Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Vernieuwingen tonen, mensen verbinden, partners betrekken en meegaan met de tijd: dat is waar koepelorganisatie deDansPunt. voor staat. De organisatie fungeert als krachtplek voor de amateurdans in Brabant. Maar als vrijwilligersorganisatie voor de hele provincie bestaan? Dat is nog een grote klus. Mestmag.nl ging met voorzitter Annette Truijens-Thodé in gesprek over toen, over nu en over toekomst van amateurdans in Brabant.

Geschreven door Liza Voetman

Een nieuw perspectief

We spreken af in een koffietentje in de binnenstad van Tilburg. Annette zoekt in haar tas naar pen en papier. 'Ik schrijf en teken even, dat helpt me altijd om dingen zichtbaar te maken', begint Annette het gesprek. Om de geschiedenis van deDansPunt., die zo'n vijftien jaar terug de tijd in gaat, helder in beeld te brengen is deze pen niet ongepast. Met een kop koffie in de hand vertelt Annette dat de organisatie in eerste instantie fungeerde als het verlengstuk van het Centrum voor de Amateurkunst (nu bekend als Kunstbalie). Vandaag de dag bestaat het uit het verbinden van domeinen en het bieden van podia. 'Voorheen vroegen we bijvoorbeeld altijd subsidies aan voor projecten. We waren partner en ook toenmalig DDO (Dans Docent Overleg)', legt Annette uit. In de daaropvolgende jaren werd de verbindende basis meer en meer de centrale focus van de organisatie. Toen de Provincie besloot dat Kunstbalie van koers moest veranderen -te gaan adviseren in plaats van organiseren- besloot deDansPunt. dit gedeelte op zich te gaan nemen. 'We zijn er dat jaar ook goed voor gaan zitten om te bepalen wie we nu eigenlijk zijn en wat we willen. We hebben bijvoorbeeld een nieuwe naam doorgevoerd en een andere kleur gekregen', vertelt Annette. Langzaam begon de organisatie daarbij meerdere partners aan zich te verbinden.

Het eerste gesprek is altijd makkelijk, maar continueren is een grote uitdaging. We zijn nu nog steeds op zoek naar hoe we verbindingen kunnen maken om ons netwerk te verstevigen, zodat we als krachtplek ook echt iets betekenen.

Verwachting, verbinding, vooruitzicht

Brabant is uniek in het hebben van koepelorganisaties. Of het nu om dans, muziek, toneel, koren of schrijven gaat. 'Allemaal zitten ze anders in elkaar, en dat is ook het leuke eraan. Muziek geeft een hele andere dynamiek', legt Annette enthousiast uit. Ze merkt zelf dat daar waar Brabant eerder voorliep in het hebben van goede en mooie amateurstukken, dat nu vooral achteruit aan het gaan is. 'Het aanbod van choreografien voor het betere amateurdanspodium, Brabants AmateurDans Circuit, loopt nu dus terug. Het wordt steeds moeilijker het BAD te vullen met kwalitatieve dansstukken. En over Blinkers, dat dansscholen uit de regio een plek op het podium biedt, denken nog niet alle centra voor de kunsten hetzelfde', aldus Annette. Neuzen staan niet dezelfde kant op, maar dat is wel nodig. Voor deDansPunt. is het dan ook taak om te blijven ondersteunen en begeleiden, alle dans- en balletscholen uit de provincie te benaderen en daarbij continue op zoek te gaan naar nieuwe partners. 'Om provinciale subsidie te ontvangen moeten we aan kunnen tonen er voor de hele provincie te zijn. Maar dat is best een grote vraag -er voor de hele provincie te zijn- als je beperkte middelen hebt!'

We zijn een stichting, geen vereniging. De koepelvereniging die eerder bestond is niet meer van deze tijd. Mensen verbinden zich niet meer snel voor een langere periode. Het is nu veel meer swarming: al zwermend komt iets bij elkaar en gaat dan ook weer over in iets anders.

