Enkele Brabantse ondernemende vrouwen (Judith van Heck, Lola Fick en Ingeborg Vriends) wilden niet meer toekijken maar helpen. Zo ontstond de stichting Make Art - Not War. De stichting zamelt geld in voor de vluchtelingen uit Oekraïne en houdt tegelijkertijd de Oekraïense cultuur levend en actueel. Dit doen zij door de werken van talentvolle Oekraïense kunstenaars onder de aandacht te brengen en in gelimiteerde oplage te verkopen. De helft van de opbrengst gaat naar Stichting Vluchteling en de andere helft naar de kunstenaars.
Geschreven door: Judith van Heck, Lola Fick en Ingeborg Vriends
Spiegel van de samenleving
“Kunst is de spiegel van de samenleving. Zolang er kunst is, is er hoop”, vertelt initiatiefneemster Ingeborg Vriends, zelf kunstenaar. Via Instagram heeft zij contact gezocht met de kunstenaars. “Sommigen zijn op de vlucht, anderen verblijven nog in Oekraïne. Vaak hebben ze alleen de digitale bestanden van hun kunstwerken op hun telefoon. “Van de digitale bestanden maken we de art prints”, vertelt Vriends.
Kunstenaar Tamara
Elke kunstenaar heeft een eigen, heftig verhaal. Zo ook Tamara Turliun. Tamara (1995) is beeldend kunstenaar en werkt in verschillende disciplines: installaties, video, keramiek en fresco's. Toen iedereen tijdens de bombardementen de ramen moesten blinderen, om minder zichtbaar te zijn voor de raketten, besloot Tamara om op plekken waar dat kon de afgetapete ramen te versieren met uitgeknipte verhaaltjes en motieven. Samen met de kinderen. “Soms verblijven we heel lang in schuilkelders tijdens een alarm en hebben we niets om handen. Dan is verhaaltjes maken en knippen voor de kinderen heel therapeutisch om te doen,” schrijft Tamara. De foto’s van deze knipwerken zijn verkrijgbaar in de webshop van Make Art Not War.
Droedels uit Kyiv
Anna Zvyagintseva is geboren in de USSR en woonachtig in Kyiv waar zij de National Academy of Arts volgde. Ze heeft al veel exposities en prijzen op haar naam staan. Haar werk was o.a. te zien op de Biënnale van Venetië als inzending van Oekraïne in 2015 en sinds 2010 is ze lid van kunstgroep ‘Hudrada’. Ze werkt met thema’s als toeval, ongrijpbaarheid en kwetsbaarheid in alle soorten technieken; installatie, video, tekeningen. Anna was in Nederland op het moment dat de oorlog uitbrak, als artist in residence op de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Op dit moment is ze heel druk met vrijwilligerswerk voor vluchtelingen en geeft ze ook in haar eigen kleine ruimte een vriendin met baby onderdak.
Risoprinten in GA Den Bosch
Voor de stichting Make Art - Not War heeft Anna een borduurwerk beschikbaar gesteld van droedels die ze in een pennenwinkel in Kyiv vond. Dit werk is daarom extra dierbaar voor haar. Het bestand is gedigitaliseerd en in het Grafisch Atelier Den Bosch zijn riso-prints gemaakt. Op de site www.makeart-notwar.com zijn de verhalen van alle kunstenaars te lezen. In de ‘peace of art gallery’ worden verschillende art prints aangeboden.
Laatste ontwikkelingen
Er komen steeds meer kunstenaars bij. Dus zit er nu niets voor je tussen, dan kun je de webshop in de gaten houden. De laatste ontwikkelingen volg je ook via Instagram.