Kunstloc Brabant adviseerde de gemeente Eersel en de Stichting Kunstroute Het Groene Lint over de realisatie van kunstwerken langs de wandelroute van de Markt in Eersel, via Veldhoven, naar de Markt in Eindhoven. We brachten de opdrachtgever in contact met kunstenaars en adviseerden over het proces; van eerste idee naar schetsontwerp, plaatsing en uitvoering. De kunstroute is een mooi samenwerkingsproject waarbij kunst, cultuur en natuur zijn verbonden. Afgelopen mei is het startpunt van Het Groene Lint gemarkeerd in de vorm van een kunstwerk van Marcel Smink.
Van Markt tot Markt
De kunstroute is herkenbaar aan een reeks gevlochten heggen met voornamelijk de Zwarte Els als staander. Daaraan zijn solitaire bomen, kruiden en vruchtdragende struiken toegevoegd. Dit Groene Lint is een natuurkunstwerk van Annet Bult en wordt nu aangeplant. Het duurt nog drie tot vijf jaar voordat de heggen daadwerkelijk gevlochten kunnen worden en in volle pracht en praal te bewonderen zijn. Op verschillende plekken langs de route wordt de heggenreeks met een bijzonder kunstwerk verrijkt. Daardoor ontstaat een verrassende wandelroute die het platteland van Eersel verbindt met de grootstedelijke hightech regio van Eindhoven.
Het beginpunt
In mei is Het Groene Ei geplaatst, een kunstwerk van Marcel Smink. Het staat op de ovatonde bij de Nieuwstraat in Eersel. Het kunstwerk verwijst naar de omvangrijke pluimveesector in de regio. Het Groene Ei staat symbool voor innovatiekracht, niet alleen in de landbouw en veeteelt, maar ook bij een scala aan innovatieve bedrijven die fungeren als dragers van de Kempische economie. Het kunstwerk is een open vorm. Die vorm is symbool voor het mysterie van beginnend leven, dat normaal gesproken onzichtbaar in het ei ligt. In vorm en constructie is Het Groene Ei een tegenhanger van De Blob in Eindhoven. Het Ei ligt op een betonnen plateau waarvan de huid bestaat uit Kempisch zand dat kenmerkend is voor de arme landbouwgrond in de streek. In het plateau is een uitsparing gemaakt voor een meerstammige Zwarte Els die verwijst naar de gevlochten heggen van Het Groene Lint.
Veel kunst langs de route
Op de route van en naar Eindhoven worden meer bijzondere kunstwerken gerealiseerd. Aan de zuidrand van Eindhoven is vorig jaar onder snelwegknooppunt De Hogt een monumentaal kunstwerk van Krijn de Koning gerealiseerd. Dit kunstwerk is onderdeel van twee routes: Het Groene Lint én de recreatieve route van en naar het Dommeldal. Verder wordt er door Boskalis In samenwerking met H+N+S architecten en NEXT architecten gewerkt aan de integratie van kunst bij de nieuwe N69. Er worden rustplaatsen langs de nieuwe N69 gerealiseerd waarbij verteld wordt over bijzondere gebeurtenissen in de omgeving. Deze rustplaatsen zijn te vinden op de zogenaamde ‘stuiken’, plekken waar historische wegen kruisen met de nieuwe N69. De rustplaatsen worden ontwikkeld door kunstenaars en grafisch vormgevers.
Krijn de Koning, detail van het kunstwerk onder de snelweg bij De Hogt, foto: Krijn de Koning
De komende jaren
Ook de gemeente Veldhoven gaat een start maken met de ontwikkeling van kunstwerken op de wandelroute. Zo ontstaat een aaneengesloten gebied met veel buitenkunst en recreatiemogelijkheden. De regio tussen Eersel en Eindhoven grenst bovendien aan het Van Gogh Nationaal Park i.o. Dit wordt een bijzonder Nationaal Park, een groot gebied waarin de stedelijke kenniseconomie van Brainport en BrabantStad samenvallen met schitterende natuurgebieden, het kleinschalige Brabantse bekenlandschap én met de tastbare erfenis van Vincent van Gogh. In dit Nationaal Park nieuwe stijl wordt de relatie tussen landschap, de dorpen en de steden een belangrijk aandachtspunt. Kunstloc is een meerjarig partnerschap aangegaan met het Van Gogh Nationaal Park i.o om hedendaagse kunst te integreren in de ontwikkeling van het gebied.
Meer weten over Het Groene Lint?
Neem contact met mij op.