Vijf jaar geleden richtte Eline Kouwenberg (25) - samen met haar compagnons Jip en Bente - BO Diversity op, een stichting die strijdt voor diversiteit en inclusie in Breda. Dat is hard nodig, want nog lang niet iedereen voelt zich volledig geaccepteerd in deze stad. Eline: “Ik wil dat iedereen door de openbare ruimte kan lopen en kan voelen dat die ruimte van iedereen is.” Het nieuwe festivalconcept SameSame dat volgend jaar in Breda gaat plaatsvinden moet aan dat doel een steentje bijdragen.
Geschreven door: Elmay Claassen
Uit de hand gelopen studieopdracht
De stichting ontstond vier jaar geleden als een studieopdracht van Eline, Jip en Bente. “Er werd nauwelijks iets gedaan voor de Bredase lhbtiq+ community. Daarom zetten wij een postercampagne op, in samenwerking met de gemeente, die vooroordelen aan het licht bracht. Bijvoorbeeld het vooroordeel dat biseksuele mensen hyperseksueel zijn omdat ze op diverse mensen kunnen vallen. Vanuit daar wordt de aanname gemaakt dat ze dan ook de hele dag zin in seks hebben.” De campagne werd heel positief ontvangen en zo liep de studieopdracht verder uit de hand. Eline vervult nu de rol van zakelijk directeur bij BO Diversity en houdt zich bezig met taken als strategie en fondsenwerving. Eline: “Die chique titel zet ik alleen in als het nodig is hoor, haha. Ik stofzuig ook nog gewoon het kantoor.”
Persoonlijke noodzaak
BO Diversity strijdt vandaag de dag vooral voor genderdiversiteit, seksuele diversiteit en vrouwenemancipatie. “Ik identificeer mezelf als panseksueel. Ik val op een persoon, mij maakt het niet uit of iemand zich als man, vrouw of iets anders identificeert”, vertelt Eline, “Daardoor voel ik ook een grote persoonlijke noodzaak om mij in te zetten voor deze onderwerpen.” Ook stigmatisering op basis van haar ‘vrouw zijn’ is Eline niet vreemd. “Op een event waarvan ik onlangs mede-organisator was, ging ik bij een groepje mannen staan. Eén van hen vroeg mij meteen of ik van de catering was.”
Wat de boer niet kent
Volgend jaar organiseert Eline een gloednieuw festival in Breda: SameSame. Het is een samenwerking tussen BO Diversity, Kairos Events en Drags of Anarchy. Eline: “Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet. Zo is het met heel veel dingen rondom diversiteit en inclusie ook. Met dit nieuwe festival willen wij mensen in Breda laten zien dat er méér is en hen op een positieve manier in aanraking laten komen met de lhbtiq+ community. Bijvoorbeeld door daar een kunstvorm als drag te laten zien, waarbij mannen vrouwenkleding dragen en andersom.” Iedereen is welkom op het festival en de organisatoren willen graag verschillende doelgroepen bij elkaar brengen.
Weerstand
Toch gaat het niet altijd vanzelf, het bespreekbaar maken van dit soort maatschappelijke thema’s. Eline: “Als mensen niet willen, dan investeer ik liever in mensen die wél willen.” Ze komt dus vooral op plekken waar mensen open staan voor verbetering en willen meebewegen. “En ook als ik het met iemand oneens ben, dan kunnen we alsnog samen in dezelfde ruimte zitten. Ik focus me liever op iemand leren kennen dan een eindeloze discussie aangaan. Een goede indruk achterlaten zodat er in de toekomst ruimte voor verandering is, dat vind ik veel belangrijker,” aldus Eline.
Concrete actieplannen
Het festival is één van de manieren waarop Eline Breda een stukje inclusiever wil maken. Ze hoopt dat meer mensen zich gaan bekommeren om inclusie en diversiteit. “Ik wil dat het een thema wordt waar we dingen mee gaan dóén, in plaats van er alleen maar over te praten. En ik hoop dat de gemeente meer geld gaat vrijmaken. Zo kunnen er concrete actieplannen komen die slagkracht hebben.” Nog veel te doen, dus. Gelukkig is BO Diversity al druk bezig een olievlek te verspreiden in Breda. “Je ziet bij andere organisaties ook wel wat gebeuren. Zo startte Young Impact onlangs - in samenwerking met ons - een campagne voor meer acceptatie op scholen. Ik hoop dat we meer van dat soort dingen gaan zien in onze stad.”
In de buurt
Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de site van In de buurt.
Impulsgelden
In het impulsgeldenprogramma van provincie Noord-Brabant zijn afgelopen beoordelingsronde 18 subsidieaanvragen gehonoreerd aan innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende culturele projecten. Ook de aanvraag van Bo Diversity is gehonoreerd.