Aangemaakt op: wo 12 mei 2021
Al jaren organiseert Kunstloc de workshop De Kunstopdracht. Dit is een intensief talentontwikkelingstraject waarmee Brabantse makers die aan het begin van hun loopbaan staan de kans krijgen om samen te werken met een opdrachtgever uit het publieke domein. In de editie van 2021 werkt Kunstloc Brabant samen met Fontys Hogeschool voor de Kunsten en is gemeente Tilburg opdrachtgever. Studenten van de opleiding ArtCoDe en de Masteropleiding Architecture en Urbanism volgen de studio 2.4 met de titel Public Takeover en realiseren in teamverband drie interactieve installaties als een tijdelijke interventie in het publieke domein in Tilburg.
foto: studenten ArtCoDe locatiebezoek, fotograaf: Jacqueline Moors
Workshops
Om de startende ontwerpers en kunstenaars te trainen bij hun toekomstig cultureel ondernemerschap krijgen zij de kans al tijdens hun studie in een echte opdrachtsituatie met opdrachtgevers en publiek te werken. Ze ondervinden wat de kracht van onderzoek en ontwerp is in het werkveld. Samen met medestudenten werken zij als een professioneel ontwerpteam. Om het presenteren aan opdrachtgever en communiceren met het publiek te trainen biedt Kunstloc Brabant workshops. Ook gaan de studenten in gesprek met ervaren kunstenaars, onder wie Frank Havermans.
De opdracht: Interactieve installaties
Kerk, klooster, pastorie, patronaat, school, schoolplein en tuin vormen samen religieuze ensembles die opduiken in het dagdagelijkse leven van Tilburg. Soms opvallend, vaak ongemerkt bepaalden ze vanaf de 19e eeuw en bepalen ze deels nog steeds op lokaal niveau de patronen van de fysieke en mentale omgeving. De collectieve waarde is kwetsbaar en aan het verdwijnen, terwijl de roep om meer saamhorigheid en gemeenschapszin weer sterker klinkt. Om dit te onderzoeken en te verbeelden ontwerpen en realiseren de studenten als team drie interactieve installaties in de openbare ruimte van de gemeente Tilburg; het kloostercomplex van de Zusters van Liefde aan de Oude Dijk, Woonlandschap Ons Koningsoord in Berkel-Enschot en Landpark Assisië in Biezenmortel.
Doel van het project Kloosterwaarden is om aan de hand van interviews en ontwerpend onderzoek toekomstige mogelijkheden voor hergebruik van religieuze, historische panden en buitenruimten te verbeelden. De installaties krijgen het karakter van een uitnodigend ‘meubel’ waarin de fysieke verschijning wordt gecombineerd met beeld, geluid en tekst. Bezoekers worden uitgenodigd en verleid plaats te nemen op of in de installaties en met elkaar in gesprek te gaan, erop te reflecteren en suggesties te doen voor nieuwe vormen van gemeenschappelijkheid. De tijdelijke installaties zijn verwant aan elkaar door hun materiaalgebruik (hout), maar zijn specifiek door hun beelden, geluiden en inpassing op de locatie.
De studenten doorlopen tijdens deze studio een uitgebreid programma van 8 weken waarin zij van oriëntatie op de opdracht en onderzoek, werken naar schetsontwerp en realisatie van de installaties op locatie. Ook gaan zij in gesprek met bewoners en gebruikers van de kloosters en complexen daaromheen
Opening 21 mei
Tijdens het Jaar van het Brabantse Kloosterleven 2021, van 21 mei tot Open Monumentendag, 11 en 12 september, kunnen bezoekers op de drie locaties de installaties ter plekke zien, een podcast luisteren en hierop hun reactie geven. De werken staan in Stadspark Oude Dijk, in de Trappistinnentuin bij Ons Koningsoord in Berkel-Enschot en bij de Franciscuskapel op Landpark Assisië in Biezenmortel.
In dialoog
In het najaar worden de bevindingen gedeeld tijdens een event bij Kunstloc Brabant en met een publicatie. Tijdens dit event zullen ook de resultaten van een samenwerkingsproject met studenten van Avans Hogeschool worden gepresenteerd. Een project eveneens gewijd aan het Jaar van het Brabantse Kloosterleven.
Schetsontwerp schommelstoel Sophie Hoogmoet
Resultaten De Kunstopdracht
Een aantal mooie resultaten van eerdere edities van De Kunstopdracht is fietsend en wandelend in de buitenlucht te bezoeken. Of loop het Kloosterpad dat speciaal voor het Kloosterjaar is ontwikkeld langs 40 kloosters. Het 330 km lange Kloosterpad kan worden gelopen in 15 etappes van klooster naar klooster. Rondom de 15 vertrek- en aankomstkloosters zijn korte wandelingen mogelijk.
Meer weten over kunst in opdracht?
Neem contact met ons op.