Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Er staat weer een nieuwe lichting met pas afgestudeerde kunstenaars klaar om het werkveld te betreden. Wat zijn de plannen nu ze geslaagd zijn? Uitrusten op vakantie, een sabbatical of meteen aan het werk? Mestmag.nl onderzocht het voor je.

- Geschreven door Rosa Lee Szarzynski

Beeldende Kunst - Ian Skirvin

Ian Skirvin (26) studeerde af op de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda, in de richting van beeldende kunst. Al sinds zijn jeugd is hij bezig met beeld en compositie. “Op de academie leerde ik vooral om vraagstellingen te onderzoeken die gebaseerd zijn op mijn eigen fascinatie. Het zit nu zo in me verworven dat ik het meeneem naar buiten.” Het onderzoek is typerend voor zijn werk als autonoom beeldend kunstenaar. Ian: “Ook werk ik vaak met gevonden spullen en probeer ik om niet alledaagse situaties op te wekken met dieren of kleine kinderen. Ik plaats 'de toeschouwers' in een ongewone setting, dat roept vragen bij ze op. Het is interessant om kunst te creëren bij een situatie of object waarvan ik het antwoord op een vraag ook niet helemaal weet. Maar ik probeer wel vanuit mijn intuïtie te werken. Ik wil mensen een bepaald bewustzijn meegeven over dingen die normaal gesproken aan ze voorbijgaan.

”Onlangs won hij de Van Gogh Artist-in-Resident prijs, waarvoor hij werd gekozen vanwege zijn installatie met een levende sculptuur en omdat zijn werk aansluit op dat van Van Gogh. Zo is het ook alledaags en kruipen ze allebei in de huid van anderen. In December mag Ian gedurende een maand het atelier in het Van GoghHuis in Zundert gebruiken, gevolgd door een expositie en een publicatie. Wat zijn Ians verdere ambities? “Voor nu wil ik even uitrusten. Misschien ga ik liften naar Duitsland: Berlijn, Hamburg, ook om wat exposities te bekijken. In Duisburg is er één van mijn favoriete kunstenaar, Gregor Schneider.”

Omdat hij als collectief is afgestudeerd staan er nog leuke activiteiten op de planning. “We zijn uitgenodigd om naar Hannover te gaan en daar te praten over hoe het is om als collectief af te studeren en op 27 juli staan we op ARTY PARTY in de Melkweg. In september kan ik voor drie maanden gebruik maken van de werkplaats bij de Academie. Dan kan ik rondkijken welke plekken me interessant lijken om te exposeren.”

Ian heeft geen concrete plannen, zo zijn er ook geen beperkingen. “Ik zie het vooral als een luxepositie om even nergens naartoe te hoeven en vanuit rust werk te maken, maar wel met het doel om het uiteindelijk te exposeren en nieuwe locaties uit te testen.” Die mogelijkheden ziet hij in elke plek en personen. “Ik zoek juist inspiratie in het onverwachte. Wel wil ik naar openingen van exposities, zoals Hoogtij in Den Haag, gaan om in contact te komen met nieuwe mensen en dan te kijken hoe we door ons gedeelde enthousiasme samen kunnen werken.

"Ik wil een ervaring delen en dat gaat verder dan alleen het verkopen. In de toekomst hoop ik vooral om reizen en werken te kunnen combineren.”

Irmelijn Geerts - Musicaltheater

Irmelijn Geerts (22) is onlangs afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in de richting musicaltheater. Al sinds haar jeugd ziet ze diverse theatervoorstellingen en op haar zesde staat ze in het Tilburgs kinderkoor Tikiko. “Familie en vrienden werden vaak vermaakt door een act van mij. Op de middelbare school volgde ik het vak dans. Ook daarnaast was ik volop bezig met zingen, dansen en acteren. Ik kreeg hier veel energie van en besefte hierdoor dat dit vak mij gelukkig ging maken.

”Tijdens haar opleiding leerde ze de basistechnieken van het vak. “Ook werkten we met creatieven uit het werkveld zoals choreograaf Tim Van der Straeten. Onwijs gaaf, om te zien hoe hij uitdagende choreografieën maakt.” Daarnaast ontwikkelde ze een passie voor acteren. “Tijdens een spelworkshop van een actrice en regisseur kreeg ik voor het eerst te horen dat ik geschikt zou zijn voor televisiewerk vanwege mijn uitstraling en natuurlijke spel. Ook meerdere docenten vonden dat een van mijn krachten,” vervolgt Irmelijn.

In haar laatste jaar besloot Irmelijn dan ook om haar eigen werkperformance op het acteren te richten. “Ik koos voor een coach uit de toneelwereld, Hymke de Vries. Zij is (stem)actrice en regisseur. Dankzij haar leerde ik om de ideeën in mijn hoofd te realiseren op het toneel, tekstbehandeling en kreeg ik de tools om zelf toneelteksten te schrijven.” Daarnaast liep ze stage bij de komische musical VAMOS! waarin ze kennismaakte met het werkveld. “Fijn, op het toneel kun je alles loslaten en in het moment zijn. Ik vind het mooi om mensen uit hun dagelijkse sleur te halen en ze een fijne avond te bezorgen. Dit was zo leerzaam dat ik besloot om me in te schrijven bij meerdere castingbureaus en langs te gaan bij audities.” Ook trad ze tijdens de Nederlandse Musical Dagen in Theaters Tilburg op met musicalklassiekers zoals bijvoorbeeld Grease.

Irmelijn vervolgt: “Ik ben net naar Bali geweest om te ontspannen en bij te komen.” Omdat ze zich zoveel mogelijk wil ontplooien staat ze eind augustus alweer op de planken. “Ik ga in een grote musical spelen, meer kan ik er nog niet over zeggen… Via mijn netwerk kreeg ik de kans om me te laten zien. Heerlijk om weer aan de slag te gaan. Daarnaast wil ik een premaster muziektheater regulier of losse zanglessen volgen. Ik wil ontdekken hoe het is om voor de camera (in films) te staan en nieuwe dansstijlen uitproberen. Mijn interesse is zo breed dat ik het sowieso allemaal een kans wil geven, zo wil ik erachter komen wat ik het liefste doe. Ik hoop dit zolang het me gelukkig maakt te blijven doen.”

Tip voor pas afgestudeerden: “Wees actief en niet afwachtend, werk komt niet zomaar aanwaaien.  Zoek naar audities, informeer bij je contacten van bijvoorbeeld eerdere audities. Laat je gezicht zien bij castingbureaus en grijp zoveel mogelijk kansen aan. Durf ook nee te zeggen, soms moet je keuzes maken.”

Piet Van Dycke - Choreografie

De inmiddels afgestudeerde choreograaf en danser Piet Van Dycke (22) begon op zijn zevende met duo-acrobatiek bij circusschool Salto, zo ontdekte hij zijn plezier voor beweging. Tien jaar later kwam hij bij het productiehuis fABULEUS terecht voor de dansproductie dUb. In dans vond Piet een manier om zijn creativiteit te uiten. “Voor mij communiceert dans op vele niveaus tegelijk. Het prikkelt, verwondert, zet aan tot nadenken, ontroert, plaagt, suggereert, maar het dwingt nooit. Er is altijd ruimte voor eigen interpretatie. En het kan zo ontzettend spannend zijn! Het risicogehalte dat dans met zich meedraagt en ook de schoonheid van synchronie… daar kan ik zo van genieten. Ik vind het heel fascinerend dat we eigenlijk voortdurend aan het dansen zijn, zonder dat we het überhaupt beseffen. Praten zonder je lichaam te bewegen is niet eenvoudig en daar speel ik graag op in. Gaandeweg maak ik gebaren complexer en abstracter, waardoor dansmateriaal ontstaat dat toch herkenbaar blijft.”

