In Brabant zijn we ervan overtuigd dat het de moeite waard is om structureel in talentvolle makers te investeren. Het zorgt voor een betere positie van makers en een sterkere kunst- en cultuursector. Daarom organiseert Kunstloc Brabant al sinds jaren De Kunstopdracht. Een talentontwikkelingstraject voor kunstenaars die willen werken in het publieke domein. Theorie wordt afgewisseld met praktijk. Kunstloc doet dit altijd in nauwe samenwerking met partners, waaronder maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en/ of overheden. De editie van 2022 wordt georganiseerd i.s.m. Stichting KOP in Breda en gemeente Breda. Het overkoepelende thema is ‘Stad in een Park', waarmee Breda zich in de etalage zet. KOP heeft veel ervaring met het begeleiden van startende kunstenaars.
Talentontwikkeling in Brabant
Een start maken in de opdrachtenpraktijk is voor de jonge maker niet gemakkelijk. De Kunstopdracht geeft getalenteerde starters met de ambitie om werk te realiseren in het publieke domein, de gelegenheid zich te ontwikkelen. Want juist in deze groep zit veel potentieel talent. Makers, waaronder beeldend kunstenaars, ruimtelijk ontwerpers, (landschaps)architecten en vormgevers, die niet langer afgestudeerd zijn dan 5 jaar of in de eindfase van je kunstopleiding zitten, kunnen meedoen. Een link met Brabant is een pre. Op basis van motivatie en relevant portfolio is een selectie gemaakt uit de aanmeldingen.
Kunst in het publieke domein
De Kunstopdracht draait volledig om werken in de openbare ruimte. Gemeenten, provincies, maatschappelijke organisaties, de zorg, het onderwijs en het bedrijfsleven verlenen steeds vaker opdrachten voor kunst in de publieke ruimte. Maar het blijkt een ‘vak apart’. Een opdrachtenpraktijk vereist namelijk naast artistieke skills, ook kennis op het gebied van ondernemerschap. De praktijk wist uit dat vaardigheden ten aanzien van beheer & behoud, financiering, publieksbenadering en wet & regelgeving onontbeerlijk zijn.
Het programma
Met een masterclassprogramma voorziet De Kunstopdracht in trainingen op het gebied van cultureel ondernemerschap. Maar ook publieksbenadering en pitchen & presenteren zijn belangrijke programma-onderdelen. De deelnemende kunstenaars doorlopen tijdens vijf workshopdagen het complete traject van werken in opdracht en alles wat daar bij komt kijken. Gespecialiseerde gastdocenten staan stil bij belangrijke aspecten zoals de opdrachtsituatie, financiële planning, omgaan met contracten, materiaalkennis, het maken van ontwerpen en nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied. Ook zijn er praktische trainingen over projectplan schrijven en begrotingen opstellen.
Praktijkopdracht
En het blijft niet bij theorie alleen, want uiteindelijk is er een ‘echte’ opdracht te winnen. Gemeente Breda treedt op als opdrachtgever voor een interessante casus, Stad in een Park. Alle deelnemers aan De Kunstopdracht werken aan een concept voor een kunstwerk in een van de vele parken die Breda rijk is, het Boeimeerpark. In deze groene, waterrijke omgeving te midden van een ecologische zone, wordt hen een podium geboden een kunstwerk te maken.
Uiteindelijk beslist een divers samengestelde jury welke 3 concepten tot schetsontwerp worden uitgewerkt. Makers die hiervoor worden geselecteerd ontvangen een passend honorarium. De uiteindelijke winnaar realiseert een permanent kunstwerk in dit park. Hiervoor stelt gemeente Breda een kunstbudget ter beschikking. Een locatiebezoek en uitgebreide oriëntatie op de opdracht maken onderdeel uit van het programma.
De uitslag van de selectie wordt eind december verwacht.
Van start met 14 makers
De samenwerking met KOP en de gemeente Breda heeft geleid tot een intensieve en inspirerende workshopweek. Masterclass De Kunstopdracht ging 17 oktober van start met 14 enthousiaste jonge makers, die graag in het publieke domein hun werk willen laten zien. Naast het opdoen van veel kennis en informatie, bereidt de masterclass hen ook voor op een interessante kunstopdracht in het Boeimeerpark in Breda.
Verder met 3 concepten
Als onderdeel van de workshopweek pitchten de 14 makers hun creatieve ideeën aan de kunstcommissie, waarbij ook betrokkenen namens de omwonenden van het Boeimeerpark aansloten. Na lang beraad zijn 3 makers gekozen om een schetsontwerp te creëren voor een permanent kunstwerk in het Boeimeerpark: Felipe van Laar, Bobbi Cleij en Fenna Koot. Met hun concepten dingen zij mee naar het verkrijgen van de kunstopdracht in Breda. De uitslag wordt voor het einde van het jaar bekend gemaakt.
Meer weten over het realiseren van kunst in opdracht?
Neem contact met mij op.