Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Less is more, zoveel mag duidelijk zijn als je de Dutch Design Week 2021 in Eindhoven bezoekt. Tijdens de 20e DDW staat het thema ‘The Greater Number’; de zoektocht naar het betere aantal, namelijk centraal. Of het nu gaat om duurzamer met kleding omgaan (minder nieuw, meer hergebruik), een inclusievere samenleving (meer diversiteit in de ontwerpwereld zorgt voor een nieuwe kijk op design) of de manier waarop we met de natuur omgaan. Een aantal toffe initiatieven uitgelicht en ontwerpers aan het woord.

Geschreven door: Simone Vos

Themaroutes

Met ruim 120 locaties is de keuze op de Dutch Design Week niet écht less is more, maar je kunt wél diverse routes volgen met een specifiek thema zoals ‘Sustainable Products’ of ‘Eco Pioneers’. In de ‘Sustainable Products’ route kom je onder meer langs het NOoF Lab van New Order of Fashion op Strijp-S. Hier werken internationale modetalenten aan nieuwe onderzoeken, vermaken ze oude ZEEMAN-kleding tot nieuwe mode-items én exposeren aanstormende talenten hun ontwerpen.

 

'Niets is zo duurzaam als hergebruik'

Ontwerper Harm Rensink is creatief verantwoordelijke van NOoF en vertelt: “Langer met je kleding doen, is het motto. Er is niets zo duurzaam als hergebruik. Daarom zijn we hier bijvoorbeeld bezig met het opnieuw gebruiken van oude zeildoeken. Dat proces is tijdens de Dutch Design Week te zien. Na veel onderzoek kwamen we erachter dat je van die doeken een quiltachtige stof kunt maken en daarmee maken we nieuwe materialen. Alles om zo lang mogelijk met stoffen te doen.”

The Embassy of Inclusive Society

Een andere kijk op duurzaamheid in de ontwerpwereld, krijg je op het Ketelhuisplein bij The Embassy of Inclusive Society. One size won’t fit all is hier het overkoepelende thema. In de expositie is aandacht voor het feit dat de ontwerperswereld nog meer divers kan en mag. ‘Ontwerpers met een cultureel diverse achtergrond, vrouwelijke ontwerpers of ontwerpers met een beperking zijn ondervertegenwoordigd’, staat bij deze Embassy geschreven.

Maatschappelijke kwesties aankaarten

Vanuit verschillende perspectieven zijn ontwerpen te zien die hierop aanhaken. Zo is er de ‘Poco Loco’ van (ink.), een spel waarmee kinderen beperkingen beleven en verschillen zien en accepteren. Je kunt hier meteen jouw ‘Loco’ (gekte) opschrijven.

Ook de kapper met gratis gesprek over inclusiviteit, is een mooi voorbeeld van op een laagdrempelige manier aandacht vragen voor maatschappelijke kwesties die spelen. Juist daarin zijn de Dutch Design Week en de vele ontwerpers die er staan, zo sterk. Thema’s die spelen in de samenleving, onderwerpen die wat schuren, daar maken de designers een ontwerp of concept bij, om zo het gesprek op te zoeken en aan te gaan.

Maatschappelijke kwesties aankaarten
'Thema’s die spelen in de samenleving, onderwerpen die wat schuren, daar maken de designers een ontwerp of concept bij' Simone Vos

Manifestations: Menselijke technologie

Dat gebeurt heel duidelijk bij Manifestations in de Melkfabriek aan de Kanaaldijk-Zuid. Hier staan in de expo meer dan vijftig werken die de interactie tussen mensen en technologie op een andere manier laten zien. 80% van de ontwerpers hier is net afgestudeerd. Curator Viola van Alphen vertelt: “Ik vind het belangrijk dat we met z’n allen beter voor onze wereld gaan zorgen. We moeten stoppen met wijzen en het belonen van milieuvervuilende activiteiten. We moeten in actie komen. Ik vind het mooi dat jonge talenten daarmee bezig zijn.” Viola scoutte zelf de talenten die in de Melkfabriek staan in de afgelopen twee jaar. ,,Ik wil graag innovatieve, toegankelijke en het liefst activistische ontwerpen laten zien. En: het is heel belangrijk dat we uit onze eigen bubbel gaan en bijvoorbeeld met ouderen in gesprek gaan over design. Dat zorgt voor een andere kijk op de wereld.”

