Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Kunstloc Brabant en het Van Gogh Nationaal Park (NP) gaan samen met 50 andere partners van het park werken aan het toekomstige Brabantse landschap met creativiteit als uitgangspunt. Hiervoor hebben zij een partnerovereenkomst getekend. Met Van Gogh, zijn vernieuwingsdrang, verbeeldingskracht, doorzettingsvermogen en durf als leidraad. De komende jaren zet Kunstloc zich in om de omgevingskwaliteit van het park te versterken met verbeeldingskracht en innovatieve oplossingen.

Samen met creativiteit werken aan het landschap

Doel van de meerjarige samenwerking is om met de partners van het Van Gogh NP te kijken naar het Brabantse landschap met creativiteit als uitgangspunt. Vincent van Gogh liet zich inspireren door het Brabantse land. En precies daar waar hij die inspiratie vond, ligt het Van Gogh NP. Hier wordt ‘oud land’ met prachtige natuurgebieden, cultuurlandschap en het erfgoed van Vincent Van Gogh gekoesterd en zorgt innovatie met de spirit van Van Gogh voor een toekomstbestendig landschap. Vincent Van Gogh is een gids en inspiratiebron voor ontwikkeling van het landschap van de toekomst, in combinatie met de grote maatschappelijke opgaven op het gebied van klimaat, landbouw, energie, circulaire economie, gezondheid en biodiversiteit: met innovatieve oplossingen, inzet van creativiteit door hedendaagse kunstenaars, designers en ontwerpers, met lef en grote passie voor natuur, landschap en de mens. Om deze doelstelling te bereiken zetten we hedendaagse kunstenaars van verschillende disciplines, ontwerpers, (landschaps-)architecten en makers in de brede zin van het woord in.

Lees meer over de samenwerking met VGNP

Rol Kunstloc

Kunstloc Brabant heeft al vele jaren ervaring met het initiëren, adviseren en begeleiden van kunst- en cultuurprojecten verbonden aan gebiedsopgaven in het stedelijk en landelijk gebied. Bij deze projecten wordt nauw samengewerkt met overheden, maatschappelijke organisaties en bewoners en gebruikers van een gebied.

Inspirerende projecten binnen VGNP

Eerder adviseerde Kunstloc Brabant De Stichting Kunstroute Het Groene Lint over de realisatie van kunstwerken langs de wandelroute van de Markt in Eindhoven, via Veldhoven, naar de Markt in Eersel. Een groot gebied waarin de stedelijke kenniseconomie van Brainport samenvalt met schitterende natuurgebieden, én met de tastbare erfenis van Vincent van Gogh. Kunstloc bracht de opdrachtgever in contact met kunstenaars en adviseerden over het proces; van eerste idee naar schetsontwerp, plaatsing en uitvoering. De kunstroute is een mooi samenwerkingsproject waarbij kunst, cultuur en natuur zijn verbonden. Afgelopen mei is het startpunt van Het Groene Lint gemarkeerd in de vorm van een kunstwerk van Marcel Smink.

Van Markt tot Markt

Het kunstwerk van Marcel Smink verwijst naar de omvangrijke pluimveesector in de regio. Het Groene Ei staat symbool voor innovatiekracht, niet alleen in de landbouw en veeteelt, maar ook bij een scala aan innovatieve bedrijven die fungeren als dragers van de Kempische economie. Het kunstwerk is een open vorm. Die vorm is symbool voor het mysterie van beginnend leven, dat normaal gesproken onzichtbaar in het ei ligt. In vorm en constructie is Het Groene Ei een tegenhanger van De Blob in Eindhoven. 

Meer over deze kunstroute

Kracht van de verbeelding

Al deze projecten en voorbeelden laten zien hoe in het Van Gogh Nationaal Park i.o., een groot gebied waarin de stedelijke kenniseconomie van Brainport en BrabantStad samenvallen met schitterende natuurgebieden, het kleinschalige Brabantse bekenlandschap én met de tastbare erfenis van Vincent van Gogh, de relatie tussen landschap, de dorpen en de steden een belangrijk aandachtspunt wordt.

