Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Galerieën vol internationale designers, gevels van gebouwen die een nieuwe print hebben en gigantische hallen vol designmerken met hun nieuwste collecties. Tijdens de Milan Design Week in juni 2022 kun je er niet omheen: design is overal. Ontwerpers van over de hele wereld trekken naar Italië om zichzelf te presenteren. Zo ook onze Brabantse designers. Vier ontwerpers aan het woord over hun nieuwe werk, Milaan en internationalisering. 

Geschreven door: Simone Vos

Met de Salone del Mobile, de mega designbeurs bij Rho (buiten Milaan), begint de Design Week officieel. Een groot contrast met de binnenstad van Milaan, waar de Fuorisalone (letterlijk: buiten de Salone) is. Kleine galerieën, oude fabriekshallen en zo nog honderden plekken tonen design in de stad. 

Nederland is goed vertegenwoordigd en Brabant zeker ook. Zo staat ontwerper Teun Zwets uit Eindhoven bij The Dutch Atelier in de wijk Isola, hij is hier onderdeel van een groepsexpositie. Teun studeerde in 2020 af aan de Design Academy. In Milaan staat hij met een stoel die is gemaakt van schuimrubber-afval, een lamp van restafval van hout en een plantentafeltje met vazen. “Het is een handje vol werk dat ik wil laten zien”, vertelt hij. “Ik werk veel met restafval, want het materiaal is eindeloos. Ik rijd graag met m’n bakfiets door de stad en als ik hout zie dat over is, neem ik het mee”, lacht hij. “Ik zit niet graag stil. Ik ben een maker en als ik bezig ben, vergeet ik alles.” 

“Het is voor designers belangrijk om hier te staan, want er komen galeriehouders van over de hele wereld kijken. Je hoopt dat je opgepikt wordt en het is een kans om te netwerken." Teun Zwets

“Het is voor designers belangrijk om hier te staan, want er komen galeriehouders van over de hele wereld kijken. Je hoopt dat je opgepikt wordt en het is een kans om te netwerken. Voor mij is het goed om een doel te hebben waar ik naartoe werk. De DDW en Milaan geven een fijne druk. Elk jaar heb je de mogelijkheid om een nieuwe, verbeterde versie van jezelf te laten zien.” 

Subsidie aanvragen

Het is voor hem het tweede jaar in Milaan. Vorig jaar organiseerde de Design Academy hier een expo omdat er geen Graduation Show was. “Ik wist niet zeker of ik dit jaar zou gaan, maar Wisse Trooster is de curator. Hij is een goede vriend van mij en heeft in hetzelfde gebouw als ik een studio. Hij zag mijn werk en vroeg of ik wilde exposeren”, zegt Teun. Dit jaar vroeg hij voor het eerst subsidie aan bij het Stimuleringsfonds. “De oproep van het fonds kwam zo extra goed uit. Ik had nog niet eerder een aanvraag gedaan, maar mijn stagiair zei: ‘Dit moet je doen.’ Ik kon er mijn kosten van de expositie, vlucht en verblijf aardig van betalen”, gaat hij verder.

Subsidie aanvragen

De ziel erin 

Ook designers duo Kranen/Gille uit Den Bosch staat in Milaan. Hun ontwerpen zijn op verschillende locaties te zien. Op de Salone staat hun Big Lebow- lamp bij Fatboy. Een Brabantse samenwerking. “Fatboy zit ook in Den Bosch en ze wilden nieuwe iconen aan hun collectie toevoegen. We maakten een ontwerp voor de lamp en een plantentafel ‘Bakkes’. Het is mooi hoe zij ons ontwerp zo goed uitvoerden. De ziel moet erin blijven”, vertelt Johannes Gille.  

Het duo werkt sinds 2006 samen, maar kende elkaar al van de Design Academy. In 2007 gingen ze voor het eerst naar Milaan, in de groepsexpo Tutto bene. “We waren allebei gefascineerd door de Tiroler volkskunst en ik had zo’n Tiroler-stoel thuis staan. Daarop hebben we verder gedacht en maakten we de Forestchair. Voor een behapbare prijs konden we naar Milaan, deels met de subsidie van gemeente Eindhoven. Daarna pikte een galerie in Heusden het ontwerp op en begon het”, zegt Jos Kranen. In de jaren erna gaan ze van de galeriewereld naar de productiehoek.  