Tijdens zijn studie heeft hij al veel ervaring opgedaan. “Ik werd meermaals gevraagd door medestudenten en choreografen om mee te werken aan verschillende projecten naast de opleiding. Zo ging het balletje rollen. Ik heb daardoor een breed netwerk in zowel Vlaanderen als Nederland. Mijn werk werd geprogrammeerd door onder andere Dansbrabant, Tweetakt festival, CEMENT, Krokusfestival, Jonge Harten Theaterfestival en in verschillende theaters.” Ook creëerde Piet in het tweede jaar van zijn opleiding zijn eigen collectief dOFt om zo nieuwe projecten te kunnen verwezenlijken. In 2017 won hij de Leuvense Cultuurprijs voor beloftevol talent. Verder was hij assistent-choreograaf voor danseres Talitha Dedecker en acteur en danser bij Cie Woest. Onlangs won hij de Jacques de Leeuw prijs, maar dat ziet hij niet als druk. “Het is voor mij juist een bevestiging over de drive en goesting waar je projecten mee realiseert en daar mensen in kan betrekken.”

Hoewel Piet zijn leven er nu niet heel anders uitziet dan daarvoor valt er wel een last van zijn schouders. “Ik ben opgelucht dat mijn schoolverplichtingen achter de rug zijn.” Wat zijn voor nu zijn plannen? “Ik vertrek nu voor twee weken naar Noorwegen met de tent. Geen laptop, geen mails en even geen werk. Zalig! Volgend cultuurseizoen is mijn agenda zo goed als helemaal vol, dus op werkvlak maak ik mij voorlopig geen zorgen. Ik ga nog verder werken met fABULEUS, Cie Woest en uiteraard binnen collectief dOFt. Vanaf september ga ik samenwerken met LAP vzw voor de kindervoorstelling ‘Level Q’. Een andere performance met dansmaker Annemijn Rijk voor het duet ‘LULLABY’ gaat in première op 30 september 2018, als opening van de Dansmaand in Tilburg waarna een tournee volgt. Ook mijn afstudeervoorstelling DUMMIES zal volgend seizoen nog te zien zijn op het Festival Circolo in Tilburg.”

Wat zijn Piets verdere ambities? “Ik wil volgend jaar Agogische Wetenschappen studeren aan de Vrije Universiteit Brussel, dat wil ik combineren met mijn artistiek werk. Ook wil ik mijn gezelschap verder uitbouwen, internationaliseren en professionaliseren, door ons netwerk uit te breiden en nieuwe samenwerkingen aan te gaan met andere organisaties en productiehuizen als MAXlast en Artforum.” Verder wil hij een vaste ruimte voor zijn collectief. “Ik heb de droom om een dans- en theateropleiding op te richten voor jongeren waarin spontaniteit, verwondering, fantasie en een meer associatieve manier van denken centraal staan. Waarin taal en dans allerlei gedaanten en functies kunnen hebben, waarbij ik de kunstvorm op een authentieke manier op de voorgrond plaats."

Piets tip voor pas afgestudeerden: “Ik zeg het ook tegen mezelf als het niet meezit. Vergeet niet om te genieten van het bewegen. Het podiumkunstenveld kan soms hard zijn. Niets is vanzelfsprekend en alles voelt heel persoonlijk. Maar als je iets doet vanuit enthousiasme of vanuit een drive, dan ga je uiteindelijk altijd dat plezier terugvinden!”

makers

Studio Public Takeover 2025 van start

Dertien 2de jaars ArtCoDe van Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg werken de komende maanden aan een echte kunstopdracht in de openbare ruimte: een concept ontwerpen voor Kaapstad – City Hacks & Art Take-overs.

20 december 2024
Studio Public Takeover 2025 van start

Zelfstandig ondernemen in de culturele sector: een (gedwongen) keuze?

Het aantal zzp’ers in de creatieve sector in Brabant groeit gestaag. Is het werken als zzp'er nog wel een keuze?

19 december 2024
Zelfstandig ondernemen in de culturele sector: een (gedwongen) keuze?

KunstUnlocked 3: Dwars Verbinden - De opbrengsten

9 workshops, een keynote, netwerkplein en natuurlijk ZegMaarFornuis. Hier vind je een samenvatting van de deelbare opbrengsten van deze dag.

11 december 2024
KunstUnlocked 3: Dwars Verbinden - De opbrengsten

Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Het Carefull netwerk is er voor mensen die werken op het snijvlak van kunst, zorg en welzijn om elkaar te inspireren en samenwerkingen tot stand te brengen.

5 december 2024
Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

De provincie stelt €200.000 beschikbaar aan makers en culturele organisaties om hun zakelijke vaardigheden te ontwikkelen.

20 november 2024
Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

Kunstopdracht Wilhelminaplein Rijen

Kunstloc Brabant is door de gemeente Gilze en Rijen gevraagd kunstenaars voor te dragen om een ontwerp te maken voor het dorp Rijen.

12 november 2024
Kunstopdracht Wilhelminaplein Rijen

Kansen en uitdagingen voor jonge ontwerpers: zelfvertrouwen en grip op werkproces

Wat kunnen we doen aan te veel stress in het creatieve proces?

11 november 2024
Kansen en uitdagingen voor jonge ontwerpers: zelfvertrouwen en grip op werkproces

Brabantse makers op November Music

Naast veel internationale muzikanten kun je op November Music ook een aantal Brabantse makers zien. We lichten ze voor je uit.

5 november 2024
Brabantse makers op November Music

Jonge ontwerpers en mentaal welzijn: ‘Duidelijke keuzes maken helpt’

Ontwerpers worden vaker betrokken bij grote vraagstukken in de maatschappij. Daarmee nemen stress en prestatiedruk ook toe.

14 oktober 2024
Jonge ontwerpers en mentaal welzijn: ‘Duidelijke keuzes maken helpt’

Kunstloc en TalentHub Brabant tijdens Dutch Design Week

Al onze evenementen, makers en partners uit TalentHub Brabant in een handig overzicht.

10 oktober 2024
Kunstloc en TalentHub Brabant tijdens Dutch Design Week

Brabant als thuisbasis: Bouwen van een netwerk essentieel

Jordie Rovers, Sanne Nouws en Jaïr Franken kozen er bewust voor om in Brabant te blijven werken.

25 september 2024
Brabant als thuisbasis: Bouwen van een netwerk essentieel

TalentHub Brabant biedt met post-hbo extra persoonlijke ontwikkeling voor makers

Meer introspectie, beter zelfbeeld en duidelijkere communicatie. Een greep uit de opbrengsten van de opleiding Creatief Leiderschap.

10 september 2024
TalentHub Brabant biedt met post-hbo extra persoonlijke ontwikkeling voor makers

TalentHub Next start met ontwikkeltraject voor XR

Het nieuwe XR Talent Program van Playgrounds Next, onderdeel van TalentHub Brabant, is van start gegaan met 6 talenten.

10 september 2024
TalentHub Next start met ontwikkeltraject voor XR

Jezelf blijven ontwikkelen als maker: 3 Brabanders aan het woord

Drie kunstenaars over de waarde van persoonlijke en professionele groei. Wat drijft hen? Welke uitdagingen komen ze tegen? En hoe blijven ze zich ontwikkelen?

2 september 2024
Jezelf blijven ontwikkelen als maker: 3 Brabanders aan het woord

Inspiratie-artikelen rondom actuele thema's uit de cultuursector

Kunstloc Brabant richt spotlight op Brabantse voorbeelden uit kunst- en cultuursector die tot de verbeelding spreken.

27 augustus 2024
Inspiratie-artikelen rondom actuele thema's uit de cultuursector

Tijdelijke kunst geeft frisse blik op vertrouwde omgeving

Hoe festival Kaapstad en de Lustwarande je anders laten kijken naar een vertrouwde omgeving.

26 augustus 2024
Tijdelijke kunst geeft frisse blik op vertrouwde omgeving

De Cacaofabriek Expo: al 10 jaar verbinding tussen jong en ouder talent

De Cacaofabriek in Helmond bestaat 10 jaar. Wat heeft het op cultureel gebied gedaan én betekend?

14 augustus 2024
De Cacaofabriek Expo: al 10 jaar verbinding tussen jong en ouder talent

Nieuwe lichting designers: ‘Eigen ontwikkeling staat voorop’

Ontwerpers Rients Dijkstra (24), Carly Zegers (32) en Laura Staģīte (23) vertellen over hun keuze voor de opleiding en het proces van afstuderen.

6 augustus 2024
Nieuwe lichting designers: ‘Eigen ontwikkeling staat voorop’

Winnaar Kunstopdracht Festival Kaapstad bekend

Met veel enthousiasme presenteerden de studenten hun idee om binnenstad van Tilburg ‘te kapen’. Sid van de Laar is de winnaar.

