Wie kent het niet, Het Draaiend Huis in Tilburg. Een kunstwerk dat absolute voorstanders kent, maar ook een aantal tegenstanders. Het is nu, samen met zes andere kunstwerken uit Brabant, opgenomen in de landelijke collectie van 100 sleutelwerken. Kunstwerken in de openbare ruimte die van artistiek, historisch, ruimtelijk of maatschappelijk belang zijn. Het tijdschrift BK-informatie, een tijdschrift voor beeldend kunstenaars, koos ze uit enkele honderden inzendingen. Kunstloc Brabant nam zitting in de daarvoor opgerichte vakjury en ondersteunde dit project met advies en subsidie uit Impulsgelden.
Beeld: John Körmeling, Draaiend Huis, Tilburg, foto: Peter Cox
BK-informatie en haar 40-jarig bestaan
BK-informatie riep vanwege haar 40-jarig bestaan in november haar lezers op om hun favoriete kunstwerk op te geven. BK-info, opgericht om kunstenaars te informeren over kunstopdrachten, vond het tijd om de balans op te maken. Kunst in de openbare ruimte heeft een enorm publieksbereik. Toch wordt er niet vaak lang stilgestaan bij een kunstwerk. Het 40-jarig jubileum en deze ‘prijsvraag’ zetten de vele kunstwerken in het zonnetje. Welke stijlen, visies en verschijningsvormen van kunst in de openbare ruimte zijn er de afgelopen decennia geweest? Een jury, waarvan Kunstloc Brabant ook deel uitmaakte, koos de sleutelwerken als vertegenwoordigers van een tijdgeest. Ze zijn typerend voor een bepaalde periode in de kunstgeschiedenis en zijn opgenomen in het collectieve geheugen.
Zeven Brabantse kunstwerken
Naast Het Draaiend Huis van kunstenaar John Körmeling, zijn uit Brabant ook de volgende kunstwerken gekozen: Het Wiel van Gerrit van Bakel (Tilburg), Claes van Oldenburg en Coosje van Bruggen, Flying Pins (Eindhoven), Arie Berkulin, Swing (Eindhoven), Stanislaw Lewkowicz, Het gezicht van de A50 (Veghel), Ad Dekkers, Tegelreliëf (Bergeijk), Paul de Kort, Wassende Maan (Werkendam).
Bij verschillende van deze kunstwerken heeft Kunstloc een adviserende rol gespeeld. Kunstloc Brabant vindt het belangrijk kunst en samenleving te verbinden om zo de fysieke én sociale leefomgeving te verbeteren.
De 100 sleutelwerken zijn nu te zien op sleutelwerken.nl. Mis je nog een kunstwerk? Geef dit dan via deze website door.
Meer weten over de 100 sleutelkunstwerken?
Neem contact met mij op.