Kranen Gille bij Fatboy, fotograaf: Simone Vos

Sneeuwbaleffect 

“We wisten hoe we een ontwerp moesten maken dat exclusief is, maar het is veel interessanter om voor een meer betaalbare prijs design te maken. Meer democratisch”, zegt Johannes. Opdrachtgevers als het Zuiderzeemuseum, Noordbrabants Museum, Moooi, Fatboy en Best Wool komen voorbij. “Als jij in mensen investeert, investeren ze ook in jou. Het is een sneeuwbaleffect bij ons. Mensen moeten je vaker zien. Als je net bent afgestudeerd, zit niemand op je te wachten. Je moet jezelf bewijzen”, zegt Jos.  

Ook midden in de stad, in het prachtige Palazzo Francesco Turati bij Masterly – the Dutch in Milano staan ze. Met een product dat ze nooit eerder maakten: tapijten. Ook die contacten deden ze via-via op. “We willen alles in huis een keer ontworpen hebben, dus toen Best Wool ons vroeg een collectie tapijten te ontworpen, wilden we dat graag. Een nieuwe werkwijze, waarin je beperkt bent tot de tufttechniek. Mensen moeten de leap of faith durven nemen met je.” 

17316

Alumni in Milaan 

Met nog 149 alumni van de Design Academy is Jos op de expo DAE 75! An Intergenerational Graduation Show te vinden. In een oude fabriekshal op de militaire basis, staat het werk in een oude bakkerij uit de jaren ’20. Normaal gesproken kom je hier niet zomaar. Nu is er het afstudeerwerk van Piet Hein Eek, Maarten Baas tot aan recent afgestudeerden te zien.  

 

“Stylisten en architecten komen langs en luisteren naar mijn verhaal. Ik kan mezelf laten zien en contacten leggen.” Hala Yousif

Ook bij Masterly staat textielontwerper Hala Yousif (Halle Design) uit Eindhoven. Ze laat veel van haar werk bij het TextielMuseum in Tilburg produceren. Met twee kleurrijke wandtapijten en een tapijt is ze in Milaan, maar dat ging niet vanzelf. Oorspronkelijk komt ze uit Bagdad, waar ze de kunstacademie deed en jarenlang kleding beschilderde met de hand. Op haar 33e vluchtte ze naar Zweden vanwege de Golfoorlog en uiteindelijk kwam ze in Nederland terecht.  

Later ging ze opnieuw studeren; fashion & textile in Maastricht. “Ik heb hard gewerkt om te komen waar ik nu ben, maar in Nederland had ik geen naam opgebouwd. Na mijn studie werden mijn ouders allebei heel ziek en daarna was het een lange weg terug naar het ontwerpen”, vertelt ze. “Je bent niet bekend en je bent oud, was vaak de boodschap als ik ergens wilde exposeren. Tot ik een kans kreeg via-via om op een expo te staan. Daar ontmoette ik Nicole (de organisator van Masterly) en nu ben ik hier. Een paar jaar geleden had ik daar alleen van durven dromen”, lacht ze. Met haar tapijten wil ze de warmte en de sfeer van Bagdad overbrengen. Karaktervol en met veel expressie. “Stylisten en architecten komen langs en luisteren naar mijn verhaal. Ik kan mezelf laten zien en contacten leggen”, zegt ze.

17317

Sociaal design 

Petra Janssen van Social Label en Studio Boot uit Den Bosch, is in Milaan voor een lezing en expositie over The social side of design. Ze komt op uitnodiging van curator Wisse Trooster, het Nederlandse Consulaat in Milaan en de Nederlandse Ambassade in Rome.

“Met ontwerpen in het sociaal domein willen we systemen veranderen. Het is essentieel dat de overheid daaraan bijdraagt. Daarom vond ik het zo goed dat deze lezing en expositie vanuit de overheid zijn geïnitieerd”, vertelt ze na haar lezing in Isola.  

Ze laat in de expo The social side of design werk zien dat is gemaakt vanuit Social Label én vanuit Studio Boot. Om het belang van design nog maar eens te benadrukken. “Laten zien wat je doet, dat is voor mij belangrijk”, zegt ze. “Naar Milaan gaan is essentieel voor designers, maar je moet wel met een plan gaan. Je kunt hier niet komen en denken: ‘Ik zie wel’”, zegt Petra. “Het kan een springplank zijn, maar je moet wel weten wat je komt halen. Zoek je een galerie, of een baan? Sluit je aan bij een club ontwerpers en exposeer samen. Zorg dat je een goede locatie kiest en wees nieuwsgierig. Zie de kansen.”