2 augustus 2024
Winnaar Kunstopdracht Festival Kaapstad bekend

Nieuwe lichting podiumkunsten: Van de trapeze, mime tot streetstyle

Makers Frann Schollaert, Alice Davies en Trijntje Keijser delen hun ervaring en toekomstbeeld.

30 juli 2024
Nieuwe lichting podiumkunsten: Van de trapeze, mime tot streetstyle

Ontwerpen BrabanDish brengen mensen en verhalen rondom Brabants voedsel samen

Nele Vandeneede, Manon Jeuken en Marijke Remmers zijn geselecteerd om hun ideeën verder uit te werken voor De Kunstopdracht 2024.

23 juli 2024
Ontwerpen BrabanDish brengen mensen en verhalen rondom Brabants voedsel samen

Nieuwe lichting: net afgestudeerde beeldende kunstenaars schuwen moeilijke thema’s niet

Cyann Behr, Chenoa Ullrich en Katja van Deurzen van St. Joost delen hun ervaringen en toekomstplannen.

9 juli 2024
Nieuwe lichting: net afgestudeerde beeldende kunstenaars schuwen moeilijke thema’s niet

Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

Walnotenboom en rode kool als grondstoffen voor verfmateriaal op 't Klein Laar.

27 juni 2024
Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

Dit zijn de nieuwe deelnemers van Music Hub Brabant

Music Hub Brabant start met negen deelnemers aan de nieuwe editie van het talentontwikkeltraject.

24 juni 2024
Dit zijn de nieuwe deelnemers van Music Hub Brabant

Deze drie jonge makers gaan een vorm geven aan Brabandish

Na drie intensieve dagen vol workshops en een pitch voor de opdrachtgever zijn de drie winnaars bekend: Nele Vandeneede, Marijke Remmers en Manon Jeuken

21 juni 2024
Deze drie jonge makers gaan een vorm geven aan Brabandish

TalentHub Brabant verlengd met vier jaar

Provincie Noord-Brabant vindt het belangrijk om te blijven investeren in talentontwikkeling in de professionele kunsten in Brabant.

20 juni 2024
TalentHub Brabant verlengd met vier jaar

Nieuwe lichting: deze Brabantse makers zijn klaar voor de muziekwereld

Bongjin Jung, Ashley Stapelfeldt en Nicole van Hoof vertellen over hun opleiding en toekomstplannen.

18 juni 2024
Nieuwe lichting: deze Brabantse makers zijn klaar voor de muziekwereld

TalentHub Brabant barst van de mooie mijlpalen

Expo's, optredens, voordrachten, premières, concerten, kunstbeurzen en festivals. De talenten van TalentHub Brabant zijn niet te missen.

18 juni 2024
TalentHub Brabant barst van de mooie mijlpalen

Hoe kun je je profileren als creatieve maker?

Het is cruciaal om duidelijk te communiceren wat je drijft, waarom je doet wat je doet en wat jou uniek maakt.

28 mei 2024
Hoe kun je je profileren als creatieve maker?

De Kunstopdracht editie 2024 | Ontwerpopdracht BrabanDish

Talentontwikkelingstraject voor jonge makers die willen werken in het publieke domein. Één van hen krijgt de ontwerpopdracht BrabanDish.

11 april 2024
De Kunstopdracht editie 2024 | Ontwerpopdracht BrabanDish

Zo verbreedt Music Hub Brabant je horizon

Zangeres Sanne Rambags bracht tijdens haar deelname aan deze talenthub haar eerste plaat uit onder haar eigen label.

4 april 2024
Zo verbreedt Music Hub Brabant je horizon

Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Nana van Moergestel en Neel Brans, over de bijzondere werkwijze van Dansnest in het project De Ader.

26 maart 2024
Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Het groeiende netwerk van TalentHub Brabant

Bij TalentHub Brabant staat alles in het teken van talentontwikkeling. Om dat te kunnen blijven bieden zijn de hubs zelf ook steeds in ontwikkeling.

18 maart 2024
Het groeiende netwerk van TalentHub Brabant

Kunstlocstokje

Neem het kunstlocstokje over. Beheer 24 uur lang de stories van ons Instagram account en geef onze volgers een kijkje in jouw culturele keuken!

8 februari 2024
Kunstlocstokje

Laatste ontwikkelingen Kunst in School-traject

Kunstloc begeleidt kunstenaars om tentoonstellingen te maken die van school naar school reizen in Brabant.

18 december 2023
Laatste ontwikkelingen Kunst in School-traject

Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Drie makers vertellen hoe ze illustraties en fotografie gebruiken om gevoelens en verhalen rondom rouw uit te drukken.

28 november 2023
Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

KunstUnlocked Omgevingsvisie

Hoe maak je meer impact op klimaatvraagstukken met creatieve ontwerpkracht?

21 november 2023
KunstUnlocked Omgevingsvisie

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Signalement: Drie verrassende makers uit Brabant

Drie makers die nu in de belangstelling staan: illustrator Djenné Fila, multimedia kunstenaar Renée van Trier en schrijver Cobi van Baars.

14 november 2023
Signalement: Drie verrassende makers uit Brabant

Kunstloc @ Dutch Design Week 2023

Dutch Design Week 2023 is in zicht! Ook dit jaar zijn er veel makers en initiatieven te zien waar Kunstloc Brabant bij betrokken is geweest.

5 oktober 2023
Kunstloc @ Dutch Design Week 2023

Blog | Hoe vertel jij jouw verhaal?

Kunstloc Brabant biedt schrijfcursussen aan om te komen tot jouw eigen verhaal.

31 augustus 2023
Blog | Hoe vertel jij jouw verhaal?

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Ellemijn Hendriks

In gesprek met afstuderend grafisch vormgever Ellemijn Hendriks die een drieluik maakt geïnspireerd op Jheronimus Bosch.

29 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Ellemijn Hendriks

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Fedora Boonaert

In gesprek met afstuderend designer Fedora Boonaert die met haar werk graag verhalen uit het verleden op een diepgaande manier herverteld.

22 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Fedora Boonaert

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Nico Ade Nicolas

In gesprek met drie veelbelovende afstudeerders van kunstacademies over hun passies, intrigerende afstudeerprojecten en toekomstplannen. We trappen af met musicus Nico Ade Nicolas.

15 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Nico Ade Nicolas

Kunstenaars breken het Indisch zwijgen en onderzoeken hun identiteit

Lisa Habets onderzoekt het verleden van haar Indische voorouders. Voor MESTmag sprak ze met Kim Pattiruhu, Yda Sinay en Storm Boender.

4 juli 2023
Kunstenaars breken het Indisch zwijgen en onderzoeken hun identiteit

Signalement: Drie Brabantse makers en de loop van hun carrières

In dit Signalement: het verloop van de carrières van drie Brabantse makers: kunstenaar José Heerkens, schrijver Minke Douwesz en ontwerper Zeynep Dag.

27 juni 2023
Signalement: Drie Brabantse makers en de loop van hun carrières

Bobbi Cleij ontwerpt groot keramiek kunstwerk voor Boeimeerpark

Bobbi Cleij is de winnaar van De Kunstopdracht 2022/23. Zij gaat een kunstwerk ontwerpen voor het Boeimeerpark in Breda.

21 juni 2023
Bobbi Cleij ontwerpt groot keramiek kunstwerk voor Boeimeerpark

Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

Vier kunstenaars vertellen over hun mogelijkheden in de regio Bergen op Zoom.

13 juni 2023
Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

ZZP’er in de culturele sector: leren van en met elkaar

Kunstloc Brabant organiseert regelmatig workshops voor ZZP'ers in de cultuursector. MEST sprak met drie deelnemers.

12 mei 2023
ZZP’er in de culturele sector: leren van en met elkaar

Tatoeëren als kunstvorm: “Je kunt laten zien wie je bent”

Brabantse tatoeagekunstenaars die op een eigen manier omgaan met het zetten van tattoos.

2 mei 2023
Tatoeëren als kunstvorm: “Je kunt laten zien wie je bent”

Stemming: Digitale technologie en cultuur

Artificial intelligence (AI) is nu beschikbaar en bereikbaar voor iedereen. Wat betekent dit voor makers en onze samenleving?

