Dit jaar wordt van 28 november tot en met 1 december alweer de negende editie van het Eindhoven Film Festival (EFF) gehouden. De eerste editie duurde drie dagen, vertoonde 25 vooral Nederlandse/regionale films en vond plaats in een geïmproviseerd filmtheater met 36 stoelen in het voormalige Philips SBX-gebouw op Strijp-S. Ondertussen is het EFF geëvolueerd tot een 4-daags internationaal filmfestival met dik 80 films uit 30 verschillende landen in 8 zalen en vertoningen op 6 locaties in Eindhoven. Net als de stad zelf ‘denkt’ dus ook het festival ondertussen internationaal. Maar waarom is er dan toch elk jaar weer veel ruimte voor een programma specifiek gericht op Noord-Brabant.
- Geschreven door Eindhoven Film Festival
Daarvoor moeten we teruggaan naar het prille begin van het ontstaan van ‘de filmscène’ in Eindhoven een dik decennium geleden. Rond 2007-2008 zochten twee jongens uit Eindhoven die een film wilden maken, Ramon Etman en Frans Brok, ondersteuning van mensen die hen daarmee verder zouden kunnen helpen. Na een korte zoektocht was hen al snel duidelijk dat er eigenlijk niet veel was. Dus hebben ze vooral zichzelf moeten redden bij het realiseren van hun mega-productie ‘Horozonica’. Ze pakten het ook maar meteen erg groot(s) aan, want met 1200 figuranten werd hun Zombie-film meteen één van de grootste vrijwilligersproducties uit de Nederlandse filmgeschiedenis. En na afloop was er niet alleen een film om trots op te zijn, maar was ook meteen filmplatform BROET geboren. Want de Eindhovense vrienden waren ervan overtuigd dat zij met hun jarenlange ervaring ondertussen ook andere makers konden helpen. Al snel werd duidelijk dat veel beginnende filmmakers een podium missen om hun film te vertonen. Korte films worden daarbij sowieso niet in een bioscoop vertoond. Dus werd in 2010 het Eindhoven Film Festival gestart. Het lag toen voor de hand om te beginnen met het vertonen van de films van andere Brabantse en Nederlandse makers. Daarbij werd vanaf het begin al gezocht naar onafhankelijke filmmakers met lef.
Nu 9 jaar later draait EFF om het anders zijn dan anderen. Hetgeen een filmmaker uniek maakt zijn de bouwstenen van de komende editie, die weer te vinden is in het Natlab en bij TAC, allemaal in hartje Eindhoven. ‘Dare to be Different!’ is dit jaar het thema van het filmprogramma, de masterclasses en de exhibities tijdens Eindhoven Film Festival. Dit thema laat zien waarvoor het destijds allemaal is begonnen: films en werk vertonen die écht iets zeggen, iets dat anderen wellicht een taboe vinden of iets dat nog niet is uitgesproken.
De visie van EFF draait dus om originaliteit, van gebaande paden af durven te wijken, experimenteren en onconventioneel durven denken en filmen. Veel van de inspiratie hiervoor komt niet alleen uit ons eigen landje, maar juist ook uit andere culturen en samenlevingen. De internationaliteit is inmiddels niet meer weg te denken bij de identiteit van Eindhoven Film Festival. Elk jaar streeft de organisatie daar meer en meer naar. Maar tóch is er ook al acht edities ruim baan voor Brabants filmtalent. De wortels hiervoor liggen dus in het verleden van de organisator van het EFF, waar BROET vandaan komt. ‘Never forget where you’re coming from’. Én dit filmplatform heeft natuurlijk nog steeds als taak om filmmakers uit de regio te verbinden, onderling, maar ook met makers uit de rest van Nederland en inmiddels dus al jaren internationaal.
Voor de editie van 2019 is het filmblok ‘Brabant Talent’ omgedoopt tot ‘Fresh Meet’. Een knipoog naar de klassieke naam ‘Fresh Meat’, die vaak aan nieuwelingen wordt gegeven. Ook al is het een nieuwe naam, nieuw talent uit Noord-Brabant blijft nog steeds nét zo belangrijk als tijdens ‘the early years’!