Voor de Brabantse afstudeerders zag afstuderen vanwege de pandemie er dit jaar net iets anders uit. Hoe gingen zij hiermee om? Durven ze nog groots te dromen? En willen ze in Brabant blijven wonen? Nu de scholen in Brabant zijn gestart met een nieuwe lichting studenten, kijken drie veelbelovende afstudeerders terug op hun afstudeerjaar. Deze keer ontwerper Ruben Warnshuis. “Ik heb nog nooit zoveel autonomie ervaren.”
Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski
Meer waardering voor producten
De Eindhovense Ruben Warnshuis (27) studeerde af in de richting Product Design aan de Design Academy Eindhoven. “Als kind was ik vaak hutten aan het bouwen of smolt ik spijkers om in een vuurkorf. Op de middelbare school wilde ik graag uitvinder worden en later ontwerper.” Nadat hij uiteindelijk een opleiding als meubelmaker behaalde, wilde hij koste wat het kost, studeren aan de Design Academy. “Het was voor mij toen al belangrijk dat ik de concepten niet alleen kon ontwikkelen, maar dat ik ze ook met mijn handen kon uitvoeren.”
Wegwerpcultuur
In zijn studietijd creëerde Ruben onder andere multifunctionele meubels en sponzen bestaand uit verschillende texturen. Het liefst gaat hij intuïtief te werk en werkt hij met betaalbare materialen als touw. Zijn afstudeerproject ‘Industrial Devolution’ komt voort uit zijn frustratie voor de wegwerpcultuur en automatisering. “Innovatie wordt vaak om de verkeerde redenen gebruikt, als gimmick of marketingtool. We doen steeds minder zelf waardoor er een grotere afstand ontstaat tussen de producent en consument. Mijn statement is dat dit resulteert in apathie.”
“Ik werd hierdoor nieuwsgierig naar de andere kant van het spectrum. Daarom heb ik voor mijn afstuderen een low-tech werkplaats gecreëerd waar iedereen in vier stappen zijn eigen schoenen van touw kan weven. Ook maakte ik verschillende prototype schoenen van allerlei materialen. Ik wil hiermee laten zien dat we zelf de productie van complexe textiele producten kunnen versimpelen. Daardoor gaan we hopelijk onze vaardigheden en onze bezittingen meer gaan koesteren.” Ruben ziet het als zijn taak als ontwerper om ‘problemen’ op te lossen.
Afstuderen in de coronaperiode
Het afstuderen in deze tijd was voor Ruben een aparte ervaring. “Het was een flinke uitdaging omdat het contact met de school zo minimaal was. Ik had maar één of twee keer per maand een live feedbackmoment en moest mezelf vooral intrinsiek motiveren. Maar aan de andere kant: ik heb nog nooit zoveel autonomie ervaren. Ik was meer bezig met wat ik belangrijk vond dan met een eindbeoordeling. Ook heb ik het geluk gehad dat ik een studioruimte kon delen met anderen waardoor ik niet de hele afstudeerperiode alleen op mijn kamer was.”
Eigen ontwerpstudio
Voorlopig blijft Ruben nog in Eindhoven. “In de stad zijn veel werkruimtes waar je als beginnend ontwerper aan de slag kan en er is een fijne community van ontwerpers. Dat heb ik nodig, het motiveert en inspireert om het werk van anderen te zien.” Het komend jaar geeft hij zichzelf om te kijken of het lukt en bij hem past om een eigen ontwerpstudio op te zetten.
“Ik zou graag mijn afstudeerproject verder willen ontwikkelen en heb nog andere projecten liggen. Ik hoop dat ik mijn werk op de Dutch Design Week kan tonen aan de wereld en dat ik vanuit daar kan bepalen welke richting ik verder wil inslaan.” Nu werkt hij nog parttime als magazijnwerker, maar uiteindelijk wil hij fulltime aan de slag als ontwerper.
Vrijheid en fantasie houden
“Ik droom van een zo groot mogelijk werkplaats met alle denkbare materialen zodat ik kan bouwen waar ik maar zin in heb. Als dat lukt, ben ik tevreden. Het lijkt mij ook heel bijzonder om een keer een wildvreemde tegen te komen die schoenen draagt uit mijn werkplaats. Maar mijn voornaamste doel is om de vrijheid, het enthousiasme en de fantasie die ik vroeger had over mijn oneindige potentie, altijd bij me te houden.”
Meer over Ruben
Wil je meer weten over Rubens werk? Op zijn Instagram zie je waar hij zoal mee bezig is.