In maart mogen wij weer naar de stembus. Tijd om onszelf weer eens extra te vragen wat we belangrijk vinden, en welke verwachtingen we hebben van de politiek. Hoor op 8 februari bij Het Landelijke Cultuurdebat wat de politici hierover te zeggen hebben. Onze vertrekkende directeur-bestuurder Chris van Koppen buigt zich in het essay 'De gave van de verbeelding' over de rol van de overheid en de waarde van cultuur.
De coronacrisis zorgt er voor dat we de rol van de overheid en de publieke sector zijn gaan herwaarderen. Door de crisis zien we ook des te scherper de enorme waarde van kunst, cultuur en creativiteit. Chris van Koppen: "Meer dan ooit hebben we behoefte aan de eigenschap die ons mensen uniek maakt: de gave van de verbeelding. Expressie, creativiteit, kunst en cultuur helpen ons te ontdekken hoe we bij alle onvermijdelijke veranderingen kunnen standhouden, meebuigen of positie kunnen kiezen."
Maar de waardering voor kunst en cultuur is nog allerminst vanzelfsprekend. Dat vereist van de cultuursector een verhaal over maatschappelijk rendement, waarin de sector zich presenteert als onderdeel van een impactketen, met kunst als voortrekker. In dit essay schets Van Koppen drie lijnen waarlangs dit verhaal kan worden verteld: een economische, een creatieve en een mythische lijn.
Lees hier het essay of beluister de audioversie. De komende maanden vragen we in de podcastreeks Panorama Brabant aan verschillende gasten welke verhaallijnen zij in kunnen brengen over de gave van de verbeelding.
Beluister hier de audioversie