Een duidelijke identiteit

Als stichting moet je vandaag de dag uit een flexibele kern bestaan die kan meebewegen met de tijd. 'Als organisatie willen we meer kracht en een herkenbaarder gezicht krijgen. Er kunnen pas goede samenwerkingen ontstaan als we zelf stevig in onze schoenen staan. Dat begint nu wel te komen, omdat we meer ondernemend zijn gaan denken. Toen we nog verbonden waren aan Kunstbalie waren we veel meer ondersteunend dan leidend', legt Annette uit. DeDansPunt. kan als vrijwilligersorganisatie niet ook met fondsenwerving of crowdfunding bezig zijn. 'Dat is namelijk heel erg arbeidsintensief, en het ontbreekt ons daarin aan tijde en middelen. Ik wil best subsidies aanvragen, maar dat gaat niet vanzelf. Daar heb je partners voor nodig. We leggen nu de basis en proberen onszelf continue scherp te houden', zegt Annette.

Ons land kent veel academies, uitvoerende kunstenaars en docenten. Maar om vervolgens werk mogelijk te maken, dat is de crux. Amateurkunst moet zichzelf maar bedruipen.

Daarbij is de organisatie bezig met het volgende vierjaren plan waar de Provincie een prominentere rol in gaat spelen. 'We kennen elkaar eigenlijk te weinig. Er moet veel meer uitwisseling komen over wat zij belangrijk vinden en wat wij belangrijk vinden. Kunstbalie probeert daar wel een brug in te slaan. De provincie is aan het onderzoeken hoe ze subsidie voor de amateurkunst anders kunnen gaan organiseren. Doordat de Provincie steeds meer in beeld komt, wordt de hele benadering van dans veel zakelijker', voegt Annette toe. Maar dit is voor deDansPunt. niet erg, het hoort bij professionalisering. Op dit moment lijkt de stimulans -om betere amateurdans te maken met een goed artistiek concept- echter nog zoek, het geld is op en de vraag wordt minder. 'Dus als je minder podia en festivals hebt, hoe gaan we het dan nog van de grond krijgen? Dat is een van de grootste problemen van deze tijd. Voorheen bestond er nog een overleg voor dans cošrdinatoren waar gezamenlijke projecten werden opgestart, maar daar is Kunstbalie nu niet meer leidend in. Wij zijn hierover in gesprek gegaan met DOKc, om dit weer terug kunnen te krijgen. We hebben elkaar nodig om de amateurdans levendig te houden', stelt Annette vast. Daarbij wil de organisatie voor nu afwachten wat er vanuit de Provincie gebeurt, om daar op in te kunnen spelen. 'Het belangrijkste is dat we een plek zijn en blijven waar mensen ontmoeten, uitwisselen, informeren en inspireren. En dat hebben we vormgegeven door onze jaarlijkse KickOff.'

Elk jaar één groot feest

Elk jaar treedt deDansPunt. groots naar buiten met de KickOff, een terugkerend evenement voor dansers, amateurs en makers. Het beeld wat de organisatie schept is dat van een uitmarkt, een plek waar je moet zijn om jezelf te laten zien aan de wereld. 'De basis is er, maar we zijn nog steeds aan het onderzoeken hoe we het beste kunnen aansluiten bij wat er speelt. De organisatie waarbij we in huis zitten, dit jaar in Veghel, proberen we daar zo goed mogelijk bij te betrekken', legt Annette uit. De KickOff vindt jaarlijks op een andere locatie plaats. 'De organisatie steunt ons met het bieden van hun faciliteiten, waardoor we dit kunnen organiseren. We zijn blij dat we als vrijwilligersorganisatie gebruik kunnen maken van het pand', legt Annette uit.

Het is en blijft lastig dat we een vrijwilligersorganisatie zijn en bestaan vanuit het enthousiasme van mensen zelf. Maar dat is wel heel leuk!

DeDansPunt. blijft actief op zoek naar nieuwe aansluitingen. De dansdocent heeft daarbinnen de belangrijke rol om te enthousiasmeren en verbinden. 'Het is een mogelijke maker die je wil motiveren en stimuleren. De docent kan de amateurdans impuls geven. Het is je brug', legt Annette uit. De dansdocent kan ervoor zorgen dat amateurdansers naar het festival toegaan. Het blijkt echter nog een kunst om drukke dansscholen en docenten mee te krijgen. Om toch meer bezoekers naar het festival te trekken focust de KickOff zich ieder jaar op een andere dansdiscipline. Dit jaar richtte het evenement zich op de urban scene dans. 'Maar de moderne dans blijft het meest prominent vertegenwoordigd, omdat we het vertrouwde publiek een vaste plek willen geven. Op een bepaald moment kan alles vast meer naast elkaar gaan bestaan, maar nu moeten we ons nog specifiek focussen', vertelt Annette.