17318

Salon del Mobile

Salon del Mobile is een jaarlijkse designbeurs die iedere voorjaar plaatsvindt in de Italiaanse stad Milaan. Het is de grootste beurs ter wereld voor interieurontwerp. Salon del Mobile vond plaats van 7 tot 12 juni 2022. 

Meer informatie

Simone Vos

Freelance journalist & schrijver
+31 6 22 15 14 30

Internationalisering

Europese subsidie voor Culture And Health platform

Kunstloc heeft met 14 internationale partners een succesvolle aanvraag gedaan voor een platform voor kunstenaars die samenwerken met zorg en welzijn.

1 juli 2024
Europese subsidie voor Culture And Health platform

Brabantse designers op de Milan Design Week

Vier Brabantse ontwerpers aan het woord over hun nieuwe werk, Milaan en internationalisering.

16 juni 2022
Brabantse designers op de Milan Design Week

Advies Ambitie Creatieve Topregio

Wat zijn mogelijke provinciale beleidskeuzes om Brabant door te ontwikkelen als creatieve topregio?

10 juni 2022
Advies Ambitie Creatieve Topregio

Regioprofiel | Internationalisering

Door samen te werken in BrabantStad bevordern we internationale uitwisseling en duurzame internationale samenwerking. Zo dragen we bij aan een sterke cultuursector.

4 november 2021
Regioprofiel | Internationalisering

Dutch Invertuals lanceert langgekoesterde online Academy

In het online Academy-programma van Dutch Invertuals wil het Eindhovense designplatform haar netwerk en kennis over grenzen heen tillen.

9 maart 2021
Dutch Invertuals lanceert langgekoesterde online Academy

DutchCulture brengt internationale ambities Brabantse makers verder

Er is een rijk initiatief in Brabant op het gebied van internationalisering. Voor veel makers en instellingen is het integraal onderdeel van hun praktijk en de potentie is groot.

18 september 2020
DutchCulture brengt internationale ambities Brabantse makers verder

Brabantse marketeers verleggen hun grenzen

Een stevigere internationale positie op het gebied van kunst en cultuur in Brabant. Hoe pak je dat aan?

14 juli 2020
Brabantse marketeers verleggen hun grenzen

Geslaagde marketeers geven boost aan ambitie internationalisering

Vijftien marketeers van culturele instellingen in Brabant zijn gisteren geslaagd voor de nieuwe Online Marketing Opleiding, ontwikkeld in het kader van Regioprofiel Cultuur BrabantStad.

23 juni 2020
Geslaagde marketeers geven boost aan ambitie internationalisering

Proeftuin Internationalisering in beeld

Vanuit de 112 initiatieven in de proeftuin zijn er samenwerkingsverbanden met 43 verschillende landen, op alle continenten.

28 mei 2020
Proeftuin Internationalisering in beeld

Tweede ronde Proeftuin Internationalisering goed benut

Voor 27 mooie en uiteenlopende plannen uit Breda, ’s‑Hertogenbosch, Helmond en andere gemeenten buiten de B5, is een totaalbedrag van €107.226 toegezegd.

19 maart 2020
Tweede ronde Proeftuin Internationalisering goed benut

Resultaten eerste ronde Proeftuin Internationalisering

Voor 63 grensoverschrijdende projecten uit de B5 en de rest van Brabant, en 15 opleidingsplekken online marketing, is een totaalbedrag van €418.729,50 toegezegd.

20 december 2019
Resultaten eerste ronde Proeftuin Internationalisering

Spreekuren proeftuin internationalisering

De sector blijkt blij met de mogelijkheden die de proeftuin biedt. Er zijn veel internationale plannen en deze kunnen vaak niet gerealiseerd worden.

15 november 2019
Spreekuren proeftuin internationalisering

CWF19: The future is now, kom uit die luie stoel

Meer dan 100 sprekers kwamen bijeen op Creativity World Forum. Robin Berkelmans kwam tot één conclusie: het is tijd om uit je luie stoel te komen.

