Breaking, popping, hiphop, skaten; de urban culture in Brabant is ‘here to stay’. Er is veel talent en deze talenten hebben een grote voorbeeldfunctie. “Het is voornamelijk een mannenwereld, maar de vrouwen rukken op. In Team NL zitten drie meisjes die gaan skaten voor de Olympische Spelen en één jongen. De meisjes maken zeker kans op medailles. Bij het breaken komen ook steeds meer meisjes, maar er is zeker nog een empowerment movement nodig. Daar is onder meer Dewi van Maaren druk mee bezig”, vertelt Ruth Giebels (Kernteam Urban Ambitie Brabant). Dewi en twee andere vrouwen uit de urban scene, delen hun ervaringen.
Geschreven door: Lisa Habets
De urban scene in Brabant
De Brabantse urban scene ontwikkelt zich met name op het gebied van evenementen en talentontwikkeling, zowel op nationaal als internationaal niveau. Dankzij het Brabantse Urban Platform (B5UP) wordt er nauw samengewerkt tussen verschillende organisaties. “In Brabant heerst er een echte ondernemingsgeest in de urban scene. Binnen de verschillende disciplines van dans, sport en cultuur gebeurt van alles en loopt er veel talent rond”, vertelt Dewi.
Jam de la FEM
Dewi is opgegroeid in Den Bosch en altijd actief geweest in de dansscene. “De afgelopen jaren heb ik me vooral ingezet voor de urban dansscene en verschillende initiatieven opgezet zoals het breakdance platform Stichting Nederlandse Breaking League (NBL) en Stichting DUKEBOX, het urban productiehuis van Den Bosch. Daarnaast ben ik initiatiefnemer van de vrouwenmovement Jam de la FEM, het Brabantse urban, dans en sport festival BST Connection en de multidisciplinaire urban dansvoorstelling wyzer.” Momenteel werkt ze bij de Gemeente ’s-Hertogenbosch als consulent Sport & Bewegen.
Chiara Riboch is ook actief in de urban scene. Ze woont in Tilburg en werkt als jongerenwerker. “Ook ben ik aangesloten bij Goldfished, een platform voor jonge ondernemers in de creatieve industrie. En sinds vorig jaar ben ik bestuurslid bij de Hall of Fame”, vertelt ze. Oorspronkelijk kwam Chiara in aanraking met de urban sportscene via breakdancen en later hiphop. Ze heeft een tijdje een eigen dansschool gehad waarmee ze veel theatershows maakte.
“Zo kwam ik erachter dat ik goed ben in organiseren en interdisciplinair werken. Ondertussen heb ik een hoop ervaring in het commerciële veld op het gebied van fashion, kunst en design en heb ik veel projecten georganiseerd zoals netwerkbijeenkomsten voor urban culture makers.” Voornamelijk de urban sports zoals skaten en BMX zijn volgens haar bekend bij het bredere publiek in Brabant. “Alhoewel de meer creatieve kant van urban zoals fotografie, video, mode en dans ook steeds groter wordt. Dit is de hoek waar over het algemeen meer vrouwen actief zijn”, vertelt ze.
Urban voor de vrijheid
Waarom urban? Daar hoeft Nina Dumoulin niet lang over na te denken: “De vrijheid! De ruimte om je eigen ding te doen en je eigen kunst te beoefenen.” Nina komt oorspronkelijk uit Maastricht, maar verhuisde in 2010 naar Eindhoven voor haar studie communicatiemanagement. “Ondertussen danste ik heel veel, voornamelijk in de wedstrijd hiphopwereld. Ik zat in verschillende dansgroepen maar voelde dat ik mijn kennis in de verschillende urban stylen wilde verbreden.” Zo kwam ze in 2013 terecht bij Dynamo Eindhoven.
“Dit heeft een grote rol gespeeld in mijn ontwikkeling, hier liepen de mensen rond die ik nodig had om verder te groeien.” Tussen 2015 en 2020 is ze actief geweest als marketeer in de urban wereld. “Ik heb gewerkt voor EMOVES, Urban Dansdagen en Dynamo. Momenteel ben ik vooral bezig met creatie en als uitvoerend danseres.”
