Voor de Brabantse afstudeerders zag afstuderen vanwege de pandemie er dit jaar net iets anders uit. Hoe gingen zij hiermee om? Durven ze nog groots te dromen? En willen ze in Brabant blijven wonen? Nu de scholen in Brabant weer bijna starten met een nieuwe lichting studenten, kijken drie veelbelovende afstudeerders terug op hun afstudeerjaar. We trappen af met zangeres Pau Li Liem. “Het voelde voor mij niet goed om deze studie af te ronden met een livestream.”
Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski
Optredens met bands
Ze riep al van kleins af aan dat ze zangeres wilde worden. Inmiddels heeft zangeres Pau Li Liem (23), die in Tilburg woont, onder meer opgetreden tijdens de opening van het culturele seizoen in Tilburg en bij Theater De Kring in Roosendaal. “Of ik nou zing, schrijf of samen met anderen op het podium sta, het is altijd enorm genieten.” Tijdens haar studie Jazz Vocals aan het conservatorium bij het Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg richtte ze al meerdere bandjes op: Pink Wine, Penny en Nyala (het Indonesische woord voor vlam). Die laatste ontstond twee jaar geleden met drummer Jorrit Romme. “Het samenspel is naast het componeren voor mij een belangrijk aspect van muzikant zijn. Het geeft me zoveel plezier. Ik wilde daarom voor mijn eindexamen een concert in triovorm. Begin 2020 vroegen we er de elektrische bassist Stef Joosten bij.”
Twijfels over afstuderen
Aanvankelijk twijfelde Pau Li Liem of ze überhaupt al wilde afstuderen. “Het voelde nog niet helemaal alsof ik er klaar voor was en toen kwam corona ook nog…” Vlak voor de eerste lockdown stond haar agenda vol met optredens in de omgeving en achtergrond gigs, ineens was het rustiger. Dat voelde een beetje onwennig. “Gelukkig kreeg ik na een tijdje weer (online) les en had ik weer een ritme van studeren, sporten en afspreken met een paar vrienden.”
Live spelen voor publiek
Pau Li vond het wel jammer dat haar plan niet doorging om in het afgelopen schooljaar met haar band meerdere optredens te regelen, zoals in Paradox Tilburg. “Maar hierdoor konden we wel nummers opnemen voor video’s.”
Een online concert was voor haar geen optie. “Dat geeft een hele andere sfeer. Het voelt voor mij niet goed om deze studie af te ronden met een livestream. Dat vind ik ook veel spannender. Nee, ik wil live spelen voor publiek.” Haar zelfverzekerdheid kwam vlak voor haar eindexamen terug. “Toen we vanaf januari 2021 weer regelmatig samen konden repeteren, ook op school, kreeg ik het vertrouwen dat het goedkwam met het afstuderen. Ik had er zin in!”
Concert in de Paradox
“Voor mijn eindexamen heb ik met Stef en Jorrit een set gemaakt van 45 minuten. Deze bestond uit eigen nummers die ik tijdens mijn studie heb geschreven.” Het genre noemt ze een combinatie van pop, lyrisch, groove en vrije improvisaties. “Het nummer Run Away gaat erover dat je vaak terugkeert naar je comfortzone, maar op een gegeven moment realiseer je je dat je ook de nieuwe, oncomfortabele situaties aan kan.” Pau Li was dolblij toen ze uiteindelijk als eindexamen toch met haar band in een zaal van Paradox mocht spelen voor dertig man. “Ik heb de hele avond genoten. Ik kreeg heel veel positieve reacties, dat was te gek.”
Toekomstplannen
Pau Li gaat vanaf september parttime werken als zangdocent bij het Centrum voor de Kunsten Eindhoven, ondertussen wil ze door blijven leren. “Ik ga pianolessen volgen aan de FHK en krijg een coach.” Ambieert ze een solocarrière? “Ik weet het nog niet. Voor nu vind ik het fijn en inspirerend dat we onze (podium)ervaringen kunnen delen. Maar wie weet…" Er staat al een concert op haar planning om naar uit te kijken. “Op 15 oktober mag ik een concert geven op het Sound of Europe Festival in Breda. Ik ben een van de twee studenten die is voorgedragen door mijn pianodocent Sjoerd van Eijck voor een Carte Blanche. Ik mag met eigen werk spelen en met de muzikanten die ik tof vind: pianist Harmen Fraanje en drummer Pascal Vermeer.”
Ze ziet wel op tegen de toekomst, vanwege de onzekerheid rondom corona. “Ik hoop dat alles over een halfjaar weer normaal is en dat optredens doorgaan.” Toch blijft ze groots dromen. “Ik wil het liefst veel optreden met eigen werk en in projecten van andere muzikanten meespelen en albums opnemen met mijn bands. Tof als dat kan in Paradiso of LantarenVenster, maar ik wil ook vaker spelen in de Paradox. Daar is een heel fijn intiem podium.
North Sea Jazz
Ooit wil ik op North Sea Jazz staan en touren door en buiten Europa. Als ik de kans krijg om te spelen met muzikanten als Nate Smith en Aaron Parks spring ik een gat in de lucht. Het komende jaar blijf ik nog in Brabant. De schrijfsessies, repetities en optredens met mijn bands, de stad Tilburg en alle toffe muzikanten die er daar zijn, maken dat ik hier (voorlopig) graag blijf wonen.”
Meer over Pau Li
Wil je meer weten over Pau Li haar werk? Kijk dan op haar website of Instagram. Op deze website vind je meer informatie over haar band Nyala. Op deze Instagram volg je haar band Penny.