Een Vlaamse schuur, een missiehuis of een industriële locatie. Kunstenaars zijn altijd op zoek naar ideeën en een inspirerende omgeving. In Brabant zijn daarom diverse locaties, genaamd Artist-in-Residence, ontwikkeld. En die zijn intussen uitermate populair. "Dit verblijf geeft me energie, het verbreedt de kijk op je eigen werk", vertelt Gam Bodenhausen (48).
Geschreven door: Annelies Wijnen
Ideeën opdoen
Kunst begint veelal met een idee, maar dat idee moet de kunstenaar ergens opdoen. Bovendien zijn er talloze vormen van kunst. Je wilt ook weleens iets uitproberen, onderzoek doen. Daarom is het fijn dat kunstenaars zich via AIR platform Brabant kunnen inschrijven voor een locatie die past bij hun fase in het kunstenaarschap.
Contact met ouderen
Zo zijn zingeving en spiritualiteit de sleutelwoorden in de creaties van Sophie Mantel (32) uit Amsterdam. De locatie AIR De Missie (landgoed Park Zuiderhout) in Teteringen past haar als een jas. Ze woont gedurende drie maanden in het missiehuis van de paters, daarnaast biedt het landgoed huisvesting voor ouderenzorg. "Ik kom graag in contact met ouderen, omdat het mensen zijn met veel levenswijsheid. Daarom ben ik zo blij met deze mogelijkheid."
Ontmoeting als kunstvorm
In de opdracht van Sophie staat de ontmoeting als kunstvorm centraal. "Ik ben druk bezig met de opzet van een theatrale ervaring waaraan drie tot vijf bewoners meedoen. De ontvangst is buiten het gebouw, waar de deelnemers een sleutel ontvangen en dan aan de zijkant naar binnengaan. Door in het gebouw telkens een deur door te gaan betreden zij een andere ruimte, maar ze betreden ook andermans ruimte."
Drempels
Naast deze uitvoering fotografeert Sophie drempels binnen de gebouwen. "Elke drempel die je overgaat, betekent een nieuwe ontmoeting. Maar drempels kunnen ook een obstakel zijn als je bijvoorbeeld slecht ter been bent." Vandaar haar idee voor een lichtobject dat tegen het deurtje aan de buitenkant komt te liggen. Uiteindelijk hoopt ze met haar project drempels te kunnen verlagen, letterlijk en figuurlijk.
Toe aan een nieuwe stap
Bij Make Eindhoven werken de kunstenaars tussen en met andere experts in loondienst. Er is in de residentie geen overnachtingsmogelijkheid. Gam Bodenhausen (48) uit Geldrop heeft al enkele hoogtepunten op haar cv staan, zoals een grote muurtekening in het Van Abbemuseum in Eindhoven. "Ik wilde hier naartoe, omdat ik toe was aan een nieuwe stap in mijn ontwikkelingsproces. Het aantrekkelijke hier is dat ik zowel grafisch als ruimtelijk aan de slag kon."
Schuurpapier
Zo ontstond een experiment met verschillende diktes schuurpapier, die ze bewerkte en in perspex plaatjes drukte. Waar dan weer afbeeldingen van zijn gemaakt. En ging ze aan de slag met driedimensionale vormen. "Ik heb eerst een boomstam uitgehold en daarna een dun laagje was opgebracht. Daaraan zijn door mij zelfgemaakte vingers van was bevestigd. Vervolgens zijn mallen gemaakt en die zijn gevuld met brons. Door het gebruik van oud en nieuw materiaal ontstond iets nieuws."
Energie
Om het brons overal goed te laten stromen, moesten ook zogenaamde ontluchtingskanalen worden gemaakt. Inmiddels heeft ze meerdere kunstwerken gemaakt. "Je leert het hele proces stap voor stap. Het is heel technisch en gelukkig werk ik met experts om me heen." Ze is blij met haar keuze voor Make Eindhoven. "Ik kan de komende jaren weer vooruit in mijn ontwikkeling. Dit verblijf geeft me energie, het verbreedt de kijk op je eigen werk. Zo heb ik ontdekt dat de onderwerpen in mijn tekeningen zich ook goed vertalen in ruimtelijke werk."
Meedoen?
AIR-locaties organiseren zo’n eenmaal per twee jaar een ‘open call’, waarvoor kunstenaars zich kunnen inschrijven. Een jury beoordeelt de inzendingen. AIR De Missie biedt, naast de ‘open call’, in de zomerperiode 1 maand gratis ruimte aan een afgestudeerde van Sint Joost Breda.
Impulsgelden
AIR De Missie en het platform airbrabant.nl ontvingen beiden een bijdrage uit de subsidie Impulsgelden van de Provincie Noord-Brabant.