“Tijdens mijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven (DAE) werkte ik als taxichauffeur voor ouderen en gehandicapten,” vertelt Ron Krielen van studio Bron van Doen. “Wat mensen me in de auto vertelde triggerde iets in me. Ik was in de taxi helemaal in mijn element. De verhalen en de problemen die ik hoorde zorgden ervoor dat ik me afvroeg: hoe kan ik ervoor zorgen dat deze zich mensen gehoord voelen?”
Al ver voor zijn afstuderen aan de DAE wist Ron dat hij met zijn werk iets voor anderen wilde betekenen. Zo liep hij stage in Moldavië, waar hij werkte met minderbedeelden. “Ik vind het fantastisch om te zien hoe we mensen met design uit een diep dal kunnen helpen. Wat dat betreft heeft ons project Nieuw/Oud me wel het meest geraakt tot nu toe.” Nieuw/Oud is een talentontwikkelingstraject waarbij mensen uit een woonzorgcentrum worden gekoppeld aan jonge makers. Zo wordt een bewoner die een speciaal talent heeft voor verhalen vertellen bijvoorbeeld gekoppeld aan een illustrator. Tien weken lang trekken ze samen op, en het hele traject wordt zorgvuldig gedocumenteerd. “Het is zo ontroerend om te zien dat iemand van 95 jaar oud weer iets maakt, en daar trots op is,” zegt Ron.
Uit De Buurtfabriek
Het gaat zo goed met Bron van Doen dat Ron en zijn compagnon Minsung Wang keuzes moeten maken. Nieuw/Oud is inmiddels overgedragen aan partner-studio Op Poten. Stichting Uit De Buurtfabriek - een innovatieve sociale werkplaats in Eindhoven is in de loop der jaren gestaag gegroeid. Maar hij klopt zichzelf daar liever niet al te veel voor op de schouder. Het draait immers niet om hem. “Het team van vrijwilligers in de Buurtfabriek, daar gaat het om.”
Dat is trouwens ook één van de belangrijkste dingen die Ron heeft geleerd als social designer. Dat je moet blijven luisteren naar je doelgroep en dat je je wendbaar op blijft stellen. In de Uit De Buurtfabriek geven Ron en zijn partners expliciet ruimte aan de betrokkenen om hun wensen te uiten: “We betrekken hen bij alles, beslissingen, ontwikkelingen….Ze kunnen bij ons echt met de stichting meedenken. Co-design op zijn best.”
Meer over community art
In Brabant gebruiken we kunst en cultuur bij maatschappelijke vraagstukken. Community Art Brabant brengt nieuws, kennis en netwerken samen voor community art, buurtcultuur en social design.