
In het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK4) gaan we in schooljaar 2024-2025 aan de slag met het versterken van cultuureducatie binnen het mbo. Projectleider Deniz Fehmi Demirezen gaat samen met Anke Koenraadt en Kesha Felipa praktijkgericht onderzoek uitvoeren om de behoeften en uitdagingen rondom cultuureducatie in het mbo in kaart te brengen. Het onderzoek richt zich op het inventariseren van het huidige aanbod, het verkennen van bestaande initiatieven en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden.
Ons doel is om samen met diverse mbo-instellingen enkele pilotprojecten te ontwikkelen die cultuureducatie een stevigere plek geven in het mbo. Wil je meer weten hierover? Houd dan deze projectpagina in de gaten voor updates en verdere informatie en/of meld je aan voor onze nieuwsbrief (en vink cultuureducatie aan).
Hoe zijn we te werk gegaan?
In het najaar van 2024 zijn we gestart met het leren kennen van het werkveld. We hebben mbo-colleges in de provincie bezocht, gesprekken gevoerd en geïnventariseerd welke vormen van cultuureducatie momenteel worden aangeboden. Tot de kerstvakantie lag de focus op veldonderzoek, waarbij we de behoeften en vragen van onderwijsinstellingen in kaart brachten. Dit deden we niet alleen bij potentiële pilot-scholen, maar ook bij scholen die de relevantie van cultuureducatie onderschrijven, maar tegen praktische uitdagingen aanlopen, zoals tijdgebrek in het curriculum. Daarnaast onderzochten we hoe recente ontwikkelingen zoals de introductie van cultuurcoördinatoren in het mbo, de Cultuurkaart voor mbo en de regelingen vanuit Fonds voor Cultuurparticipatie ingezet kunnen worden. Daarnaast hebben we gekeken naar de rol van leergemeenschappen als instrument om kennisdeling en samenwerking te bevorderen.
Tussen de kerst- en voorjaarsvakantie hebben we potentiële mbo-colleges geselecteerd waarmee we de pilot willen uitvoeren. Bij deze selectie hebben we gelet op regionale spreiding, de diversiteit aan projecten en de haalbaarheid van samenwerking. Het doel is om verschillende typen samenwerkingen te testen, zodat we inzicht krijgen in wat werkt en waar verbeteringen mogelijk zijn. We zijn helaas ook tegen de praktische uitdaging aangelopen dat sommige scholen, hoewel ze de welwillendheid hebben en de urgentie van cultuureducatie inzien, het simpelweg voor dit schooljaar niet haalbaar vinden om deel te nemen. We blijven met deze scholen in gesprek om te kijken hoe we hen kunnen blijven ondersteunen.
Pilots
In het voorjaar van 2025 hebben we met diverse mbo-colleges gesproken die interesse hebben om deel te nemen aan de pilot. We zijn gestart met de vraag van de school en hun wensen en behoeftes. Nadat we de specifieke uitdagingen en wensen in kaart hebben gebracht, zijn we gaan zoeken naar geschikte culturele partners om het project vorm te geven. De eerste pilots gaan binnenkort van start. Elke pilot krijgt een eigen projectpagina met documentatie, bevindingen en het verloop van het traject.
Pilots die van start gaan
Koning Willem I College x Corpo Maquina – Unpunished Youth
Dit project, gericht op studenten van het KW1C Startcollege, heeft als doel fysieke beweging, zelfvertrouwen en positieve sociale interactie te bevorderen. Door middel van dans en performance worden jongeren uitgedaagd om zich uit hun comfortzone te bewegen en hun zelfbewustzijn te versterken. De samenwerking tussen Corpo Maquina, Kunstloc Brabant en KW1C zorgt voor een innovatieve en inclusieve aanpak waarin beweging wordt ingezet als universele taal om sociale verbinding te stimuleren. Het project bestaat uit vijf sessies, waarin studenten zonder drempels in actie blijven en leren voelen wat het juiste moment is om te reageren, net zoals in sociale situaties op straat. Daarnaast wordt er vakoverstijgend gewerkt door elementen van taal en expressie toe te voegen, zodat studenten zichzelf op meerdere niveaus kunnen ontwikkelen.
Dit traject zal starten in de tweede week van maart 2025.
Yonder x Massi – Creatief taalgebruik en zelfexpressie
Om taalachterstand en taalarmoede onder jongeren tegen te gaan, werken we samen met opkomend talent Massi. In drie sessies nemen we studenten mee in een persoonlijke reis waarin ze door middel van schrijven, creatieve taalspelletjes en storytelling hun expressieve vaardigheden ontwikkelen. Doelen van dit traject zijn het stimuleren van creativiteit in taalgebruik, het vergroten van zelfvertrouwen en het schetsen van toekomstperspectieven. Studenten leren hoe ze taal als instrument kunnen gebruiken, zowel voor zelfreflectie als voor professionele doeleinden.
De planning voor dit traject wordt momenteel geconcretiseerd en zal zo snel mogelijk worden gecommuniceerd.
Meer weten of meedoen?
Wil je meer weten of je aanmelden om bij te dragen aan dit project? Neem dan contact op met Deniz Fehmi Demirezen.