Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Innovatie in de basis van de voedselindustrie: de boeren willen wel, maar weten niet hoe. Of zoals Elies Lemkes (algemeen directeur ZLTO) het prachtig verwoordt: “Boeren hebben kunstenaars nodig om hun verhaal te vertellen, want dat kunnen ze zelf niet”. bkkc is in samenwerking met ZLTO het project FoodLabPeel gestart, een programmalijn van Agri meets Design. Boeren uit de Peelregio worden gekoppeld aan een ontwerper om via co-creatie nieuwe ideeën en concepten te ontwikkelen. Redacteur Miranda is opgegroeid in de Peelregio. Nieuwsgierig naar het verloop van deze samenwerking zocht ze namens MEST contact met twee ontwerpers/kunstenaars.

Geschreven door Miranda den Dekker

FoodLabPeel is ontstaan vanuit de discussie rondom intensieve veehouderij in regio de Peel. Het project richt zich op het maatschappelijke vraagstuk van voedsel en voedselproductie en de invloed van voedsel op de cultuur. Het doel is duidelijk: door middel van creatieve en ontwerpende ingrepen een bewustwordingsproces op gang brengen en bijdragen aan het maatschappelijke debat. Eco-social designer Wieteke Brocken heeft namens bkkc het concept ontwikkeld. Gebaseerd op co-creatie, zodat boeren in contact kunnen treden met de consument door middel van creatievelingen. Boeren hebben kunstenaars nodig om hun verhaal te vertellen, want dat kunnen ze zelf niet.

Een kijkje in het leven van de boer

Afgelopen donderdag vonden de laatste keukentafelgesprekken plaats en de ontwerpperiode is nu voor alle duo's begonnen. De gesprekken vormen de aftrap voor de ontwerpers en kunstenaars om binnen te kijken in het boerenbedrijf en elkaar beter te leren kennen. Fotografe Tineke Schuurmans voegt hieraan toe: “Ik kom niet alleen binnen in hun bedrijf, maar ook in hun leven. Werken en leven liggen hier heel dicht bij elkaar”. Tineke is binnen het project gekoppeld aan Henk Kuijpers, een varkensboer aan de rand van Deurne. De interesse in de boer is bij Tineke ontstaan als oprichter en curator van mEATing en haar ervaring met het fotograferen van varkens-boeren gezinnen. Henk en zijn van oorsprong stadse vriendin Horry hebben al verschillende stappen ondernomen om meer openheid te creëren en de communicatie toegankelijker te maken door onder andere een eigen website. Samen gaan ze aan de slag om via andere creatieve manieren het bedrijf meer met de omgeving te verbinden. Het succes van hun match is de openheid. Tineke laat me weten: “Ik krijg antwoord op een hele berg vragen die ik mag stellen. Zij vinden dat alles gevraagd en gezegd mag worden, ook dilemma's mogen aan bod komen”. 

De verantwoordelijkheid van de consument

Foodcurators (Lucas Mullié en Digna Kosse) is gekoppeld aan Marcel en Miriam Berkvens. Marcel en Miriam hebben een bedrijf met Zeugen in Mariahout en zoeken naar manieren om zichtbaar te zijn bij de consument en hun liefde voor het vak over te brengen op consumenten, ondanks alle schakels die ertussen zitten. Lucas en Digna hebben in deze eerste fase al veel gezien van de boerderij en veel geleerd. Lucas vertelt: “We hebben nu al geleerd dat de keten nog veel complexer is dan we al vermoedden. De reis van varken tot een kotelet op je bord is nog veel langer dan we dachten”. Dit houdt ze in hun ontwerpproces niet tegen en de eerste ideeën zijn al ontstaan. Digna laat los: “Voor varkensboeren bestaat een keurmerk waarmee zij ‘punten' kunnen verdienen voor de wijze waarop zij hun varkens houden, het Beter Leven Keurmerk. Wat als wij een Beter Consumeren Keurmerk introduceren? Daarmee kan de consument ook zijn aandeel in de voedingsindustrie accepteren”. Een eerste idee, maar het laat mij al zien hoe kunstenaars en ontwerpers de koppeling kunnen zijn tussen boeren en consumenten.