13 april 2023
Stemming: Digitale technologie en cultuur

Signalement: Drie makers, drie verschillende disciplines en werkwijzen

In dit Signalement: portretten van drie Brabantse makers: muzikant Sem Jansen, ontwerper Fransje Gimbrère en beeldend kunstenaar Hans Klein Hofmeijer.

10 maart 2023
Signalement: Drie makers, drie verschillende disciplines en werkwijzen

Talentontwikkeling in Brabant: VR-kunstenaar Iris van der Meule

Op een zachte, poëtische manier maakt VR-maker Iris van der Meule mensen bewust van onderwerpen die haar na aan het hart liggen.

14 februari 2023
Talentontwikkeling in Brabant: VR-kunstenaar Iris van der Meule

De Noordentree: een passend kunstwerk voor monumentale LocHal

Op 7 februari is ‘De Noordentree’ - een ontwerp van Pien den Hollander - in de LocHal (Tilburg) onthuld.

9 februari 2023
De Noordentree: een passend kunstwerk voor monumentale LocHal

Jonge schrijvers halen inspiratie bij De Pont

Elke twee maanden komen jonge schrijvers bij elkaar in De Pont museum.

7 februari 2023
Jonge schrijvers halen inspiratie bij De Pont

Bobbi Cleij wint De Kunstopdracht 2022/2023

Bobbi Cleij wint ontwerpopdracht voor kunstwerk in het Bredase Boeimeerpark.

31 januari 2023
Bobbi Cleij wint De Kunstopdracht 2022/2023

Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

De toekomst van de bouw: biobased materialen. Rik Maarsen, Klarenbeek & Dros en Jeroen Doorenweerd zetten in Brabant stappen in de goede richting.

16 januari 2023
Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

Urban sketching in Brabant: ‘Verbinding maken via tekenen’

Vier urban sketchers aan het woord over hun passie, ambacht én hobby.

3 januari 2023
Urban sketching in Brabant: ‘Verbinding maken via tekenen’

Verkadefabriek wordt partner PLAN Brabant

PLAN Talentontwikkeling Brabant heeft er een nieuwe partner bij: De Verkadefabriek in Den Bosch.

8 december 2022
Verkadefabriek wordt partner PLAN Brabant

Jong kunsttalent: ‘Durf te vragen’

Noortje Haegens vertelt haar ervaringen over exposeren en zichtbaar maken van haar werk.

29 november 2022
Jong kunsttalent: ‘Durf te vragen’

Kunst op bijzondere plekken

Vloeistof, Paleis voor Volksvlijt en Pop Up Cinema over kunst op bijzondere plekken.

24 november 2022
Kunst op bijzondere plekken

Talenten halen post-hbo certificaat via TalentHub Brabant

Twaalf makers hebben een diploma behaald voor de opleidingen tot Design Consultant en Creative Consultant.

9 november 2022
Talenten halen post-hbo certificaat via TalentHub Brabant

De kerk als inspirerend podium voor kunstenaars

In de expositie ‘Post-digital heritage’ onderzoeken verschillende kunstenaars de Grote Kerk Breda.

7 november 2022
De kerk als inspirerend podium voor kunstenaars

Van restafval tot design met een verhaal

Drie makers vertellen over hun werk dat is gemaakt van restmateriaal, -afval of hergebruikte producten. Hoe gaan zij om met dit materiaal?

2 november 2022
Van restafval tot design met een verhaal

Signalement: drie Brabantse 'TalentHub'-makers uitgelicht

De provincie Noord Brabant besloot onlangs om het succesvolle talentontwikkelingsprogramma Talenthub voort te zetten in 2023 & 2024.

31 oktober 2022
Signalement: drie Brabantse 'TalentHub'-makers uitgelicht

Grafisch ateliers: de humuslaag voor cultuur in Brabant

Er zijn drie grote grafische werkplaatsen in Brabant, wat gebeurt er precies binnen de muren van deze werkplaatsen?

25 oktober 2022
Grafisch ateliers: de humuslaag voor cultuur in Brabant

Karen Ebert over de magie van documentaires maken

"Dingen die niet tastbaar zijn, invoelbaar maken", een interview met Karen Ebert.

11 oktober 2022
Karen Ebert over de magie van documentaires maken

Vergroening van steden: creatieve makers zorgen voor bewustzijn en innovatie

Drie exposanten van de expositie STAD = NATUUR in de LocHal delen hun visie op stadsnatuur, vergroening en klimaatadaptatie.

15 september 2022
Vergroening van steden: creatieve makers zorgen voor bewustzijn en innovatie

Brabantse designtalenten uitgelicht

Aan de Brabantse kunstacademies studeren jaarlijks studenten af met werk dat barst van de potentie. We lichten Rona David en Matilde Boelhouwer uit.

23 augustus 2022
Brabantse designtalenten uitgelicht

Versmelting muziek en literatuur levert nieuwe inspiratie

Geef muzikanten een boek en laat ze daarover een nummer maken. Dat is in de basis het idee achter Books Rock.

16 augustus 2022
Versmelting muziek en literatuur levert nieuwe inspiratie

Aanstormend designtalent van Brabantse bodem

Kunst en design van aanstormend talent dat niet aan je aandacht mag ontsnappen. Deze week in de spotlight: Dae uk Kim en LABELEDBY..

9 augustus 2022
Aanstormend designtalent van Brabantse bodem

Signalement: drie verschillende stadia van drie Brabantse makers

Drie makers uit Noord-Brabant, drie stadia van een kunstenaarschap: Sanne Vleugels, Erik van Os & Pieter Stoop.

25 juli 2022
Signalement: drie verschillende stadia van drie Brabantse makers

Sociaal geëngageerde kunstenaars in beeld

Sociaal geëngageerde kunstenaars in beeld: filmmaker Eline van der Kaa, fotograaf Marcel de Buck en documentairemaker Ellen van Kempen.

19 juli 2022
Sociaal geëngageerde kunstenaars in beeld

Drie bloeiende broedplaatsen in Brabant

In dit artikel lichten we drie bloeiende broedplaatsen in Brabant verder uit.

12 juli 2022
Drie bloeiende broedplaatsen in Brabant

Nieuwe techniek in de muziek: “meer emotie en nieuw publiek”

Poppodium de Effenaar geeft met zijn programma Hybrid Music Vibes muzikanten de kans om te leren en experimenteren met nieuwe technologieën.

6 juli 2022
Nieuwe techniek in de muziek: “meer emotie en nieuw publiek”

"Een stad heeft ruimte voor onbestemdheid nodig"

Lector Bart de Zwart aan het woord over wat broedplaatsen zo bijzonder maken.

30 juni 2022
"Een stad heeft ruimte voor onbestemdheid nodig"

Stemming: Kunst in tijden van oorlog

Sinds 24 februari wordt er op Europees grondgebied oorlog gevoerd. Wat voor impact heeft dit? En kan kunst een rol spelen?

27 juni 2022
Stemming: Kunst in tijden van oorlog

Brabantse designers op de Milan Design Week

Vier Brabantse ontwerpers aan het woord over hun nieuwe werk, Milaan en internationalisering.

16 juni 2022
Brabantse designers op de Milan Design Week

Brabantse theatermakers maken meer ruimte in hokjes

Theatermakers zijn als geen ander in staat om groepen mensen met elkaar te verbinden. MEST sprak met vier Brabantse theatermakers.

8 juni 2022
Brabantse theatermakers maken meer ruimte in hokjes

Brabantse atelierruimte gezocht!

Jonge kunstenaars, net afgestudeerd of pas kort aan het werk, hebben een grote behoefte aan fijne atelierruimte.

3 juni 2022
Brabantse atelierruimte gezocht!

Signalement: drie Brabantse makers in de media

Over meervoudige perspectieven, gemeenschappelijke menselijkheid en de dualiteit tussen mens en natuur.

2 juni 2022
Signalement: drie Brabantse makers in de media

Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

Vijftien studenten van de opleiding ArtCoDe volgen vijf weken workshops en ontwerpen concept voor festival Kaapstad.

31 mei 2022
Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

De kunstenaar als spiegel van de maatschappij

Een aantal ambitieuze Brabantse kunstenaars vertellen hoe zij een positieve impact maken.

19 mei 2022
De kunstenaar als spiegel van de maatschappij

Afstuderen na een coronastudie: “Ik heb op mijn kamer zitten knutselen”

Drie studenten vertellen over hun opleiding, studeren in tijden van corona, hun afstudeerproject en ambities.

