Er staat weer een nieuwe lichting met pas afgestudeerde kunstenaars klaar om het werkveld te betreden. Wat zijn de plannen nu ze geslaagd zijn? Uitrusten op vakantie, een sabbatical of meteen aan het werk? Mestmag.nl onderzocht het voor je.
- Geschreven door Rosa Lee Szarzynski
Beeldende Kunst - Ian Skirvin
Ian Skirvin (26) studeerde af op de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda, in de richting van beeldende kunst. Al sinds zijn jeugd is hij bezig met beeld en compositie. “Op de academie leerde ik vooral om vraagstellingen te onderzoeken die gebaseerd zijn op mijn eigen fascinatie. Het zit nu zo in me verworven dat ik het meeneem naar buiten.” Het onderzoek is typerend voor zijn werk als autonoom beeldend kunstenaar. Ian: “Ook werk ik vaak met gevonden spullen en probeer ik om niet alledaagse situaties op te wekken met dieren of kleine kinderen. Ik plaats 'de toeschouwers' in een ongewone setting, dat roept vragen bij ze op. Het is interessant om kunst te creëren bij een situatie of object waarvan ik het antwoord op een vraag ook niet helemaal weet. Maar ik probeer wel vanuit mijn intuïtie te werken. Ik wil mensen een bepaald bewustzijn meegeven over dingen die normaal gesproken aan ze voorbijgaan.
”Onlangs won hij de Van Gogh Artist-in-Resident prijs, waarvoor hij werd gekozen vanwege zijn installatie met een levende sculptuur en omdat zijn werk aansluit op dat van Van Gogh. Zo is het ook alledaags en kruipen ze allebei in de huid van anderen. In December mag Ian gedurende een maand het atelier in het Van GoghHuis in Zundert gebruiken, gevolgd door een expositie en een publicatie. Wat zijn Ians verdere ambities? “Voor nu wil ik even uitrusten. Misschien ga ik liften naar Duitsland: Berlijn, Hamburg, ook om wat exposities te bekijken. In Duisburg is er één van mijn favoriete kunstenaar, Gregor Schneider.”
Omdat hij als collectief is afgestudeerd staan er nog leuke activiteiten op de planning. “We zijn uitgenodigd om naar Hannover te gaan en daar te praten over hoe het is om als collectief af te studeren en op 27 juli staan we op ARTY PARTY in de Melkweg. In september kan ik voor drie maanden gebruik maken van de werkplaats bij de Academie. Dan kan ik rondkijken welke plekken me interessant lijken om te exposeren.”
Ian heeft geen concrete plannen, zo zijn er ook geen beperkingen. “Ik zie het vooral als een luxepositie om even nergens naartoe te hoeven en vanuit rust werk te maken, maar wel met het doel om het uiteindelijk te exposeren en nieuwe locaties uit te testen.” Die mogelijkheden ziet hij in elke plek en personen. “Ik zoek juist inspiratie in het onverwachte. Wel wil ik naar openingen van exposities, zoals Hoogtij in Den Haag, gaan om in contact te komen met nieuwe mensen en dan te kijken hoe we door ons gedeelde enthousiasme samen kunnen werken.
"Ik wil een ervaring delen en dat gaat verder dan alleen het verkopen. In de toekomst hoop ik vooral om reizen en werken te kunnen combineren.”
Irmelijn Geerts - Musicaltheater
Irmelijn Geerts (22) is onlangs afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in de richting musicaltheater. Al sinds haar jeugd ziet ze diverse theatervoorstellingen en op haar zesde staat ze in het Tilburgs kinderkoor Tikiko. “Familie en vrienden werden vaak vermaakt door een act van mij. Op de middelbare school volgde ik het vak dans. Ook daarnaast was ik volop bezig met zingen, dansen en acteren. Ik kreeg hier veel energie van en besefte hierdoor dat dit vak mij gelukkig ging maken.
”Tijdens haar opleiding leerde ze de basistechnieken van het vak. “Ook werkten we met creatieven uit het werkveld zoals choreograaf Tim Van der Straeten. Onwijs gaaf, om te zien hoe hij uitdagende choreografieën maakt.” Daarnaast ontwikkelde ze een passie voor acteren. “Tijdens een spelworkshop van een actrice en regisseur kreeg ik voor het eerst te horen dat ik geschikt zou zijn voor televisiewerk vanwege mijn uitstraling en natuurlijke spel. Ook meerdere docenten vonden dat een van mijn krachten,” vervolgt Irmelijn.
In haar laatste jaar besloot Irmelijn dan ook om haar eigen werkperformance op het acteren te richten. “Ik koos voor een coach uit de toneelwereld, Hymke de Vries. Zij is (stem)actrice en regisseur. Dankzij haar leerde ik om de ideeën in mijn hoofd te realiseren op het toneel, tekstbehandeling en kreeg ik de tools om zelf toneelteksten te schrijven.” Daarnaast liep ze stage bij de komische musical VAMOS! waarin ze kennismaakte met het werkveld. “Fijn, op het toneel kun je alles loslaten en in het moment zijn. Ik vind het mooi om mensen uit hun dagelijkse sleur te halen en ze een fijne avond te bezorgen. Dit was zo leerzaam dat ik besloot om me in te schrijven bij meerdere castingbureaus en langs te gaan bij audities.” Ook trad ze tijdens de Nederlandse Musical Dagen in Theaters Tilburg op met musicalklassiekers zoals bijvoorbeeld Grease.