Zelfreflectie in Manifestations

In Manifestations is zelfreflectie het centrale thema. Het is tijd om echt naar onszelf te kijken en hoe ons gedrag de wereld om ons heen beïnvloedt. In het werk van beeldend kunstenaar Martina Dal Brollo is die zelfreflectie goed terug te zien. Ze staat in één van de donkere ruimtes in de Melkfabriek met haar Inner Landscapes. Met een collectief van 80 mensen liep ze 5 dagen het Pieterpad om onderweg plastic op te rapen. “Het is vreselijk om te zien dat er zoveel plastic in de natuur ligt. Dat is slecht voor de dieren en het milieu. Daarom wilde ik er op deze manier aandacht voor vragen”, vertelt ze.

Van al het plastic dat ze verzamelden, maakt Martina één groot plastic doek. Voor het doek staan drie zuilen met daarop een polariserend filter. Wanneer je door het filter kijkt, lichten ineens allerlei kleuren op in het plastic. Bijna mooi. “Van iets lelijks zoals plastic, wilde ik iets moois maken”, zegt Martina. In alle ontwerpen die in Manifestations te zien zijn, komt de menselijkere ontwikkeling van technologie heel duidelijk naar voren.

Zelfreflectie in Manifestations

Kijk op de samenleving

Ook op Sectie-C aan de Daalakkersweg laten designers hun kijk op de samenleving en specifieke thema’s die daarin leven, zien. Zo staat in Studio Anne Ligtenberg en Atelier Mats in Sectie-C, Hal 6, onder meer het project #YouToo? Dit is een platform om de kunde onder hulpverleners om seksueel misbruik bespreekbaar te maken, te vergroten. Het verhaal achter dit platform is hier te zien. In de studio hangen diverse vragen en antwoorden uitgewerkt van hulpverleners over dit onderwerp.

Dwalen over Sectie-C

Op Sectie-C dwaal je als bezoeker langs diverse ontwerpstudio’s en krijg je een kijkje achter de schermen bij de makers, hun denkproces en het resultaat. Zo staat bij On Show Kunstloc Brabant met Onze Energie, Ons landschap; de resultaten van de Design Challenge over ‘Hoe kunnen we een geluidswerend ontwerp maken, waarbij energieopwekking wordt gekoppeld aan de omringende natuur en ook de verbeelding wordt aangesproken?’. Ook zijn er diverse modeprojecten en laten ontwerpers zien hoe je op een andere manier naar thema’s die in steden en verzorgingstehuizen leven, kunt kijken.

Hoe kan het anders? 

De Dutch Design Week laat met ‘The Greater Number’ zien hoe het ook anders kan in onze samenleving. Hoe jong talent met creatieve oplossingen komt voor problemen die ons allemaal aangaan en hoe gevestigde namen blijven innoveren. Een stapje vooruit in de bewustwording van onszelf als gebruiker van deze wereld én een inspiratiebron voor de toekomst.  

Hoe kan het anders? 

Meer tips 

Wil je meer tips voor een bezoek aan de Dutch Design Week? Bekijk dan ook dit artikel. Benieuwd welke projecten vanuit Provincie Brabant zijn ondersteund? Bekijk dan dit verhaal

Meer DDW

Simone Vos

Freelance journalist & schrijver
+31 6 22 15 14 30

Design

Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

Kunstloc stimuleert deelnemers aan de Van Gogh Nationaal Park Academie om een kunstenaar in te zetten.

8 december 2023
Nieuwe projecten mét verbeeldingskracht in Van Gogh Nationaal Park

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Ellemijn Hendriks

In gesprek met afstuderend grafisch vormgever Ellemijn Hendriks die een drieluik maakt geïnspireerd op Jheronimus Bosch.