Een wens voor de toekomst

De organisatie streeft ernaar om over een tijdje de projectleiders te kunnen betalen voor het werk dat ze verrichten en wil daarbij bekend zijn bij een breder publiek. 'We willen vooral dat wanneer mensen met vragen naar ons toekomen, dat wij in staat zijn een helder antwoord te geven. We realiseren ons dat ons plaatje nog niet duidelijk genoeg is. Daarna kan de dans zich als vanzelf ook beter gaan profileren. Het is een leuk, leerzaam, interessant en spannend proces, wat we met een mooie club mensen verrichten en waarin we andere mensen (dansend Brabant) mee proberen te krijgen', voegt Annette lachend toe. Onze koffie is inmiddels op. Afsluitend vertelt ze dat het fijn zou zijn een eigen plek te gaan krijgen: 'Organisatorisch ligt er nu bij mij thuis, gewoon onder de krant, van alles. We hebben letterlijk en figuurlijk een ruimte nodig om te kunnen zijn, waar we een constante bijdrage kunnen leveren voor de amateurdans. Niet meer vergaderen aan de eettafel, maar aan een eigen bureau.'

Evelien Wouters, senior adviseur kunstbeoefening bij Kunstbalie: 'De aanwezigheid van koepels en bonden zoals DeDansPunt. in Brabant is uniek, landelijk gezien. Ze zijn een belangrijke schakel en samenwerkingspartner: ze zorgen voor belangenbehartiging, verbetering van de kwaliteit en talentontwikkeling. We zien dat de samenleving verandert en dat het daarom nodig is dat de koepels en bonden leergierig blijven, hun achterban goed kennen en durven reflecteren. Het is fijn om te zien hoe de DeDansPunt. vernieuwend bezig is, het netwerk actief op zoekt en niet bang is voor verandering en een kritische blik op zichzelf en de omringende partners. Vanuit onze provinciale opdracht blijven we DeDansPunt.nl graag ondersteunen en adviseren, onder meer op het gebied van organisatiekracht, financiering, zichtbaarheid en innovatie. Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedere Brabander actief bezig kan zijn met kunst en cultuur.

Wil je meedansen, meedenken, heb je een goed idee of een leegstaand huis? Bezoek dan de website van DeDansPunt. of stuur een mailtje. Wil je weten welke provinciale koepels en bonden er zijn in de Brabantse amateurkunst? Bekijk dit overzicht. Wil je weten hoe je als organisatie toekomstbestendig kunt zijn? Bekijk deze checklist.

Liza Voetman

Schrijver en kunstcriticus

amateurkunst

Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Theater De Lievekamp is er vóór en dóór je hele stad!

5 december 2023
Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Drie makers vertellen hoe ze illustraties en fotografie gebruiken om gevoelens en verhalen rondom rouw uit te drukken.

28 november 2023
Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Blog | Ode aan mijn vereniging

Adviseur Erica Gruyters over de magie van het muziek maken met zo’n 40 andere leden, ook in tijden dat het even wat minder gaat.

23 mei 2023
Blog | Ode aan mijn vereniging

Herken drempels voor cultuurparticipatie

Veel mensen in onze samenleving ervaren drempels om deel te nemen aan cultuur. Met het kennen-willen-kunnen-doen-model leer je deze drempels sneller herkennen, zodat je vervolgens iets kan doen om ze te verlagen.

8 februari 2023
Herken drempels voor cultuurparticipatie

Cultuur voor alle Brabantse Jeugd

Kinderen, tieners en jong volwassenen worstelen toenemend met stress en zwaarmoedigheid. Waarom is cultuur voor jonge mensen zo’n goed antigif tegen angst, onzekerheid en gebrek aan hoop?

8 november 2022
Cultuur voor alle Brabantse Jeugd

Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

Het muziekproject Ready to Rock verzorgt gratis muzieklessen op basisscholen in de regio Helmond. Een verrijkende ervaring voor kinderen.