Irmelijn vervolgt: “Ik ben net naar Bali geweest om te ontspannen en bij te komen.” Omdat ze zich zoveel mogelijk wil ontplooien staat ze eind augustus alweer op de planken. “Ik ga in een grote musical spelen, meer kan ik er nog niet over zeggen… Via mijn netwerk kreeg ik de kans om me te laten zien. Heerlijk om weer aan de slag te gaan. Daarnaast wil ik een premaster muziektheater regulier of losse zanglessen volgen. Ik wil ontdekken hoe het is om voor de camera (in films) te staan en nieuwe dansstijlen uitproberen. Mijn interesse is zo breed dat ik het sowieso allemaal een kans wil geven, zo wil ik erachter komen wat ik het liefste doe. Ik hoop dit zolang het me gelukkig maakt te blijven doen.”
Tip voor pas afgestudeerden: “Wees actief en niet afwachtend, werk komt niet zomaar aanwaaien. Zoek naar audities, informeer bij je contacten van bijvoorbeeld eerdere audities. Laat je gezicht zien bij castingbureaus en grijp zoveel mogelijk kansen aan. Durf ook nee te zeggen, soms moet je keuzes maken.”
Piet Van Dycke - Choreografie
De inmiddels afgestudeerde choreograaf en danser Piet Van Dycke (22) begon op zijn zevende met duo-acrobatiek bij circusschool Salto, zo ontdekte hij zijn plezier voor beweging. Tien jaar later kwam hij bij het productiehuis fABULEUS terecht voor de dansproductie dUb. In dans vond Piet een manier om zijn creativiteit te uiten. “Voor mij communiceert dans op vele niveaus tegelijk. Het prikkelt, verwondert, zet aan tot nadenken, ontroert, plaagt, suggereert, maar het dwingt nooit. Er is altijd ruimte voor eigen interpretatie. En het kan zo ontzettend spannend zijn! Het risicogehalte dat dans met zich meedraagt en ook de schoonheid van synchronie… daar kan ik zo van genieten. Ik vind het heel fascinerend dat we eigenlijk voortdurend aan het dansen zijn, zonder dat we het überhaupt beseffen. Praten zonder je lichaam te bewegen is niet eenvoudig en daar speel ik graag op in. Gaandeweg maak ik gebaren complexer en abstracter, waardoor dansmateriaal ontstaat dat toch herkenbaar blijft.”
Tijdens zijn studie heeft hij al veel ervaring opgedaan. “Ik werd meermaals gevraagd door medestudenten en choreografen om mee te werken aan verschillende projecten naast de opleiding. Zo ging het balletje rollen. Ik heb daardoor een breed netwerk in zowel Vlaanderen als Nederland. Mijn werk werd geprogrammeerd door onder andere Dansbrabant, Tweetakt festival, CEMENT, Krokusfestival, Jonge Harten Theaterfestival en in verschillende theaters.” Ook creëerde Piet in het tweede jaar van zijn opleiding zijn eigen collectief dOFt om zo nieuwe projecten te kunnen verwezenlijken. In 2017 won hij de Leuvense Cultuurprijs voor beloftevol talent. Verder was hij assistent-choreograaf voor danseres Talitha Dedecker en acteur en danser bij Cie Woest. Onlangs won hij de Jacques de Leeuw prijs, maar dat ziet hij niet als druk. “Het is voor mij juist een bevestiging over de drive en goesting waar je projecten mee realiseert en daar mensen in kan betrekken.”
Hoewel Piet zijn leven er nu niet heel anders uitziet dan daarvoor valt er wel een last van zijn schouders. “Ik ben opgelucht dat mijn schoolverplichtingen achter de rug zijn.” Wat zijn voor nu zijn plannen? “Ik vertrek nu voor twee weken naar Noorwegen met de tent. Geen laptop, geen mails en even geen werk. Zalig! Volgend cultuurseizoen is mijn agenda zo goed als helemaal vol, dus op werkvlak maak ik mij voorlopig geen zorgen. Ik ga nog verder werken met fABULEUS, Cie Woest en uiteraard binnen collectief dOFt. Vanaf september ga ik samenwerken met LAP vzw voor de kindervoorstelling ‘Level Q’. Een andere performance met dansmaker Annemijn Rijk voor het duet ‘LULLABY’ gaat in première op 30 september 2018, als opening van de Dansmaand in Tilburg waarna een tournee volgt. Ook mijn afstudeervoorstelling DUMMIES zal volgend seizoen nog te zien zijn op het Festival Circolo in Tilburg.”
Wat zijn Piets verdere ambities? “Ik wil volgend jaar Agogische Wetenschappen studeren aan de Vrije Universiteit Brussel, dat wil ik combineren met mijn artistiek werk. Ook wil ik mijn gezelschap verder uitbouwen, internationaliseren en professionaliseren, door ons netwerk uit te breiden en nieuwe samenwerkingen aan te gaan met andere organisaties en productiehuizen als MAXlast en Artforum.” Verder wil hij een vaste ruimte voor zijn collectief. “Ik heb de droom om een dans- en theateropleiding op te richten voor jongeren waarin spontaniteit, verwondering, fantasie en een meer associatieve manier van denken centraal staan. Waarin taal en dans allerlei gedaanten en functies kunnen hebben, waarbij ik de kunstvorm op een authentieke manier op de voorgrond plaats."
Piets tip voor pas afgestudeerden: “Ik zeg het ook tegen mezelf als het niet meezit. Vergeet niet om te genieten van het bewegen. Het podiumkunstenveld kan soms hard zijn. Niets is vanzelfsprekend en alles voelt heel persoonlijk. Maar als je iets doet vanuit enthousiasme of vanuit een drive, dan ga je uiteindelijk altijd dat plezier terugvinden!”