Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

“De cultuuromslag zou voor mij geslaagd zijn als kunstvakken eenzelfde plaats innemen als rekenen en taal.” Was getekend, Bregje Aarts, interne cultuur coördinator (ICC’er) op OBS Het Klokhuis. Zij zijn gestart met het meerjarige traject De Cultuur Loper om de kwaliteit van de cultuureducatie te verbeteren en verdiepen. Mestmag.nl sprak met ICC-ers en Kunstbalie over hun ambities en goede voornemens.

- Geschreven door Pien School

Roy van Weverwijk

Coach bij Kunstbalie

Wat is De Cultuur Loper precies?

“De Cultuur Loper is een meerjarig traject waarmee scholen in acht stappen de kwaliteit van hun cultuureducatie kunnen verbeteren en verdiepen. De gemiddelde looptijd is twee tot vier jaar, maar de ontwikkeling eindigt daar natuurlijk niet. Wanneer scholen zich aanmelden bij De Cultuur Loper bespreken we, na aanmelding en assessment, met de ICC’er en directie de dromen van een school tijdens een ambitiegesprek. We maken een tekening van een leerling waarbij de startvraag is: wat heeft een leerling in de meest ideale situatie meegekregen aan cultuureducatie wanneer hij/zij de school verlaat? Vaak komen dan eerst wollige begrippen als creativiteit, open blik of nieuwsgierigheid naar boven. We maken deze begrippen vervolgens concreet door hierop flink door te vragen en formuleren uiteindelijk drie concrete ambities.”

Wat zijn de meest gehoorde ambities?

“Een onderzoekende houding van leerlingen en studenten is iets dat regelmatig terugkomt, maar wel steeds in een andere vorm. Het is bijzonder dat iedere school uiteindelijk bij eigen ambities uitkomt die aansluiten bij hun specifieke wensen en visie. Hoewel ze gelijksoortig kunnen zijn, zijn ze ook altijd eigen.”

De Cultuur Loper bestaat nu een aantal jaar. Wat zijn succeservaringen geweest?

“We zien dat grote scholen die veel mankracht hebben grote stappen kunnen zetten. Het is mooi om te zien dat ook kleine scholen, zonder uitgebreide culturele omgeving, stappen maken en de houding van leerkrachten ten opzichte van cultuureducatie verbeteren. Het is mooi om te zien dat De Cultuur Loper ook wat kan betekenen voor deze kleinere scholen.”

Bregje Aarts

ICC’er en drama docent op OBS Het Klokhuis in Beek en Donk

Hoe zijn jullie bij De Cultuur Loper terecht gekomen?

“Toen het voorgaande culturele programma afliep zijn de directeur van onze school en ik met de gemeente in gesprek gegaan om te kijken of er niet meer met cultuur gedaan kan worden. In samenwerking met hen zijn we bij De Cultuur Loper terechtgekomen, het balletje is gaan rollen en binnen een paar jaar zullen alle tien de scholen van gemeente Laarbeek gestart zijn met het traject.”

Wat zijn jullie ambities voor de toekomst?

“Na het maken van de tekening en mindmap tijdens het ambitiegesprek konden we onze ambities samenvatten in creativiteit, onderzoekende houding en talentontwikkeling. Daar gaan we nu gedragsindicatoren voor ontwikkelen. Ondertussen hebben we een teammeeting en -scholing georganiseerd om het ambitiegesprek terug te koppelen naar het team en te kijken wat zij nodig hebben om achter de plannen te kunnen staan. De één heeft van nature meer met kunst dan de ander, maar tijdens deze meetings begon het bij iedereen te kriebelen. Sommige docenten proberen nu al dingen uit tijdens hun lessen.” “De cultuuromslag zou voor mij geslaagd zijn als een onderzoekende houding gemeengoed is geworden en kunstvakken eenzelfde plaats innemen als rekenen en taal. Dat we allemaal weten: dit zijn onze doelen voor kunst en cultuur op onze school, ik weet hoe ik cultuureducatie kan aanpakken en waarop ik kan terugvallen.

Karin van Bergeijk

ICC’er en docent op Basisschool Maria Regina in Steenbergen

Wat zijn jullie ambities op het gebied van cultuureducatie?