5 november 2019
CWF19: The future is now, kom uit die luie stoel

BrabantDC

BrabantDC verbindt creatief en innovatief Brabant aan elkaar en aan de wereld.

10 oktober 2019
BrabantDC

Tweede Kenniscafé Internationalisering: Residenties

In Regioprofiel Cultuur BrabantStad worden residenties nadrukkelijk genoemd in relatie tot het bouwen aan stevigere internationale uitwisseling. AIR platform Brabant staat open voor aansluiting van nieuwe residenties.

8 oktober 2019
Tweede Kenniscafé Internationalisering: Residenties

Proeftuin Internationalisering: de stand van zaken

Nadenken over plannen voor gezamenlijk beleid met als doel de regio nog zelfbewuster, aantrekkelijker en internationaler te maken.

9 september 2019
Proeftuin Internationalisering: de stand van zaken

Terugblik Kenniscafé Internationalisering

Wat voor soort plannen wil BrabantStad onderzoeken als het gaat om samenwerken op het gebied van internationaal cultuurbeleid?

28 juni 2019
Terugblik Kenniscafé Internationalisering

OCW steunt internationalisering BrabantStad

BrabantStad ontvangt €400.000 van het ministerie van OCW voor de proeftuin Internationalisering. Dit voorstel is onderdeel van het regioprofiel Brabant Maakt Het!

17 mei 2019
OCW steunt internationalisering BrabantStad

OCW ondersteunt culturele vernieuwing in regio’s

BrabantStad start een proeftuin Internationalisering.

26 april 2019
OCW ondersteunt culturele vernieuwing in regio’s

Glow: Made in Eindhoven

Tegenwoordig kent Europa tientallen steden met een lichtfestival. In dit artikel wordt kort inzicht gegeven in de twee bekendste Nederlandse lichtfestivals, die ook internationaal hoge ogen gooien.

30 oktober 2018
Glow: Made in Eindhoven

Amateurkunstclubs de grens over

Je hoeft geen professionele organisatie te zijn om internationale projecten op te zetten. Ook amateurkunstclubs gaan geregeld de grens over.

29 augustus 2017
Amateurkunstclubs de grens over

Ambities over de grens? Lees eerst deze vijf succesverhalen

Nieuwe doelgroepen, andere inspiratie, meer kansen op financiering of gewoon als manier om je horizon te verbreden. Wellicht heb je ambities over de grens. Goed nieuws: Iris verzamelde ter inspiratie vijf Brabantse succesverhalen voor je.

22 augustus 2017
Ambities over de grens? Lees eerst deze vijf succesverhalen

Aan de slag met een Europese projectaanvraag, wat te verwachten?

Arne van Vliet, managing director van Europees adviesbureau voor cultuur BECCA Europe, vertelt over zijn ervaringen met het Europees cultuurbeleid en over Europese financiering voor culturele projecten.

12 april 2016
Aan de slag met een Europese projectaanvraag, wat te verwachten?

De bomen en het bos: Europese financiering voor culturele projecten

Arne van Vliet, managing director van Europees adviesbureau voor cultuur BECCA Europe, vertelt over zijn ervaringen met het Europees cultuurbeleid en over Europese financiering voor culturele projecten.

4 april 2016
De bomen en het bos: Europese financiering voor culturele projecten

De ruimte voor cultuur in het beleid van de Europese Unie

Arne van Vliet vertelt over zijn ervaringen met het Europees cultuurbeleid en over Europese financiering voor culturele projecten. Deze week: het waarom en hoe van Europees cultuurbeleid.

31 maart 2016
De ruimte voor cultuur in het beleid van de Europese Unie

Een onderzoek naar Brabant DC en de creatieve industrie

Brabant mag zich sinds enkele jaren lid noemen van het netwerk Districts of Creativity. Een goede aansluiting tussen de DC regio's en de creatieve industrie is logisch, zou je denken.

25 februari 2016
Een onderzoek naar Brabant DC en de creatieve industrie

De Internationale kracht van Brabant

Claire gaat op zoek naar wat het fonkelnieuwe Districts of Creativity Network beoogt met de stap op internationale gronden.

28 oktober 2014
De Internationale kracht van Brabant

Het is al snel goed

Veel makers en instellingen werken samen met andere makers en instellingen buiten Nederland. Wij waren nieuwsgierig naar de beweegredenen voor zo'n samenwerking.

21 augustus 2014
Het is al snel goed