Aangemaakt op: vr 23 aug. 2024
In het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK4) gaan we dit schooljaar aan de slag met het versterken van cultuureducatie binnen het mbo. Projectleider Deniz Fehmi Demirezen gaat samen met Anke Koenraadt en Kesha Felipa praktijkgericht onderzoek uitvoeren om de behoeften en uitdagingen rondom cultuureducatie in het mbo in kaart te brengen. Het onderzoek richt zich op het inventariseren van het huidige aanbod, het verkennen van bestaande initiatieven en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden.
Ons doel is om samen met diverse mbo-instellingen enkele pilotprojecten te ontwikkelen die cultuureducatie een stevigere plek geven in het mbo. Wil je meer weten hierover? Houd dan deze projectpagina in de gaten voor updates en verdere informatie en/of meld je aan voor onze nieuwsbrief (en vink cultuureducatie aan).
Cultuureducatie in het mbo
Mbo-studenten ontvangen momenteel aanzienlijk minder cultuuronderwijs dan hun leeftijdsgenoten in het havo en vwo. Waar vmbo-leerlingen al beperkt zijn tot 40 uur Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV), krijgen mbo-studenten nauwelijks cultuuronderwijs (Flapper, Z.d.). Dit komt doordat mbo-scholen wettelijk niet verplicht zijn om cultuureducatie op te nemen in hun curriculum. De scholen die het wel aanbieden, koppelen het vaak aan specifieke opleidingsdoelen of integreren het binnen het burgerschapsonderwijs. Daarnaast sluit het aanbod van culturele instellingen vaak niet goed aan op de specifieke wensen en behoeften van mbo-studenten.
Bron: Flapper, I. (z.d.). Cultuureducatie in het Mbo. Cultuur Oost.
De Waarde van Cultuureducatie voor mbo-Studenten
Voor mbo-studenten is het van groot belang om vaardigheden zoals een onderzoekende houding, reflectief denken en creativiteit te ontwikkelen, die onmisbaar zijn in hun toekomstige beroep. Door in aanraking te komen met kunst en culturele activiteiten, worden hun creativiteit en kritisch denkvermogen gestimuleerd. Cultuureducatie biedt hen de tools om op een innovatieve manier om te gaan met uitdagingen en problemen. Daarnaast kan het bijdragen aan de algehele ontwikkeling en speelt het een belangrijke rol in de identiteitsvorming.
Doe Mee: Samenwerken aan Cultuureducatie op het mbo
Bij Kunstloc geloven we sterk in de kracht van samenwerking en het belang van verbinding met het werkveld. Jullie mening is cruciaal voor het succes van ons project, en daarom willen we graag horen wat er bij jullie leeft.
Wij nodigen scholen, culturele organisaties en andere geïnteresseerden uit om zich aan te melden en mee te denken. Jullie input is voor ons van onschatbare waarde. We komen graag met je in contact om jullie ideeën, suggesties en waardevolle feedback te horen, zodat we deze kunnen meenemen in dit project.
Meer weten of meedoen?
Wil je meer weten of je aanmelden om bij te dragen aan dit project? Neem dan contact op met Deniz Fehmi Demirezen.