16 mei 2022
Afstuderen na een coronastudie: “Ik heb op mijn kamer zitten knutselen”

Stemming: Het basisinkomen voor kunstenaars, meer dan een kopje koffie?

Ton van der Linden kijkt in zijn Stemming naar Ierland, waar ze starten met een proef met het basisinkomen voor mensen in de cultuursector.

12 mei 2022
Stemming: Het basisinkomen voor kunstenaars, meer dan een kopje koffie?

Ambacht & nieuwe technieken: Borduren

Productontwikkelaar Frank de Wind en modeontwerpster Anna Bolk vertellen over hun werk én de samenwerking in het project van TextielMuseum.

9 mei 2022
Ambacht & nieuwe technieken: Borduren

Ambacht & nieuwe technieken: Illustratie

Illustrator Mackenzie Fincham over haar digitale animatiewerk en illustrator Saman Dezai over zijn voornamelijk analoge werk. 

2 mei 2022
Ambacht & nieuwe technieken: Illustratie

Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

De belangrijkste bevindingen en onderwerpen die ter tafel kwamen tijdens de netwerkbijeenkomst voor creatieve zelfstandigen in de cultuursector.

21 april 2022
Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

Nieuwe verhaalvormen in de Brabantse filmindustrie

Hoe kun je virtual reality gebruiken om maatschappelijke verhalen te vertellen? Iris van der Meule weet daar alles van.

21 april 2022
Nieuwe verhaalvormen in de Brabantse filmindustrie

Brabantse stichting steunt jonge Oekraïense kunstenaars en vluchtelingen

Enkele Brabantse ondernemende vrouwen brengen werken van talentvolle Oekraïense kunstenaars onder te aandacht en verkopen dit.

13 april 2022
Brabantse stichting steunt jonge Oekraïense kunstenaars en vluchtelingen

Signalement: drie makers en hun autonomie en eigenzinnigheid

In dit signalement drie eigenzinnige makers uit ’s-Hertogenbosch: Jameszoo, Florette Dijkstra en Bram van Helden. Over onderzoek, spel en autonomie.

7 april 2022
Signalement: drie makers en hun autonomie en eigenzinnigheid

Hoe geven Brabantse instellingen jong talent een podium?

Hoe vinden jonge talenten de weg naar de spotlights? Het Noordbrabants Museum, Music Hub Brabant en Sarah Neutkens en Jesse Fischer aan het woord.

5 april 2022
Hoe geven Brabantse instellingen jong talent een podium?

Met je kunst op social media: verkopen, geïnspireerd worden en netwerken

Lava Hijzelaar, Steffie Storms en Daniel Arthuus vertellen over hun gebruik van social media als maker. Helpt het hen aan een podium?

21 maart 2022
Met je kunst op social media: verkopen, geïnspireerd worden en netwerken

Signalement: Hoop en Troost door drie Brabantse makers

Brabantse makers Toeac, Stijn van der Loo en Margriet Luyten over aangeraakt worden door God, het Grote Wonder en een mantel van Hoop en Troost.

10 maart 2022
Signalement: Hoop en Troost door drie Brabantse makers

Twee Brabantse talenten over hun ondernemerschap

Talenten van TalentHub Brabant worden gecoacht op ondernemerschap. Met talenten Alyssa Bottse en Elianne van Elderen zoomen we hier op in.

22 februari 2022
Twee Brabantse talenten over hun ondernemerschap

De rol van kunstenaars bij de discussies rondom Brabantse landbouw

Drie makers aan het woord over hoe zij met kunst een rol spelen in de ontwikkelingen van de landbouwsector.

10 februari 2022
De rol van kunstenaars bij de discussies rondom Brabantse landbouw

Signalement: drie Brabantse makers over demonen, trauma en veerkracht

In dit signalement wederom drie bijzondere Brabantse makers. Over demonen, trauma en veerkracht.

1 februari 2022
Signalement: drie Brabantse makers over demonen, trauma en veerkracht

Ondernemen in culturele sector hard nodig

Kunstenaars, zzp'ers en culturele organisaties in Brabant hebben het heel zwaar. Investeer juist nu in ondernemerschap.

25 januari 2022
Ondernemen in culturele sector hard nodig

Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Het traject (Je) Kunst in school geeft vier Brabantse makers de kans om reizende exposities te maken voor scholen. De makers aan het woord.

17 januari 2022
Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Samenwerken buiten je eigen discipline in Talenthub Brabant

TalentHub Brabant brengt organisaties en meer dan honderd makers samen. Deelnemers en betrokkenen vertellen over hun ervaring.

11 januari 2022
Samenwerken buiten je eigen discipline in Talenthub Brabant

De kunst van het navigeren door onzekerheid

Hoe gaan we om met onzekerheden in ons leven? En hoe kan een kunstenaarsmindset daarbij helpen? Kunstenaar Merlijn Twaalfhoven vertelt erover.

29 december 2021
De kunst van het navigeren door onzekerheid

Signalement: drie makers en hun schijnbare tegenstellingen

In dit Signalement: drie makers over schijnbare tegenstellingen, werkelijkheid en surrealiteit, monumentaliteit en intimiteit, de wereld en het ego.

14 december 2021
Signalement: drie makers en hun schijnbare tegenstellingen

De geheime werking van een Artist-in-Residence

Een Vlaamse schuur of een industriële locatie. Kunstenaars zijn altijd op zoek naar een inspirerende omgeving, die vinden ze in Artist-in-Residence.

1 december 2021
De geheime werking van een Artist-in-Residence

Stemming: een vrouwelijke blik in de kunst?

Bestaat de vrouwelijke blik in de kunst? Welke positie hadden én hebben vrouwen in de kunstwereld? Een terug-en vooruitblik op gender(on)gelijkheid.

30 november 2021
Stemming: een vrouwelijke blik in de kunst?

Signalement: drie Brabantse makers over eenzaamheid en troost in kunst

Drie Brabantse makers in beeld die zich bezighouden met eenzaamheid, mentale weerbaarheid, verbeeldingskracht en troost, in het Signalement.

20 oktober 2021
Signalement: drie Brabantse makers over eenzaamheid en troost in kunst

Waar is het podium voor onze gevorderde kunstenaars?

Podium en aandacht genoeg voor jong talent in de cultuursector, maar hoe is dat voor de gevorderde makers? Welke ruimte mogen zij innemen?

13 oktober 2021
Waar is het podium voor onze gevorderde kunstenaars?

Signalement: Drie Brabantse kunstenaars die ons laten kijken, aanraken en luisteren

Aandacht in dit Signalement voor drie Brabantse makers die locaties zichtbaar, tastbaar, en hoorbaar maken.

23 september 2021
Signalement: Drie Brabantse kunstenaars die ons laten kijken, aanraken en luisteren

Column: U vraagt, wij draaien 

Peter Dictus, schrijver, theatermaker en artistiek en zakelijk leider bij productiehuis  Bureau Pees, over makers en werken in opdracht.

16 september 2021
Column: U vraagt, wij draaien 

Brabantse afstudeerlichting van 2021 in de spotlights: Ruben Warnshuis

Voor Brabantse afstudeerders zag hun laatste jaar er door corona nét wat anders uit. Hoe ging dat? En wat zijn de plannen? Ruben Warnshuis vertelt.

2 september 2021
Brabantse afstudeerlichting van 2021 in de spotlights: Ruben Warnshuis

Brabantse afstudeerlichting van 2021 in de spotlights: Pau Li Liem

Voor Brabantse afstudeerders zag afstuderen vanwege de pandemie er dit jaar wat anders uit. Hoe ging dat? En wat zijn de plannen? Pau Li Liem vertelt.

30 augustus 2021
Brabantse afstudeerlichting van 2021 in de spotlights: Pau Li Liem

Ontwerper Walter van der Velden: ‘De verhalen omzetten in een tastbaar souvenir, vond ik mooi om te doen’

Het project 'Kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Ontwerper Walter van der Velden deelt zijn ervaringen.

3 augustus 2021
Ontwerper Walter van der Velden: ‘De verhalen omzetten in een tastbaar souvenir, vond ik mooi om te doen’

Vier woordkunstenaars over de opkomst van spoken word in Brabant

Hoe leeft spoken word in Brabant? MEST zocht het uit en sprak met vier Brabantse woordkunstenaars.

