Eric was nog jong toen er op de basisschool een muzikant bij hem in de klas kwam om muziekles te geven. Een professionele beroepsmuzikant die dagelijks in een orkest speelde. Eric raakte betoverd door de muziek en door het instrument dat de muzikant bespeelde. Hij vloog na school naar huis vol inspiratie en enthousiasme. Zijn ouders begrepen al snel dat ze niets anders konden doen dan hun jonge zoon naar de lokale muziekschool te sturen.
Geschreven door Barbara Brouwer, fotografie Karin Jonkers
Een paar keer in de week fietste Eric met zijn muziekinstrument achterop de bagagedrager naar de muziekschool, waar hij les kreeg van inspirerende muziekdocenten. Eric ontwikkelde zich snel en bleek een bijzonder muzikaal talent te zijn. Zijn talent werd gezien, gewaardeerd en onder professionele begeleiding verder ontwikkeld. Het was al snel duidelijk dat Eric van muziek zijn vak moest en zou maken. Hij ging naar het conservatorium en volgde daar een mooie vakopleiding.
Nu staat Eric als nationale en internationale toptrompettist op grote podia, solo, maar ook in verrassende ensembles en combinaties en speelt hij allerlei muziekstijlen. Ook geeft hij al zijn passie en inspiratie door aan een nieuwe generatie muzikanten door het geven van masterclasses, het schrijven van muziekboeken en optredens voor kinderen en jongeren. Daarnaast pleit hij, waar en wanneer hij maar kan, voor structureel goed muziekonderwijs en een goede infrastructuur van muziekscholen. Eric is een trompetheld, een gepassioneerd en gedreven muzikant en een voorbeeld voor velen.
Talentontwikkeling is een ecosysteem dat je moet voeden, onderhouden en waarin je gezamenlijk moet investeren. Het is geen piramide of ladder, maar een cirkel. Een circulair, oneindig en tijdloos proces. In de sport investeert men al heel lang op een goede en gedreven manier in een ecosysteem van talent en talentontwikkeling. Kinderen en jongeren starten in de breedtesport en stromen via selecties door om uiteindelijk als topsporter het beste uit zichzelf te halen. Vervolgens geven zij als topsporter, trainer, coach en mentor al hun kennis en inspiratie door aan de nieuwe generatie. Daar kunnen wij in de kunst- en cultuursector veel van leren.
Ik werk in het kunstonderwijs samen met (kunst-)professionals. Ons vak bestaat uit het ontdekken, stimuleren en onderwijzen van talent en dit doen wij met muziek, dans, theater en beeldende kunst. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om het vlammetje te ontsteken. Mijn collega’s en ik zien het als onze missie om kinderen en jongeren te onderwijzen in de kunsten en hun talenten te laten ontwikkelen. Wij leren en stimuleren ze om met kunst te uiten wat ze van binnen voelen.
Als kunstonderwijzers moeten wij een eigen ecosysteem voor talentontwikkeling bouwen. Er gebeurt al heel veel goeds en moois in het onderwijs, de vrije tijd en bij de kunstvakopleidingen, maar dit is vaak projectmatig en niet met elkaar verbonden. Bovendien zijn er de afgelopen jaren veel voorzieningen en activiteiten, belangrijke onderdelen van het ecosysteem, verloren gegaan. Aan ons om dit gezamenlijk weer op te bouwen, met elkaar te verbinden en succesvol te maken.
Wij zetten nu met de Circle of Talent in de kunsten een vergelijkbaar ecosysteem op als in de sport. Dit doen wij door samen met het onderwijs, het bedrijfsleven, de (gemeentelijke) overheid en kunstonderwijs te investeren. Talent kan zich ontwikkelen van breedtekunst in het onderwijs (alle kinderen krijgen gewoon taal, rekenen én kunst), via talentklassen in de vrije tijd naar topkunst bij de kunstvakopleidingen, om vervolgens als topkunstenaar alle passie, kennis en inspiratie door te geven aan een nieuwe generatie. En als een jong talent uiteindelijk niet kiest voor een kunstvakopleiding om door te groeien naar de topkunst? Dan is dat geen verloren investering. Zelfs verre van dat. We leveren een jong volwassene af met zelfvertrouwen en zelfreflectie, die gewend is om goed te kunnen communiceren, performen, samenwerken, oefenen, studeren en hard te werken. Skills die nodig zullen zijn voor de toekomstige banen die wij nu nog niet kennen. We leveren een jong volwassene af die verder kijkt dan zijn of haar neus lang is en klaar is voor een mooie creatieve toekomst. #circleoftalent
Wil je meer weten over Circle of Talent? Bezoek de website van CHV academy.