“Na een diepgravend gesprek met de directie, cultuur werkgroep, intermediair en Roy van Kunstbalie kwamen we krakend, maar met een goed gevoel naar buiten. Roy stelde goede vragen, waardoor we al onze ambities helder kregen. Het is een intensief traject, maar dat is nodig om cultuureducatie naar een hoger level te tillen. We willen ons cultuur educatieve aanbod verbinden aan de wereld buiten de school. Niet als los project maar als een instrument om de lessen te verdiepen en te verrijken en de lesstof tastbaar maken voor leerlingen.”

Wat is nu de volgende stap?

“We gaan onze ideeën en ambities delen in het team, zodat zij ook mee kunnen denken. Wij doen het voorwerk, maar willen niet dat het van ons groepje afhankelijk blijft, iedereen doet mee. Samen met de intermediair hebben we een studiedag ingericht om de volgende stappen samen met het team vorm te geven.”

Waaraan zou je over vier jaar merken dat het traject is geslaagd?

“Over vier jaar hopen we actieve en onderzoekende leerlingen in de school te zien en een interactief programma aan te bieden waardoor leerlingen zichzelf leren kennen en ervaren waar ze goed in zijn. In de ideale situatie heeft cultuureducatie verbinding gemaakt met andere vakken en werken we thematisch.”

Pien School

Docent Kunst

cultuureducatie

Pionieren in het gespecialiseerd onderwijs

Hoe kunnen leerlingen van het gespecialiseerd onderwijs kunst en cultuur buiten school ontdekken? Pioniers delen hun succesmomenten.

11 maart 2025
Pionieren in het gespecialiseerd onderwijs

Cultuureducatie en gespecialiseerd onderwijs

Wat kan cultuureducatie betekenen voor leerlingen van het gespecialiseerd onderwijs (SO, VSO, SBO en PRO)? Welk aanbod is er voor hen?

6 maart 2025
Cultuureducatie en gespecialiseerd onderwijs

Cultuureducatie geborgd op De Boemerang

Op basisschool De Boemerang in Zevenbergen is cultuureducatie geen losse activiteit, maar een stevig verankerd onderdeel van het onderwijs.

6 maart 2025
Cultuureducatie geborgd op De Boemerang

Financiering voor cultuureducatie binnen het mbo

Goed nieuws voor cultuureducatie binnen het mbo. Er komt structureel meer geld voor educatie beschikbaar.

26 februari 2025
Financiering voor cultuureducatie binnen het mbo

Open Call voor kunstenaars: (Je) Kunst in School 2025

Wij zoeken een beeldend kunstenaar die een reizende tentoonstelling wil ontwikkelen voor basisscholen.

4 februari 2025
Open Call voor kunstenaars: (Je) Kunst in School 2025

Blog | Burgerschap met een kunstzinnige bril

Adviseur Masha Meegdes blogt over haar ervaringen als 'vreemde (kunst)vogel' op een conferentie over burgerschap.

28 januari 2025
Blog | Burgerschap met een kunstzinnige bril

Hoe kunst kan bijdragen aan burgerschap (en andersom)

Op deze kennispagina onderzoeken we betekenisvolle verbindingen tussen burgerschap en cultuureducatie.

22 januari 2025
Hoe kunst kan bijdragen aan burgerschap (en andersom)

Informatie over CmK4 voor scholen

Wat houdt de regeling CmK4 in? Wat betekent deelname voor mijn school?

15 januari 2025
Informatie over CmK4 voor scholen

De donderwolk die BTW heet maar óók culturele lichtpuntjes: het jaar 2024

Jaaroverzicht 2024 met opvallend kunst- en cultuurnieuws én culturele lichtpuntjes.

30 december 2024
De donderwolk die BTW heet maar óók culturele lichtpuntjes: het jaar 2024

Cultuur als sleutel tot mentaal welzijn: het onderwijs aan het woord

In onze snelle, prestatiegerichte wereld wordt cultuuronderwijs steeds belangrijker voor het mentale welzijn van jongeren.

10 december 2024
Cultuur als sleutel tot mentaal welzijn: het onderwijs aan het woord

Blog | Dansen tussen chaos en orde

Adviseur Masha Meegdes blogt over haar ervaringen met Art of Hosting.

6 december 2024
Blog | Dansen tussen chaos en orde

CmK4 gaat van start!

De aanvraag Cultuureducatie met Kwaliteit 4 Noord-Brabant is toegekend! Dit betekent 12,2 miljoen voor cultuureducatie in Brabant tussen 2025 en 2028.

19 november 2024
CmK4 gaat van start!