Donderdag 7 mei werd het nieuwe bestuursakkoord gepresenteerd. ‘Samen, slagvaardig en slim: Ons Brabant.’ Cultuur is daarin onderdeel geworden van een portefeuille ‘Vrije tijd’. Wil van Pinxteren is als gedeputeerde verantwoordelijk voor die portefeuille.
De afgelopen dagen riep het bestuursakkoord in de Brabantse culturele sector en daarbuiten veel reacties op. Kunstloc Brabant heeft het bestuursakkoord aandachtig gelezen. Hoewel nog veel onbekend is vallen ons een aantal zaken op. Een korte samenvatting.
beeld: De Stilte, fotograaf: Imara Angulo Vidal
Creativiteit als vrije tijd
Cultuur wordt in het nieuwe bestuursakkoord beschouwd als onderdeel van de vrijetijdseconomie. De positionering van cultuur als onderdeel van de vrijetijdseconomie roept vragen op over de integraliteit van het provinciaal beleid. Brabant positioneert zichzelf als regio van kennis en innovatie, met creativiteit als motor. En terecht. Dit vraagt om beleid dat die creativiteit stimuleert en onderhoudt, beleid dat creatieve geesten van elders verleidt om zich in Brabant te vestigen, dat eigen talenten ruimte biedt om hier te blijven.
Cultuur niet langer als kerntaak
Ook lijkt cultuur voor het nieuwe provinciaal bestuur niet langer een kerntaak. Het huidige cultuurbeleid bestaat uit een nauwe samenwerking van drie bestuurslagen, waarin, in grote lijnen, gemeenten verantwoordelijk zijn voor de plekken waar cultuur getoond wordt (theaters, musea, centra voor de kunsten, bibliotheken), provincies voor de producenten van cultuur (gezelschappen, werkplaatsen, kunstenaarsinitiatieven) en het rijk voor de landelijke top. In het huidige stelsel is dus een taak weggelegd voor elke overheidslaag.
Het nieuwe normaal
In het bestuursakkoord wordt een ‘afbouw van structurele middelen’ aangekondigd tot wat ‘het nieuwe normaal’ wordt genoemd. Structureel worden nu, onder meer, gefinancierd de middelen voor de meerjarige regelingen voor amateurkunst en professionele kunst en voor de ondersteuningsstructuur. Ze zijn essentieel voor het verkrijgen van landelijk geld en voor de instandhouding van de kennisinfrastructuur die zowel beleidsmakers als cultureel veld bedient, en van de bovenlokale Brabantse netwerken voor cultuureducatie en cultuurparticipatie.
Vragen aan het college van Gedeputeerde Staten
Kunstloc Brabant stelt alvast de volgende vragen aan de nieuwe coalitie:
- Welke rol ziet het nieuwe college voor kunst en cultuur in het integrale provinciale beleid?
- Is het nieuwe college voornemens de huidige rolverdeling in het cultuurbeleid tussen Rijk, provincie en gemeenten, waarbij de beschikbaarheid van landelijke middelen afhankelijk is van gemeentelijke en provinciale investeringen, ter discussie te stellen?
- Hoe definieert het nieuwe college 'het nieuwe normaal'?
Wij gaan ervan uit dat wij op korte termijn met de nieuwe gedeputeerde om tafel zitten om meer duidelijkheid te krijgen en deze analyse en bijbehorende vragen met hem te bespreken.
De diepere uitwerking van bovenstaande drie punten lees je in onze brief aan het college van Gedeputeerde staten.