31 augustus 2022
Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

De kracht van kunst: 'Mijn handen zetten op het doek wat ik voel en wat ik wil zeggen'

Het derde portret in een reeks waarin Brabanders vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

10 februari 2022
De kracht van kunst: 'Mijn handen zetten op het doek wat ik voel en wat ik wil zeggen'

Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Hoe kunst, design en architectuur kunnen bijdragen aan de beperking van eenzaamheid.

8 oktober 2021
Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Checklists, stappenplannen en invuldocumenten die helpen helder te krijgen wat de WBTR voor gevolgen heeft voor jouw stichting of vereniging.

25 juni 2021
Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Zelfvertrouwen zonder kaders

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Pruts & Klooi.

18 maart 2021
Zelfvertrouwen zonder kaders

Verbinding tussen jong en oud

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: KRACHTVOER.

11 maart 2021
Verbinding tussen jong en oud

Spreekbuis voor de creatieve ziel

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Ixeg Waxie.

2 maart 2021
Spreekbuis voor de creatieve ziel

Kunst brengt je in het nu

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Beeld-kracht Oisterwijk.

25 februari 2021
Kunst brengt je in het nu

Toneel met een gouden randje

Hoe jongeren hun talenten ontdekken in het Annatheater in Helmond; regisseuse Lavinia Germano en vier jonge spelers delen hun ervaring.

16 februari 2021
Toneel met een gouden randje

iktoon: Margriet danst door heel Europa

Margriet heeft het syndroom van Down. Ze doet aan moderne dans en wordt door gezelschappen uit heel Europa uitgenodigd om te dansen.

25 juni 2020
iktoon: Margriet danst door heel Europa

Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Cultuurparticipatie is van en voor iedereen! Het Ministerie van OCW stelt de komende vier jaar geld ter beschikking voor een landelijk programma.

19 juni 2020
Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Realistische portretten met een knipoog

Karin Neijenhuis werkt als communicatieadviseur bij de gemeente, maar besteedt een groot deel van haar vrije tijd aan haar passie: schilderen.

8 juni 2020
Realistische portretten met een knipoog

“In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder”

deDansPunt. is de koepelorganisatie voor amateurdans in Brabant en focust op de artistieke kant van dans. Maar hoe pak je dit aan?

12 mei 2020
“In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder”

Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Individuele kunstlessen zijn weer toegestaan, mits je dat met anderhalve meter afstand organiseert. Dat zegde minister Van Engelshoven toe in het cultuurdebat op 28 april.

29 april 2020
Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Dukebox maakt een gezamenlijke vuist in brabant

DUKEBOX heeft de laatste jaren uiteenlopende projecten opgezet waarin zij samenwerken met partners binnen én buiten de urban scene.

28 april 2020
Dukebox maakt een gezamenlijke vuist in brabant

Aanvraag adhesieverklaring Talent in de Regio

Talent in de Regio is een subsidieregeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Om in aanmerking te komen moet je aangedragen worden door de provincie. Het is nu mogelijk een adhesieverklaring aan te vragen.

21 april 2020
Aanvraag adhesieverklaring Talent in de Regio

Terugblik Bijeenkomst Cultuurparticipatie in Zuid-Nederland

Cultuur en sociaal domein, een uitdagende samenwerking. We kwamen bij elkaar om te sparren over het hoe en waarom. Hoe kunnen we de synergie vergroten? Welke belangen spelen? Wat heb je nodig?

11 maart 2020
Terugblik Bijeenkomst Cultuurparticipatie in Zuid-Nederland

Vind betrokken bestuursleden met deze 9 tips

Een reeks praktische tips van verenigingen met een krachtig bestuur.

23 november 2019
Vind betrokken bestuursleden met deze 9 tips

Op weg naar een succesvolle samenwerking

Waarom moeilijk doen als het samen kan? Lees ons inspiratieboekje vol tips en aandachtspunten voor de cultuursector en het onderwijs.

10 oktober 2019
Op weg naar een succesvolle samenwerking

Vrijwilligers werven en behouden

Wie krijg je zo gek om zich in te spannen voor jouw vereniging? In dit artikel geven we 10 tips voor voldoende organisatiekracht.