Kunstloc Brabant hoopt door dit meerjarig partnerschap met het Van Gogh Nationaal Park i.o. hedendaagse kunst te integreren in de ontwikkeling van het gebied en in relatie tot de grote maatschappelijke opgaven waar we voor staan. Want kunst, als een van de belangrijkste bronnen van overweldigende verwondering, is ook letterlijk helend en verbindend. Kunst is een grote bron van het ontzagwekkende. Het kan een gevoel van eenheid creëren, soms zelfs zonder dat we wisten dat we er behoefte aan hadden, en laat ons opnieuw naar dingen kijken die we doorgaans over het hoofd zien of als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen.

Meer weten over de samenwerking met Van Gogh Nationaal Park?

Neem contact met ons op.

dit kan kunst betekenen voor ons landschap

Manon Ossevoorts Reizend Voedselbos

Theatermaakster en 'tractormeisje', heeft een nieuwe droom: een reizend voedselbos.

29 januari 2025
Manon Ossevoorts Reizend Voedselbos

Verwonderplek voor jongeren op 't Klein Laar krijgt vorm

Deze kunstvoucher van de Van Gogh Nationaal Park Academie kreeg een bijzondere bestemming.

17 december 2024
Verwonderplek voor jongeren op 't Klein Laar krijgt vorm

KunstUnlocked 3: Dwars Verbinden - De opbrengsten

9 workshops, een keynote, netwerkplein en natuurlijk ZegMaarFornuis. Hier vind je een samenvatting van de deelbare opbrengsten van deze dag.

11 december 2024
KunstUnlocked 3: Dwars Verbinden - De opbrengsten

Water als inspiratiebron voor de toekomst

Tijdens de Dutch Design Week werden de vijf winnende ontwerpen voor de Design Challenge gepresenteerd.

1 november 2024
Water als inspiratiebron voor de toekomst

Lancering De Bordenbakkerij van Marijke Remmers

Het eerste bordje van papierpulp en lokale reststromen werd gebakken door de winnares van de BrabanDISH Kunstopdracht.

18 oktober 2024
Lancering De Bordenbakkerij van Marijke Remmers

Samenwerken met de natuur, van doemscenario tot bitterbal

Wat gebeurt er als je landschapsarchitecten, een kok, kweker, ontwerpers en kunstenaars samenbrengt in een ontwerpwedstrijd?

8 oktober 2024
Samenwerken met de natuur, van doemscenario tot bitterbal

Ontwerpen voor en met het water: twee designs voor de Henriëttewaard

Twee ontwerpteams delen hun proces en concept voor de Design Challenge Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard.

17 september 2024
Ontwerpen voor en met het water: twee designs voor de Henriëttewaard

Gemeente Breda en Kunstloc lanceren routekaart stadsnatuur Breda

Met de routekaart stadsnatuur willen Breda en Kunstloc Brabant bewoners en professionals actief betrekken bij de ontwikkeling van stadsgroen.

17 september 2024
Gemeente Breda en Kunstloc lanceren routekaart stadsnatuur Breda

Tijdelijke kunst geeft frisse blik op vertrouwde omgeving

Hoe festival Kaapstad en de Lustwarande je anders laten kijken naar een vertrouwde omgeving.

26 augustus 2024
Tijdelijke kunst geeft frisse blik op vertrouwde omgeving

De ontwerpen van de Design Challenge Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Vijf ontwerpteams hebben hun visie verder uitgewerkt in innovatieve, klimaatbestendige en creatieve ontwerpen die tot de verbeelding spreken. 

5 juli 2024
De ontwerpen van de Design Challenge Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

Walnotenboom en rode kool als grondstoffen voor verfmateriaal op 't Klein Laar.

27 juni 2024
Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

Kunstwerk Eenwoud ontkiemt op Landpark Assisië

Een bijzonder kunstwerk krijgt duizend jaar de tijd om zich te ontwikkelen: Eenwoud.

26 juni 2024
Kunstwerk Eenwoud ontkiemt op Landpark Assisië