27 juli 2021
Vier woordkunstenaars over de opkomst van spoken word in Brabant

Ontwerpersduo TilburgsAns: ‘Kloosters zijn eilanden van rust’

Het project 'Brabantse kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Makers Sander Neijnens en Ivo van Leeuwen delen hun verhaal.

29 juni 2021
Ontwerpersduo TilburgsAns: ‘Kloosters zijn eilanden van rust’

Signalement: Drie Brabantse makers in beeld, welk label past bij hen als kunstenaar?

In dit Signalement: drie Brabantse makers; een vormgever, een muzikant, een beeldend kunstenaar, die recent in de media aandacht kregen voor hun werk.

24 juni 2021
Signalement: Drie Brabantse makers in beeld, welk label past bij hen als kunstenaar?

‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

Duurzame mode is steeds meer onderwerp van gesprek. Drie Brabantse modeontwerpers die duurzaam bezig zijn, aan het woord.

22 juni 2021
‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

Ontwerper Daria Biryukova: ‘Leven met aandacht voor hun omgeving is belangrijk voor kloosterordes’

Het project 'Brabantse kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Ontwerper Daria Biryukova vertelt over haar ontworpen souvenirs.

16 juni 2021
Ontwerper Daria Biryukova: ‘Leven met aandacht voor hun omgeving is belangrijk voor kloosterordes’

Van verzameldrift naar kunst in rariteitenkabinetten: expo Wunderkammer in LocHal

Curieuze verzamelingen, kunstwerken én een mix daarvan; dat krijg je te zien in de expositie Wunderkammer: het magische object, te zien in de LocHal.

1 juni 2021
Van verzameldrift naar kunst in rariteitenkabinetten: expo Wunderkammer in LocHal

Signalement: talentvolle Brabantse makers in de spotlight

Deze keer in het Signalement: Ton licht drie talentvolle vrouwelijke makers uit Noord-Brabant uit, die recent in de belangstelling stonden.

27 mei 2021
Signalement: talentvolle Brabantse makers in de spotlight

Kunst in school

Adviestraject tentoonstellingen van makers voor basisscholen.

18 mei 2021
Kunst in school

Ontwerper Marjolein Keijsper: ‘Ik haal inspiratie uit het gedachtegoed van de kloosters’

Het project ‘Brabantse Kloostericonen’ geeft kloosterverhalen nieuw perspectief. Ontwerper Marjolein Keijsper vertelt over haar ontworpen souvenirs.

18 mei 2021
Ontwerper Marjolein Keijsper: ‘Ik haal inspiratie uit het gedachtegoed van de kloosters’

Signalement: Brabantse makers voorbij de grenzen

Andere paden inslaan, andere omgevingen opzoeken. Dat is eigen aan kunstenaars. Drie Brabantse makers die voorbij de grenzen gaan.

29 april 2021
Signalement: Brabantse makers voorbij de grenzen

Blog: De culturele samenleving begint bij jezelf

Hoe leveren kunstenaars een bijdrage aan de maatschappij? Kunstloc-adviseur Atty Bax blogt over de rol van ondernemende kunstenaars in de samenleving.

8 april 2021
Blog: De culturele samenleving begint bij jezelf

Signalement: Brabantse makers over verschijnen en verdwijnen

Documentalist Ton van der Linden schrijft over drie Brabantse makers die werken met 'verschijnen en verdwijnen', over waar je vandaan komt en heengaat, over de raadsels in de wereld.

1 april 2021
Signalement: Brabantse makers over verschijnen en verdwijnen

Lichtpuntjes in duistere coronatijden voor Richard van Kruysdijk

Welk effect heeft de coronacrisis op muzikant en visueel artiest Richard van Kruysdijk? Richard over zijn project Dead Lights en meer lichtpuntjes.

16 maart 2021
Lichtpuntjes in duistere coronatijden voor Richard van Kruysdijk

Signalement: Brabantse makers en gevonden materialen

Aandacht voor drie Brabantse makers en hun omgang met gevonden materialen. Niet alleen in de fysieke vorm, maar ook als drager van herinneringen.

4 maart 2021
Signalement: Brabantse makers en gevonden materialen

Bart de Vrees, stadscomponist van Den Bosch, wil spontane, nieuwe muzikale verbanden leggen

Bart de Vrees is sinds januari 2021 stadscomponist van Den Bosch. Hij legt nieuwe, muzikale verbindingen in en met de stad en vertelt daarover.

9 februari 2021
Bart de Vrees, stadscomponist van Den Bosch, wil spontane, nieuwe muzikale verbanden leggen

Signalement: drie Brabantse makers over het leven en zijn wonden

Ton van der Linden beschouwt hoe Tom America, Loes Janssen en Jolanda Kooijmans op een bijzondere wijze poëzie maken van het leven en zijn wonden.

2 februari 2021
Signalement: drie Brabantse makers over het leven en zijn wonden

Stemming: Jeder Mensch sollte Künstler sein

Kan kunst ingezet worden om de wereld te verbeteren? Een vraag die documentalist Ton van der Linden inspireerde bij het schrijven van deze column.

26 januari 2021
Stemming: Jeder Mensch sollte Künstler sein

Signalement: levensliederen

Deze maand belicht documentalist Ton van der Linden drie Brabantse makers die werken aan een oeuvre.

19 januari 2021
Signalement: levensliederen

De eerste stadscomponist van Tilburg: terugblik en moraal

Anthony Fiumara begon twee jaar geleden als eerste stadscomponist van Tilburg. Hij blikt terug op wat er sindsdien allemaal is gebeurd.

12 januari 2021
De eerste stadscomponist van Tilburg: terugblik en moraal

Evolutionaries toont sterke verbinding tussen kunst en wetenschap in MU

Directeur/curator Angelique Spaninks én kunstenaar Dasha Tsapenko delen hun visie op de expositie Evolutionaries in MU Hybrid Art House.

5 januari 2021
Evolutionaries toont sterke verbinding tussen kunst en wetenschap in MU

Signalement: Brabantse kunstenaars en hun betrokkenheid

Documentalist Ton van der Linden raakte voor deze column geïnspireerd door projecten van drie Brabantse kunstenaars en hun betrokkenheid.

15 december 2020
Signalement: Brabantse kunstenaars en hun betrokkenheid

Plattelandscomponist aan het woord: Piet-Jan van Rossum

Piet-Jan van Rossum werd onlangs verkozen tot plattelandscomponist, en vertelt over zijn bijzondere werkterrein.

8 december 2020
Plattelandscomponist aan het woord: Piet-Jan van Rossum

Wandelend aan de toekomst werken: Vera Hofman maakt de wereld een stukje mooier

Dirigente, fluitiste en maker Vera Hofman wandelde in augustus tweehonderd kilometer door Noord-Brabant en Limburg, onder het mom van Walk & Talk.

26 november 2020
Wandelend aan de toekomst werken: Vera Hofman maakt de wereld een stukje mooier

Breaking into the future

Breaking als jurysport op de spelen biedt exposure en kansen, maar hoe zorg je ervoor dat de ziel en het vrije karakter van breaking behouden blijft?

19 november 2020
Breaking into the future

Signalement: drie kunstenaars over lichaam, tijd en ritme

Documentalist Ton van der Linden belicht in deze maandelijkse column het werk van een choreograaf, schrijver en een beeldend kunstenaar.

17 november 2020
Signalement: drie kunstenaars over lichaam, tijd en ritme

Signalement: Brabantse makers in tijden van corona

Hoe gaan Brabantse makers om met de crisis? Documentalist Ton van der Linden schrijft erover in zijn maandelijkse column.

16 oktober 2020
Signalement: Brabantse makers in tijden van corona

Persoonlijke fotoseries die dichtbij het hart liggen

Door te kijken naar hun eigen familieverhaal, onderzoeken Samuel Otte, Jip van Tatenhove en Tahné Kleijn hun individuele levensvragen.

3 september 2020
Persoonlijke fotoseries die dichtbij het hart liggen

Modellen zélf aan zet in foto-expositie Power to the models

Voor zijn nieuwe expositie Power to the models geeft Jan de fotomodellen de macht in handen.