10 oktober 2019
Vrijwilligers werven en behouden

9 tips om jongeren te bereiken

Jongeren warm maken voor kunst is niet makkelijk. Ga je de investering aan? Benut dan deze tips en kansen.

10 oktober 2019
9 tips om jongeren te bereiken

Korenveld

Er is in Brabant een mooie traditie van koren, maar het voortbestaan hiervan is geen vanzelfsprekendheid. Om ons sterk te maken voor de kwaliteit van de koorzang ondersteunen wij het platform Korenveld.

8 oktober 2019
Korenveld

Circle of Talent: ecosysteem voor talentontwikkeling

Talentontwikkeling is een ecosysteem dat je moet voeden, onderhouden en waarin je gezamenlijk moet investeren. Barbara Brouwers, directeur van Phoenix Cultuur, over de Circle of Talent.

6 februari 2019
Circle of Talent: ecosysteem voor talentontwikkeling

Ik toon, jij toont, hij toont, wij tonen

In het kader van iktoon spraken we met een lokaal coördinator op het gebied van amateurkunst, en met twee amateurkunstbeoefenaars over hun drijfveren en ambities.

12 juni 2018
Ik toon, jij toont, hij toont, wij tonen

Kweekvijver met jong en muzikaal talent

Wat zijn de drijfveren en toekomstdromen van jonge Brabantse muzikanten?

27 februari 2018
Kweekvijver met jong en muzikaal talent

De plannen van nieuwkomers in de subsidieregeling hedendaagse cultuur

Dit jaar kregen instellingen voor amateurkunst, naast instellingen in de professionele kunst, voor het eerst een provinciale subsidie voor 4 jaar, in plaats van per jaar. Negentien instellingen in de amateurkunst zagen hun subsidieverzoek gehonoreerd. Ook binnen de professionele kunsten zijn nieuwkomers te ontdekken in de subsidieregeling hedendaagse cultuur. Mestmag.nl vroeg naar de plannen van de nieuwkomers.

22 december 2017
De plannen van nieuwkomers in de subsidieregeling hedendaagse cultuur

iktoon

Elk jaar kun jij je in de maand juni laten zien als kunstenaar! Er is van alles mogelijk, de invulling bepaal jijzelf. Bundel je krachten met andere initiatieven en neem contact met ons op.

30 november 2016
iktoon

Jeugdfonds Cultuur Brabant

Het Jeugdfonds Cultuur Brabant ondersteunt kinderen en jongeren die om financiële redenen niet actief aan kunstbeoefening kunnen doen. Om zoveel mogelijk kinderen te kunnen helpen, gaat het fonds samenwerkingen aan met Brabantse gemeenten.

30 november 2016
Jeugdfonds Cultuur Brabant

Dansend Brabant in een wereld vol 'swarming'

Vernieuwingen tonen, mensen verbinden, partners betrekken en meegaan met de tijd: dat is waar koepelorganisatie deDansPunt voor staat.

8 november 2016
Dansend Brabant in een wereld vol 'swarming'

Een vrijdagavond bij de harmonie

Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk - een van de beste harmonieën in Noord-Brabant - viert dit jaar haar 125-jarig bestaan.

14 april 2016
Een vrijdagavond bij de harmonie

Ons dorp nieuw leven inblazen

De muzikale traditie is in Brabant en Limburg al eeuwenlang onverwoestbaar. Harmonie en fanfare horen bij het Zuiden.

14 april 2016
Ons dorp nieuw leven inblazen

Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Sophie de Ruijter deed afgelopen schooljaar onderzoek naar het jeugdlid van een harmonie.

16 september 2015
Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Om te vermenigvuldigen moet je delen

Stel je voor dat jij als amateur-koorzanger samen kunt werken met de Nederlandse top, dat zou toch geweldig zijn?

19 juni 2015
Om te vermenigvuldigen moet je delen

Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Juist door de krimp worden fanfares en harmonieën creatief in het werven van nieuwe leden. In dit artikel noemen we vijf van deze slimme manieren.

10 februari 2015
Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Uniek in Nederland: Stichting Beeldende Vrijetijdskunst

Heel veel mensen hebben geen besef van wat een vrijetijdskunstenaar kan.

28 januari 2015
Uniek in Nederland: Stichting Beeldende Vrijetijdskunst