Een open dialoog

De nieuwsgierigheid naar elkaar en een open dialoog aangaan, zijn de basis van een geslaagd project op verschillende niveaus. Netty van de Kamp (bkkc) en Marjon Krol (ZLTO) zijn de projectleiders van FoodLabPeel en met hen praat ik over de gewenste impact op deze verschillende niveaus. Netty vertelt: “We hebben gekozen voor vraagstukken van boeren die niet te individueel of te beperkt zijn, maar ook een universeel karakter hebben”. Marjon licht toe: “In eerste instantie hopen we dat het de deelnemende boeren iets oplevert waarmee ze verder kunnen. Vervolgens gaan we voor een beter gesprek en nieuwe dialogen in de Peel door middel van de vijf praktische en concrete casussen binnen FoodLabPeel en uiteindelijk voor nieuwe perspectieven”."

De verbondenheid met hun werk

Cross-sectorale samenwerking vanuit de creatieve sector is niet nieuw, maar de samenwerking tussen creatievelingen en boeren is wel vernieuwend en verrassend. Volgens de ontwerpers/kunstenaars die ik sprak, lijken ze echter meer op boeren dan je op het eerste gezicht zou denken. Digna vertelt: “Zowel boeren als kunstenaar en ontwerpers zijn vaak heel erg verbonden met het werk dat ze doen”. Tineke voegt hieraan toe: “Werken en leven liggen zowel bij boeren als bij kunstenaars (die ik ken) heel dicht bij elkaar. Ook het oplossingsgerichte, het creatief denken, is iets wat herkenbaar is.” Werken en leven liggen zowel bij boeren als bij kunstenaars (die ik ken) heel dicht bij elkaar.

Miranda den Dekker

Afgestudeerd Vrijetijdsmanager, schrijver

landschap

Manon Ossevoorts Reizend Voedselbos

Theatermaakster en 'tractormeisje', heeft een nieuwe droom: een reizend voedselbos.

29 januari 2025
Manon Ossevoorts Reizend Voedselbos

Verwonderplek voor jongeren op 't Klein Laar krijgt vorm

Deze kunstvoucher van de Van Gogh Nationaal Park Academie kreeg een bijzondere bestemming.

17 december 2024
Verwonderplek voor jongeren op 't Klein Laar krijgt vorm

KunstUnlocked 3: Dwars Verbinden - De opbrengsten

9 workshops, een keynote, netwerkplein en natuurlijk ZegMaarFornuis. Hier vind je een samenvatting van de deelbare opbrengsten van deze dag.

11 december 2024
KunstUnlocked 3: Dwars Verbinden - De opbrengsten

Water als inspiratiebron voor de toekomst

Tijdens de Dutch Design Week werden de vijf winnende ontwerpen voor de Design Challenge gepresenteerd.

1 november 2024
Water als inspiratiebron voor de toekomst

Lancering De Bordenbakkerij van Marijke Remmers

Het eerste bordje van papierpulp en lokale reststromen werd gebakken door de winnares van de BrabanDISH Kunstopdracht.

18 oktober 2024
Lancering De Bordenbakkerij van Marijke Remmers

Samenwerken met de natuur, van doemscenario tot bitterbal

Wat gebeurt er als je landschapsarchitecten, een kok, kweker, ontwerpers en kunstenaars samenbrengt in een ontwerpwedstrijd?

8 oktober 2024
Samenwerken met de natuur, van doemscenario tot bitterbal

Ontwerpen voor en met het water: twee designs voor de Henriëttewaard

Twee ontwerpteams delen hun proces en concept voor de Design Challenge Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard.

17 september 2024
Ontwerpen voor en met het water: twee designs voor de Henriëttewaard

Gemeente Breda en Kunstloc lanceren routekaart stadsnatuur Breda

Met de routekaart stadsnatuur willen Breda en Kunstloc Brabant bewoners en professionals actief betrekken bij de ontwikkeling van stadsgroen.

17 september 2024
Gemeente Breda en Kunstloc lanceren routekaart stadsnatuur Breda

Tijdelijke kunst geeft frisse blik op vertrouwde omgeving

Hoe festival Kaapstad en de Lustwarande je anders laten kijken naar een vertrouwde omgeving.

26 augustus 2024
Tijdelijke kunst geeft frisse blik op vertrouwde omgeving

De ontwerpen van de Design Challenge Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Vijf ontwerpteams hebben hun visie verder uitgewerkt in innovatieve, klimaatbestendige en creatieve ontwerpen die tot de verbeelding spreken. 

5 juli 2024
De ontwerpen van de Design Challenge Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

Walnotenboom en rode kool als grondstoffen voor verfmateriaal op 't Klein Laar.

27 juni 2024
Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

Kunstwerk Eenwoud ontkiemt op Landpark Assisië

Een bijzonder kunstwerk krijgt duizend jaar de tijd om zich te ontwikkelen: Eenwoud.

26 juni 2024
Kunstwerk Eenwoud ontkiemt op Landpark Assisië