Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Pabo Fontys start met Cultureel Zelfportret bij minor Muziek

In maart zijn docenten en studenten van de minor Muziek van pabo’s Fontys Hogescholen gestart met het Cultureel Zelfportret. Het Cultureel Zelfportret is een digitaal portfolio; een instrument om de rol van de student in zijn eigen leerproces te versterken en in beeld te brengen. Het Cultureel Zelfportret heeft een directe verbinding met De Cultuur Loper.

Persoonlijke betekenissen

De docenten van de minor Muziek zien het Cultureel Zelfportret als een prachtig middel om persoonlijke betekenissen van de studenten, die ze tijdens het programma uitspreken, kwalitatief te verbinden met de inhoud van de minor. De student is daarin zelf aan zet om inzicht te verwerven in zijn leerproces en die waardevolle momenten te benoemen. De competenties van de minor, zoals luisteren, spelen, bewegen, zingen en vastleggen staan daarin centraal.

Het zelf ervaren

Gastdocenten Nadine Strang en Jillis Verbeek hebben in de eerste week van de minor de studenten en docenten laten ervaren wat het Cultureel Zelfportret kan betekenen voor het individu en ook voor de groep van de minor. Nadine en Jillis zijn beiden als trainer verbonden met De Cultuur Loper en het Cultureel Zelfportret. Vanuit Kunstloc is Ingrid Ruijgh betrokken bij deze samenwerking met Fontys.

Nadine en Jillis lieten de studenten en docenten, vanuit verhalen bij persoonlijke waardevolle voorwerpen, bouwen aan een gezamenlijk verhaal. Dit grote verhaal brachten de studenten en docenten in beeld als een gezamenlijk stilleven van hun voorwerpen. Er ontstond een universeel zelfportret. Dit universele zelfportret werd vervolgens door de studenten verklankt in een zelfgemaakt muziekstuk, dat werd uitgevoerd voor andere studenten.

‘Het was mooi om te ervaren dat het gezamenlijke verhaal van een groep studenten, verklankt in hun muziekstuk, ook echt werd terug gehoord door de studenten van andere groepjes’ aldus Jillis Verbeek.

De grote waarde

Het gehele proces van persoonlijk verhaal tot gezamenlijk muziekstuk kreeg een plek online in het Cultureel Zelfportret van student en docent. De grote waarde van het Cultureel Zelfportret is dat je binnen een aantal weken heel goed in beeld hebt wat een student bezighoudt, interesseert en waar zijn vragen en talenten liggen binnen muziek. Daar kun je als docent en medestudent, in de 3 maanden dat de minor duurt, op een krachtige wijze op begeleiden en stimuleren.

Als studenten zich bewust worden van datgene wat ze doen door te werken aan hun identiteit en kernwaarden en het vormen van een visie (door middel van hun leervragen), dan kom je tot een praktijk van betekenisvol (muziek)onderwijs. Dat is wat je aan studenten mee wilt geven als ze op scholen met leerlingen aan de slag gaan.

Jillis Verbeek: ‘Naast de kennis en vaardigheden die nodig zijn om muziekeducatie neer te kunnen zetten vanuit de competenties van de minor, geef je met het Cultureel Zelfportret ook een instrument om de persoonlijke betekenis van dit competentiegerichte leerproces in beeld te brengen en te benoemen. Zo krijgt dat wat geleerd is ook een gezicht en een kloppend hart.’

Cultuureducatie

Pionieren in het gespecialiseerd onderwijs

Hoe kunnen leerlingen van het gespecialiseerd onderwijs kunst en cultuur buiten school ontdekken? Pioniers delen hun succesmomenten.

11 maart 2025
Pionieren in het gespecialiseerd onderwijs

Cultuureducatie en gespecialiseerd onderwijs

Wat kan cultuureducatie betekenen voor leerlingen van het gespecialiseerd onderwijs (SO, VSO, SBO en PRO)? Welk aanbod is er voor hen?

6 maart 2025
Cultuureducatie en gespecialiseerd onderwijs

Cultuureducatie geborgd op De Boemerang

Op basisschool De Boemerang in Zevenbergen is cultuureducatie geen losse activiteit, maar een stevig verankerd onderdeel van het onderwijs.

6 maart 2025
Cultuureducatie geborgd op De Boemerang

Financiering voor cultuureducatie binnen het mbo

Goed nieuws voor cultuureducatie binnen het mbo. Er komt structureel meer geld voor educatie beschikbaar.

26 februari 2025
Financiering voor cultuureducatie binnen het mbo

Open Call voor kunstenaars: (Je) Kunst in School 2025

Wij zoeken een beeldend kunstenaar die een reizende tentoonstelling wil ontwikkelen voor basisscholen.

4 februari 2025
Open Call voor kunstenaars: (Je) Kunst in School 2025

Blog | Burgerschap met een kunstzinnige bril

Adviseur Masha Meegdes blogt over haar ervaringen als 'vreemde (kunst)vogel' op een conferentie over burgerschap.

28 januari 2025
Blog | Burgerschap met een kunstzinnige bril

Hoe kunst kan bijdragen aan burgerschap (en andersom)

Op deze kennispagina onderzoeken we betekenisvolle verbindingen tussen burgerschap en cultuureducatie.

22 januari 2025
Hoe kunst kan bijdragen aan burgerschap (en andersom)

Informatie over CmK4 voor scholen

Wat houdt de regeling CmK4 in? Wat betekent deelname voor mijn school?

15 januari 2025
Informatie over CmK4 voor scholen

De donderwolk die BTW heet maar óók culturele lichtpuntjes: het jaar 2024

Jaaroverzicht 2024 met opvallend kunst- en cultuurnieuws én culturele lichtpuntjes.

30 december 2024
De donderwolk die BTW heet maar óók culturele lichtpuntjes: het jaar 2024

Cultuur als sleutel tot mentaal welzijn: het onderwijs aan het woord

In onze snelle, prestatiegerichte wereld wordt cultuuronderwijs steeds belangrijker voor het mentale welzijn van jongeren.

10 december 2024
Cultuur als sleutel tot mentaal welzijn: het onderwijs aan het woord

Blog | Dansen tussen chaos en orde

Adviseur Masha Meegdes blogt over haar ervaringen met Art of Hosting.

6 december 2024
Blog | Dansen tussen chaos en orde

CmK4 gaat van start!

De aanvraag Cultuureducatie met Kwaliteit 4 Noord-Brabant is toegekend! Dit betekent 12,2 miljoen voor cultuureducatie in Brabant tussen 2025 en 2028.

19 november 2024
CmK4 gaat van start!