Van origine kent de urban scene een hechte, creatieve en flexibele cultuur. In deze tijden van crisis komen belangrijke maatschappelijke thema’s aan het licht en worden nieuwe vormen van samenkomen op de proef gesteld. Wij spraken twee pioniers in de culturele sector: Rinse Staal (operationeel directeur van skatepark en culturele ontmoetingsplaats Pier15) en Tyrone Tjon a Loi (oprichter van Goldfished, T*Agency en Podcast City). Wat is hun boodschap en hoe zien zij de toekomst?
Geschreven door: Lisa Habets
Misschien wel meer dan ooit heerst er de noodzaak om te verenigen. Hoe ziet dat eruit?
Tyrone: “Verenigen is wat mij betreft altijd al belangrijk geweest. De huidige situatie zorgt er wel voor dat de behoefte aan vereniging groter is dan ooit tevoren. Hierdoor zijn we meer open-minded en creatiever geworden als het gaat om verbinden en samenkomen. De lockdown heeft ons bewust gemaakt van waar we staan en waar we naartoe willen. Iedereen denkt serieuzer na over zijn of haar toekomst.”
Rinse: “De impact van de crisis op jongeren en jongvolwassenen merken wij elke dag. De plekken waar ze normaal gesproken ontmoeten en ontdekken, zijn nu gesloten. In plaats daarvan zwerven ze rond, buiten op straat.”
Biedt de huidige situatie ook kansen voor nieuwe initiatieven en projecten?
Rinse: “Zeker, de waardes van een community worden nu heel zichtbaar. Wat is belangrijk en wat is bijzaak? Als er iets duidelijk wordt tijdens deze crisis is het wel hoe graag mensen willen ondernemen en ontmoeten. We voelen heel sterk de liefde en commitment van onze doelgroep. Dit biedt de mogelijkheid om onze programmaonderdelen aan te scherpen of nieuwe projecten te starten.”
Tyrone: “Klopt, mensen zijn nu nog gretiger. In Tilburg spreek ik veel jonge makers die aan de slag willen met hun ideeën. De steeds veranderende maatregelen maken het wel lastig om iets te plannen of organiseren. De toekomst biedt momenteel weinig zekerheid.”
Kun je een voorbeeld noemen van een initiatief of project waar jij bij betrokken bent?
Tyrone: “Vanuit de organisatie Pieterboys ben ik betrokken bij een samenwerking met Studio Bangana & Ateliers Tilburg. We zijn een nieuwe creatieve hotspot aan het ontwikkelen met o.a. een radiostation en vernieuwende horeca. Daarnaast heb ik de afgelopen periode samen met mijn collega Rozemarijn Romeijn bij Theaters Tilburg een jongerenafdeling opgericht genaamd T*Agency. Jonge makers met goede ideeën krijgen bij ons een werkbudget om hun plan te realiseren. Tot slot heb ik met de organisatie Podcast City een podcast marathon georganiseerd waarbij jonge podcastmakers de mogelijkheid kregen om hun eigen podcast op te nemen over een onderwerp naar keuze. Deze staan inmiddels online.”
Rinse: “De behoefte om te ontmoeten en te verbinden heeft bij Pier15 geresulteerd in de zine Plakdrang. Hierin staat vrij werk van 37 kunstenaars rond het thema ‘samenkomen’.”
Hoe draagt dit bij aan de toekomstvisie van de omgeving?
Tyrone: “Vooral door het gesprek aan te gaan met de omgeving over de omgeving. Tilburg is zich als stad hard aan het ontwikkelen en het is goed om stil te staan bij wat er speelt en waar ruimte ligt voor verbetering. Ik wil zoveel mogelijk kansen aangrijpen door projecten op te starten of andere mensen te stimuleren om zelf aan de slag te gaan.”
Rinse: “Een stad zonder urban sports & culture is een stad waar de toekomstige generatie niet zou willen wonen of werken. Daarom zijn plekken zoals Pier15 essentieel. Deze nieuwe vorm van sport beoefenen, cultuur tot je nemen en samenkomen is hét straatvoorbeeld voor een inclusieve en diverse stad. Ondertussen zijn plekken zoals Strijp-S in Eindhoven en de Spoorzone in Tilburg permanente a-locaties in de stad geworden. De grote vraag is of Breda en Den Bosch zullen volgen.”
Hoe zie je de toekomst voor je van de Urban Culture?
Rinse: “De urban scene is altijd al een voorloper geweest als het gaat om het combineren van sport, cultuur en vrijetijdsbesteding. Ik denk dat we nog veel meer van dit soort hybride vormen gaan zien. Waar je vroeger naar een museum ging om kunst te bekijken, zal in de toekomst het samenkomen vele malen belangrijker zijn. Ik wil kunst kijken en vrienden ontmoeten, en dat het liefst met een skateboard onder mijn voeten.”
Tyrone: “Wanneer we focussen op jongeren en jongvolwassen binnen cultuur denk ik dat we moeten spreken over Youth Culture. Binnen deze scene zie je dat jonge mensen binnen het culturele veld meer dan ooit bezig zijn met maatschappelijke thema’s zoals Black Lives Matter, queerness, klimaat, spiritualiteit en politiek. Omroep Zwart is hier een sterk voorbeeld van. Binnen de Youth Culture wordt er op creatief gebied gekeken naar nieuwe manieren van expressie, innovatie en sociale verbinding. Dit moeten we omarmen. Zo blijven we open-minded en up-to-date.”