29 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Ellemijn Hendriks

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Fedora Boonaert

In gesprek met afstuderend designer Fedora Boonaert die met haar werk graag verhalen uit het verleden op een diepgaande manier herverteld.

22 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Fedora Boonaert

Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

De toekomst van de bouw: biobased materialen. Rik Maarsen, Klarenbeek & Dros en Jeroen Doorenweerd zetten in Brabant stappen in de goede richting.

16 januari 2023
Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

5 absolute must sees tijdens Dutch Design Week 2022

Dutch Design Week (DDW) 2022 is in zicht! Maxi Meissner (PR & Media bij DDW) tipt de 5 belangrijkste must sees van Brabantse bodem.

18 oktober 2022
5 absolute must sees tijdens Dutch Design Week 2022

Brabantse designtalenten uitgelicht

Aan de Brabantse kunstacademies studeren jaarlijks studenten af met werk dat barst van de potentie. We lichten Rona David en Matilde Boelhouwer uit.

23 augustus 2022
Brabantse designtalenten uitgelicht

Brabantse designers op de Milan Design Week

Vier Brabantse ontwerpers aan het woord over hun nieuwe werk, Milaan en internationalisering.

16 juni 2022
Brabantse designers op de Milan Design Week

Ambacht & nieuwe technieken: Borduren

Productontwikkelaar Frank de Wind en modeontwerpster Anna Bolk vertellen over hun werk én de samenwerking in het project van TextielMuseum.

9 mei 2022
Ambacht & nieuwe technieken: Borduren

Opinie: Een gezellige transitie in de berm

Paul Roncken, directeur van de Stichting NatuurCollege, schrijft over de natuur- en energietransitie en neemt drie ontwerpontdekkingen onder de loep.

8 maart 2022
Opinie: Een gezellige transitie in de berm

Brabantse afstudeerlichting van 2021 in de spotlights: Ruben Warnshuis

Voor Brabantse afstudeerders zag hun laatste jaar er door corona nét wat anders uit. Hoe ging dat? En wat zijn de plannen? Ruben Warnshuis vertelt.

2 september 2021
Brabantse afstudeerlichting van 2021 in de spotlights: Ruben Warnshuis

Ontwerper Walter van der Velden: ‘De verhalen omzetten in een tastbaar souvenir, vond ik mooi om te doen’

Het project 'Kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Ontwerper Walter van der Velden deelt zijn ervaringen.

3 augustus 2021
Ontwerper Walter van der Velden: ‘De verhalen omzetten in een tastbaar souvenir, vond ik mooi om te doen’

Kunst bevraagt de actualiteit, empowert mensen

Viola van Alphen is een geek, nerd, trendwatcher, activist én creatief directeur van Manifestations.

19 juli 2021
Kunst bevraagt de actualiteit, empowert mensen

Carine en Trix van Vugt: ‘We willen bijzondere verhalen over het kloosterleven doorgeven’

Het project 'Kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Carine en Trix van Vugt delen hun verhaal.

15 juli 2021
Carine en Trix van Vugt: ‘We willen bijzondere verhalen over het kloosterleven doorgeven’

‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

Duurzame mode is steeds meer onderwerp van gesprek. Drie Brabantse modeontwerpers die duurzaam bezig zijn, aan het woord.

22 juni 2021
‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

Ontwerper Daria Biryukova: ‘Leven met aandacht voor hun omgeving is belangrijk voor kloosterordes’

Het project 'Brabantse kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Ontwerper Daria Biryukova vertelt over haar ontworpen souvenirs.

16 juni 2021
Ontwerper Daria Biryukova: ‘Leven met aandacht voor hun omgeving is belangrijk voor kloosterordes’

Lancering nieuw architectuurnetwerk Buitenkans

Woensdag 28 april wordt het grensoverschrijdende architectuurnetwerk Buitenkans gelanceerd. Kunstloc speelde een aanjagende rol bij de totstandkoming.