Ook voor Chiara speelt de vrijheid binnen de urban scene een belangrijke rol: “Voor mij staat voorop dat ik zelf dingen wil creëren en dat ik kan zijn wie ik wil. Daarnaast hou ik van het feit dat urban altijd innovatief is, het blijft zich ontwikkelen en groeit echt mee met de tijd.” Dewi herkent dit: “Binnen de urban scene heerst er een ‘Each one Teach one’ mentaliteit. Er zijn er altijd mensen die hun kennis met je willen delen en je verder proberen te helpen. Iedereen heeft de beste bedoelingen om de cultuur samen door te ontwikkelen.”
A men’s world
De urban scene vertrekt dus vanuit respect hebben voor elkaar en elkaars talenten. Toch is de urban scene vooral een mannenwereld. “Er heerst inderdaad een mannencultuur, vrouwen zijn in de minderheid”, vertelt Nina. Maar hier heeft zij zich nooit bedreigd door gevoeld. “Dat komt vooral door de goede sfeer die er heerst onderling. Ik vind het wel jammer dat er weinig vrouwen aan de top staan. Bijna alle urban stylen zoals breakdance, popping en house worden overruled door mannen.” Dewi beaamt dit: “Klopt, dit zie je ook terug bij juryleden, Dj’s en MC’s tijdens urban evenementen. De afgelopen vijf jaar merk je wel dat organisatoren heel bewust de keuze maken om een divers jurypanel op te zetten.”
Ook binnen dansevenementen zijn er steeds vaker aparte categorieën voor mannen en vrouwen. Toch is dit voornamelijk te danken aan vrouwen zelf die dit onder de aandacht hebben gebracht. Je moet als vrouw dus sterk in je schoenen staan. “In de urban scene heerst een redelijke machocultuur. Je ziet dat vrouwen daardoor soms wat meer op de achtergrond staan. Het is niet voor niets dat er pas sinds 2016 een NK skaten voor vrouwen bestaat”, vertelt Chiara. Wat voegen vrouwen nu toe aan de urban scene?
Female touch
“Neem bijvoorbeeld breaken, dat is over het algemeen een en al testosteronbom, mannen die het uitvechten op de dansvloer. Mij gaat het veel meer om de uiting zelf en ik denk dat vrouwen daarin echt een verrijking kunnen zijn”, legt Chiara uit. Ze is van mening dat vrouwen zich niet moeten laten intimideren door de machocultuur en mogen staan voor wat zij denken dat goed is. “Vrouwen hebben de potentie om iets anders los te maken dan wat er tot nu toe gebeurt.” Nina is het hier mee eens: “Vrouwen voegen een bepaalde female touch toe aan dance battles, dat zit ‘m vooral in de vriendelijkheid en de openheid. Natuurlijk kan ik ook genieten van een wat agressiever breakevent, maar het kan ook te ver doorslaan.’
Toekomstdromen
Chiara is bezig om een productiehuis op te zetten om jongeren en makers van verschillende platformen bij elkaar te brengen. Hierin komen haar passies voor jongerenwerk en de urban scene perfect samen. “Door interdisciplinair te werken hoop ik dat de urban scene toegankelijker wordt voor jongeren die in de huidige scene hun weg niet weten te vinden.” Ook Dewi zit niet stil: “Ik zou graag iets betekenen bij de urban sporten die nu Olympisch worden. Deze disciplines zijn ontstaan op straat en hebben een bottom up structuur qua organisatie. Het zou zonde zijn als de traditionele structuren van de Olympische Spelen ervoor zorgen dat deze disciplines niet op de juiste manier gepresenteerd worden”, vertelt ze.
Podium geven
Nina richt zich vooral op haar werk als maker binnen de waacking community. “Mijn grootste doel is om waacking meer bekend te maken binnen de brede danscommunity en bij een breder publiek. Het is zo’n mooie stijl, dat mag vaker een podium krijgen. ”