25 augustus 2020
Modellen zélf aan zet in foto-expositie Power to the models

Kunst als grondstof voor groei

Kunst kan je uit een dal halen. Het kan je helpen om je te uiten, als dat met woorden niet lukt.

20 augustus 2020
Kunst als grondstof voor groei

Crisis en cultureel ondernemerschap

Exposities worden afgelast en galeries sluiten hun deuren. Hoe ga je als kunstenaar te werk in tijden van crisis?

13 augustus 2020
Crisis en cultureel ondernemerschap

Boeren + creatieve sector: een gouden recept voor voedselinnovatie

Het klinkt als een ongewone combinatie: boeren die intensief samenwerken met de creatieve sector. Toch gebeurt het, en steeds vaker.

11 augustus 2020
Boeren + creatieve sector: een gouden recept voor voedselinnovatie

Afstuderen in tijden van corona: Fleur van den Akker

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

4 augustus 2020
Afstuderen in tijden van corona: Fleur van den Akker

Afstuderen in tijden van corona: Angelina Stavela

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

28 juli 2020
Afstuderen in tijden van corona: Angelina Stavela

Het magazine als springplank voor ontwikkeling van en voor kunstenaars

Hoe halen Brabantse makers het beste uit hun werk op artistiek én zakelijk gebied? Drie hoofdredacteuren van magazines uit Brabant delen hun verhaal.

23 juli 2020
Het magazine als springplank voor ontwikkeling van en voor kunstenaars

Afstuderen in tijden van corona: Wouter van der Giessen

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

22 juli 2020
Afstuderen in tijden van corona: Wouter van der Giessen

Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Op Internationale Sekswerkersdag vraagt Human Rights Tattoo aandacht voor de discriminatie en ongelijkheid waarmee sekswerkers geconfronteerd worden.

18 juni 2020
Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Ontdek, speel, spiegel: nieuw kunstwerk Helmond

Kunstenaar Marieke Vromans: “Dit werk verbeeldt een stuk gereedschap met een ziel.”

16 juni 2020
Ontdek, speel, spiegel: nieuw kunstwerk Helmond

Rewrite your future: straatexpo in Den Bosch met rauw randje en een glimlach

Zestien nieuwe posterontwerpen, waarvan een aantal gezeefdrukt door de makers, sieren vanaf medio juni de straten van Den Bosch.

29 mei 2020
Rewrite your future: straatexpo in Den Bosch met rauw randje en een glimlach

De kracht van de kunstenaar als kunstvakdocent

Kunst maken en lesgeven in kunstvakken worden vaak als twee aparte werelden gezien. En dat is zonde.

22 april 2020
De kracht van de kunstenaar als kunstvakdocent

'Muziek is het voegwerk tussen de stenen die cultuur zijn'

Er is een mooie traditie van koren en muziekverenigingen in Brabant, maar het voortbestaan hiervan is geen vanzelfsprekendheid.

16 april 2020
'Muziek is het voegwerk tussen de stenen die cultuur zijn'

Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Met Sexual Healing pakt social designer Nienke Helder het probleem ‘seksuele disfuncties’ aan vanuit haar oogpunt als ervaringsdeskundige..

15 april 2020
Nienke Helder strijdt voor de maatschappelijke positie van vrouwen

Verliefd op pigment

Slingerpad zwart, Mortelse oker en Boekels grijs. Diep in de bodem bevindt zich meer kleur dan je in eerste instantie verwacht.

3 maart 2020
Verliefd op pigment

Het fenomeen dat Bałdych - Courtois - Telderman heet

De Poolse violist Adam Bałdych, cellist Vincent Courtois uit Parijs en Nederlandse pianist Rogier Telderman hebben een bijzondere klik.

19 februari 2020
Het fenomeen dat Bałdych - Courtois - Telderman heet

Er broedt iets in Brabant

Steeds meer kunnen Brabantse muziekmakers hun creatieve ei kwijt. Naast Tilburg bieden ook Eindhoven en Den Bosch ruimte voor deze broedplaatsen.

21 januari 2020
Er broedt iets in Brabant

Breakdancen op de Olympische spelen in Parijs

Breakdance wordt een officieel onderdeel van de Olympische Spelen in 2024. Wat betekent dat voor de breakdance scene in Nederland?

5 december 2019
Breakdancen op de Olympische spelen in Parijs

“Om iets te leren heb ik echt wel wat tegengas nodig.”

Onias Landveld is een verhalenverteller en het podium is de plek waar hij zich het beste thuis voelt.

21 november 2019
“Om iets te leren heb ik echt wel wat tegengas nodig.”

“Door begeleiding weet ik: het is oké om buiten dat keurslijf te werken.”

Rianne Wilbers kiest graag haar eigen weg: het liefst werkt ze samen met hedendaagse componisten aan nieuwe muziek.

31 oktober 2019
“Door begeleiding weet ik: het is oké om buiten dat keurslijf te werken.”

In gesprek met stop-motion designer Niels Hoebers

Niels Hoebers staat op een keerpunt in zijn carrière, en talentontwikkelingstraject Next kwam daardoor voor hem op een goed moment.

24 oktober 2019
In gesprek met stop-motion designer Niels Hoebers

Kunst als verbinder in Roosendaal

Cultuur Verbindt Roosendaal voert een deel van het cultuurbeleid van de gemeente uit. Wat brengen deze nieuwe kansen teweeg?

1 oktober 2019
Kunst als verbinder in Roosendaal

1 + 1 = kunst

Wie het standpunt van de jonge kunstenaar wilt horen moet de wandelgangen op. Robin bezocht The Day of the Young Artist.

26 september 2019
1 + 1 = kunst

Durf jij je nog bloot te geven?

De Brabantse kunstenaar Charissa van Dijk vond een ingenieuze manier om de censuur op naaktheid online te ondermijnen.

27 augustus 2019
Durf jij je nog bloot te geven?

Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Jana Roovers

Voor Jana Roovers zijn haar beelden al sinds haar jeugd een manier om te communiceren met de buitenwereld.

22 augustus 2019
Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Jana Roovers

Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Neil Foreman

Neil Foreman ontplooit zich tot muzikaal leider en coach.

21 augustus 2019
Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Neil Foreman

Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Sanne Vleugels

Sanne Vleugels ontdekte per toeval haar voorliefde voor opera, sindsdien wil ze niets anders meer.

20 augustus 2019
Nieuw Brabants talent over hun toekomstdromen: Sanne Vleugels

Dragen we in de toekomst alleen nog maar virtuele mode?

Jip ontdekte modeontwerper Amber Jae Slooten, die haar kleding volledig digitaal ontwerpt met behulp van een algoritme dat toekomstige trends kan voorspellen. Hiermee biedt Amber Jae niet alleen een scala aan mogelijkheden voor de invulling van ieders individuele identiteit, maar ook een oplossing voor het enorme kledingoverschot en vervuiling in de mode industrie. Maar hoe reëel zijn haar plannen voor de toekomst? En wat gebeurt er nu eigenlijk al op het gebied textielontwikkeling en -innovatie in Brabant? Jip ging in contact met het TextielLab en zocht het voor je uit.

24 april 2019
Dragen we in de toekomst alleen nog maar virtuele mode?

Eeuwige schoonheid van oude meesters

Ook vandaag de dag blijven oude meesters een belangrijke inspiratiebron binnen de kunsten. Waarom blijven de oude meesters zo belangrijk?

15 februari 2019
Eeuwige schoonheid van oude meesters

Multidisciplinair werken: de kunst van het niet willen weten

In de kunst- en cultuursector is het steeds vanzelfsprekender dat kunstenaars bij elkaar gaan kijken, van elkaar leren en samenwerken. Hoe ziet het maakproces eruit als je samenwerkt met andere kunstenaars? Jos Peters volgde de start van de samenwerking tussen Annemarieke van Peppen, impact art kunstenaar, en Michael Varekamp, trompettist.

18 december 2018
Multidisciplinair werken: de kunst van het niet willen weten

Atelierclusters in Brabant: inspirerend, maar ook gewoon praktisch

Een schilder, beeldhouwer, ontwerper en een ondernemer. Allemaal bij elkaar om de hoek. Dat kun je alleen vinden in een ateliercluster. Maar wat heb je er nou aan om zo dicht op elkaar te zitten? Mestmag.nl nam een kijkje bij twee hele verschillende clusters: Sectie-C in Eindhoven en Carré in Tilburg.

