Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

BrabantDC versterkt en verbindt Brabantse creatieve denkers en doeners. Als District of Creativity geloven we in de kracht van creativiteit en anders kijken als motor voor vernieuwing.

We zien en ervaren dat onze wereld steeds complexer wordt, waarbij vraagstukken óók steeds complexer worden. Oplossingen die vroeger voldeden, blijken niet meer aan te sluiten bij de realiteit van nu. We moeten dus op zoek naar antwoorden en nieuwe oplossingen. Creativiteit en verbeeldingskracht kunnen daarbij het verschil maken.

We're not changing you, we just invite you to see things differently.

Creatief zijn begint bij anders kijken, bij openstaan voor de wereld om je heen, bij lef hebben om eens een andere aanvliegroute te kiezen. Door anders naar de wereld te kijken, kunnen we onze eigen blik op de toekomst verruimen. Zo bedenken we samen betekenisvolle oplossingen voor vraagstukken van vandaag en morgen.

BrabantDC in 2022

In 2022 is Kunstloc Brabant het aanspreekpunt voor het Districts of Creativity Network en onderhoudt de relatie met de andere districts. Het is een pilotjaar, waarin wordt onderzocht of BrabantDC een actievere rol kan spelen binnen het netwerk en wat daarvoor nodig is.

Het kan weer: Creativity World Forum

Dit jaar is er weer een Creativity World Forum (CWF)! Na twee COVID-19 jaren organiseert de regio Baden-Württemberg deze editie. Het CWF2022 is van 18-21 juli, deels online en deels live in Stuttgart en omgeving. Het thema is Sustainable Digital Innovation.

Hiermee wordt onderzocht hoe de creatieve industrie nieuwe digitale (business) modellen en tools kan ontwikkelen om duurzaamheid te bevorderen. Na de pandemie is een hybride wereld ontstaan, waarin we anders moeten samenleven en werken. Bijvoorbeeld in smart cities of door fysieke ervaringen te ontwikkelen voor virtuele plaatsen.

Internationaal DC Network

BrabantDC richt zich nadrukkelijk ook op de internationale positionering van Brabant als creatieve topregio. Daarom hebben we ons in 2014 aangesloten bij DC Network (Districts of Creativity). Hierin zijn de meest creatieve en innovatieve regio’s wereldwijd verenigd. Van Rio tot Shanghai, van Vlaanderen tot Catalonië.

Als lid van het DC Network versterken we de internationale positie van Brabant op het gebied van creativiteit en innovatief vermogen. Tegelijkertijd zoeken we aansluiting bij netwerken in andere regio’s zodat we samen kunnen werken aan wereldwijde thema’s. Brabantse creativiteit draagt zo actief bij aan de UN Goals for Sustainable Development

DC Network

De rol van BrabantDC

Welke rol BrabantDC oppakt? We brengen changewanters en changemakers bij elkaar, online en offline, uit alle lagen en domeinen van de maatschappij en met een centrale rol voor ontwerpers, kunstenaars en creatieven. Niet alleen lokaal en regionaal maar ook internationaal. We gaan over grenzen heen en brengen mensen en disciplines bij elkaar in ongewone omgevingen, via ongewone wegen, om samen ongewone dingen te doen. Innovatief. Creatief. Betekenisvol.

In 2019 organiseerden wij het Creativity World Forum. En daar zijn we nog altijd super trots op. Dit meerdaagse internationale evenement over creativiteit en innovatie trok vele professionals uit verschillende disciplines en uit alle hoeken van de wereld.

Aftermovie

aftermovie Creativity World Forum 2019

Meet Ups

Na het Creativity World Forum in Brabant werd het door het uitbreken van COVID-19 een periode stil. Het was niet meer mogelijk om te reizen en met grote groepen bij elkaar te komen. Als alternatief ontwikkelde het DC Network de zogenaamde Meet Ups, online-inspiratiebijeenkomsten voor (cultureel) ondernemers, beleidsmakers en culturele organisaties. De regio Baden-Württemberg organiseerde de eerste Meet Up in mei 2021 en is door meer dan vijftig deelnemers uit dertien landen bijgewoond. Onderzocht werd hoe met nieuwe creatieve initiatieven en businessmodellen gereageerd kan worden op de corona-crisis. Op de website van DC staat een aantal mooie voorbeelden. De Meet Up is een succesvolle formule gebleken, die de komende jaren wordt doorontwikkeld. Het doel is om elkaar te inspireren met goede voorbeelden, te innoveren en kennis te delen.