26 april 2021
Lancering nieuw architectuurnetwerk Buitenkans

Hoe verbeeldingskracht bijdraagt aan natuurinclusieve bouw

Vorige week vond het symposium ‘Heel Brabant ontwerpt natuurinclusief! Jij toch ook?’ plaats. MEST was erbij en ging in gesprek met de experts.

29 september 2020
Hoe verbeeldingskracht bijdraagt aan natuurinclusieve bouw

Rewrite your future: straatexpo in Den Bosch met rauw randje en een glimlach

Zestien nieuwe posterontwerpen, waarvan een aantal gezeefdrukt door de makers, sieren vanaf medio juni de straten van Den Bosch.

29 mei 2020
Rewrite your future: straatexpo in Den Bosch met rauw randje en een glimlach

“Data is niet heilig”

In een tijd waarin we overspoeld worden met informatie, toont Graphic Matters vooruitstrevende manieren om anders om te gaan met informatie.

17 september 2019
“Data is niet heilig”

Kazerne fase II: de huiskamer voor design in Eindhoven

Kazerne is de nieuwe designhotspot in Eindhoven. Mestmag.nl schuift aan bij Annemoon Geurts, founder & creative director van Kazerne.

6 september 2018
Kazerne fase II: de huiskamer voor design in Eindhoven

Hoe draag je de identiteit van jouw organisatie uit?

Hoe heeft Dutch Invertuals zich ontwikkeld tot een gevestigde naam? Wat kunnen we daar van leren?

17 april 2018
Hoe draag je de identiteit van jouw organisatie uit?

Social label: de beweging naar een kansrijke economie

Niet iedereen in Nederland vindt even goed aansluiting in het reguliere arbeidsproces. Social label, in 2011 opgericht door Petra Janssen en Simone Kramer, zet zich in voor deze mensen. Hoe plaatsen zij deze groep mensen weer midden in de maatschappij? En wat kunnen we hiervan leren? Mestmag.nl bracht een bezoek aan het Bossche’ Werkwarenhuis.

23 november 2017
Social label: de beweging naar een kansrijke economie

Fashion: genoeg stof tot nadenken

Fashion gaat verder dan alleen zien en gezien worden en biedt openingen om moeilijke, leerzame of onbesproken onderwerpen te belichten.

31 oktober 2017
Fashion: genoeg stof tot nadenken

Van sterk naar beresterk: Brabants design

De Dutch Design Week draait op volle toeren. Maar hoe zit het de rest van het jaar met de aandacht voor design? Wat doet Brabant in die andere maanden?

27 oktober 2017
Van sterk naar beresterk: Brabants design

Een kijkje in de toekomst van wearables

Hoe ziet de kleding van de toekomst eruit? Lopen we in de toekomst allemaal met sensoren in onze kleding?

24 oktober 2017
Een kijkje in de toekomst van wearables

Sloop of aantasting van een bouwwerk: de rechten van architecten

De afgelopen maanden vonden er twee rechtszaken plaats waarin architectuur centraal stond.

11 april 2017
Sloop of aantasting van een bouwwerk: de rechten van architecten

Spoedcursus beoordeling inbreuk auteursrecht

Auteursrecht is in de praktijk soms een behoorlijk ingewikkeld onderwerp.

19 januari 2017
Spoedcursus beoordeling inbreuk auteursrecht

SLEM: schoenenrevolutie in Waalwijk

Studenten uit China, India en Amerika komen naar SLEM in Waalwijk, misschien wel de enige plek ter wereld waar je leert hoe je waanzinnig spannende schoenen ontwerpt ín in de markt zet.

2 augustus 2016
SLEM: schoenenrevolutie in Waalwijk

Bouwen zonder de wetenschappelijkheid van architectuur

Eindhoven is een designstad. Maar de designstad miste nog iets... Een designgebouw.

31 mei 2016
Bouwen zonder de wetenschappelijkheid van architectuur

Vele prachtige initiatieven sterven in schoonheid

Hoe gaat dat in de praktijk, een nieuwe bestemming vinden voor een monumentaal en beeldbepalend gebouw?

19 juni 2014
Vele prachtige initiatieven sterven in schoonheid