 2023

Een boek uitgeven: deze Brabantse woordkunstenaars doen het zelf

Elmay Claassen deelt haar eigen ervaring met het uitgeven van een boek en spreekt met drie andere Brabantse self publishers!

21 december 2022
Een boek uitgeven: deze Brabantse woordkunstenaars doen het zelf

Crowdfunding 2022

Deze makers zetten in 2022 een crowdfundingcampagne in om hun project te financieren en een community te creëren.

12 oktober 2022
Crowdfunding 2022

Het verschil maken met film

Jesse van Venrooij, filmmaker én voormalig sociaal werker, helpt ons met zijn documentaires aan een bredere kijk op de samenleving.

30 mei 2022
Het verschil maken met film

Nieuwe entree LocHal

Deze zomer wordt de draaiende deur van Pien den Hollander in gebruik genomen. Met dit ontwerp won zij De Kunstopdracht van Kunstloc.

24 mei 2022
Nieuwe entree LocHal

Drie kunstenaars die hun project tot een succes brachten met crowdfunding

Muzikant Davy Knobel, fotograaf Tahné Kleijn en filmmaker Lilia Scheerder brachten hun project tot een succes met crowdfunding.

11 april 2022
Drie kunstenaars die hun project tot een succes brachten met crowdfunding

Crowdfunding 2021

Deze 19 makers voltooiden in 2021 een succesvolle crowdfundingcampagne met een bijdrage uit de impulsgelden.

12 december 2021
Crowdfunding 2021

Eenmalig extra budget impulsgeldenprogramma 2021 en 2022

Voor de subsidie impulsgelden is in 2021 ruim € 1 miljoen extra budget beschikbaar gekomen. Voor 2022 is er €2,4 miljoen beschikbaar

13 oktober 2021
Eenmalig extra budget impulsgeldenprogramma 2021 en 2022