24 oktober 2018
Atelierclusters in Brabant: inspirerend, maar ook gewoon praktisch

Tien jaar Kunstpodium T: leve de jonge kunstenaar

Kunstpodium T is tien! Het kleinschalige kunstplatform in Tilburg heeft grote ambities. We spraken met directeur Klaartje Esch over de bijzondere positie van de jonge kunstenaar.

11 oktober 2018
Tien jaar Kunstpodium T: leve de jonge kunstenaar

De plannen van pas afgestudeerde kunstenaars

Er staat weer een nieuwe lichting met pas afgestudeerde kunstenaars klaar om het werkveld te betreden. Wat zijn de plannen nu ze geslaagd zijn?

25 juli 2018
De plannen van pas afgestudeerde kunstenaars

Subsidieregeling voor startende makers: tips van twee succesvolle aanvragers

Hoe gaat een aanvraag in zijn werk en waar moet je rekening mee houden? Mestmag.nl sprak met Watershed en Jelena Kostić, twee stichtingen die in de eerste ronde subsidie ontvingen.

24 mei 2018
Subsidieregeling voor startende makers: tips van twee succesvolle aanvragers

De urgentie, de kracht en het plezier van het werken in de marge

Robin bezocht Robin de werkconferentie ‘Working on the Margins'. Onbevangen vatte ze als respondent de bijeenkomst samen in een ‘koninklijke’ speech.

5 april 2018
De urgentie, de kracht en het plezier van het werken in de marge

Kunstenaars en makers die kleuren proeven en geluiden zien

Synesthesie is een vermenging van de zintuigen. Waarbij bijvoorbeeld kleuren geproefd kunnen worden en geluiden gezien kunnen worden. Mestmag.nl werd nieuwsgierig en zocht uit welke bekende kunstenaars en makers er zijn met synesthesie en hoe dit hun werk heeft beïnvloed.

8 maart 2018
Kunstenaars en makers die kleuren proeven en geluiden zien

In gesprek met de drie winnaars van de Brabant Cultuur Publieksprijs

Marieke Vromans, Frank Adams en Jacqueline Hamelink kwamen vorige week maandag als winnaars uit de bus. “Een mooiere erkenning dan een publieksprijs kun je haast niet krijgen!”

6 maart 2018
In gesprek met de drie winnaars van de Brabant Cultuur Publieksprijs

Tegen de stroom in

In de culturele sector zijn genoeg dwarsdenkers en friskijkers te vinden. Van die mensen bij wie je graag eens in hun hoofd zou willen kijken. Hoe komt het dat zij zaken zo anders zien en aanpakken? Wat ligt er ten grondslag aan deze dwarse manier van denken en kijken en wat levert het hen en de culturele sector op?

22 februari 2018
Tegen de stroom in

Drie generaties kunstenaars over het kunstenaarschap

Hoe gaan beeldende kunstenaars uit drie verschillende generaties om met hetzelfde thema? Mest ging in gesprek met Eva Räder, Henk Visch en Stijn Molenkamp.

14 november 2017
Drie generaties kunstenaars over het kunstenaarschap

Sharon Kovacs over leren, lessen en leermeesters

Brabants talent Sharon Kovacs is aan de weg aan het timmeren als internationaal popicoon. Maar ze heeft ook al een hele weg afgelegd.

9 november 2017
Sharon Kovacs over leren, lessen en leermeesters

Een kijkje in de toekomst van wearables

Hoe ziet de kleding van de toekomst eruit? Lopen we in de toekomst allemaal met sensoren in onze kleding?

24 oktober 2017
Een kijkje in de toekomst van wearables

Kleding van eigen bodem

“Als een steentje dat je in het water gooit”, zo beschrijft modeontwerpster Irma Borgsteede haar concept van Fashion Made in Holland. Het begint met een kleine rimpeling in het wateroppervlak, maar al snel wordt de cirkel groter. Samen met galeriehoudster Meggy van Houtum gaf ze eind september een voorlichtingsbijeenkomst over Fashion Made in Holland. Geïnteresseerde modeontwerpers uit het hele land kwamen hiervoor naar de Dutch Art & Design Salon in Den Bosch.

4 oktober 2017
Kleding van eigen bodem

Multidisciplinair samenwerken: drie tips die je op weg helpen

Is het mogelijk om verschillende disciplines effectief met elkaar te laten samenwerken? Iris sprak met artistiek leider Jan Doms en verzamelde drie tips.

8 augustus 2017
Multidisciplinair samenwerken: drie tips die je op weg helpen

The Essential: Een klankbord voor de maatschappij

In een tijd waarin we met gebogen hoofden over straat lopen, verdwaasd op het scherm van onze mobiele telefoon kijken, vergeten we soms te kijken en te luisteren.

16 mei 2017
The Essential: Een klankbord voor de maatschappij

Beroerde vergoedingen in de cultuursector: is er een alternatief?

De cultuursector betaalt vaak beroerd. En het werd de afgelopen jaren alleen maar erger.

3 januari 2017
Beroerde vergoedingen in de cultuursector: is er een alternatief?

Atelierbeheerstichtingen in Brabant

In september wordt de DMT-loods gesloopt het einde van een rauw en industrieel atelierpand in Den Bosch in beheer van ABS.

27 mei 2016
Atelierbeheerstichtingen in Brabant

Kunstenaar in het onderwijs: tips & trucs

Je werk aan laten sluiten bij het onderwijs, hoe doe je dat eigenlijk?

15 maart 2016
Kunstenaar in het onderwijs: tips & trucs

Vrede 2.0: Een wereld zonder vluchtelingen

Voor de Tilburgse kunstenares Helena Klakocar ligt een ingrijpende ervaring ten grondslag aan haar kunstprojecten.

16 februari 2016
Vrede 2.0: Een wereld zonder vluchtelingen

Het licht: Ger Jacobs en Anke van Vijfeijken

In de rubriek Het Licht herenigen we een docent met een oud-leerling. Als eerbetoon aan de docent(e) die met zijn/haar passie voor cultuur het leven van tenminste één voormalig leerling voor altijd veranderde.

18 december 2015
Het licht: Ger Jacobs en Anke van Vijfeijken

Ook een mbo'er moet kunstenaar kunnen worden

Lisa Ruskus, zelf docent geweest aan het ROC Tilburg, houdt een pleidooi voor de MBO'er die volgens haar ook kunstenaar moet kunnen worden.

3 december 2015
Ook een mbo'er moet kunstenaar kunnen worden

Theater steeds opnieuw uitvinden

Gisteren ontving theatermaker Jetse Batelaan de Theaterprijs 2015 uit handen van de heer Swinkels, gedeputeerde cultuur en samenleving.

13 november 2015
Theater steeds opnieuw uitvinden

Wie wil dat niet, een solo in 't verschiet?

Waar moet je als jong gediplomeerd kunstenaar op letten wanneer je gevraagd wordt voor deelname aan een expositie?

15 september 2015
Wie wil dat niet, een solo in 't verschiet?

Geen opdrachten meer zonder voldoende budget

Fotograaf Wieneke Hofland over haar werkweek, inkomsten en motivatie als zzp'er in de culturele sector.

7 april 2015
Geen opdrachten meer zonder voldoende budget

Ik ben een leuker mens geworden

Filmmaker Ruut van der Beele over zijn werkweek, inkomsten en motivatie als zzp'er in de Brabantse culturele sector.

3 februari 2015
Ik ben een leuker mens geworden

Mijn bed blijft mijn bed

Theatervormgever Florain Verheijen over zijn werkweek, salaris en motivatie als zzp'er in de culturele sector.

2 december 2014
Mijn bed blijft mijn bed

Familiebedrijven in de culturele sector

Zijn familiebedrijven in onze sector eigenlijk verschillend van familiebedrijven in de commerciële sector?

19 november 2014
Familiebedrijven in de culturele sector

6 inspirerende voorbeelden van social innovation

Kristel en Simon zetten een aantal inspirerende voorbeelden van social innovation op een rij.

13 juni 2014
6 inspirerende voorbeelden van social innovation

11 praktische tips voor de pas afgestudeerde kunstvakstudent

Deze maand is Brabant weer een hele lichting professionele makers rijker.

5 juni 2014
11 praktische tips voor de pas afgestudeerde kunstvakstudent