Hoe ziet de kleding van de toekomst eruit? Lopen we in de toekomst allemaal met sensoren in onze kleding? De expositie Do (not) feed the makers presenteert de zoektocht naar nieuwe wearables van de tweeëntwintig winnaars van het Europese project Wear Sustain. Een interessante verzameling dromen, prototypes en producten van makers die gevoed willen worden door feedback van het publiek.
- Geschreven door Pien School
Wie de expositie bezoekt moet eerst een kleine expeditie ondergaan. Een geïllustreerde kaart wijst de weg over het bruisende terrein van Sectie-C in Eindhoven. In een gang van het pand waar credo. huisvest, staat een zuil met blauwe slofjes. Slofjes die je vaak alleen in het zwembad ziet. Zodra je de slofjes aan hebt, volg je de pijlen naar de eerste verdieping van het pand en beland je in de lichte ruimte met witte zuilen en paspoppen. De paspoppen mogen de kleding van de toekomst al dragen.
Koen Snoeckx, medeorganisator van de expositie en mede-oprichter van Creative Ring Eindhoven, vertelt dat Nederland het goed doet in de wereld van sustainable wearables. Van de tweeëntwintig exposerende designers komen er acht uit Nederland. Waarvan er vijf werken vanuit Brabant of samenwerken met instellingen uit de regio. Solemaker van de Technische Universiteit Eindhoven is een voorbeeld van een initiatief met Brabantse wortels. Zij willen gepersonaliseerde schoenen maken die tot twintig keer gerecycled kunnen worden. Een ander voorbeeld is Design Academy alumnus Jessica Smarsch. Zij ontwikkelt in samenwerking met Philips Research, wearables die patiënten helpen te revalideren van een hartaanval. Duurzaamheid en medische wearables zijn twee belangrijke toepassingen die de expositie laat zien.
Een andere zichtbare trend zijn designers die zich richten op het monitoren en optimaliseren van de gezondheid van de drager, zonder directe medische toepassingen. Zo heeft Daniëlle Roberts uit Breda een prototype ontwikkeld voor een ‘Meditation Lab Experimenter Kit’. Deze kit bestaat uit een draagbare set software die je ervaringen tijdens meditatie kan monitoren, intensiveren en delen. Hoewel de sensoren nu nog duidelijk op de kleding te zien zijn, laten andere prototypes zien dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de sensoren vrijwel onzichtbaar in kleding verwerkt kunnen worden. Met als mogelijk resultaat dat mensen die veel achter een computer zitten, binnenkort houdingcorrigerende kleding dragen op het werk om RSI te voorkomen.
De expositie is georganiseerd door Baltan Laboratories en credo., twee organisaties die onderdeel zijn van de Creative Ring Eindhoven. Koen vertelt: “De Creative Ring Eindhoven is een gearbox die veelbelovende projecten in de versnelling brengt. Een versnelling die nodig is om het doel te bereiken. De Creative Ring beantwoordt ook aan een behoefte om verschillende silo’s met elkaar te verbinden.” Met silo’s bedoelt Koen op zichzelf staande en gespecialiseerde instanties zoals makers, overheid, bedrijven en onderwijs. ”De lokale dynamiek tussen deze partijen is belangrijk, de Creative Ring Eindhoven wil faciliteren dat deze instanties elkaar ontmoeten, zodat kennis en ervaringen worden uitgewisseld.” Niet alleen Eindhoven kent een Creative Ring, ook Brussel, Gent, Aarhus en Barcelona kennen een dergelijk samenwerkingsverband.
In Eindhoven zijn er zo’n acht mensen actief betrokken en ook op Europees niveau hebben zij elkaar gevonden.
- Koen Snoeckx
Koen vertelt met een besmettelijk enthousiasme: “De inhoud komt voornamelijk voort uit Wear Sustain, een onafhankelijk Europees programma dat voor twee jaar gefinancierd is om duurzame en ethische wearables een duw te geven. De wereld van wearables wordt nu vaak getrokken door technologiebedrijven. Wear Sustain legt de nadruk op betekenisvolle designs en artistieke projecten die vanuit hun expertise aanhaken bij technologie. Daarbij willen zij naast het financieren van projecten ook een database van kennis én een netwerk binnen Europa opbouwen.” Het programma van Wear Sustain loopt twee jaar, waarin zij in totaal 48 projecten honoreren met elk €50.000,- euro. De winnaars worden in twee fases bekend gemaakt. Een half jaar geleden konden makers projecten insturen, waarvan nu tweeëntwintig winnaars gehonoreerd zijn. Vanaf half november wordt er weer een open oproep uitgezet in Europa, waaruit vervolgens 26 winnaars worden gekozen.
Of we over een aantal jaar allemaal duurzaam en slim textiel dragen blijft natuurlijk de vraag. Al zijn er al steeds meer mensen die hun persoonlijke data verzamelen en monitoren via hun telefoon of horloge. De overstap naar slim textiel lijkt daardoor niet groot meer.